Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc !!!

IP: *.broker.com.pl 05.04.05, 15:14
    Chorowałem 180 dni , oczekuję na komisję lekarską ponieważ
    mój stan zdrowia nie poprawił się. Mój zakład pracy nie zwalnia mnie,
    pracodawca wymusza abym się sam zwolnił , co tracę jeśli się
    zwolnię sam ? Czy zakład pracy ma prawo mnie zwolnić po 180 dniach
    bez żadnych roszczeń z mojej strony ? Jak to rozwiązać?
    Obserwuj wątek
      • przymusik Re: proszę o pomoc !!! 06.04.05, 07:47
        zbytnio sie na tym nie znam ale zwalniajac sie samym nie dostajesz odprawy,
        czyli 3miesiecznej pensji, wiecej nic nie wiem...
        • Gość: Ada Re: proszę o pomoc !!! IP: *.toya.net.pl 06.04.05, 10:08
          Nie zwalniaj się sam.Obowiązują Ciebie przepisy o zasiłkach sprzed 8 lutego
          (data wejścia w życie nowelizacji) i w związku z tym ,jeśli dalsze leczenie lub
          rehabilitacja rokują powrót do zdrowia,masz prawo do wydłużenia zasiłku
          chorobowego do270 dni.Dopiero po wyczerpaniu tego okresu zakład pracy ma prawo
          rozwiązać z Tobą umowę o pracę bez wypowiedzenia(art.53 kp).W takim przypadku,o
          ile przejdziesz na rentę(należy złozyć w ZUS odpowiednie dokumenty-zakład pracy
          ma obowiązek udzielić pracownikowi pomocy i informacji w tym zakresie)otrzymasz
          odrawę pieniężną w wysokości przewidzianej w kodeksie pracy lub w przepisach
          zakładowych.Jeżeli decyzją lekarza orzecznika ZUS otrzymasz prawo do
          świadczenia rehabilitacyjnego(max 12 m-cy)wtedy umowa o pracę może być
          rozwiązana z inicjatywy pracodawcy lecz bez prawa do odprawy pieniężnej.Odprawa
          taka będzie Ci jednak przysługiwać ,po wyczerpaniu śwadczenia
          rehabilitacyjnego,jeżeli bezpośrednio po niej przejdziesz na rentę.Życzę Ci
          dobrego zdrowia.Nie poddawaj się.Czekaj na decyzję lekarza orzecznika.
          Z
          • Gość: grzesiek0000 Re: proszę o pomoc !!! IP: *.broker.com.pl 06.04.05, 21:30
            dziekuje za wszelkie informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka