Gość: aras303 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 22:04 pracowałem 4 m-ce miałem umowę na czas nieokreślony dostałem wypowiedzenie bez podania konkretnej przyczyny czy mogę sobie rościć prawo do jakiejś odprawki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: znawca Re: zwolnili mnie z pracy IP: *.chello.pl 13.01.05, 22:37 Po 4 miesiącach obawiam się, że nie bardzo możesz rościć prawa do odprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: zwolnili mnie z pracy 13.01.05, 23:01 Gość portalu: aras303 napisał(a): > pracowałem 4 m-ce miałem umowę na czas nieokreślony dostałem wypowiedzenie > bez podania konkretnej przyczyny Na wypowiedzeniu musi byc jakas przyczyna (paragraf KP). Potem to samo bedziesz mial wpisane na swiadectwie pracy, ktore okazesz innym pracodawcom - lepiej zainteresuj sie, jaka jest ta "niekonkretna" przyczyna. > czy mogę sobie rościć prawo do jakiejś > odprawki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikot2 Re: zwolnili mnie z pracy IP: 80.51.246.* 14.01.05, 10:52 Jeżeli pracodawca nie wskazał konkretnej przyczyny wypowiedzenia, naruszył przepisy o wypowiadaniu umów o pracę. Już to daje Ci podstawę do żądania przyrócenia do pracy lub odszkodowania> Zatem proponuję dokładnie zapoznać się z wypowiedzeniem i jeśli narusza przepisy lub jeżeli wskazana przyczyna wypowiedzenia jest nieprawdziwa, skierować sprawę do sądu. Uwaga na termin do wnienia pozwu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: zwolnili mnie z pracy 14.01.05, 12:45 Gość portalu: pikot2 napisał(a): > Jeżeli pracodawca nie wskazał konkretnej przyczyny wypowiedzenia, naruszył > przepisy o wypowiadaniu umów o pracę. Już to daje Ci podstawę do żądania > przyrócenia do pracy lub odszkodowania> Zatem proponuję dokładnie zapoznać > się > z wypowiedzeniem i jeśli narusza przepisy lub jeżeli wskazana przyczyna > wypowiedzenia jest nieprawdziwa, skierować sprawę do sądu. Uwaga na termin do > wnienia pozwu!!! Właśnie przeczytałem stosowną część KP i nie znalazłem zapisu o obowiązku podania przyczyny wypowiedzenia. Możesz mi napisać, które paragrafy to regulują? Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: zwolnili mnie z pracy 14.01.05, 12:52 Gość portalu: pikot2 napisał(a): > Jeżeli pracodawca nie wskazał konkretnej przyczyny wypowiedzenia, naruszył > przepisy o wypowiadaniu umów o pracę. Już to daje Ci podstawę do żądania > przyrócenia do pracy lub odszkodowania> Zatem proponuję dokładnie zapoznać > się > z wypowiedzeniem i jeśli narusza przepisy lub jeżeli wskazana przyczyna > wypowiedzenia jest nieprawdziwa, skierować sprawę do sądu. Uwaga na termin do > wnienia pozwu!!! Znalazłem ,sorki za zawracanie głowy, zaspany jestem jeszcze. Masz, oczywiście rację :) ale numerków znaleźć nie mogłem:) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pok Re: zwolnili mnie z pracy IP: *.mtm-info.pl 14.01.05, 10:58 Masz prawo nic nie mówic. Wszystko co powiesz moze byc uzyte przeciwko Tobie. Tak to wzystko jest skonstruowane w tym pieknym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej51 Re: zwolnili mnie z pracy 14.01.05, 11:46 Ole.. ich pomyjami i poszukaj innej pracy świat jest piękny, nie załamuj się i twardo stąpaj po ziemi i nie bój się jechać w nieznane. Jeszcze raz miej ich gdzieś. A co do odszkodowania za niezgodne postępowanie z prawem tj. brakiem uzasadnienia oddaj sprawę do sądu i żądaj grubej kasy. Niech się nauczą uczciwości i że nie są bogami. Niech wkońcu zaczną respektować nasze prawa. POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikot2 Re: zwolnili mnie z pracy IP: 80.51.246.* 14.01.05, 17:04 nie przesadzajmy z tą grubą kasą. Maksymalna kwota odszkodowania to równowartość trzymiesięcznego wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś