Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

do oferujących IKE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:10
    Oferujecie współpracę przy sprzedaży IKE. Ambitne plany, że tyle osób się
    zapisze. Skąd ta pewność, że kazdy będzie chciał mieć IKE. OFE był
    obowiązkowy, IKE jest dobrowolny. Skąd ta pewność, ze IKE to panaceum na całe
    (finansowe) zło. Co ma z tego ten, który się zapisze i tak musi odprowadzać
    składkę jak w innych tego typu operacjach. Z tego co wiem, mając znajomych w
    jednej z firm ubezpieczeniowych, ludzie rezygnują z polis i tak dalej, bo nie
    stać ich na składki i tak dalej. Czy IKE jest kolejnym produktem oferującym
    gruszki na wierzbie? Czy trzeba decydować się na IKE? Czy Panstwo nie mogłoby
    zadziałać i usprawnić tę całą machinę finansową, żeby ludzie, ktorzy
    przepracowali solidnie ileś tam lat, maja przyzwoite emerytury, zeby ich
    stało było na godne utrzymanie. Czy tylko my we własnym zakresie musimy mieć
    kilka polis, OFE, IKE i nie wiadomo, co tam jeszcze ktoś wymyśli i troszczyć
    się o byt? Nie wszyscy mają zaufanie do tego typu produktów.
    Mówiło się, ze kiedyś emerytury nie wystarczą, że wyjściem jest polisa, że ta
    cie zabezpieczy i to jest hit.
    Potem polisa przestała być hitem i ktoś wpadł na pomysł OFE, ktora miało
    rozwiązac problemy finansowe na emeryturze i to miał być hit.
    Potem OFE przestało być hitem i oferuje się ludziom IKE.
    Kiedy IKE przestanie być hitem i będzie jak wszystkie poprzednie rozwiązania
    KITEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, bo znowu za jakiś czas usłyszymy, że to nie IKE
    to rozwiązanie, ale kolejny pomysł pod zmienioną nazwą XYZ.
    Sprzedający IKE emocjonują się ile mogą na tym zarobić, ale nic nie mowi się
    o korzysciach korzystającego z IKE. Jak ludzie, zarabiając 1000 zł, ze ledwo
    im starcza na podstawowe utrzymanie, mają jeszcze wysupływać kolejno
    pieniądze na polisy takie, śmakie i owakie, na IKE. Na zachodzie ludzie mają
    po kilka polis, ale ich na to stać, na płacenie składek.
    PROSZĘ O PRECYZYJNE WYPOWIEDZI OSÓB, KTÓRE ZAJĘŁY SIĘ TYM BIZNESEM!!!
    Sprzedający IKE nie martwi się o byt osoby, ktorej sprzedaje, tylko własnym
    interesem ile można na tym zarobić. Pozdrawiam wszystkich zgadzających się
    nie zgadzających się z moją opinią. Do usłyszenia ... o lepszym produkcie.
    Już niebawem ...

Obserwuj wątek
      • Gość: gizela Re: do oferujących IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:16
        ciąg dalszy. Aha i nie mówcie ludziom, że jak będziecie starzy, to nie
        wystarczy wam na nic, ze emerytury będą głodowe, ze jak nie wykupice IKE i
        innych kolejnych smacznych kąsków zapewniających pseudo-ekstra emeryturę, to
        będziecie skazani na wegetację, bo taki często stosowany przez agentów
        STRASZAK, to dla mnie Element Anty-Przetargowy, bo to sygnał, żeby wiać z tego
        kraju, gdzie pieprz rośnie albo lepiej nie dożyć tych "okropnych" emerytalnych
        czasów i popełnić zbiorowe samobójstwo.
        Czy ktoś się wypowie co na ten temat myśli?
        • Gość: klops Re: do zarabiających w IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 15:10
          ciekawa jestem czy zarabiacie takie pieniądze, jaką wizję przed wami
          przedstawiono?
      • krzysztofsf Re: do oferujących IKE 15.10.04, 19:47
        IKE jest do bani.
        Zeby przynajmniej mozna bylo odzyskac przy rozliczeniu PIT podatek zaplacony przy pensji, od srodkow przeznaczonych pozniej na IKE, a tak...belkowe daruja?.
        Ile wyniesie belkowe od kwot, ktore pozwalaja wplacic?
        Bzdura i oszustwo.
      • losiu4 Re: do oferujących IKE 15.10.04, 21:16
        wiesz co? IKE jest o tyle dobre, ze dobrowolne - chcesz, to se funduj.
        Denerwuje mnie natomiast bardziej wymysł buzkowo - balcerowiczowy: prywatne
        firmy, którym muszę płacić czy chcę, czy nie chcę. A w imię czego niby? Dzięki
        fest za taką dobroczynność i pieniądze z odsetkami prosiłbym oddac

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: Piotrek Re: do oferujących IKE IP: *.byd.elnet.pl 15.10.04, 23:08
        Cześć. Nie oferuję żadnych IKE ani innych ubezpieczeń. Moim zdaniem
        kto nie zadba o swoją przyszłośc sam to za niego na pewno nikt
        nie zadba i wtedy niech nie ma do nikogo pretensji(np do rządu) .
        Na godziwą emeryturę trzeba po prostu odłożyć albo ją wypracować.
        Jeżeli ktoś zarabia poniżej przeciętnej lub nieregularnie (bezrobocie)
        z obowiązkowych składek na emeryturze będzie miał tylko na przeżycie
        • krzysztofsf Re: do oferujących IKE 16.10.04, 11:20
          Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Cześć. Nie oferuję żadnych IKE ani innych ubezpieczeń. Moim zdaniem
          > kto nie zadba o swoją przyszłośc sam to za niego na pewno nikt
          > nie zadba i wtedy niech nie ma do nikogo pretensji(np do rządu) .
          > Na godziwą emeryturę trzeba po prostu odłożyć albo ją wypracować.
          > Jeżeli ktoś zarabia poniżej przeciętnej lub nieregularnie (bezrobocie)
          > z obowiązkowych składek na emeryturze będzie miał tylko na przeżycie

Nie ludz sie :)))

ubezpieczenia.onet.pl/992051,wiadomosci.html
          Polski system emerytalny jest poważnie zagrożony - uważa Business Centre Club (BCC).
          Jeśli nie zostanie wdrożony program naprawczy, przyszli emeryci będą dostawali niskie świadczenia bez względu na to, ile pieniędzy włożyli do systemu - poinformowali w poniedziałek w Warszawie eksperci BCC.
          Jak powiedział prezes BCC Marek Goliszewski, klub przystępuje do opracowania programu naprawczego systemu emerytalnego.

"Proponujemy przede wszystkim ratowanie systemu, bo za moment będziemy mówili nie o systemie emerytalnym, ale takim, który uczestnikom będzie oferował jednolite, spłaszczone świadczenie, bez względu na to, kto ile pieniędzy do tego systemu włożył" - powiedział PAP ekspert BCC dr Wojciech Nagel.

Jego zdaniem, dzisiejszy 45-latek zarabiający średnią krajową (ok. 2 tys. 200 zł brutto), który będzie pracował jeszcze 20 lat, może liczyć na tysiąc złotych brutto emerytury. "Reforma emerytalna (z 1999 r. - PAP) nie zdała egzaminu" - dodał ekspert BCC.
          Jego zdaniem, wynika to przede wszystkim z faktu, że ZUS wszedł do reformy nieprzygotowany, bez wewnętrznej naprawy, co spowodowało, że jest on nadal bardzo mocno powiązany z budżetem państwa.
          "Powiązania te zamiast maleć rosną i to nie tylko przez dotacje celowe i pożyczki komercyjne; również przez emisję specjalnych obligacji rządowych, które musiały być wyemitowane po tym, jak ZUS przejął 12 mld zł składek ubezpieczonych płynących do kapitałowych funduszy emerytalnych" - podkreślił Nagel.
          Kolejna przyczyna niepowodzenia reformy systemu emerytalnego to - zdaniem Nagela - słabe rozwinięcie tzw. trzeciego filaru reformy (I filar to ZUS, II - Otwarte Fundusze Emerytalne), czyli Pracowniczych Programów Emerytalnych (PPE). W założeniu miały one dostarczać ok. 40 proc. przyszłego świadczenia emerytalnego. W Polsce w PPE uczestniczy 120 tys. osób, a w Wielkiej Brytanii - 10,5 mln.
          BCC uważa, że ZUS można naprawić, a pierwszym krokiem w tym kierunku jest jego odpolitycznienie oraz uczynienie z niego instytucji, która będzie gromadziła pieniądze na rachunkach ubezpieczonych (a nie, jak teraz, wydawała je na bieżące potrzeby).
          Kolejnym krokiem naprawy systemu emerytalnego - w opinii BCC - ma być maksymalne odbiurokratyzowanie procedury powoływania w zakładach pracy PPE oraz uelastycznienie zasad ich działania. Chodzi m.in. o to, by w razie trudnej sytuacji finansowej pracodawca mógł zawiesić czy ograniczyć składkę oraz by w jej płaceniu partycypował również pracownik (wedle obowiązujących przepisów teraz płaci ją tylko pracodawca - PAP).
          • losiu4 Re: do oferujących IKE 18.10.04, 08:51
            przepraszam, Krzysztofiesf, moje żale nie będa do Ciebie (cenię Twoje
            wypowiedzi), ale głównie do tzw. doradzaczy (czy to rządowych, czy z innych
            BCC).

krzysztofsf napisał:

> Polski system emerytalny jest poważnie zagrożony - uważa Business Centre Club
            > (BCC).

co to stowarzyszenie gada - jakoś średnio mnie obchodzi :) natomiasst dziwię
            się tym byznesmenom, ze oczywistości dopiero teraz dostrzegli.

> Jeśli nie zostanie wdrożony program naprawczy, przyszli emeryci będą
            > dostawali niskie świadczenia bez względu na to, ile pieniędzy włożyli do
            > systemu - poinformowali w poniedziałek w Warszawie eksperci BCC.

to się nie namęczyli :) wielu ludzi dawno juz to zauważyło.

> Jak powiedział prezes BCC Marek Goliszewski, klub przystępuje do opracowania
            > programu naprawczego systemu emerytalnego.

obejdzie się bez łaski. Rada jest jedna: oddać mi pieniadze, które muszę
            wpłacać na konta prywatnych firm. Dam se rade, nie potrzebuje do tego BCC i ich
            programu naprawczego.

> Jego zdaniem, dzisiejszy 45-latek zarabiający średnią krajową (ok. 2 tys. 200
            > zł brutto), który będzie pracował jeszcze 20 lat, może liczyć na tysiąc
            > złotych brutto emerytury. "Reforma emerytalna (z 1999 r. - PAP) nie zdała
            > egzaminu" - dodał ekspert BCC.

panie ekspert, dla każdego normalnego człowieka było i jest to oczywiste. Nawet
            przed wprowadzeniem reformy. Wystarczyła odrobina rozumu, kartka kalibru A4
            (nawet za dużo, ale co tam, poszalejmy) i ołówek.

> Jego zdaniem, wynika to przede wszystkim z faktu, że ZUS wszedł do reformy
            > nieprzygotowany, bez wewnętrznej naprawy, co spowodowało, że jest on nadal
            > bardzo mocno powiązany z budżetem państwa.

tyz prowda... jak sie patrzy na to, co ZUS wyczynia, scyzoryk w kieszeni się
            otwiera. Jeszcze niech Sz.P. Ekspert powie coś nt. przymusowej składki na rzecz
            firm, którym niekoniecznie chciałbym cokolwiek płacić.

> Kolejna przyczyna niepowodzenia reformy systemu emerytalnego to - zdaniem
            > Nagela - słabe rozwinięcie tzw. trzeciego filaru reformy (I filar to ZUS, II -
            > Otwarte Fundusze Emerytalne), czyli Pracowniczych Programów Emerytalnych
            > (PPE). W założeniu miały one dostarczać ok. 40 proc. przyszłego świadczenia
            > emerytalnego.

no i słusznie, że słabo sie rozwinęły, bo po prostu są one (PPE znaczy) byle
            jakie. Już lepiej na konto do banku pieniądze włożyć.

> W Polsce w PPE uczestniczy 120 tys. osób, a w Wielkiej Brytanii - 10,5 mln.

albo Anglicy są głupi (w co wątpię, bo dowody mądrości dawali nie raz), albo po
            prostu ich PPE są dużo lepsze od naszych. Ot, cała tajemnica.

> BCC uważa, że ZUS można naprawić, a pierwszym krokiem w tym kierunku jest
            > jego odpolitycznienie

hłe hłe hłe. Nawet w BCC widać silny wpływ pewnej parti politycznej :) kto niby
            ma deydować, kto jest polityczny, a kto nie? cale to stowarzyszenie (BCC
            znaczy) coraz bardziej przypomina towarzystwo wzajemnej adoracji.

> oraz uczynienie z niego instytucji, która będzie
            > gromadziła pieniądze na rachunkach ubezpieczonych (a nie, jak teraz, wydawała
            > je na bieżące potrzeby).

a co ze "starymi" emerytami? którym emerytury wypłacane są z bieżących składek
            pracujacych?

> Kolejnym krokiem naprawy systemu emerytalnego - w opinii BCC - ma być
            > maksymalne odbiurokratyzowanie procedury powoływania w zakładach pracy PPE
            > oraz uelastycznienie zasad ich działania. Chodzi m.in. o to, by w razie
            > trudnej sytuacji finansowej pracodawca mógł zawiesić czy ograniczyć składkę
            > oraz by w jej płaceniu partycypował również pracownik (wedle obowiązujących
            > przepisów teraz płaci ją tylko pracodawca - PAP).

czyli widzimisię pracodawcy ma decydowac o tym, czy płacić, czy nie. Skoro na
            to się godzimy, to ja poproszę o rezygnację w ogóle z jakichkolwiek "programów
            emerytalnych". Po prostu: negocjuję z pracodawcą zarobki, na ZUS idzie to, co
            musi iść, a resztę proszę do ręki mi dać. Sam najlepiej wiem, jak te pieniądze
            spożytkowć. Obejdzie się bez doradztwa BCC.

Pozdrawiam

Losiu
            • krzysztofsf Re: do oferujących IKE 18.10.04, 12:54
              Po prostu pozwalam sobie przytoczyc wypowiedz nie pochodzaca od partii, ktora lubie i popieram, a ktora sprawe dobrowolnosci ubezpieczen ma w programie.
              Przy okazji recepta tej partii na problem zus polegala na odkladanie pewnego procentu od kazdej prywatyzacji na koncie zus, dla emerytow i pracownikow prl-owskich. Kazdy objety swiadczeniami z tego funduszu, mialby na nim zagwarantowane kwoty proporcjonalne do lat i zarobkow wypracowanych w prl. Natomiast praca w okresie pozniejszym - to juz jak kto chce, ubezpieczanie wg indywidualnych preferencji.
              nie byloby obecnego nawisu zus zwiazanego z systemem pokoleniowym.
              Niestety - nie przeszlo.
              • losiu4 Re: do oferujących IKE 18.10.04, 19:45
                zasady i cele szczytne. Niestety nie do zrealizowania. Co do prywatyzacji:
                zapomnij, nawet jesli nie będzie za mało (a bedzie za mało, bo cudów nie ma
                wystarczy popatrzec na to, ile uzyskalismy z prywatyzacji, a ile jest
                potrzebne), to obsiąda te pieniadze różne urzedasy, które połowę jak nic
                roztrwonia. Pieniędzy dla "starych" po prostu nie starczy. Co do "nowych" -
                popieram zasadę: dajcie mi rządzić moimi pieniedzmi. Tylko która partia tak
                naprawdę tego chce?

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: Piotrek Re: do oferujących IKE IP: *.byd.elnet.pl 19.10.04, 22:59
            Ja przecież napisałem, że obowiązkowych składek starczy LEDWIE NA
            PRZEŻYCIE
      • marcin9098 Re: do oferujących IKE 19.10.04, 11:02
        Nie zgadzam się że IKE jest kolejnym wymysłem bez przyszłości. Wg mnie jest to
        krok w dobrym kierunku, aby uzdrowić nieco ten chory i przestarzały system
        świadczeń emerytalnych. OFE II filar poniósł klęskę, bo był za bardoz związany
        z "chorym" ZUSem. Ale już np. osoby oszczędzające w III filarze będą miały
        zagwarantowane normalne emerytury. Jeżeli ktoś jeszcze w tym kraju myśli że na
        emeryturze będzie żył tak jak żyje teraz, to niech przetrze oczy i spojrzy
        prawdzie w oczy. Jeżeli sami nie zaoszczędzicie na swoje emerytury, to państwo
        wam nie da. Sami musiscie zadbać o swoja emeryturę. IKE jest o tyle lepsze od
        III fialru, że na emeryturze nie pobiorą od was wspaniałego podatku Belki. IKE
        to produkt w ramach III filaru i nie uwarzam żeby on był kolejnym bublem. Z
        resztą nawet po kilku latach III filar w tradycyjnej postaci jest uważany przez
        wszystkich jako dobry produkt.
        • Gość: gizela Re: do oferujących IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 12:40
          dziękuję za wypowiedzi wszystkich forumowiczów, ale pytanie zmierza do tego,
          że w innych krajach ludzi stać na to i owo oraz mogą "liczyć" na państwo, a u
          nas nie liczcie na państwo i wymyślane są kolejne programy "awaryjno-
          emerytalne", a skąd ja mam zapłacić na miesięczne składki, polisa, IKE, potem
          jeszcze coś, przy małych zarobkach "nie zadbasz" o swoją przyszłość.
          • losiu4 Re: do oferujących IKE 19.10.04, 13:24
            Gość portalu: gizela napisał(a):

> dziękuję za wypowiedzi wszystkich forumowiczów, ale pytanie zmierza do tego,
            > że w innych krajach ludzi stać na to i owo oraz mogą "liczyć" na państwo,

widzisz... jak na razie stać. Kłopot w tym, że ten system już pada. Na
            Zachodzie, jak najbardziej. Stąd różne kombinacje polityków, by powiedziec
            ludziom to, co jest oczywiste, a nie pożegnać się ze stołkiem przy nastepnych
            wyborach :)

> a u nas nie liczcie na państwo i wymyślane są kolejne programy "awaryjno-
            > emerytalne",

na Zachodzie jest to samo. I tak samo się sypie, jak i u nas.

> a skąd ja mam zapłacić na miesięczne składki, polisa, IKE, potem
            > jeszcze coś, przy małych zarobkach "nie zadbasz" o swoją przyszłość.

rada jest jedna: niech się politykierzy wszelkiej maści odstosunkują od moich
            pieniedzy. Sam wiem najlepiej, co mi potrzebne. Obejdzie sie bez ich "pomocy"

Pozdrawiam

Losiu
        • losiu4 Re: do oferujących IKE 19.10.04, 13:11
          marcin9098 napisał:

> Nie zgadzam się że IKE jest kolejnym wymysłem bez przyszłości.

pomysł dobry jak kazdy inny podobny. Grunt, by był dobrowolny.

> Wg mnie jest to krok w dobrym kierunku, aby uzdrowić nieco ten chory i
          > przestarzały system świadczeń emerytalnych.

wg mnie niech każdy decyduje, na co ma pieniądze wydawac.

> OFE II filar poniósł klęskę, bo był za bardoz związany
          > z "chorym" ZUSem.

to nie ma nic do rzeczy. Złem jest to, że musze płacić komuś, komu
          niekoniecznie chciałbym pieniądze dawać.

> Ale już np. osoby oszczędzające w III filarze będą miały
          > zagwarantowane normalne emerytury.

nie będą. Z moich wyliczeń wynika, że lepiej byłoby, gdybym te pieniadze do
          ręki dostał i do banku włożył. Wiem, bo mam Pogodną Jesień, z której niebawem
          zrezygnuję

> Jeżeli ktoś jeszcze w tym kraju myśli że na
          > emeryturze będzie żył tak jak żyje teraz, to niech przetrze oczy i spojrzy
          > prawdzie w oczy. Jeżeli sami nie zaoszczędzicie na swoje emerytury, to
          > państwo wam nie da.

patrzymy. i będziemy oszczędzać. Chociaz niekoniecznei w IKE

> Sami musiscie zadbać o swoja emeryturę. IKE jest o tyle lepsze od
          > III fialru, że na emeryturze nie pobiorą od was wspaniałego podatku Belki.

zadbamy :) IKE w niczym nie jest lepsze od zwykłej lokaty bankowej :)

> IKE to produkt w ramach III filaru i nie uwarzam żeby on był kolejnym
          > bublem.

jest takim samym produktem jak wszystkie inne. I tak naprawdę, jak na razie
          banki są lepsze od kakichkolwiek filarów :)

> Z resztą nawet po kilku latach III filar w tradycyjnej postaci jest
          > uważany przez wszystkich jako dobry produkt.

nie przez wszystkich. Stanowie najwyraźniej wyjątek. Moze dlatego, ze kiedyś
          sie poświeciłem i policzyłem sobie :)

Pozdrawiam

Losiu
          • krzysztofsf Re: do oferujących IKE 19.10.04, 13:28
            losiu4 napisał:

> > Z resztą nawet po kilku latach III filar w tradycyjnej postaci jest
            > > uważany przez wszystkich jako dobry produkt.
            >
            > nie przez wszystkich. Stanowie najwyraźniej wyjątek. Moze dlatego, ze kiedyś
            > sie poświeciłem i policzyłem sobie :)

Najsensowniejsze jest rozdzielenie ochrony i oszczedzania - tania polisa ochronna na zycie i wypadek (czyli zabezpieczenie siebie i bliskich),a oszczednosci lokowac na jakis fundusz czy co serce podpowie (grunty?).
            U nas sa bardzo wysokie koszty ochrony i obslugi polis III filarze.
            Gdy probowalem "zostac agentem", znajomy opowiadal jak na jednym szkoleniu w centrali amerykanin polskiego pochodzenia reklamowal nowe produkty. Gdy z sali padlo pytanie, "czy skoro sa takie rewelacyjne, to zamierza przeniesc sie na nie ze swoich amerykanskimi polisami", gosc na kilka minut zaniemowil, poniewaz powstrzymywany smiech uniemozliwial mu prowadzenie szkolenia. Nie chcial wyjasnic roznic.

> Pozdrawiam
            >
            > Losiu
            • losiu4 Re: do oferujących IKE 19.10.04, 13:54
              krzysztofsf napisał:

> losiu4 napisał:

> Najsensowniejsze jest rozdzielenie ochrony i oszczedzania - tania polisa
              > ochronna na zycie i wypadek (czyli zabezpieczenie siebie i bliskich),a
              > oszczednosci lokowac na jakis fundusz czy co serce podpowie (grunty?).

w teorii właśnie tak jest. W praktyce: jeśli urzędas/polityk dorwie sie do
              cudzych pieniędzy, to nie popuści. Co i po znamietnitszych budynkach w miastach
              widać.

> Gdy probowalem "zostac agentem", znajomy opowiadal jak na jednym szkoleniu w
              > centrali amerykanin polskiego pochodzenia reklamowal nowe produkty. Gdy z
              > sali padlo pytanie, "czy skoro sa takie rewelacyjne, to zamierza przeniesc
              > sie na nie ze swoich amerykanskimi polisami", gosc na kilka minut zaniemowil,
              > poniewaz powstrzymywany smiech uniemozliwial mu prowadzenie szkolenia. Nie
              > chcial wyjasnic roznic.

ano tak to już jest :) nie ma co w mowę agentów wierzyć :)

Pozdrawiam

Losiu
              • krzysztofsf Re: do oferujących IKE 19.10.04, 14:25
                losiu4 napisał:

> krzysztofsf napisał:
                >
                > > losiu4 napisał:
                >
                > > Najsensowniejsze jest rozdzielenie ochrony i oszczedzania - tania polisa
                > > ochronna na zycie i wypadek (czyli zabezpieczenie siebie i bliskich),a
                > > oszczednosci lokowac na jakis fundusz czy co serce podpowie (grunty?).
                >
                > w teorii właśnie tak jest. W praktyce: jeśli urzędas/polityk dorwie sie do
                > cudzych pieniędzy, to nie popuści. Co i po znamietnitszych budynkach w miastach
                >
                > widać.
                >
                Dletego tez czytalem kiedys swiatle rady dla "ubogich inaczej" , ze mimo iz ceny spadaja itp, to jednak warto pewien % oszczednosci robic w zlocie i innych kosztownosciach , poniewaz liczac kategoriami dziesiecioleci i mozliwych zmian polityczno-gospodarczych jest to jednak najpewniejsza i atosunkowo latwa do przewiezienia inwestycja :))
        • Gość: Piotrek Re: do oferujących IKE IP: *.byd.elnet.pl 19.10.04, 23:07
          Nie zgadzam się , że OFE poniosły klęskę. Uważam , że spełniają
          swoją rolę i pieniądze które tam idą są pewniejsze niż w ZUS
      • Gość: stara czterdziecha Re: do oferujących IKE IP: *.torun.mm.pl 19.10.04, 19:23
        No... To i sobie poczytałam. Na ZUS od dawna nie liczę, II filar to (hi,hi) też
        ubaw po pachy. Cóś tam (mało) wkładam w OFE (wypłacę jednorazowo - pojadę w
        Bieszczady). Moja emerytura? Kupiłam kamienicę. Oszczędności całego życia,
        kredyty zżerające wszelkie dochody, nawet na chleb brakowało ( a zarabiałam
        powyżej średniej krajowej). Teraz powolutku uwalniam nieruchomość z zaszłych
        komunistycznych absurdów i za kilka lat będę miała dochód. Kamienica da mi
        spokojne "dożycie", a jak się postaram to i dzieciom pomogę. Co będę mieć z
        moich składek emerytalnych (ciężko pracowałam w państwowych firmach)? Jak dobrze
        pójdzie - na lizaki dla wnuków. Jako dziecko żyłam w niedostatku, młodość to
        tłusty Gierek (ale niecałkiem dla mnie), początki własnej rodziny to akurat
        totalny brak (ślub na koniec 83) i ciężka praca za śmieszne pieniądze
        (niestarczało na wykupienie kartek). Chyba nic dziwnego, że chciałam mieć coś na
        własność? Wszystko władowałam w moją (i dzieci) przyszłość. Nie mam samochodu,
        pięknych ciuchów, rzadko odwiedzam fryzjera. I nie wiem - czy to jest recepta na
        przyszłość? Młody człowiek wyrzeka się wielu przyjemności w imię własnej
        emerytury? Szlak mnie trafia, bo przez te wszystkie lata olbrzymie pieniądze
        były zabierane niby to na moją emeryturę. Sama bym lepiej nimi rozporządziła. A
        tak... Wiem, będę zamożna a inni biedni i na zasiłku z pomocy społecznej (też z
        moich pieniędzy), ale czemu to wszystko moim kosztem? Przyznam się do
        przestępstwa - w delikatny sposób oszukuję na podatkach. Wiem, to groszowe
        oszczędności a ryzyko wielkie, ale coś mi się od Państwa należy. I tym
        optymistycznym akcentem...
        • losiu4 Re: do oferujących IKE 19.10.04, 20:36
          ano kawał życiowej prawdy opowiedziałaś :)

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: gizela Re: do oferujących IKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 11:01
            a ja cały czas się upieram, ze z tego mojego OFE będzie tyle co kot napłakał,
            zeby wiecej tam odłozonych pieniadzorów trzeba dobrze zarabiac, to samo z
            polisą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka