Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szukam rady

IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 18.11.04, 12:24
    czy ktoś może mi poradzic czy warto otworzyć sklep zielarsko medyczny ? bo
    jestem w kropce :-(
    Obserwuj wątek
      • Gość: aa Re: szukam rady IP: *.e / 213.25.195.* 18.11.04, 12:36
        Zrób sobie "biznesplan", a wtedy Ci wyjdzie, czy warto , czy nie.
        • Gość: hanek Re: szukam rady IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 18.11.04, 12:39
          a ja myslałam ze znajde tu kogoś kto zna ta branże od podszewki bo biznesplan
          to sobie można zrobić i to jaki piękny, ale dzieki za rade
          • Gość: Arqu Niestety... IP: 62.29.253.* 18.11.04, 12:50
            Witam,
            niestety - to wlasnie sa takie "cenne porady" - "zrob sobie biznes plan".

Kazdy tak potrafi doradzic. Wiem, ze biznes plan moze dobrze zobrazowac pomysl. Sam tez
            pisze biznes plany, ale nie o to chodzilo autorce pytania. Tu chodzilo o to czy ktos ma jakies
            doswiadczenia, czy ktos moze zna kogos kto prowadzi taki sklep itp.

Zreszta na forum az roi sie od takich doradcow, ktorzy doradzaja w taki sposob.

Ludzie, jak macie dawac takie rady, dajcie sobie spokoj.

Niestety - ja nie znam tej branzy. Sorry, ale chcialem tylko wyrazic swoj sprzeciw przeciwko
            radom typu: gdy pada deszcz, nalezy zalozyc kalosze".
            Pozdrawiam
            • Gość: hanek Do Arqu IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 18.11.04, 12:57
              dzięki Ci bardzo ze "wstawiłeś się za mną"
              • rwrw2 Re: Do Arqu 18.11.04, 13:39
                To chyba dobry pomysł z tym sklepem. Produkty otc w ostatnim czasie bardzo
                szybko się rozwijają. Spójrz na rzeczy typu Rutinoscorbin. Oczywiście zakres
                możliwych do sprzedaży w takim sklepie rzeczy jest dużo węższy niż w aptece. No
                i pamiętaj, że nie każdy może taki sklep otworzyć (potrzebne konkretne
                wykształcenie) ale chyba wystarczy tytuł technika farm lub skończenie
                odpowiedniego kursu. Pozdro.
                • Gość: hanek Re: Do rw2rw IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 18.11.04, 13:57
                  Hej
                  czy dobry pomysł to nie wiem, bo
                  1) duzo mniejszy asortyment niz w aptece
                  2) duża konkurencja ze strony aptek
                  3) a przewaga nad aptekami to taka ze z mojego wywiadu jaki robie apteki nie
                  prowadzą coponiektórych ziół bo to im sie nie opłaca.
                  a co do wykształcenia to wiem, można go otworzyć po ukończonym kursie
                  uprawniającym do prowadzenia sklepu zielarsko medycznego. Ide na takowy, tylko
                  nie wiem czy to nie są pieniądze wyrzucone w błoto 2500 zł. Dzięki miłego dnia
            • Gość: aa Re: Niestety... IP: *.e / 213.25.195.* 18.11.04, 14:19
              Porada ta została przeze mnie napisana w dobrej wierze, gdyż moim zdaniem każda działalność gospodarczą należy rozpoczynać od rzetelnego biznesplanu i chyba na niewiele przydałaby się komukolwiek "porada" typu: "to świetny pomysł, moja ciocia ma taki sklep i baardzo dużo zarabia". Sam pytający w poscie do "rw2rw" dochodzi powoli do tego, co uzyskał z moej porady juz wcześniej.
              A jeśli piszesz biznesplany i chcesz pomóc pytającemu, to zaoferuj mu napisanie takiegoż (najlepiej za free), a nie pisz,że nie znasz branży.
              Poza tym , gdy pada deszcz, to można też zaklinać chmury (czasem ponoć pomaga bardziej niż kalosze), ale wątpię aby zaklinanie klientów przyniosło dochody z jakiegokolwiek interesu.
      • Gość: hanek Re: szukam rady IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 18.11.04, 14:59
        czy to juz koniec rad:-((
        • Gość: miłośnik bioenergo Re: szukam rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 17:55
          ...nie jestem pewien czy warto... sam kiedyś byłem częstym bywalcem tego typu
          sklepów, później przestałem - ale na moich trasach widziałem że ten biznes
          zanika. sklepy znikały, a te które przetrwały świeciły pustkami... Owszem w
          dobrym miejscu - vide' dworzec centralny w w-wie - klientów tyle, że
          pozazdrościć, w hali mirowskiej - dobre zaopatrzenie i stali klienci: ale to
          chyba wyjątki potwierdzające regułę:((( sorry, ale ja bym się w tej branży
          obawiał
          życzę powodzenia - jak nie w tym to w czym innym...
      • Gość: ckw Re: szukam rady IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.11.04, 23:17
        Poszukaj w archiwum Rzeczpospolitej, zwlaszcza w dodatku Dobra Firma. Tam
        regularnie jest rozkladana na czynniki pierwsze jakas branza (np gabinet
        kosmetyczny; wlasny kiosk z prasa; firma pogrzebowa; firma dekoracje slubne itd).
        Patrzylem w internetoiwym archiwum (ale nie mam wykupionego dostepu,sam musisz
        popatrzec) cos bylo o zielarstwie w sierpniu zeszlego roku.
        • Gość: hanek Do ckw IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 19.11.04, 09:29
          dzięki za rade, postaram się odszukać w Rzeczpospolitej. Wiem że na TV24 (jak
          sie nie myle) jest program pod tytułem Firma w którym sa pokazywane różne
          działalności, ale ja myślałam że tu postukam sobie z kimś kto takie coś
          prowadzi i zna od podszewki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka