Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praktyki studenckie za granica

IP: 212.160.199.* 05.07.01, 20:23
    witam,

zastanawiam sie nad praktyka za granica. na mojej uczelni mam kilka organizacji
    studenckich, ktore sie tym zajmuja. Moze ktos z Was ma jakies opinie na ich
    temat, bo nie chce sie ladowac w ciemno w jakies bajoro. Moze ktos z Was byl na
    takiej praktyce i ma jakies tipsy?

pozdro
    Obserwuj wątek
      • Gość: Martin Re: praktyki studenckie za granica IP: *.rrz.uni-hamburg.de 17.07.01, 18:47
        Gość portalu: knockout napisał(a):

> witam,
        >
        > zastanawiam sie nad praktyka za granica. na mojej uczelni mam kilka organizacji
        >
        > studenckich, ktore sie tym zajmuja. Moze ktos z Was ma jakies opinie na ich
        > temat, bo nie chce sie ladowac w ciemno w jakies bajoro. Moze ktos z Was byl na
        >
        > takiej praktyce i ma jakies tipsy?
        >
        > pozdro
        Osobiscie polecalbym Ci szukanie miejsca bezposrednio u firm, internet, te sprawy. Problem polega tylko na tym, ze po
        pierwsze studenci z UE sa preferowani, a firma musi miec zgode na przyjecie na praktyke studenta non-EU, plus nie
        kochaja nas tam za bardzo. Uwagi te dotycza Niemiec ( tam probowalem).
        A tak z drugiej strony, to bylbym Ci wdzieczny za informacje o tym jakie organizacje na uniwerkach zajmuja sie
        pomaganiem w znalezieniu miejsc praktyk za granica. Moj mail: martin2_0@hotmail.com
        powodzenia.
        • Gość: rafa Re: praktyki studenckie za granica IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 19:35
          co do praktyk studenckich - proponuje zapytac: AIESEC ( wszystkie wydzialy -
          lecz siedziba zazwyczaj na wydziale ekonomii) , ELSA ( prawnicze) , Biuro
          Współpracy z zagranicą w Rektoratach uczelni,
          Oprócz tego można probowac z programem ERASMUS/SOcrates - to raczej naukowe -
          choc mozna spróbować w trakcie takiego naukowego pobytu i praktyke.

Serdecznie pozdrawiam,
          rafa
          • Gość: poul Re: praktyki studenckie za granica IP: *.digitas.com 09.10.02, 14:18
            hello po polrocznym okresie oczekiwania wlasnie jestem w trakcie odbywania
            rocznej praktyki w firmie marketingowej w londynie jakies pytania chetnie
            pomoge bollo@tlen.pl
            • Gość: w6659@.wszif.wroc. Re: praktyki studenckie za granica IP: *.wszif.wroc.pl / 192.168.134.* 23.10.02, 13:08
              Jakim cudem dostałeś praktykę w Londynie??????
              Opowiadaj...
              • Gość: Robert Re: praktyki studenckie za granica IP: *.elartnet.pl 01.05.03, 22:34
                od 7 miesiecy jestem na praktyce platnej w Londynie. pracuje w firmie public
                relations. polecam firme z Londynu polska-anglia.co.uk. ich oferta po polsku
                miesci sie na www.polska-anglia.co.uk. polecam i pozdrawiam
                • Gość: Mariusz Re: praktyki studenckie za granica IP: *.hrz.tu 16.06.03, 23:58

Czesc,

proponuje uwazac na opinie zamieszczona przez Roberta. Ta sama wiadomosc
                  pojawila sie juz kilka razy w tym watku i niesmialo wnioskuje, ze Robert
                  pracuje w firmie www.polska-anglia.co.uk i jego zdanie moze byc NIEOBIEKTYWNE.

> od 7 miesiecy jestem na praktyce platnej w Londynie. pracuje w firmie public
                  > relations. polecam firme z Londynu polska-anglia.co.uk. ich oferta po polsku
                  > miesci sie na www.polska-anglia.co.uk. polecam i pozdrawiam
      • Gość: jazzmine Re: praktyki studenckie za granica IP: *.ex.cargill.com 01.08.01, 13:08
        spróbuj przez internet jako councilexchanges jeśli szukasz czegoś w USA,
        znajdujesz tam firmę, jeśli wyrazi ona zgode, to załatwiasz resztę przez
        Campus/Usit organizatorów work&travel.
        jeśli chodzi o Niemcy, to nie jest wcale tak beznadziejnie, tylko musisz znać
        perfekcyjnie język, co w przypadku większości polskich praktykantów jest
        pierwszym i ostanim sitem.
        znalezienie praktyki w Zjednoczonym Krolestwie graniczy z niemożliwością w
        związku z ich prawem wizowym dotyczącym Polaków, tu jedyna szansa jest przez
        uczelnie i istniejące między nimi wymiany studentów.
        sprobuj tez w dziale współpracy z zagranicą gdzie są oferowane programy
        Sokrates /Erasmus, praktyk dotyczy program Leonardo, jest dość ciekawie,
        większość krajów europejskich, ale czasami zdarzaja sie małe nieporozumienia,
        znajomy informatyk z Anglii wylądował w firmie w Niemczech, gdzie musiał
        programować bazy danych, co nie należalo do jego mocnych stron, ale nie
        narzekal, bo przydało mu się to w dalszej karierze ;)

