Gość: kicha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 10:13 Ile mozna zarobic prowadzac biuro rachunkowe, ewentualnie dorzdztwo podatkowe, w jakim miescie , jak dlugo dzialalnosc trwa i czy ciezki kawalek chcleba z tego?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: foka Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 13:25 Hej, ja jestem z Rzeszowa, pracuje w jednym biurze rachunkowym, ile mozna zarobić, hmmm to zalezy ile się firm prowadzi, my mamy ok 25 przy tym fakturujemy ok 6500 netto miesięcznie. Koszty stałe firmy to ok 3000, wiec zostaje ok 3500 na czysto zakładając ze każdy klient płaci w terminie a o to jest niestety trudno Nie rozumiem pytania Jak długo działalność trwa.... Pozdrawiam cie i zycze powodzenia jeśli chcesz mieć własne biuro... Jesli chcesz pogadać na ten temat to się odezwij...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicha Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 14:17 od tego jak dlugo trwa dzialalnosc przypuszczam zalezy w duzej mierze ilosc klientow i renoma a to przeklada sie bezposrednio na zyski :) Ja raczej mysle o podatkach, koncze prawo, ale to jeszcze kawalek drogi przede mna. A te 3500 to na ile osob? I podaj jeszcze jakies szczegoly, np ile czasu dziiennie pracujecie itp, no po prostu co przyjdzie do glowy, dzieki za odpowiedz\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foka Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 15:05 Mogłabys się zajac doradztwem podatkowym. te 3500 to zostaje na czysto szefowi.Tyle ze plusem tu jest że on płaci tylko zdrowotne bo pracuje w innej firmie również jako księgowy. wiec oszczędność na zusie wychodzi ok 500zł Co moge jeszcze powiedzieć pracuje różnie przed 15-stym i przed 20-stym każdego miesiaca pracuje dosc intenswynie, czyli po 8 godzin, a pozatym po 25-tym do ok 10-tego się troszku tu nudze ale musze siedzieć w biurze. Pracujemy tylko we dwójke tzn ja i moj szef. Ostatnio rozważam zmiane pracy bo za to co ja tu robie to niestety mało kasy dostaje 850 na reke. to jest dopiero kicha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc IP: 195.150.115.* 15.09.04, 18:31 W moim biurze zatrudniamy 10 osób. Prowadzimy około 50 firm. Przychody (tylko z bieżacego prowadzenia księgowości tych firm) to ok. 75.000 zł netto na miesiąc. Z tym, że większośc to firmy dośc duże, na pełnej księgowości. Do tego dochodzą różne dodatkowe prace np. wnioski kredytowe, odwołania, itp. Miasto: jedno z największych w Polsce. Kawałek chleba nie lekki, ale wszystko zalezy od organizacji pracy i zrozumienia z klientem. PS. Oczywiście wiesz, że do wykonywania tych prac musisz mieć licencję MF do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych lub licencję doradcy podatkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicha Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 19:06 zdaje sobie sprawe, nie wiem jak wyglada sprawa biur rachunkowych ale doradztwem sie interesowalam i wiem ze kawalek drogi przede mna, egzamin, 2 lata praktyk z tego co sie orientuje, stad pytanie... czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 21:41 Drogie Panie, chciałam się upewnić poniewać ja również rozpatrywałam taką ewentualność jak otwarcie własnego biura rachunkowego. Ale dowiedziałam się niedawno, że te dwa lata praktyki jak mówi ustawa. Nie są normalną praktyką ale trzeba wykazać iż pracowało się w biurze rachunkoym na stanowisku głównej księgowej z całą księgowością. Ja niestety prowadzę księgowość budżetową (jako księgowa w szkole). Czy to jest prawda niestety moja księgowość różni się. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc 15.09.04, 22:26 > trzeba wykazać iż pracowało się w biurze rachunkoym na stanowisku głównej > księgowej z całą księgowością. Jakas bzdura. Trzeba mieć dwa lata praktyki w pełnej księgowości, ale nie musi to być biuro rachunkowe. Nawet nie trzeba mieć stanowiska głównego księgowego... liczy się to co sie faktycznie robi. Obecnie nawet złagodzono przepisy. Wystarczy prowadzić księgowość w swojej własnej firmie (co ja uważam za totalną bzdurę, bo zdarzają się małe firmy które z pewnych powodów prowadzą księgi, ale cała ich księgowośc to kilka prostych dokumentów na krzyż). Prawdę mówiąc nie słyszałam nic takiego, żeby to musiała być praktyka poza budżetówką. Co prawda rachunkowośc budżetowa różni się od rachunkowości innych jednostek, ale tak samo opiera się na ustawie o rachunkowości. Oczywiście dochodzi tu tez element prawa podatkowego. Nawet jesli wydadzą Ci licencję... czy pracując tylko w budżetówce znasz prawo podatkowe na tyle żeby samodzielnie prowadzić księgowośc firm? Proponuję zapoznać się szczegółowo z informacjami na stronie ministerstwa: www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=75&id=11306 W razie watpiliwości po prostu zadzwoń do Warszawy do Ministerstwa Finansów, do departamentu rachunkowości. Ja tak zrobiłam jak miałm wątpliwości. Pani była co prawda niemiła i jadła w trakcie rozmowy ;-) ale udzieliła niezbędnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Główna Księgowa Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:57 Taaak, no właśnie ... Namnożyło się tych chętnych do otwarcia własnego biura rachunkowego, co to liznęli troszkę księgowości i wydaje im się, że wszystkie rozumy zjedli. A potem firmy, które z takiego biura korzystają, nierzadko wpadają w poważne tarapaty. Wiem, bo sama byłam kiedyś pracownikiem biura rachunkowego (dość renomowanego, z szefową, która prawo bilansowe i podatkowe miała w jednym paluszku) i przychodzili do nas klienci z prośbą o pomoc w wyjściu z kłopotów w jakie wpędziło je poprzednie "biureczko". Ja mam za sobą 7 lat doświadczenia w pracy w księgowości przy czym "przerobiłam" już niemal wszystko - zarówno mniejsze formy księgowości (KPiR, ryczałty) jak i pełną ksiegowość dużych firm o różnym profilu księgowości. Do tego znajomość prawa pracy. Ostatnie 3 lata pracuję jako główny księgowy. Teraz przygotowuję się do egzaminu na doradcę podatkowego, mam zamiar zdawać w przyszłym roku. I może wtedy zdecyduję się otworzyć własną kancelarię podatkową. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc 16.09.04, 10:23 Dokładnie. Mój szef na pisaniu odwołań dla klientów róznych biur zbił fortunę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: doradztwo podatkowe,rachunkowosc IP: 81.15.254.* 16.09.04, 11:15 Mam pytanie do właścicieli biur rachunkowych / pracowników. Chodzi o to iz mam 8 lat stażu pracy w banku (ostatnie 2 lata - Doradca Klientów Biznesowych), ukończone studia wyższe - ekonomia i studia podyplomowe (rachunkowość i finanse przedsiębiorstw). Jak oceniacie moje szanse na pracę w biurze rachunkowym ? Odpowiedz Link Zgłoś