Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Świadectwo pracy po latach - pieczątki

07.10.15, 21:15
    Czy należy posłużyć się pieczątkami wyrejestrowanego 35 lat temu zakładu rzemieślniczego w celu wydania zaległego świadectwa pracy, czy wystarczy czytelny podpis właściciela ? Bez pieczątek ZUS pewnie czepi się pracownika, za używanie nieaktualnej pieczątki pewnie beknie pracodawca .......
    Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Świadectwo pracy po latach - pieczątki 08.10.15, 11:20
        a mogę wiedzieć, dlaczego świadectwo pracy jest wydawane dopiero teraz? czy został Pan do tego zobowiązany przez Sąd, inny organ? Świadectwo pracy powinno być co do zasady wydawane niezwłocznie w związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy. Okoliczności, które miałyby być wskazane w świadectwie pracy, mogą być natomiast w postępowaniu przed ZUS dowodzone innymi środkami dowodowymi, gdy nie ma świadectwa pracy, przy czym w ewentualnym postępowaniu przed Sądem Ubezpieczeń Społecznych - mogą być to wszelkie środki dowodowe (w postępowaniu przed ZUS nie można okresu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę dowodzić zeznaniami świadków, przed Sądem - już można). Świadectwo pracy to dokument prywatny, a nie urzędowy.
        • kamariboy Re: Świadectwo pracy po latach - pieczątki 08.10.15, 17:25
          To nie ja tylko mnie wystawił świadectwo były pracodawca-rzemieślnik u którego pracowałem jako młodociany uczeń przed 35 laty. Rozstaliśmy się burzliwie i dopiero teraz go odnalazłem za pośrednictwem Izby Rzemieślniczej. Zakładu nie prowadzi od 30 lat. Wypisał mi świadectwo z obecną datą ale bez ówczesnych pieczątek, bo sam nie wie czy nie było byto niezgodne z prawem. Obecny zakład pracy uznał mi to do stażu, ale nie wiem jak kiedyś zachowa się ZUS. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka