kaz.yk
19.06.15, 21:54
Witam !
Mam takie pytanie które wynikło z mojej trochę zagmatwanej sytuacji życiowej. Ale żeby je zadać muszę w skrócie tę sytuację opisać.
Otóż na skutek wypadku ZUS przyznał mi rentę. Jednak ponieważ jestem osobą dość upartą, postanowiłem ze do tej skromnej renty jednak w miarę możliwości sobie dorobię. I to akurat mi się udaje. Jednak sprawa jest taka że pracuję w zupełnie innej branży niż przed wypadkiem (ponieważ nie ze względów zdrowotnych nie mogłem wrócić do poprzedniej pracy) i w związku z tym postanowiłem pójść na kurs zawodowy w zawodzie który obecnie wykonuję, ponieważ moim zdaniem zawsze lepiej robi się coś do czego zostało się przygotowanym w teorii.
I tu pojawia się pytanie, czy z racji tego kursu i egzaminów zawodowych (państwowych) przysługują jakieś dodatkowe dni wolne od pracy?I i jeśli tak to jakie przepisy regulują tę kwestę? Bo z informacji które posiadam wynika ze trzy dni przysługuje jeśli to pracodawca kieruje na taki kurs. Natomiast w moim przypadku była to moja chęć szkolenia się i zdobywania wiedzy, choć pracodawca podszedł do tego bardzo pozytywnie.