Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ksiazeczka sanepidowska

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.11.04, 22:09
    Gdzie mozna zdobyc taka ksiazeczke?W sanepidzie?jakie badania trzeba do niej
    zrobic?/ktos moze wie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Justyna Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 22:15
        Idziesz do najblizszego Sanepidu i pobierasz wniosek (za moich czasow i w moim
        sanepidzie tak bylo), potem trzy razy probka kalu, tydzien czekania na wyniki,
        + badania okresowe u lekarza (ja mialam podbite zaq 25zl, lekarz mnie na oczy
        nie widzial). co do kosztow sie nie orientuje, bo jak mowilam- bylo to dawno.
        • Gość: stefan Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.chello.pl 03.11.04, 09:42
          Ja robilem badania miesiac temu.Badania u lekarza kosztowaly mnie 50 zl (
          przeswietlenie klatki pobranie krwi) a w sanepidzie 96zl ( badania na
          nosicielstwo ).
          • krzysztofsf Re: ksiazeczka sanepidowska 03.11.04, 09:45
            Gość portalu: stefan napisał(a):

> Ja robilem badania miesiac temu.Badania u lekarza kosztowaly mnie 50 zl (
            > przeswietlenie klatki pobranie krwi) a w sanepidzie 96zl ( badania na
            > nosicielstwo ).

Czy badanie na nosicielstwo "kalowka" dalej jest wazne bezterminowo? (smieszylo mnie, gdy kilkanascie lat temu tak bylo - ciekawe czy dalej jest?)
            • Gość: stefan Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.chello.pl 03.11.04, 16:24
              Dalej jest wazne bezterminowo
              • Gość: Host Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.interpc.pl / 195.136.46.* 03.11.04, 20:17
                Nieprawda, to zalezy od firmy, badanie w sanepidzie jest wazne przez rok.
                Pracuje w marketach na promocjach i tam nie ma mowy o wejsciu bez waznych badan
                sanepidowskich.
                • krzysztofsf Re: ksiazeczka sanepidowska 03.11.04, 20:26
                  Gość portalu: Host napisał(a):

> Nieprawda, to zalezy od firmy, badanie w sanepidzie jest wazne przez rok.
                  > Pracuje w marketach na promocjach i tam nie ma mowy o wejsciu bez waznych badan
                  >
                  > sanepidowskich.

I to ma sens - ale tutaj ty pokrywasz koszty badan.
                  Boje sie, ze w firmach (zwlaszcza produkcyjnych) gdzie pracodawca musialby placic za badania juz zatrudnionych pracownikow, to stosuje sie do "bezterminowych" waznosci wymaganych przez przepisy.
                • Gość: mika Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.net.autocom.pl 05.11.04, 09:19
                  co ty pleciesz,nosicielstwo jest wazne 10lat.osobiscie uwazam ze to głupota,bo
                  przez ten czas mozna milion tazy cos złapac,ale tak jest.
          • Gość: Host Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.interpc.pl / 195.136.46.* 03.11.04, 20:19
            Strasznie duzo za te badania zaplaciles. Ja w sanepidzie "tylko" 70 zl.To
            zalezy chyba od lokalizacji
      • Gość: minka Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 21:45
        Pracownicza ksiazeczka zdrowia to to samo?W sanepidzie robi sie badania na
        kal?a jak reszta badan?To zlecva pracodawca??Jakie sa jeszcze obowiazkowe?
        • Gość: stefan Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.chello.pl 04.11.04, 09:28
          Badania robilem w warszawie moze w innych rejonach polski sa tansze.Co do
          kwestii waznosci to badania "kalu" w moim przypadku jest bezterminowe a co rok
          trzeba powtarzac badania lekarskie.
        • Gość: stefan Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.chello.pl 04.11.04, 09:50
          Pracownicza ksiazeczka zdrowia to jest wlasnie ksiazeczka sanepidu.W sanepidzie
          robi sie badania na kal.Co do kwestii skierowania ja nie dostalem od pracodawcy
          musialem zalatwiac wszystko na wlasna reke .Najlepiej jest udac sie do
          prywatnego lekarza i bedziesz miala wszystko z glowy.
      • Gość: minka Re: ksiazeczka sanepidowska IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.11.04, 12:03
        A myslicie ze mozna zrobic takie badania w innym miescie niz sie mieszka?Nie
        byloby z tym problemu?
        • Gość: Host Re: ksiazeczka sanepidowska IP: 193.25.186.* 04.11.04, 21:56
          O rany coz to za filozofia wyrobic ksiazeczke pracownicza!!! Kupujesz
          ksiazeczke w ksiegarni, idziesz do sanepidu (gdziekolwiek, moze byc nawet na
          drugim koncu Polski, jesli masz taki kaprys ;)), bierzesz pojemniczek na
          probke, zanosisz nastepnego dnia rano, bierzesz drugi pojemniczek, zanosisz
          drugiego dnia, znowu bierzesz pojemniczek i nastepnego dnia oddajesz.Placisz,
          oddajesz ksiazeczke i czekasz na wynik tydzien. Po tym czasie dostajesz
          ksiazeczke do lapki. Nastepnie idziesz do lekarza medycyny pracy, ktory
          podbija Ci kasiazeczke za "jedyne" 20zl. Tym samym Twoj nowy dokument nabiera
          waznosci.Mam nadzieje ze ta instrukcja jest wystarczajaco klarowna i wyrobienie
          ksiazeczki przestanie urastac do rangi zyciowego problemu ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka