Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odkryliście swój potencjał? I co dalej?

18.09.04, 19:34
    Przyznaję się.Nie potrafię poradzić sobie w mieście,w którym nikogo nie
    znam,w kraju,gdzie czterdziestolatki obudzili się "z ręką w nocniku" i nikt
    ich juz nie chce,gdzie praca po znajomości jest jedyną deską ratunku.
    Ja nie chcę 50 zł za sprzątnięcie komuś mieszkania, ani 100 zł za rozniesienie
    ulotek.Chcę być zatrudniona na stałe,mieć minimalną stabilizację i widzieć,że
    jestem pracodawcy potrzebna. Nie chcę dalej umierać na bezrobocie i zostać
    wyrzutkiem społeczeństwa przed czterdziestką.
    Ja odkryłam swój potencjał,nawet talent i k...a mać w tym kraju nic nie można
    zrobić bez koneksji!Zanim człowiek "wypłynie" to się udusi,albo osiągnie
    sukces w wieku 60 lat!
    Pisałam wcześniej pod hasłem "Wszystko poza mną".Czyż nie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: a444 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 08:02
        Witajcie,

zajrzyjcie do wątku pt."Wszystko poza mną", bo ten jakoś Was nie zainteresował.
        Czekam na Wasze cenne komentarze,potrzebuję ich.
        • kreola4 Rozgoryczenie. 20.09.04, 08:20
          Uzasadnione. I mam empatie dla Ciebie.
          Ale byc moze zgodzisz sie ze mna po namysle,
          ze potencjal (potencjaly) i talent (takiz sam)
          powinien zweryfikowac rynek pracy.
          Empatycznie pozdrawiam,
          k.
      • altu Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 11:18
        Jak masz potencjał - to go wykorzystaj.
        co Ci stoi na przeszkodzie? czego sie boisz? ktos Ci zabrania?

a miasto.. da się oswoic, da sie w nim żyć. poznaj w nim ludzi, znajomych..
        przecież to nie jest pustynia..
        • Gość: a444 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:07
          A słyszałas o bezrobociu? A wiesz jakie szanse na etatową pracę ma
          czterdziestolatka, która przez dziesięć ostatnich lat zajmowała się dziećmi z
          problemami? A wiesz ile autor zarabia na książce wydanej w 6-7 tys.
          egzemplarzy,nawet jeśli sprzeda cały nakład?
          A wiesz jakie panują zwyczaje w Agencjach reklamowych?
          Ludzi, owszem,poznaję,ale każdy na swoją pracę i trzyma sie jej kurczowo jak
          tonący brzytwy.
          Obyś nigdy nie znalazła sie w takiej sytuacji.

• altu Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 12:58
            hm..
            jesteś trochę rozżalona...
            jak masz czas - zerknij na pocztę. jak nic nie doszło, to do mnie napisz..
            • Gość: a444 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 14:05
              Witaj altu,

odczytałam Twoja pocztę i bardzo Ci dziękuję. Niestety,nie mieszkam w Warszawie
              od sześćiu lat, a tam właśnie zostali moi przyjaciele.
              Nie poddam się.Właśnie dowiedziałam się,że moja książką zainteresowali się
              Amerykanie.Trzymaj kciuki!

WIELKOŚĆ KOBIETY POZNAJE SIĘ PO JEJ MAŁYCH EMPATIACH.
      • losiu4 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 12:51
        staramy się z niego korzystac :) a jeśli się nie da, znajdujemy coś, co da nam
        jakie takie podstawy i czekamy okazji, potencjał wykorzystując tymczasem
        hobbystycznie :)

Pozdrawiam

Losiu
        • krzysztofsf Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 13:05
          losiu4 napisał:

> staramy się z niego korzystac :) a jeśli się nie da, znajdujemy coś, co da nam
          > jakie takie podstawy i czekamy okazji, potencjał wykorzystując tymczasem
          > hobbystycznie :)
          >
          > Pozdrawiam
          >
          > Losiu

A ja, cholera nie nadaje sie nawet na pomocnika na budowie - mam lek wysokosci - przez kilkanascie lat pracy za biurkiem jakos mi to nie przeszkadzalo.
          Pieprzony swiat, gdzie ludziom po 40-e niket nie odpowiada na LM , o ile nie sa superspecjalistami!
          • losiu4 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 13:14
            krzysztofsf napisał:

> A ja, cholera nie nadaje sie nawet na pomocnika na budowie - mam lek
            > wysokosci - przez kilkanascie lat pracy za biurkiem jakos mi to nie
            > przeszkadzalo.

istnieją też inne, bardziej "przyziemne" zawody :)

> Pieprzony swiat, gdzie ludziom po 40-e niket nie odpowiada na LM , o ile nie
            > sa superspecjalistami!

odpowiada, odpowiada. Matka znajomego pracę znalazła niedawno. Kobieta 42
            letnia. W jakimś biurze rachunkowym (czy jak sie to nazywa) pracuje.

Pozdrawiam

Losiu
            • krzysztofsf Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 13:48
              Szkoda gadac.
              W szczecinie jak pracodawca ma wziac niewykwalifikowanego, to bierze mlodego (czemu sie specjalnie nie dziwie)
              Ksiegowym nie jestem, zajmowalem sie analizami dla magazynu, sprzedazy i ksiegowosci wyciagajac "swoimi metodami" dane z systemu produkcyjnego. Poprzednio bylem miedzy innymi magazynierem.
              Podyplomowe zrobilem Informatyka w biznesie na bazie wczesniejszego mgr inz. zootechnik.
              Jak widac przekwalifikowanie okazalo sie niewystarczajace - ani na informatyka, ani na fizycznego - a pomiedzy kicha totalna z ofertami.
              Wlasciwie nie ma co odpowiadac - bo to nic nie zmieni ani nie wniesie nowego - rynek pracy w moim miescie lezy totalnie

• Gość: a444 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 14:34
                Kobiecie dwa razy trudniej znaleźć pracę.Co będzie gdy jedno dziecko zachoruje
                na ospę, zaraz potem drugie,Babci nie ma, a opiekunka bierze 7 zł za godzinę, a
                mąż zbiera truskawki za granicą?
                I co wtedy zrobi odpowiedzialna kobieta?
                • losiu4 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 14:48
                  Gość portalu: a444 napisał(a):

> I co wtedy zrobi odpowiedzialna kobieta?

pójdzie na zwolnienie. I m.in. właśnie dlatego trudniej kobiecie znaleźć pracę
                  (lub mniej się jej płaci), co starają się zniwelować feministki.

Pozdrawiam

Losiu
                • krzysztofsf Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 15:11

> Kobiecie dwa razy trudniej znaleźć pracę.

Zalezy. Kilka razy rozmawialem z pracodawcami, ktorzy rezerwowali dana prace wylacznie dla kobiet, zakladajac, ze za taka pensje na takim stanowisku nie maja szans dluzej utzrymac mezczyzny.

Co będzie gdy jedno dziecko zachoruje
                  > na ospę, zaraz potem drugie,Babci nie ma, a opiekunka bierze 7 zł za godzinę, a
                  > mąż zbiera truskawki za granicą?
                  > I co wtedy zrobi odpowiedzialna kobieta?

Wyda czesc pieniedzy przyslanych przez meza na opiekunke, zeby dlugofalowo utrzymac prace, zwlaszcza w okresie, gdy on juz wroci z tych truskawek i jej praca bedzie jedynym zrodlem dochodu Jesli suma wydatkow na opiekunki w dluzszym przedziale czasowym bedzie wyzsza niz otrzymywana pensja (pomijam sprawy zwiazane z wlasciwym dopilnowaniem dziecka w chorobie) to zrezygnuje z pracy, zeby do niej nie dokladac.
                  Jest kiepsko i do tego kobietom oferuje sie z zalozenia nizsze wynagrodzenie niz mezczyznie na tym samym etacie.
                  Jedni pracodawcy boja sie kobiet bezdzietnych (bo zajda w ciaze) inni kobiet z malymi dziecmi (bo beda chorowac) a jeszcze inni kobiet z juz odchowanymi dziecmi ( bo za stare, z nawykami i nie beda pasowaly do "mlodego zespolu")
                  Kazdy wiek i kazda plec ma plusy i minusy jesli chodzio rynek pracy, chociaz niekiedy tych minusow jest za duzo.
              • losiu4 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 14:53
                ano kicha, jak wszędy w Polsce, ale nie beznadziejnie. Zawsze coś się w końcu
                trafia, niekoniecznie to, co chcielibysmy robić. A wiem to po sobie, bo też
                pare latek się ma (młodszy jestem trochę od Ciebie, ale niewiele), a szukając
                roboty nie raz zawsze coś się trafiało. Po krótszym lub dłuższym poszukiwaniu
                oczywiscie. Tyle że region inny: Małopolska mianowicie (nie Kraków) i
                Podkarpacie (nie Rzeszów).

Pozdrawiam

Losiu
                • Gość: a444 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 15:03
                  A może by tak poszukać pracy w kosmosie? I wysłac w kapsule czasu
                  ogłoszenie:"Czterdziestolatka szuka pracy, umyję okna na Marsie,przypilnuję
                  UFOludki, odkurzę statek kosmiczny itp."
                  Ciekawe ile płacą?
                  • krzysztofsf Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? 20.09.04, 15:46

> A może by tak poszukać pracy w kosmosie? I wysłac w kapsule czasu
                    > ogłoszenie:"Czterdziestolatka szuka pracy, umyję okna na Marsie,przypilnuję
                    > UFOludki, odkurzę statek kosmiczny itp."
                    > Ciekawe ile płacą?
                    w pewnych zawodach kobiety maja wziecie

niania.pl/?link=przegladaj_nianie
                    • Gość: a444 Re: Odkryliście swój potencjał? I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 16:49
                      Od jedenastu lat opiekuję się dziećmi i błagam, dajcie mi chwilę wytchnienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka