Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CZY OFERTY PRACY CHAŁUPNICZEJ SĄ UCZCIWE?

IP: *.daewoo.lublin.pl 02.04.01, 10:11
    Mam pytanie od internautów: czy oferty pracy chałupniczej /"składanie
    dlugopisów, klejenie folii ..."/ są uczciwe? Pełno ich w ogłoszeniach.
    Gwarantują zbyt i dostarczenie materiałów umową. Czy to możliwe, żeby to
    wszystko były przekręty, obliczone tylko na to, żeby sprzedać mało warte
    materiały, a z gotowymi produktami zostawić drugą stronę "samą sobie"? Czy
    komuś udało się zarabiać /uczciwie/ w ten sposób?
    aa
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ewa Re: CZY OFERTY PRACY CHAŁUPNICZEJ SĄ UCZCIWE? IP: 195.205.122.* 02.04.01, 16:02
        Jakiś czas temu ktoś na forum poruszył ten problem. Podobno (sprawa dotyczyła
        adresowania kopert) trzeba było samemu zdobyć te adresy szwędając się po
        klatkach schodowych i spisując je z listy lokatorów, a gdzie tu ustawa o
        ochronie danych osobowych? Ja wysłałam zapytanie do jedenj z takich firm i
        dostałam odpowiedź, że najpierw muszę przesłać im 50 zł, a poźniej oni prześlą
        mi już konkretne informacje. Wiedziałam tylko, że od zaadresowanej koperty
        dostanę 50 gr (nie wiem czy brutto czy neto) Oni płaciliby za przesyłkę do
        mnie, a ja za materiał wysyłany do nich. Nie weszłam w ten interes. To wszystko
        było zbyt podejrzane.
        • Gość: dz Re: CZY OFERTY PRACY CHAŁUPNICZEJ SĄ UCZCIWE? IP: *.pp.rzeszow.pl 02.04.01, 20:10
          swego czasu (bodajże jesuenią ub.r.) czytałem o tym w GW. Reporterm "udawał"
          chcącego pracować i wysyłał oferty. I tak:
          -kazali mu wpłacić mała sunę (chyba 30 zł) to dostanie materiały
          -cos tam otzymał,ale niepełne, więc kazano mu wpłacić większą sumę (100 zł?)
          -jak wpłacił, otrzymał "materiały", a razcej instruktaż:"Daj ogłoszenie o
          podobnej treści do gazet reionalnych, Twoja pracą bedzie odpowiadanie na
          oferty, zyskiem sie dzielimy".

Zaznaczam,ze cytuję z pamięci i tylko to, co przeczytałem w GW. Nie znaczy to
          (chyba???), ze wszystkie tego typu firmy są nieuczciwe.
          • Gość: mnemon Zgadza się IP: *.pl 03.04.01, 09:46
            Janusz Weiss w rodio Zet rozmawiał z facetem, który to organizował. Ta praca to
            piramida opierająca się na ogłoszeniach i małych wpłatach od wielu osób.
            Rzetelna praca chałupnicza jest w rzemiośle i w związkach inwalidów. Ale jest
            jej tak mało i jest tak słabo płatna, że dawanie ogłoszeń w prasie jest
            ekstrawagancją. Z reguły wśród znajomych inwalidów i emerytów jest więcej
            chętnych niż pracy.
            • Gość: dz Re: Zgadza się IP: *.pp.rzeszow.pl 03.04.01, 11:20
              Gość portalu: mnemon napisał(a):

&#62 Janusz Weiss w rodio Zet rozmawiał z facetem, który to organizował. Ta praca to
              &#62
              &#62 piramida opierająca się na ogłoszeniach i małych wpłatach od wielu osób.
              &#62 Rzetelna praca chałupnicza jest w rzemiośle i w związkach inwalidów. Ale jest
              &#62 jej tak mało i jest tak słabo płatna, że dawanie ogłoszeń w prasie jest
              &#62 ekstrawagancją. Z reguły wśród znajomych inwalidów i emerytów jest więcej
              &#62 chętnych niż pracy.

wydaje mi się, że - nieświadomie - dobrą reklamę tego typu naciągaczom zrobili
              scenarzyści Klanu
      • Gość: mona Re: CZY OFERTY PRACY CHAŁUPNICZEJ SĄ UCZCIWE? IP: 62.148.64.* 15.05.01, 21:30
        Z mojego doświadzczenia mogę śmiało powiedzieć że to jedno wielkie oszustwo.Mam
        w domu stertę "bezpłatnych informacji" na temat takich prac.Wiele razy dałam
        się nabrać.Im tylko chodzi o to by znależc jak najwiecej naiwnych ludzi którzy
        łapią się każdej możliwości podjęcia pracy!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka