Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

weryfikacja zwolnienia L4

04.02.05, 20:15
    witam
    mój problem jest następujący, pracuję w prywatnym zakładzie pracy
    zatrudniającym 10 osób, w tej chwili jestem na zwolnieniu lekarskim już 2
    miesiące. Zwolnienie wystawił mój lekarz rodzinny. Natomiast mój szef
    zażyczył sobie żebym mu dostarczył dokumentację choroby bo chce sprawdzić czy
    to zwolnienie jest prawidłowe? Chce to zrobić u lekarza który nie jest
    lekarzem zakładowym, mój szef podpisał z nim jakąś umowę i przeprowadza w
    naszym zakładzie badania okresowe. Moje pytanie brzmi: czy oprócz ZUSU, ktoś
    np. pracodawca ma prawo do weryfikacji mojego zwolnienia i wglądu w
    dokumentacje leczenia?
    Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: weryfikacja zwolnienia L4 04.02.05, 21:25
        lidkaa1 napisała:

> witam
        > mój problem jest następujący, pracuję w prywatnym zakładzie pracy
        > zatrudniającym 10 osób, w tej chwili jestem na zwolnieniu lekarskim już 2
        > miesiące. Zwolnienie wystawił mój lekarz rodzinny. Natomiast mój szef
        > zażyczył sobie żebym mu dostarczył dokumentację choroby bo chce sprawdzić czy
        > to zwolnienie jest prawidłowe? Chce to zrobić u lekarza który nie jest
        > lekarzem zakładowym, mój szef podpisał z nim jakąś umowę i przeprowadza w
        > naszym zakładzie badania okresowe. Moje pytanie brzmi: czy oprócz ZUSU, ktoś
        > np. pracodawca ma prawo do weryfikacji mojego zwolnienia i wglądu w
        > dokumentacje leczenia?
        Nie. Jesli ma problem - to moze najwyzej zglosic do zus, ze uwaza, ze nalezy zwryfikowac zwolnienie.
        Miedzy innymi dlatego duze firmy oplacaja roznego rodzaju pakiety medyczne pracownikom, zeby bezplatnie leczyli sie u lekarzy i w osrodkach lojalnych wobec firmy.
        Natomiast nieformalnie - masz problem, jesli zamierzasz wrocic do tej pracy, a nie dogadasz sie z szefem.
        • lidkaa1 Re: weryfikacja zwolnienia L4 04.02.05, 21:34
          dziękuję za odpowiedź też mi się tak wydawało
      • agulha Re: weryfikacja zwolnienia L4 05.02.05, 01:52
        W egzemplarzu zwolnienia, który idzie do zakładu pracy, nie kopiuje się nawet
        numer jednostki chorobowej. Wniosek: nic im do tego, na co chorujesz. Mogą
        najwyżej dążyć do tego, żeby ZUS skontrolował zasadność tego zwolnienia, ale
        ZUS też nie ma prawa poinformować pracodawcy, na co chorujesz.
      • Gość: izia3 Re: weryfikacja zwolnienia L4 IP: *.net-serwis.pl 05.02.05, 10:10
        Sama kiedys nasłałam ZUS na pracownika, który migał sie przez 2 miesiące od
        przyjęcia wypowiedzenia. Niestety pracownik był sprytny i dostarczał zwolnienie
        co 2 tygodnie więc ZUS przeważnie nie zdązył zaprosic na wizyte do lekarza
        orzecznika przed koncem danego zwolnienia. W koncu i tak wylecial z pracy.
      • Gość: Koleś Re: weryfikacja zwolnienia L4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:31
        Witam
        I co, dziwisz się że tak zrobił ?
        Pewnie chciał ciebie zwolnić, a ty go olewasz :))
        Nie zapomnij, że jest jeszcze coś takiego, jak referencje ktore wystawi ci szef
        juz je widzę :-))
        Pozdrawiam
      • Gość: Jan Re: weryfikacja zwolnienia L4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 00:09
        Daj se spokój z tą pracą dziewczyno. Idź od razu na (bezpłatną) emeryturę. I
        masz zwolnienie 365 dni w roku!
      • skupionyedi Re: weryfikacja zwolnienia L4 19.05.05, 00:39
        Tylko ZUS. Jeśli Twój pracodawca ma wątpliwości powinien zwrócić się do ZUSu z
        prośba o kontrolę.
        • gaja_07 Re: weryfikacja zwolnienia L4 19.05.05, 10:55
          taak a ja pracuję w państwowym i jestem powaznie chora, natomiast nie mam
          ciągłości zwolnienia, natomiast wiem że pracodawca szykuje się do sprawdzenia
          mnie przez Zus
          kiedy ma takie prawo? i jak wygląda taka kontrola?
          dzięki
          • skupionyedi Re: weryfikacja zwolnienia L4 19.05.05, 10:59
            gaja_07 napisała:

> taak a ja pracuję w państwowym i jestem powaznie chora, natomiast nie mam
            > ciągłości zwolnienia, natomiast wiem że pracodawca szykuje się do sprawdzenia
            > mnie przez Zus
            > kiedy ma takie prawo? i jak wygląda taka kontrola?
            > dzięki

Pracodawca ma zawsze prawo wystąpić do ZUSu o kontrolę. ZUS może np. wezwać
            Cię, na badanie przez orzecznika - stawiasz się z dokumentacją. W przyadku nie
            stawienia, tracisz prawo do zasiłku.
            W GW pisali kiedyś, że ZUS wysyła jakichś śledczych, kktórzy czają się pod
            domami chorych, żeby sprawdzić jak spędzają zwolnienie. Ale osobiście bym w to
            nie wierzył...
          • skupionyedi Re: weryfikacja zwolnienia L4 19.05.05, 11:00
            gaja_07 napisała:

> kiedy ma takie prawo? i jak wygląda taka kontrola?
            > dzięki

A, ZUS oczywiście ma prawo spradzić cię w kazdej chwili. Nawet nie proszony,
            przez pracodawcę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka