1annam
09.07.17, 09:12
Witam,
Prosze o rade. W marcu rozwiazalem umowe o pracę. Znalazlem, jak wtedy się wydawalo lepszą, czyli lepsze warunki pracy i lepsze pieniadze. Postanowilem zaryzykowac i pozegnac sie po roku czasu z owczesnym pracodawca. Niestety wszystko pieknie bylo tylko podczas rozmow, jakie byly toczone, na których byly przedstawiane warunki finansowe i zakres obowiązków i benefity. W praktyce jak sie okazalo nie ma z tego nic. Juz w pierwszy dzien, kiedy przyszedlem.okazalo sie, ze pracodawca nie podpisze ze mna umowy, bo mam zarejestrować się w urzędzie pracy, bo chce skorzystać z dotacji dla mnie. O tym oczywiście nie wspomnial podczas rozmowy. Gdyby o tym powiedział, nie zdecydowałbym sie porzucic pracy, jaką mialem. Nie mając wyboru, zglosilem sie w up. Zglosil mnie do zus dopiero w maju. Umowę podpisal ze mna w polowie czerwca z data wsteczna. Niestety pierwotnie przedstawil mi umowe na najnizsza krajowa, ja odrzucilem taka umowę. W efekcie koncowym przedstawil do podpisu umowe na warunkach finansowych określonych podczas rozmowy. Niestety do tego czasu do tej umowy powinien byc sporzadzony aneks z wyzszym wynagrodzeniem, czego oczywiście nie ma. Nie otrzymalem również egzemplarza umowy dla siebie, bo podpisujac uslyszalem, ze musi przystawic pieczatki, a teraz sie spieszy. Na domiar wszystkiego zglosil mnie do ZUS-u z innym wymiarem wynagrodzenia niz umowa. Pensja jest wyplacana pod stolem. Podczas mojego zatrudnienia zatrudnil innego podobnego do mnie naiwnego, ktory po 2 tygodniach wylecial z pracy, bo za bardzo upraszal sie o umowe o prace. Na cale szczęście znalazłem nową pracę i nie zamierzam dluzej pracowac w tym syfie. W pn po otrzymanym wynagrodzeniu zamierzam polozyc wypowiedzenie, a we wtorek przyniesc na okres wypowiedzenia zwolnienie lekarskie. Chce faceta podac do kontroli, nie moze byc tak, ze firma, ktora nadal rekrutuje w ten sposob oszukuje ludzi. Czy moge go zglosic do US o sprawdzenie wysokosci odprowadzonego za mnie podatku? Bo wysokosc wynagrodzenia rozni, ktore otrzymalem rozni sie od umowy. Co z ZUS, gdzie jestem zgloszony na najnizsza krajową, a umowa opiewa na inne wynagrodzenie. Zamierzam jeszcze do urzedu pracy napisac skargę na pracodawce oraz inspekcja pracy.
Prosze o radę, jak to wszystko rozegrac, by nie ponosic konsekwencji finansowych np ze strony Urzedu Skarbowego.