Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zwolnili mnie z pracy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:04
    pracowałem 4 m-ce miałem umowę na czas nieokreślony dostałem wypowiedzenie
    bez podania konkretnej przyczyny czy mogę sobie rościć prawo do jakiejś
    odprawki
    Obserwuj wątek
      • Gość: znawca Re: zwolnili mnie z pracy IP: *.chello.pl 13.01.05, 22:37
        Po 4 miesiącach obawiam się, że nie bardzo możesz rościć prawa do odprawy...
      • krzysztofsf Re: zwolnili mnie z pracy 13.01.05, 23:01
        Gość portalu: aras303 napisał(a):

> pracowałem 4 m-ce miałem umowę na czas nieokreślony dostałem wypowiedzenie
        > bez podania konkretnej przyczyny

Na wypowiedzeniu musi byc jakas przyczyna (paragraf KP).
        Potem to samo bedziesz mial wpisane na swiadectwie pracy, ktore okazesz innym pracodawcom - lepiej zainteresuj sie, jaka jest ta "niekonkretna" przyczyna.
        > czy mogę sobie rościć prawo do jakiejś
        > odprawki
      • Gość: pikot2 Re: zwolnili mnie z pracy IP: 80.51.246.* 14.01.05, 10:52
        Jeżeli pracodawca nie wskazał konkretnej przyczyny wypowiedzenia, naruszył
        przepisy o wypowiadaniu umów o pracę. Już to daje Ci podstawę do żądania
        przyrócenia do pracy lub odszkodowania> Zatem proponuję dokładnie zapoznać się
        z wypowiedzeniem i jeśli narusza przepisy lub jeżeli wskazana przyczyna
        wypowiedzenia jest nieprawdziwa, skierować sprawę do sądu. Uwaga na termin do
        wnienia pozwu!!!
        • zaholec Re: zwolnili mnie z pracy 14.01.05, 12:45
          Gość portalu: pikot2 napisał(a):

> Jeżeli pracodawca nie wskazał konkretnej przyczyny wypowiedzenia, naruszył
          > przepisy o wypowiadaniu umów o pracę. Już to daje Ci podstawę do żądania
          > przyrócenia do pracy lub odszkodowania> Zatem proponuję dokładnie zapoznać
          > się
          > z wypowiedzeniem i jeśli narusza przepisy lub jeżeli wskazana przyczyna
          > wypowiedzenia jest nieprawdziwa, skierować sprawę do sądu. Uwaga na termin do
          > wnienia pozwu!!!

Właśnie przeczytałem stosowną część KP i nie znalazłem zapisu o obowiązku
          podania przyczyny wypowiedzenia. Możesz mi napisać, które paragrafy to regulują?

Dziękuję i pozdrawiam
        • zaholec Re: zwolnili mnie z pracy 14.01.05, 12:52
          Gość portalu: pikot2 napisał(a):

> Jeżeli pracodawca nie wskazał konkretnej przyczyny wypowiedzenia, naruszył
          > przepisy o wypowiadaniu umów o pracę. Już to daje Ci podstawę do żądania
          > przyrócenia do pracy lub odszkodowania> Zatem proponuję dokładnie zapoznać
          > się
          > z wypowiedzeniem i jeśli narusza przepisy lub jeżeli wskazana przyczyna
          > wypowiedzenia jest nieprawdziwa, skierować sprawę do sądu. Uwaga na termin do
          > wnienia pozwu!!!

Znalazłem ,sorki za zawracanie głowy, zaspany jestem jeszcze. Masz, oczywiście
          rację :) ale numerków znaleźć nie mogłem:)

Pozdrowienia
      • Gość: pok Re: zwolnili mnie z pracy IP: *.mtm-info.pl 14.01.05, 10:58
        Masz prawo nic nie mówic. Wszystko co powiesz moze byc uzyte przeciwko Tobie.
        Tak to wzystko jest skonstruowane w tym pieknym kraju.
      • andrzej51 Re: zwolnili mnie z pracy 14.01.05, 11:46
        Ole.. ich pomyjami i poszukaj innej pracy świat jest piękny, nie załamuj się i
        twardo stąpaj po ziemi i nie bój się jechać w nieznane. Jeszcze raz miej ich
        gdzieś. A co do odszkodowania za niezgodne postępowanie z prawem tj. brakiem
        uzasadnienia oddaj sprawę do sądu i żądaj grubej kasy. Niech się nauczą
        uczciwości i że nie są bogami. Niech wkońcu zaczną respektować nasze prawa.
        POWODZENIA
        • Gość: pikot2 Re: zwolnili mnie z pracy IP: 80.51.246.* 14.01.05, 17:04
          nie przesadzajmy z tą grubą kasą. Maksymalna kwota odszkodowania to
          równowartość trzymiesięcznego wynagrodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka