Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

niemoge sie zwolnic

IP: *.chello.pl 17.01.05, 21:38
    mam problem, skonczyla mi sie umowa o prace z dniem 31.12.2004 lecz pracuje
    dalej i teraz chcialbym sie zwolnic. niemoge tego zrobic bo kaza mi napisac
    wypowiedzenie chociaz nowej umowy niepodpisywalam. malo tego powiedzieli ze
    niewyplaca mi zaleglych pieniedzy jak niezostane. co mam robic, pomuzcie
    Obserwuj wątek
      • skreem Re: niemoge sie zwolnic 17.01.05, 23:52
        1. Wystąp do sądu o "ustalenie stosunku pracy" (bez tego nie zmusisz w sposób
        prawnie wiążący pracodawcy do wypłaty wynagrodzenia za styczeń).
        2. Jeśli jeszcze za pkt. 1 nie zostaniesz "wywalony" to się sam zwolnij
        (będziesz już miał umowę o pracę ustaloną przez Sąd). Jeśli Cię wywalą za
        pozew - kolejny wniosek, do Sądu Pracy o bezpodstawne zwolnienie / przywrócenie
        do pracy.
        3. Jeśli nie wypłacą zaległej pensji przy zwolnieniu - kolejny wniosek do Sądu
        Pracy o wypłatę zaległego wynagrodzenia (+odsetki ustawowe, +nadgodziny jeśli
        takowe miałeś a Ci nie zapłacili, +ekwiwalent za zaległy urlop itd.).
        Oczywiście dobrze mieć dokumenty/świadków na to, że faktycznie pracę
        świadczyłeś.

Pozdrawiam
        • Gość: Siostra Felicja Re: niemoge sie zwolnic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:33
          Nie wiem jak jest teraz ale kiedys "dopuszczenie pracownika do pracy" oznaczało
          przedłużenie umowy na tych samych warunkach, i pracodawca musiałby wypisac
          umowę do ilus tam dni. Sprawdź to, bo może wcale nie musisz sie zwalniac, i
          tracic pracy i wynagrodzenia. A potem jak nie wypłaci to podasz go do sądu.
          I w ogole to współczuję, bo jak słysze o takich przypadkach to mnie bierze ból
          za mostkiem. Człowiek sie czuje tak wk..... i tak bezsilny... :>:>:>
      • Gość: hey Re: niemoge sie zwolnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 07:09
        nie popieram poprzednika czy on ciagle tylko po sadach by chodził, a wizerunek
        dla przyszłego pracodawcy, zaraz sie zrazi na samym wstepi, moim zdaniem skoro
        nie podpisywałes nowej umowy a stara sie skonczyła z dniem 31.12.04, to
        poczekaj do wypłaty , jak ci wypłaca to potem juz nie przychodz do firmy tylko
        zadzwon i poinformuj ich o tym fakcie, a jesli beda przedłuzac ci z wypłata to
        zacznij przynosic im chorobowe, sami zrezygnuja, i nie daj sie zastraszac i
        szantazowac.pozdrawiam
      • Gość: Kasia Re: niemoge sie zwolnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 08:12
        Po wygasnięciu umowy faktycznie przecież nie jesteś zatrudniony.
        Zwolnienia nie możesz przynieść bo możesz to zrobić w ciągu 14 dni po ustaniu
        st. pracy.
        Jeżeli chcą wypowiedzenia, złóz je z winy pracodawcy.
        za jak długo zalegają z wypłatą? wszystkich należności można bez problemu
        domagać się przed sądem pracy, który zwykle orzeka na dobro pracownika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka