Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o dzialalnosc gospodarcza

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 18.11.04, 14:35
    Witam.
    Chce otworzyc jedno-osobowa firme w innym miescie niz jestem zameldowany.
    Gdzie rejestruje firme, gdzie uzyskuje REGON i NIP, gdzie potem oplacam US i
    ZUS? W miescie siedziby firmy, czy w miescie mojego zameldowania?

Obserwuj wątek
      • basbusaa Re: Pytanie o dzialalnosc gospodarcza 18.11.04, 15:00
        To zależy. Jeżeli mieszkasz w tym mieście w którym chcesz założyć działalność
        to rejestrujesz firmę, płacisz wszystkie podatki i zus w tym mieście. Jeżeli w
        innym mieście będzie tylko działalność a mieszkasz tam gdzie jesteś zameldowany
        to wszystko j.w. oprócz podatku dochodowego, który płacisz w miejscu gdzie
        mieszkasz, czyli część dokumentów musisz złożyć też w tym drugim urzędzie.
        Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to napisz do mnie na skrzynkę.
        • Gość: pytajacy Re: Pytanie o dzialalnosc gospodarcza IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 18.11.04, 17:04
          Dzieki za odpowiedz :) Bede mieszkac w miescie w ktorym zaloze dzialalnosc.
          Dlatego jak najrzadziej chcialbym jezdzic do miasta gdzie jestem zameldowany :)

• Gość: kingsajz Re: Pytanie o dzialalnosc gospodarcza IP: *.acn.waw.pl 18.11.04, 20:32
            Podatek dochodowy od osób fizycznych płaci się w Urzędzie Skarbowym właściwym
            dla miejsca zamieszkania - miejsce zameldowania nie ma tu nic do rzeczy.Podatek
            Vat,jeśli będziesz mu podlegać,płaci się w Urzędzie Skarbowym właściwym dla
            miejsca wykonywania działalności.Jeśli będziesz miał więcej niż jedno miejsce
            wykonywania działalności i każde z nich będzie podlegało pod inny Urząd Skarbowy
            - wtedy Vat płacisz w Urzędzie Skarbowym właściwym dla miejsca zamieszkania (tak
            samo jest,gdy np. w Zaświadczeniu o wpisie do ewidencji działalności
            gospodarczej będziesz miał wpisane miejsce wykonywania działalności "cały
            kraj").Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej dostajesz w
            Urzędzie Miasta(gminy,dzielnicy) właściwym dla miejsca zamieszkania.Nie musisz
            być zameldowany.Składasz oświadczenie,że mieszkasz na terenie tego Urzędu ale
            musisz wskazać adres swojego pobytu.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka