Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmniejs...

27.05.15, 16:28
    nie chce mi się z tobą gadać
    Obserwuj wątek
      • mcgregor81 Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmniejs... 27.05.15, 20:34
        Jeżdżę w miarę nowym, bezwypadkowym autem.
        Sąsiedzi, albo koledzy z pracy jeżdżą pościąganymi ze szrotów złomami, z których niektóre kopcą tak, że chmura za nimi zostaje.
        Szczerze, to wstydziłbym się z nimi jeździć nie mówiąc o strachu, bo przecież wiadomo, że stary złom w razie jakiegoś tam wypadku daje małe szanse na wyjście z niego bez obrażeń.

I z tej prostej różnicy jeżdżę i będę jeździł sam.
        • gabi1 Re: Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmnie 27.05.15, 20:43
          przecież Ty możesz ich wozić swoją wspaniałą furą
          • aard Re: Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmnie 27.05.15, 21:26
            "przecież Ty możesz ich wozić swoją wspaniałą furą ". Właśnie. Pewnie pali mniej niż ich złomy. Jak Ci się po cichu dołożą do paliwa, to Ty zaoszczędzisz 3/4 wydatków, a oni nawet nieco więcej.
            Ale nie, dla Ciebie przecież lepiej postać sobie zderzak w zderzak w korku z ich trzema złomami! :P
            A ja Was (jak co dzień) śmignę z boku na rowerze :PPP
          • snajper55 Re: Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmnie 28.05.15, 11:38
            gabi1 napisał:

> przecież Ty możesz ich wozić swoją wspaniałą furą

Takich brzydko ubranych? Pewnie się wstydzi. No i mogliby pobudzić mu jego nową furę brudnymi łachami z lumpeksu.

S.
        • trollbyd Dlaczego nie zaprosisz ich do Twojego bezpiecznego 28.05.15, 12:42
          auta? Nie emitowaliby chmury spalin, daliby Tobie trochę pieniędzy na pokrycie kosztów dojazdu (prawda, że paliwo jest bardzo drogie?), korki byłyby o te kilka samochodów mniejsze.
      • trollbyd Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmniejs... 27.05.15, 22:02
        Ja mam blisko do pracy (ok. 6km), do tego bezpieczny dojazd - albo po mało ruchliwych ulicach, albo po ddr/ddrip, więc jeżdżę rowerem cały rok. Polecam rower każdemu, kto może nim dojeżdżać.

Niedaleko mnie mieszka kolega, który pracuje w tej samej firmie. Proponował mi, że będzie mnie wozić za 2,50zł w jedną stronę, ale podziękowałem - lubię rower, który jest bardzo tani w użytkowaniu. Dodam, że kolega ma widoczną nadwagę, więc zaproponowałem mu, że będziemy razem dojeżdżać rowerami, ale odparł, że nie po to ma samochód, żeby jeździć rowerem. Narzeka na korki i drogie paliwo.

PS. Ja też mam samochód.
        • uthark Re: Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmnie 28.05.15, 20:41
          > Ja mam blisko do pracy (ok. 6km)

To taki optymalny dystans na rower. Kiedyś - 20 lat temu - dojeżdżałem rowerem do pracy. Wtedy w moim mieście nie było dróg dla rowerów, a rowerzystów w lecie było mniej niż teraz w zimie. Wtedy często padało pytanie: "Nie stać cię na samochód?", dziś już bardzo rzadkie. Wtedy nie było mnie stać, jak to prosto po studiach bywa.

Dziś mam za daleko do pracy na dojazdy rowerem, ale wspólnie ze znajomymi korzystamy z carpoolingu przy dojazdach. To świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy na dojazdy i drzemkę w drodze do i z pracy. :-) Czasami jadę pociągiem. Też dobre miejsce na drzemkę.
      • aard Odkrywcze... 27.05.15, 22:08
        7 lat temu to postulowałem:
        aard.blox.pl/2008/09/Do-automobilistow.html
        A od tego czasu jeśli coś się zmieniło w ilości złomu na ulicach, to na gorsze...
        • trollbyd Re: Odkrywcze... 28.05.15, 08:29
          Niestety, samochód dla wielu to w dalszym ciągu symbol statusu. Symbolem jakiego statusu może być 10-letni lub starszy golf lub astra? Wielu ma świetny dojazd komunikacją publiczną, ale nie wsiądą do autobusu, gdyż "nie będą jeździć razem z menelstwem" (podobne teksty można znaleźć na forach), a rowerem "nie wypada". Wielu kierowców narzeka przy tym na ceny paliwa i korki...
          • user0001 Re: Odkrywcze... 28.05.15, 10:03
            Niestety sporo jest w tym racji.

Teściowie byli mocno zdziwieni, gdy do sklepu oddalonego o 1,5 km (w mieście) poszedłem pieszo (zabierając przy okazji dziecko na spacer). Oni nawet do sklepów oddalonych o 1km wolą jechać samochodem. (nawet gdy zakupu ważą mniej niż 5kg i mieszczą się w jednej torbie).

Z drugiej strony, samochód ma swoje plusy, zwłaszcza gdy tak jak pewien mój znajomy, wracając z pracy trzeba odebrać trójkę dzieci ze szkoły.
            • trollbyd Re: Odkrywcze... 28.05.15, 10:37
              Pewnie, że samochód ma swoje plusy. Czasami z nich też korzystam :-) chociaż na codzień raczej z niego nie korzystam, ponieważ w dużym mieście nie jest to konieczne, a dzieciaki (i żonę) tak wychowałem, że same trafiają do szkoły, a ze szkoły do domu ;-)

• kamila3345 Re: Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmnie 28.05.15, 13:51
        -Panie eksprezydencie, nie stać mnie na benzynę.
        -Zmień pracę i wybierz carpooling.
        • uthark Re: Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmnie 29.05.15, 16:03
          > -Panie eksprezydencie,

Jeszcze prezydencie, przez ponad 2 miesiące on będzie strzec żyrandola.

" nie stać mnie na benzynę"

-To jest pan/pani jakimś wyjątkiem. Jak popatrzy pan/pani na korki w miastach, to mało kogo nie stać w Polsce na paliwo do samochodu.
      • makalaka Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmniejs... 28.05.15, 14:51
        samochody napedzane krwią dzieci irackich, super pomysl, na rowery lenie, spacerem, hulajnogą, a jak za daleko to zmien prace, weż odpowiedzialnosc sa siebie
        • przemek_wroc Re: Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmnie 28.05.15, 14:56
          samochód napędzany krwią? tak, to już było! :) www.filmweb.pl/film/Wampir+z+Feratu-1981-100473
          • pajak_tez_krzyzak Re: Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmnie 28.05.15, 18:36
            Taaa, podziel się z kolegami samochodem, a podatek od zaoszczędzonej kwoty kto zapłaci?
      • otodojazd123 Re: Dojeżdżasz do pracy? W ten sposób łatwo zmnie 29.05.15, 14:07
        Jeśli faktycznie ktoś szuka kompanów do wspólnych dojazdów do pracy to warto wejść www.otodojazd.pl/ -
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka