Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV i czas na odzew

23.11.16, 14:54
    W branży IT rekrutacja często przebiega wieloetapowo i czas się przedłuża. Zwłaszcza zaraz po studiach bez dużego doświadczenia praktycznego.

Jak przed miesiącem wysłałem CV do jednej z najbardziej znanych firm na świecie, odpowiedź i wstępną ankietę dostałem w e-mail po 2 tygodniach. Po następnym tygodniu następny etap i rozmowa na żywo w formie konferencji z rekruterem technicznym. To niby ostatni etap przed podpisaniem umowy. Od kontaktu technicznego, rozwiązywania zadań online ponad tydzień i nic. A uprzejmie podziękowałem po rozmowie i poprosiłem o odzew nawet jakbym się nie zakwalifikował.

Kilka dni temu wysłałem do innej firmy i po kilku dniach odpowiedź email (z automatu) z podziękowaniem za aplikację i informacją o ewentualnym odzewie (do wybranych) po wstępnej analizie CV kandydatów. Już tydzień i nic.

We wszystkich takich dużych firmach na pewno kandydatów wielu, ale wolą zapłacić za pracę nawet dużo więcej lecz wybrać tych najlepszych potencjalnych pracowników.

Ofert pracy mam dużo z różnych firm, albo nowe z tych do którym teraz mam wysłane CV lecz na inne stanowisko.
    Nie wiem czy warto wysłać jedynie do kilku firm, jedynie tam gdzie chciałbym od razu pracować, czekając tygodniami na pojedyncze odzewy bez gwarancji sukcesu.
    Czy może wysłać hurtowo na wiele innych słabszych firm z branży, ale gdzie o wiele łatwiej się dostać i pewnie bez takiego przeciągania czasowego.
    Obserwuj wątek
      • hetmac Re: CV i czas na odzew 24.11.16, 23:54
        Nikt w cudownej branzy IT nie chce zatrudnic starego inwalidy bez doswiadczenia ? a to ci dopiero. A przecież miało być tak pieknie w branży YT....
      • kaczusbb Re: CV i czas na odzew 25.11.16, 10:52
        Nie ma tu niestety standardu, jedni odpowiadają, inni nie. Jedna ze znanych, większych firm np zgłosiła się do mnie po pół roku od wysłania do nich CV... Więc tu nie ma standardu.
      • uthark Re: CV i czas na odzew 25.11.16, 13:18
        Różnie bywa. Kilkanaście lat temu aplikowałem do Lufthansy Systems w Gdańsku. List wysłałem w poniedziałek, a we środę powiedziano mi, że mam we czwartek przyjechać i podpisać umowę. Wystarczyła jedna rozmowa telefoniczna, podczas której zostałem sprawdzony merytorycznie i językowo (chociaż to drugie miało decydujące znaczenie).

W tym samym czasie aplikowałem do innej firmy - odezwali się po 2 tygodniach od dnia wysłania aplikacji, potem 3 tygodnie po rozmowie zaprosili mnie do podpisania umowy, ale pracowałem już gdzieś indziej ;-)

Cierpliwości. W korporacjach proces rekrutacji jest często długi.

"Czy może wysłać hurtowo na wiele innych słabszych firm z branży"

Czasami lepszy wróbel w garści :-) Możesz chwilowo się "przechować", z takiej firmy możesz przecież odejść do lepszej.
      • malaczarna4321 Re: CV i czas na odzew 30.11.16, 15:05
        jak szukałam pracy to wysyłałam CV do wszystkich choć trochę interesujących mnie firm. Im więcej firm się odezwie tym lepiej dla Ciebie, bo będziesz mieć w czym wybierać. A rekrutacja wiadomo, zawsze się wydłuża...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka