Gość: Pedagożka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 14:11 oprócz szkół, domów kultury, poradni, domów dziecka może pracować pedagog? czy jest to wymarły zawód, dlaczego uczelnie pedagogiczne przeżywają oblężenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: moorva Re: Gdzie jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:04 A jaką masz specjalizację? Odpowiedz Link Zgłoś
opoint Re: Gdzie jeszcze 26.01.05, 15:16 Ja jestem dopiero na drugim roku ponoć przyszłościowej specjalizacji: pedagogika szkolna i korekcyjna. Nie wierzę jednak bym po skończeniu studiów znalazła pracę w zawodzie, mała nadzieja. Poradnie chcą pedagogów z praktyką, szkoły - tam liczą się znajomości. W sumie studiuję to co bardzo lubię, dla mnie to sama przyjemność, ale czy będzie po tym praca, czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Gdzie jeszcze 26.01.05, 17:14 Gość portalu: Pedagożka napisał(a): > oprócz szkół, domów kultury, poradni, domów dziecka może pracować pedagog? wiem, ze ludzie z wykształceniem pedagogicznym pracują m.in. w turystyce, reklamie, urzędach... > czy jest to wymarły zawód, nie, nie jest. Jest tylko (albo az) mocna nadpodaz chetnych do pracy z tym wykształceniem w placówkach, które wymieniłaś. > dlaczego uczelnie pedagogiczne przeżywają oblężenie? na to składać się może wiele czynników. Oto kilka z nich: 1. pokutujaca opinia, że w szkolnictwie czy DPSach zawsze pracę sie w końcu znajdzie, a jest to praca gwarantowana (nie do końca prawda) 2. szkół kształcących w podobnych kierunkach jest zatrzęsienie (czyli łatwo sie dostać i skończyc jakąś uczelnię) 3. w związku z (2): studia takie kończy wielu ludzi Powodów znaleźć by można pewnie jeszcze kilka. Ale nie załamuj sie, szukaj. Jak nie w dziedzinach, które wymieniłaś, próbuj w innych (np. takich, które podałem). Pozdrawiam i powodzenia zyczę Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedagożka Re: Gdzie jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 12:39 dzieki za info. Dodam jeszcze istotny szczegół- jestem korekcyjna tzn. dyslektycy itp, skończyłam APS czyli specjalną. oprócz tego mam różne dodatki socjoterapia, profilaktyka uzależnień i takie tam i najważniejsze jestem troche starsza niż norma rynku przewiduje 40+. Więc powinnam iśc normalnie niebawem na emeryturę a ja mam dopiero 6 lat praktyki. Ostatnio pracowałam w żłobku i świetlicy socjo. ale wszystko sie skończyło jak przeszła ,,nowa miotła" i nawiała swoich ludzi. oprócz tego zaczęłam zarządzanie dodatkowe ale kasa sie skończyła i musiałam zostawić kształcenie. przepadam za dziećmi swoich mam dwoje ale najbardziej lubie pracować z tymi z patologii jest to wezwanie dla mnie. wszędzie proponują mi wolontaraiat z nadzieją nie zawsze realizowaną ale ja nie mam na komorne a dzieci też potrzebują ubrania i jedzenia. Mąz obecnie tez rozpoczął pracę od zera ma najniższą pensje poprzednia firma padła. tyle mogę o sobie jeśli coś wiecie napiszcie będę tutaj codziennie zaglądała albo na priv. titopa@gazeta .pl dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Gdzie jeszcze 28.01.05, 07:18 w jakim regionie Polski pracy szukasz? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedagożka Re: Gdzie jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:58 jestem stoliczanką od dziada pradziada tzn dokładnie prażanką. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Gdzie jeszcze 29.01.05, 10:56 oj, niestety nie mój region. Ale gdybyś w planach miała przeprowadzkę na południe Polski, mógłbym popytac tu i tam... chociaż efekty pewnie bedą nieciekawe. Paru znajomych w szkolnictwie i okolicach pracuje, wiec mniej więcej wiem jak się to wszystko kręci... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Gdzie jeszcze IP: *.aine.pl 29.01.05, 11:28 dlaczego uczelnie pedagogiczne przeżywają > oblężenie? Panuje opinia że to studia lekkie, łatwe i przyjemne. W dzisiejszych czasach kiedy niedługa zacznie się wymagać wyższego wykształcenia od sprzątaczek masa ludzi idzie tam gdzie im się wydaje że nie napracują się, a papierek dostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedagożka Re: Gdzie jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 09:48 może i tak jest ale ja tego nie odczułam, specjalna wydaje się być trudniejsza bo i dzieci niepełnosprawne wymagają więcej pracy niż inne. i jeszce jedno jest to pedagogika dla tych z powłaniem dużo wyrzeczeń cierpliwości i długo trzeba czekać na efekty. dzieci ze szkól zwykłych potrzebują więcej dyscypliny natomiast praca z niepełnosprawnością wymaga charyzmy pedagoga i zmagania sie z niezawinioną nieudolnościa ucznia a takze szukanie dróg dotarcia np dzieci autystyczne których coraz wiecej się rodzi. Odpowiedz Link Zgłoś