Gość: minka IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.11.04, 22:09 Gdzie mozna zdobyc taka ksiazeczke?W sanepidzie?jakie badania trzeba do niej zrobic?/ktos moze wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Justyna Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 22:15 Idziesz do najblizszego Sanepidu i pobierasz wniosek (za moich czasow i w moim sanepidzie tak bylo), potem trzy razy probka kalu, tydzien czekania na wyniki, + badania okresowe u lekarza (ja mialam podbite zaq 25zl, lekarz mnie na oczy nie widzial). co do kosztow sie nie orientuje, bo jak mowilam- bylo to dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.chello.pl 03.11.04, 09:42 Ja robilem badania miesiac temu.Badania u lekarza kosztowaly mnie 50 zl ( przeswietlenie klatki pobranie krwi) a w sanepidzie 96zl ( badania na nosicielstwo ). Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: ksiazeczka sanepidowska 03.11.04, 09:45 Gość portalu: stefan napisał(a): > Ja robilem badania miesiac temu.Badania u lekarza kosztowaly mnie 50 zl ( > przeswietlenie klatki pobranie krwi) a w sanepidzie 96zl ( badania na > nosicielstwo ). Czy badanie na nosicielstwo "kalowka" dalej jest wazne bezterminowo? (smieszylo mnie, gdy kilkanascie lat temu tak bylo - ciekawe czy dalej jest?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.chello.pl 03.11.04, 16:24 Dalej jest wazne bezterminowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Host Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.interpc.pl / 195.136.46.* 03.11.04, 20:17 Nieprawda, to zalezy od firmy, badanie w sanepidzie jest wazne przez rok. Pracuje w marketach na promocjach i tam nie ma mowy o wejsciu bez waznych badan sanepidowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: ksiazeczka sanepidowska 03.11.04, 20:26 Gość portalu: Host napisał(a): > Nieprawda, to zalezy od firmy, badanie w sanepidzie jest wazne przez rok. > Pracuje w marketach na promocjach i tam nie ma mowy o wejsciu bez waznych badan > > sanepidowskich. I to ma sens - ale tutaj ty pokrywasz koszty badan. Boje sie, ze w firmach (zwlaszcza produkcyjnych) gdzie pracodawca musialby placic za badania juz zatrudnionych pracownikow, to stosuje sie do "bezterminowych" waznosci wymaganych przez przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.net.autocom.pl 05.11.04, 09:19 co ty pleciesz,nosicielstwo jest wazne 10lat.osobiscie uwazam ze to głupota,bo przez ten czas mozna milion tazy cos złapac,ale tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Host Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.interpc.pl / 195.136.46.* 03.11.04, 20:19 Strasznie duzo za te badania zaplaciles. Ja w sanepidzie "tylko" 70 zl.To zalezy chyba od lokalizacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 21:45 Pracownicza ksiazeczka zdrowia to to samo?W sanepidzie robi sie badania na kal?a jak reszta badan?To zlecva pracodawca??Jakie sa jeszcze obowiazkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.chello.pl 04.11.04, 09:28 Badania robilem w warszawie moze w innych rejonach polski sa tansze.Co do kwestii waznosci to badania "kalu" w moim przypadku jest bezterminowe a co rok trzeba powtarzac badania lekarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.chello.pl 04.11.04, 09:50 Pracownicza ksiazeczka zdrowia to jest wlasnie ksiazeczka sanepidu.W sanepidzie robi sie badania na kal.Co do kwestii skierowania ja nie dostalem od pracodawcy musialem zalatwiac wszystko na wlasna reke .Najlepiej jest udac sie do prywatnego lekarza i bedziesz miala wszystko z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.11.04, 12:03 A myslicie ze mozna zrobic takie badania w innym miescie niz sie mieszka?Nie byloby z tym problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Host Re: ksiazeczka sanepidowska IP: 193.25.186.* 04.11.04, 21:56 O rany coz to za filozofia wyrobic ksiazeczke pracownicza!!! Kupujesz ksiazeczke w ksiegarni, idziesz do sanepidu (gdziekolwiek, moze byc nawet na drugim koncu Polski, jesli masz taki kaprys ;)), bierzesz pojemniczek na probke, zanosisz nastepnego dnia rano, bierzesz drugi pojemniczek, zanosisz drugiego dnia, znowu bierzesz pojemniczek i nastepnego dnia oddajesz.Placisz, oddajesz ksiazeczke i czekasz na wynik tydzien. Po tym czasie dostajesz ksiazeczke do lapki. Nastepnie idziesz do lekarza medycyny pracy, ktory podbija Ci kasiazeczke za "jedyne" 20zl. Tym samym Twoj nowy dokument nabiera waznosci.Mam nadzieje ze ta instrukcja jest wystarczajaco klarowna i wyrobienie ksiazeczki przestanie urastac do rangi zyciowego problemu ;) Odpowiedz Link Zgłoś