Gość: Agata IP: 195.240.221.* 30.08.01, 10:00 CZY KTOS MOZE MI POMOC ZNALESC ODPOWIEDZ Na TO pytANIE. BRAT skonczyl tym roku szkole srednia ma mature ma wykrztalcenie srednie czy nalezy mu sie zasilek.Ma niepracujaca zone i male roczne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gero Re: ZASILEK DLA BEZROBOTNYCH IP: *.mcps.com 30.08.01, 10:28 Musi przepracowac pewien okres, dokladnie nie pamietam ile, ale cos kolo 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melba Re: ZASILEK DLA BEZROBOTNYCH IP: *.man.polbox.pl 30.08.01, 10:52 Rok na umowę o pracę. O ile się nic nie zmieniło - zmienia się często. Może przysługuje mu jakaś zapomoga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rf Re: ZASILEK DLA BEZROBOTNYCH IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 18:16 Gość portalu: Agata napisał(a): > CZY KTOS MOZE MI POMOC ZNALESC ODPOWIEDZ Na TO pytANIE. > BRAT skonczyl tym roku szkole srednia ma mature ma wykrztalcenie srednie > czy nalezy mu sie zasilek.Ma niepracujaca zone i male roczne dziecko proponuję, urząd pracy. tam udzielą mu informacji, o ile wiem to jako absolwentowi coś mu tam przysługuje tylko musi pamietać, żeby zarejestrowac się od razu bo na przyznanie zasiłku w takiej sytuacji czeka się chyba 3 m-ce. teraz żart: W najbliższym czasie ma wyjść poradnik by George Buzek " Jak zrobić bezrobotnego z niczego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mum Re: ZASILEK DLA BEZROBOTNYCH IP: *.pressmedia.com.pl 03.09.01, 17:32 Za samo skończenie szkoły i maturę żadnych pieniędzy nie dostanie, tylko tyle że pozwolą mu zarejestrować się jako bezrobotny. I powinien to zrobić, żeby mieć prawo do opieki zdrowotnej a także żeby pokazać, że przynajmniej w taki sposób się stara o pracę. Jeżeli żona też jest w takiej sytuacji ona też niech się zarejestruje, jeżeli nie ma skończonej szkoły niech skończy za wszelką cenę nawet korespondencyjnie, byle tę maturę miała. Jeżeli nie mają żadnych dochodów o zapomogę mogą się starać w opiece społecznej, ale szanse na otrzymanie czegokolwiek są zerowe, co najwyżej talon na obiady. Należy się tylko i wyłącznie zasiłek rodzinny na dziecko, jedno z rodziców składa wniosek (powiedzą podczas rejestracji w UP czy u nich czy w opiece społecznej). Jeżeli dziecko jest chore tzw. specjalnej troski można też dostać zasiłek pielęgnacyjny, o tym decydują badania lekarskie, o skierowanie też można pytać w UP albo OS. Żeby dostać zasiłek dla bezrobotnych musi być przepracowany rok albo półtora, dokładnie nie wiem, w pełnym wymiarze, może to być też własna działalność gospodarcza. Po przepracowaniu pół roku można się ubiegać o płatny urlop wychowawczy, też trzeba się dopytać czy dotyczy to także ojca, znając życie żaden pracodawca nie zatrudni kobiety z małym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nat#ka Re: ZASILEK DLA BEZROBOTNYCH 07.09.01, 23:17 Gość portalu: Agata napisał(a): > CZY KTOS MOZE MI POMOC ZNALESC ODPOWIEDZ Na TO pytANIE. > BRAT skonczyl tym roku szkole srednia ma mature ma wykrztalcenie srednie > czy nalezy mu sie zasilek.Ma niepracujaca zone i male roczne dziecko Zasiłek dla osób bezrobotnych należy się osobom, które przepracowały 365 dni w ciągu ostatniego półtora roku. Do tego okresu zalicza się zatrudnienie na podstawie umowy o pracę, a także inne prace zarobkowe(np. umowy zlecenia), jeśli odprowadzano od nich składkę na ubezpieczenie społeczne od conajmiej najniższego wynagrodzenia (czyli w tej chwili od 760 zł brutto). Absolwentom szkół różnego poziomu zasiłek nie przysługuje, mogą oni natomiast korzystać z innych form pomocy ze strony urzędu pracy - ubezpieczenie zdrowotne, skierowanie na szkolenie zawodowe, staż absolwencki, prace interwencyjne, roboty publiczne. Najlepiej zasięgnąć informacji u źródeł, czyli w urzędzie pracy u doradcy zawodowego. Odpowiedz Link Zgłoś