3m się
        • Gość: :-p Re: praktyki studenckie za granica IP: 194.203.162.* 01.08.01, 14:05
          Gosc portalu: jazzmine napisal(a):

> znalezienie praktyki w Zjednoczonym Krolestwie graniczy z niemozliwoscia w
          > zwiazku z ich prawem wizowym dotyczacym Polaków,

Nie jest to do konca prawda - moja dziewczyna odbywa wlasnie praktyke w jednej z duzych firm w City.
          Wystarczy wytrwalosc, sila przebicia i odrobina szczescia...
          pzdr
          • bartekz1 Re: praktyki studenckie za granica 09.03.02, 09:45
            A czy mógłbyś napisać, jak się jej udało? Gdzie pracowała? W jakiej branży? Kto
            załatwiał (internetem, a jeśli tak, to gdzie)?

Będę bardzo wdzięczny

Bartekz
            • Gość: :-) Re: praktyki studenckie za granica IP: 194.203.162.* 15.03.02, 15:25
              bartekz1 napisał(a):

> A czy mógłbyś napisać, jak się jej udało?
              duzo samozaparcia i wiary w siebie i troche tupetu

> Gdzie pracowała?
              w Polsce w jednym z urzedow miejskich, w Londynie w
              firmie prawniczej

>W jakiej branży?
              j/w - prawo

> Kto załatwiał (internetem, a jeśli tak, to gdzie)?
              na miejscu - listownie, emailowo, telefonicznie
              • Gość: Monika Re: praktyki studenckie za granica IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.03, 21:51
                Gość portalu: :-) napisał(a):

> bartekz1 napisał(a):
                >
                > > A czy mógłbyś napisać, jak się jej udało?
                > duzo samozaparcia i wiary w siebie i troche tupetu
                >
                > > Gdzie pracowała?
                > w Polsce w jednym z urzedow miejskich, w Londynie w
                > firmie prawniczej
                >
                > >W jakiej branży?
                > j/w - prawo
                >
                > > Kto załatwiał (internetem, a jeśli tak, to gdzie)?
                > na miejscu - listownie, emailowo, telefonicznie

dziwię się, że odbywała praktyki związane z prawem (!)
                prawo angielskie (common law) nie ma ABSOLUTNIE nic wspólnego z systemem
                prawnym na kontynencie i nawet zakładając, że studiowała prawo w Polsce wydaje
                mi się wątpliwe by okazała się osobą kompetentną w tym zakresie w Anglii...
                może po prostu robiła kawę??
                • Gość: :-) Re: praktyki studenckie za granica IP: 62.190.181.* 11.03.03, 10:29
                  Gość portalu: Monika napisał(a):

> dziwię się, że odbywała praktyki związane z prawem (!)
                  > prawo angielskie (common law) nie ma ABSOLUTNIE nic
                  > wspólnego z systemem prawnym na kontynencie i nawet
                  > zakładając, że studiowała prawo w Polsce wydaje
                  > mi się wątpliwe by okazała się osobą kompetentną w tym
                  > zakresie w Anglii...

widze ze znasz sie troche na prawie, natomiast ZUPELNIE
                  nie znasz sie na praktykach rekrutacyjnych na zachodzie.
                  (pomijajac nawet to, ze poniewaz Londyn to stolica
                  europejskich finansow, to mozna pracowac tutaj obslugujac
                  MIEDZYNARODOWE projekty)

> może po prostu robiła kawę??

znowu wychodzi nieswiadomosc realiow - zeby robic kawe
                  nie trzeba miec tutaj dyplomu wyzszej uczelni
                  • Gość: ibanker Re: praktyki studenckie za granica IP: 169.71.50.* 30.07.03, 10:53
                    W City mozna miec praktyki w top tier investment banks/law companies majac
                    zupelne odmienne studia. Taka jest specyfika tego rynku w ktorym kazdy zaklada
                    ze mlody absolwent moze sie szybko wszystkiego nauczyc. Poza tym w UK poza LSE
                    top univerki nie maja nawet takiego profilu studiow jak finanse...

pzdr

Gość portalu: :-) napisał(a):

> Gość portalu: Monika napisał(a):
                    >
                    > > dziwię się, że odbywała praktyki związane z prawem (!)
                    > > prawo angielskie (common law) nie ma ABSOLUTNIE nic
                    > > wspólnego z systemem prawnym na kontynencie i nawet
                    > > zakładając, że studiowała prawo w Polsce wydaje
                    > > mi się wątpliwe by okazała się osobą kompetentną w tym
                    > > zakresie w Anglii...
                    >
                    > widze ze znasz sie troche na prawie, natomiast ZUPELNIE
                    > nie znasz sie na praktykach rekrutacyjnych na zachodzie.
                    > (pomijajac nawet to, ze poniewaz Londyn to stolica
                    > europejskich finansow, to mozna pracowac tutaj obslugujac
                    > MIEDZYNARODOWE projekty)
                    >
                    > > może po prostu robiła kawę??
                    >
                    > znowu wychodzi nieswiadomosc realiow - zeby robic kawe
                    > nie trzeba miec tutaj dyplomu wyzszej uczelni
          • Gość: Basia Re: praktyki studenckie za granica IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 10:01
            jakie to są praktyki?
          • Gość: Robert Re: praktyki studenckie za granica IP: *.elartnet.pl 01.05.03, 22:36
            od 7 miesiecy jestem na praktykach platnych w Londynie. wyjechalem z firma
            polska-anglia.co.uk z Anglii. posiadaja oferte po polsku na www.polska-
            anglia.co.uk. polecam i pozdrawiam
          • Gość: angel Re: praktyki studenckie za granica IP: *.prawo.uni.wroc.pl 15.12.03, 15:08
            :-p chcialam Cie zapytac czy twoja dziewczyna dzialala rzeczywiscie sama, czy
            miala moze jakies znajomosci? wlasnie koncze prawo. mieszkalam rok w Londynie i
            w zasadzie masz racje tam wszystko jest mozliwe przy odpowiednim uporze:)! jest
            to tak multikulturow miasto, ze pewnie i znajomosc prawa polskiego moze okazac
            sie przydatna. chce tylko zapytac o ewentualne nazwy firm, do ktorych mozna
            kierowac aplikacje?
            pozdr
        • Gość: Justyna Re: praktyki studenckie za granica IP: *.bos.east.verizon.net 28.02.03, 15:16
          witam,
          od poltorej roku przebywam w USA, od 6 miesiecy odbywam praktyke (internship)w
          biurze kongresmana (studiuje Miedzynarod. Stosunki), jesli mogalbym komukolwiek
          w czyms pomoc, piszcie prosze na adres jg25@wp.pl,

pozdrawiam.
      • Gość: lucky Re: praktyki studenckie za granica IP: 212.6.102.* 11.09.01, 09:09
        A ja wlasnie robie 2 miesieczna praktyke w niemieckim banku.Po prostu poszedlem
        i zlozylem papiery.Za darmo ,ale jaka perla w cv
        • Gość: Robert Re: praktyki studenckie za granica IP: 170.253.116.* 05.11.01, 16:45
          Gość portalu: lucky napisał(a):

> A ja wlasnie robie 2 miesieczna praktyke w niemieckim banku.Po prostu poszedlem
          >
          > i zlozylem papiery.Za darmo ,ale jaka perla w cv

Ja odbylem 2 praktyki w niemieckich bankach i za kazdym razem otrzymywalem takie
          samo wynagrodzenie co niemieccy praktykanci. To co za bank, ktory nie placi
          pratykantom?
          • Gość: __jan Re: praktyki studenckie za granica IP: *.ibc.de.easynet.net 18.11.01, 15:38
            Gość portalu: Robert napisał(a):

> Gość portalu: lucky napisał(a):
            >
            > > A ja wlasnie robie 2 miesieczna praktyke w niemieckim banku.Po prostu posz
            > edlem
            > >
            > > i zlozylem papiery.Za darmo ,ale jaka perla w cv
            >
            > Ja odbylem 2 praktyki w niemieckich bankach i za kazdym razem otrzymywalem taki
            > e
            > samo wynagrodzenie co niemieccy praktykanci. To co za bank, ktory nie placi
            > pratykantom?

to widac sie nie za bardzo znasz na warunkach jakie sa w Niemczech, u nas
            sa WSZYSTKIE praktyki za garatis - chyba, ze robisz nauke zawodu, a to co
            innego...
            • Gość: Robert Re: praktyki studenckie za granica IP: 170.253.116.* 05.12.01, 14:12
              Janie nie wprowadzaj ludzi w blad. Jak juz wczesniej pisalem odbywalem 2
              praktyki w niemieckich bankach w Berlinie i Frankfurcie i otrzymywalem
              standardowe praktykancie wynagrodzenie 1000 DEM i nie byla to nauka zawodu.
              Co do mojej nieznajomosci warunkow jakie panuja w Niemczech - od pewnego czasu
              pracuje i mieszkam w Niemczech. Wczesniej rowniez studiowalem.

Pozdrawiam.
            • Gość: jozek Re: praktyki studenckie za granica IP: 195.94.201.* 16.01.02, 14:23
              > to widac sie nie za bardzo znasz na warunkach jakie sa w Niemczech, u nas
              > sa WSZYSTKIE praktyki za garatis - chyba, ze robisz nauke zawodu, a to co
              > innego...

Bredzisz chlopie.

Ja mam praktyke w bardzo duzej znanej firmie zachodniej w W-wie. I placa mi 3000
              brutto.

• Gość: dublinerka Re: praktyki studenckie za granica IP: 193.1.148.* 18.06.03, 16:56
              Sam sie nie znasz, jesli jestes frajerem i pracujesz za darmo w Niemczech, to
              juz Twoja strata, natomiast wiedz, ze zadna to perla w CV, gdyz praktyki za
              darmo sa traktowane jako frajerstwo i brak sily przebicia. Dobrym placa,
              natomiast tym ci co pracuja za darmo sa lekcewazeni, jest tak wszedzie na
              swiecie. Milego zaklejania kopert.

Gość portalu: __jan napisał(a):

> Gość portalu: Robert napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: lucky napisał(a):
              > >
              > > > A ja wlasnie robie 2 miesieczna praktyke w niemieckim banku.Po prostu
              > posz
              > > edlem
              > > >
              > > > i zlozylem papiery.Za darmo ,ale jaka perla w cv
              > >
              > > Ja odbylem 2 praktyki w niemieckich bankach i za kazdym razem otrzymywalem
              > taki
              > > e
              > > samo wynagrodzenie co niemieccy praktykanci. To co za bank, ktory nie plac
              > i
              > > pratykantom?
              >
              > to widac sie nie za bardzo znasz na warunkach jakie sa w Niemczech, u nas
              > sa WSZYSTKIE praktyki za garatis - chyba, ze robisz nauke zawodu, a to co
              > innego...
              • machy Re: praktyki studenckie za granica 30.07.03, 09:34
                Mowiissz ze praktyki za darmo to kicha... kurcze, ja wlasnie koncze pojutrze
                miesieczna praktyke na Technische Universitaet we Wiedniu w takiej grupie
                badawczej. Niestety nie udalo sie uyskac pozwolenia na prace, bo bylo juz za
                pozno (poczatek czerwca), ale zgodzilem sie na prace za darmo. To co tu robie
                wogole nie ma zadnego zwiazku z tym co studiuje (sgh po I roku), ale myslalem
                ze cos takiego jest rzecza wartosciowa pod katem CV. Szkoda. Wazne ze cos sie
                nauczylem...
                pozdrawiam
                machy
      • Gość: basia Re: praktyki studenckie za granica IP: 152.66.64.* 11.09.01, 11:20
        jestem wlasnie na praktykach studenckich IAESTE w Budapeszcie. Mialam pracowac przez miesiac w
        laboratorium (studiuje chemie na PW) po 40h tyg. Okazalo sie ze wlasnie trwa remont laboratorium wiec juz 3
        tydzien spedzam w bibliotece - 6h dziennie bez zadnego konkretnego zadania. Czasami moge korzystac z
        komputera, albo jade na wycieczke do fabryki. Poza tym mam duzo czasu wolnego na samodzielne zwiedianie
        miasta. jest tu duzo ludzi z calej Europy a nawet jeden Japonczyk.Bardzo to mily sposob na spedzenie tanich
        wakacji zagranica. Dostaje stypendium ktore wystarcza na oplacenie akademika (nowy i czysty) i podstawowe
        wyzywienie. Z reszta Budapeszt jest dosc tani.
        • Gość: fa Re: praktyki studenckie za granica IP: *.vayris.es 17.09.01, 16:55
          a ja w ten sam sposob pracuje i zwiedzam :) Barcelone. Szkoda ze to moje
          ostatnie wakacje studenckie bo z checia wybralbym sie za rok jeszcze raz na cos
          takiego

pzdr.
          • Gość: Monika Re: praktyki studenckie za granica IP: 193.0.79.* 12.04.02, 10:53
            czy moglabys powiedziec jak zalatwilas sobie prace w Barcelonie?
            monikabochenek@wp.pl
          • agacior5 Re: praktyki studenckie za granica 24.06.03, 22:54
            Gość portalu: fa napisał(a):

> a ja w ten sam sposob pracuje i zwiedzam :) Barcelone. Szkoda ze to moje
            > ostatnie wakacje studenckie bo z checia wybralbym sie za rok jeszcze raz na
            cos
            >
            > takiego
            >
            > pzdr.
            Jak udalo ci sie znalezc prace? Zdobycie pozwolenia w Hiszpanii to trudne i
            czasochłonne zajecie chyba ze maszmeza Hiszpana...
          • Gość: Ewa Re: praktyki studenckie za granica IP: *.adsl.hansenet.de 03.11.03, 13:36
            Jak mozna znalezc praktyke w Barcelonie?
            ewa
            ewa.stadnik@freenet.de
        • Gość: Radek Re: praktyki studenckie za granica IP: 10.0.0.* 12.11.01, 11:03
          czesc, fajnie sie sklada, bo ja jestem tez na praktyce w Budapeszcie, z tym ze
          z AIESECu. Praktyka trwa 2 mies, wynagrodzenie nie najgorze jak na
          praktykanta,300USD-mies - to tu wystarcza. Praktykantow z Aiesecu w Budapeszcie
          jest kilkunastu, sa spotkania, wspolne wycieczki i jest OK.
          Co do praktyki - nieduza firma szkoleniowo-konsultingowa, duzo mozna podparzec
          i sie nauczyc, nawet sporo zrobic. Nie tylko do CV ale i dla siebie.

Co do innych wyjazdow to bylem i polecam USA - Camp Counselors USA - praca na
          obozie letnim, mozliwosc nie tyle zarobienia ale zwiedzenia USA. Oferuja
          rowniez program Work Experience - praca w hotelach, restauracjach, miasteczkach
          rozrywki itd.

Co do Socrates-Erasmus, to bylem w Niemczech w Bambergu na 6 mies. Kasy
          wystarczalo na akademik i zycie-czasem trzeba bylo dodac troche swojej ..ale za
          to ma sie prawo do pracy przez 3 miesiace w Niemczech, w Arbeitsamcie prace
          dostalem od razu (mimo ze moj niemiecki perfekcyjny nie jest),wprawdzie w
          fabryce,ale zarobic mozna, a potem zwrot podatku !!!

z tym ze chyba Polska w tym roku nie zaplacila skladki za Erasmusa, wiec nie
          wiem czy sa wyjazdy, a na pewno placa juz mniej...

Tylko powiem Wam, ze mimo tego wszystkiego i wyksztalcenia wyzszego i innych
          kursow, prace zalezc w Polsce nie latwo.Przynajmniej taka ktora by mnie
          satysfakcjonowala i rozwijala.No ale zobacze po powrocie. Przynajmniej tu mozna
          zdobyc troche pewnosci siebie- na jakis czas szukania pracy w Polsce to
          wystarczy.

No to tyle..praktycznych info. jakies uwagi, pytania, mozliwosc spotkania w
          Budapeszcie - piszcie do radknap@poczta.onet.pl
          • bartekz1 Re: praktyki studenckie za granica 09.03.02, 09:38
            Czy do tych praktyk w Budapeszcie wystarczy język angielski? Czy znalazłoby się
            coś dla socjologa?

Bartekz
      • Gość: pat Re: praktyki studenckie za granica IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.01, 18:15
        Byłam na stypendium zagranicznym w Holandii i było wspaniale. Można wiele sie
        nauczyć, dobrze sie bawić i ładnie to wygląda w CV
        • qurtz Re: praktyki studenckie za granica 15.04.02, 18:17
          Witaj, powiedz jak dostałas sie na praktyki w kraju tulipanów.. jak było? jakie
          były wamagania i koszty?
          Pozdrawiam. 3maj sie :)
          Kurtz
          <qurtz@poczta.gazeta.pl>

Gość portalu: pat napisał(a):

> Byłam na stypendium zagranicznym w Holandii i było wspaniale. Można wiele sie
          > nauczyć, dobrze sie bawić i ładnie to wygląda w CV

• Gość: kri Re: praktyki studenckie za granica IP: 212.182.26.* 22.11.02, 11:33
          z jakiego biura i jest dosc pewny wyjazd
      • Gość: Magda Re: praktyki studenckie za granica IP: 53.191.11.* 10.10.01, 11:05
        Pisze wlasnie z pracy w Berlinie. W tym roku skonczylam studia i zdecydowalam
        sie wyjechac na pol roku. Jest naprawde swietnie. jedyne czego moge zalowac, to
        to, ze nie zdecydowalam sie na to w czasie studiow. Goraco polecam,
        • Gość: knockout Re: praktyki studenckie za granica IP: *.piekary.oho.com.pl 11.10.01, 17:34
          czytam te posty i widze, ze rozni ludzie sie chwala jak to nie jest super i
          zajebiscie na praktyce, ale postawione pytanie nie brzmialo "czy dobrze jest
          pojechac na praktyke / stypendium" bo wiadomo, ze jest dobrze, tylko "z oferty
          jakiej organizacji skorzystac bazujac na Waszym doswiadczeniu". Tyle slowem
          wyjasnienia
          • Gość: agniech Re: praktyki studenckie za granica IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 12:07
            Ja właśnie jestem w trakcie załatwiania praktyk w Londynie poprzez
            biuro "Guliwer" w Poznaniu.Jak wszystko pojdzie dobrze to za miesiąc już tam
            będe.
            • Gość: knockout Re: praktyki studenckie za granica IP: *.piekary.oho.com.pl 12.10.01, 12:59
              spoko - i teraz mam konkretne pytania do Agnichy:
              1. ile Cie to kosztuje?
              2. jaki mialas wybor firm (najlepiej gdybys rzucila nazwami)
              3. jak dlugo trwa proces znajdowania firmy,
              4. czy bedziesz tam dostawac pensje i jesli tak, to jaka
              5. czy pomagaja w zakwaterowaniu

dzieki za posta
              pozdrawiam
              • Gość: agniech Re: praktyki studenckie za granica IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 13:39
                Odrazu mówię że jest to tzw program przygotowuujący Cię do pracy czyli jakieś
                kursik o pisaniu CV,rozmowie kwalifikacjnej itp plus Język angielski biznesu.
                I w ramach tego kursu firma załatwia Ci rozmowy w kilku firmach (po uprzednim
                ustaleniu co mnie interesuje) i praktyki w nich na okres od 3 miesięcy do 9
                miesięcy.
                Partrz stronka www.guliwer.com.pl

Pozdrawiam
                aga
                > spoko - i teraz mam konkretne pytania do Agnichy:
                > 1. ile Cie to kosztuje?

> 2. jaki mialas wybor firm (najlepiej gdybys rzucila nazwami)
                > 3. jak dlugo trwa proces znajdowania firmy,
                > 4. czy bedziesz tam dostawac pensje i jesli tak, to jaka
                > 5. czy pomagaja w zakwaterowaniu
                >
                > dzieki za posta
                > pozdrawiam

• Gość: jery Re: praktyki studenckie za granica IP: *.telocity.com 03.10.02, 17:44
                  do agniechy:
                  zastanow sie czy chcesz zalatwiac praktyki przez guliwera w poznaniu
                  pojechalem od nich na work&travel do usa i gdyby nie poznal odpowiednich osob
                  bylbym w ciezkiej sytuacji
                  wykiwali nas (tzn mnie i 30 innych osob) wiec uwazaj !!!!!
                  slyszalem, ze praktyki zalatwiane przez takie firmy sa rozowe ale tylko w
                  kraju pozniej jest tylko gozej
                  pozdrowienia
                • Gość: falbala Re: praktyki studenckie za granica IP: *.jdnet.pl 07.04.03, 23:38
                  ludzie! a widzieliscie oplaty jakie trzeba dokonac zeby zalapac sie na taki
                  kursik z guliwera? wlos sie na glowie jezy!!!! skad studenci, uczacy sie,
                  tudziez bezrobotni maja na to brac, zwlaszcza gdy o wsparciu rodzicow nie ma
                  mowy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!albo jest sie zbyt glupim aby sie ksztalcic, albo
                  zbyt biednym. o mores, o tempora!!!! wypada krzyknac.....
            • Gość: Ja Re: praktyki studenckie za granica IP: 217.25.1.* 24.07.02, 15:31
              Radzilabym ostroznosc!!!!!!!!!!!!!!!
              Nie korzystalam z uslug Guliwera, ale Pani, ktora jest wspolna osia Gulliwera i
              mojego posrednika.
              Ludzie siedza po 4 slownie cztery misiace czekajac na praktyki, bo Pani nie
              wyrabia na zakrecie.
              Az dziw, ze nikt do tej pory o tym nie pisze!

RAcje ma ten co mowi, ze angileskie prawo jest strasznie obostrzone dla
              POlakow!!!

Uwazajcie na siebie.

I zycze duzo szczescia tym odwaznym, ktozy probuja!

Pozdrowionka

ja
            • Gość: justa Re: praktyki studenckie za granica IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 12.08.02, 01:29
              Gość portalu: agniech napisał(a):

> Ja właśnie jestem w trakcie załatwiania praktyk w Londynie poprzez
              > biuro "Guliwer" w Poznaniu.Jak wszystko pojdzie dobrze to za miesiąc już tam
              > będe.

hej, ja też się przymierzam do praktyki w Londynie i też przez Guliwer
              Exchanges, chociaż myślałam też o kilku innych biurach ale akurat nie ma ich
              przedstawicielstwa w poznaniu. miałąm włąśnie ostatnio zacząć wszystko
              załątwiać kiedy usłyszałam o audycji w radiu, że zgłaszają się ludzie którzy
              się na Guliwera nacięli, że ponoć czekają bezskutecznie w londynie itp. ja
              niestety mam tylko szczątkowe inf. od kogoś, wiesz może coś na ten temat? czy
              sprawdzałeś w jakiś sposób Guliwera? na ile są wiarygodni. poza tym szukam osób
              które chcą jechać na praktykę do L. justyna ( justa_78@wp.pl )
              • Gość: casia Re: praktyki studenckie za granica IP: *.psm.gda.pl / 192.168.1.* 04.10.02, 07:21
                hej, za 2 tygodnie jade do L., wlasnie na praktyki, tylko ze z biura GAWO w
                Gdyni.., jak na razie nie nazekam, zwazywszy, ze pozwolenie na prace mam juz
                od tygodnia w domu..pozdrawiam wszystkich, powodzenia
          • Gość: Robert Re: praktyki studenckie za granica IP: 170.253.116.* 05.11.01, 16:54
            Moja rada. Olej wszystkie organizacje i firmy posredniczace. Te pierwsze Ci nie
            pomoga, a te drugie chca zarobic. Wyslij po prostu CV i list motywacyjny do
            firmy, ktora cie interesuje (adres znajdziesz w internecie). Jezeli wyslesz
            aplikacje do szanujacej sie firmy dostaniesz odpowiedz w przeciagu 2 tyg.
            Zaprosza cie na rozmowe, albo od razu przysla ci umowe (gdy miales juz
            wczesniej praktyke w podobnej branzy.
            Wiem to z doswiadczenia.
            • szczery_1 Re: praktyki studenckie za granica 05.12.01, 19:07

I pojedziesz na rozmowe do Berlina, Frankfurtu, NYC....dobre
              Piszesz zeby olac organizaje (co do posrednikow zgadzam sie w 100%).A ciekawe kto
              bedzie sponsorowal twoja wize?
              W szanujacej sie firmie praktyke z "podobnej branzy" to mozesz sobie wsadzic w....
              Jedyne z czym moge sie zgodzic to warto szukac na wlasna reke, sam tak zrobilem.

• Gość: Robert Re: praktyki studenckie za granica IP: *.arthurandersen.com 15.12.01, 19:25
                szczery_1 napisał(a):

>
                > "I pojedziesz na rozmowe do Berlina, Frankfurtu, NYC....dobre"

Co w tym takiego dziwnego? Bylem na rozmowie we Frankfurcie. Firma oplacila
                przelot i nocleg w hotelu.
                • Gość: Marti Re: praktyki studenckie za granica IP: *.kcc.com 04.03.02, 15:51
                  Mi tez firma oplacila przelot na rozmowe do Monachium. Naprawde sa takie firmy.
                • Gość: olimpia Re: praktyki studenckie za granica IP: 212.160.159.* 15.03.02, 15:21
                  Witajcie!
                  Dołączam do grona zainteresowanych praktyką zagraniczną. Z tego co przeczytałam
                  to widzę, że Robert juz na stałe zadomowił się w Niemczech. Stąd moja prośba.
                  Jak możesz to skontaktuj się ze mną. Mój mail molimpia@kki.net.pl
                  Będę Ci bardzo wdzęczna.
                  A poza tym zycze wam wszystkim szczęścia i wytrwałości w poszukiwaniu
                  możliwości za granicą
                  Olimpia
            • Gość: adrian Re: praktyki studenckie za granica IP: 217.97.145.* 11.02.02, 02:31
              Napisz mi jak mam to zrobić by wysłać cv do firm skąd wziąć adresy wyślij na
              maik12@poczta.onet.pl pozdrawiam adrian krzyżanowski
              • Gość: Agniszka Re: praktyki studenckie za granica IP: *.umcs.lublin.pl 07.05.02, 12:11
                Też bym chciała wiedziec skad wziasc te adrey firm pytając o praktyki, bo jak
                sdo tej pory to albo nie odpowiadają albo odmownie, bo zPolski nie potrzebują.
                Dzięki za inf: napisz do Agniszka@o2.pl
            • Gość: ala Re: praktyki studenckie za granica IP: 217.25.1.* 24.07.02, 17:47
              Drogi Robercie,

Jesli moge wiedziec, to z doswiadczenia w jakim kraju to wiesz?
              Interesuje mnie to bardzo, bo wlasnie przebywam w Anglii i szukam praktyki.
              Pozdrawiam,

ala
              • Gość: Robert Re: praktyki studenckie za granica IP: *.elartnet.pl 01.05.03, 22:23
                od 7 miesiecy pracuje w City w Londynie na praktykach platnych! wyjechalem
                przez biuro polska-anglia.co.uk z Anglii, posiadaja swietna strone
                informacyjna www.polska-anglia.co.uk. pozdrawiam
        • Gość: Marzena Re: praktyki studenckie za granica IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 22:12
          czesc Magdo!!!!!
          a mozesz powiedziec co robisz w Berlinie?no i jak sobie zalatwilas wyjazd;ja za
          pol roku koncze studia i tez mysle powaznie o wyjezdzie do Niemiec
          bylabym wiec wdzieczna za info
          Dzieki
        • Gość: magdzia Re: praktyki studenckie za granica IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 12.02.02, 23:01
          czesc magda,
          bardzo bym chciala rowniez pracowac w berlinie.czy moglabys mi powiedziec jak
          sobie zalatwilas ta prace?przez jakie urzedy?i czy trzeba znac super niemiecki?
          dzieki z gory za odpowiedz:)
          moj mail:malinka52@wp.pl
      • Gość: Goga Re: praktyki studenckie za granica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 13:28
        Czesc,
        nie wiem jaki kraj cie interesuje, ale znam fajna organizacje w Niemczech,
        ktora udziela stupendiow. Sa to bardzo rozne stupendia dla mlodych ludzi z
        krajow "rozwijajacych sie", szczegolny nacisk kladziony jest na zdobywanie
        wiedzy przktycznej. Bylam na rocznym stypendium z czego 1 semestr to byly
        studia, a drugi praktyka.
        Wiecej info znajdziesz na pewno w sieci: www.cdg.de
        W razie pytan chetnie ci pomoge - skarb@web.de
        • Gość: Magda Re: praktyki studenckie za granica IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 11:30
          Gość portalu: Goga napisał(a):

> Czesc,
          > nie wiem jaki kraj cie interesuje, ale znam fajna organizacje w Niemczech,
          > ktora udziela stupendiow. Sa to bardzo rozne stupendia dla mlodych ludzi z
          > krajow "rozwijajacych sie", szczegolny nacisk kladziony jest na zdobywanie
          > wiedzy przktycznej. Bylam na rocznym stypendium z czego 1 semestr to byly
          > studia, a drugi praktyka.
          > Wiecej info znajdziesz na pewno w sieci: www.cdg.de
          > W razie pytan chetnie ci pomoge - skarb@web.de

• Gość: Keani IAESTE IP: 195.205.172.* 10.01.02, 14:27
        witaj
        jestli jestes studentem polibudy to zdecydowanie polecam IAESTE. Bylam z nimi
        na praktykach i choc pierwsza byla niekoniecznie typowo w moim kierunku, moglam
        sie duzo nauczyc, a przede wszystkim zwiedzic kraj i poznac ludzi z calego
        swiata. Druga trafila mi sie rewelacyjna, do dzis w pracy korzystam z
        doswiadczen z tamtego okresu, a poza tym dala mi mozliwosc bieglego opanowania
        jezyka. Oczywiscie tam tez poznalam cudownych ludzi i mimo uplywu 4 lat wciaz
        jestesmy w kontakcie (zarowno z szefami jak i innymi praktykantami) Polecam!
        • Gość: oskar Re: IAESTE IP: 195.94.210.* 11.01.02, 12:48
          czy ktoś korzystał z usług SIS "Foster"
      • Gość: Asia Fundacja Nowickiego IP: *.uba.de 24.01.02, 10:12
        dla absolwentow ochrony srodowiska goraco polecam Fundacje im. Nowickiego.
        www.fundnowickiego.pl
        Oferuje praktyki w najlepszych organizacjach niemieckich (naprawde -
        sprawdzilam).
        • Gość: bartek Re: Fundacja Nowickiego IP: *.astercity.net / 10.128.138.* 15.03.02, 17:48
          czesc Asiu , czy jest Ci cos wiadomo o stypendiach bądż praktykach dla
          absolwentów ochrony srodowiska w krajacj angielsko- lub francukojęzycznych ?
          pozdrawiam
          barteq2000@poczta.onet.pl
      • Gość: kron Re: praktyki studenckie za granica IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 18:48
        Bylem 5 miesiecy na praktyce w firmie na Tajwanie. Fajna sprawa, kupa ludzi z
        calego swiata, z ktorymi po 2 latach jeszcze utrzymuje kontakt . Duzo
        doswiadczen, kotre z sukcesem wykorzystuje. Nawet sam jednego praktykanta do
        Polski sprowadzlem ;)

Organizatorem byl AIESEC, ale znalezienie praktyki nie bylo latwe. Szukalem
        przez 8 miesiecy rowniez piszac bezposrednio do komitetow lokalnych w panstwach
        w ktorych chcialem odbyc praktyke (z poczatku Azja Poludniowo Wschodnia a potem
        to mi juz wszystko jedno bylo), ale w koncu moj przyszly szef zaciekawil sie
        moim CV i tak znalazlem sie na Tajwanie. Teraz podobno jest troche latwiej
        znalezc praktyke przez AIESEC dzieki nowemu komputerowemu systemowi wymiany.

Co pomaga w znalezieniu praktyki:

- potweirdzona egzaminem znajomosc przynajmniej jednego jezyka na A (najlepiej
        dwa jezyki)
        - jakies doswiadczenie w dzialalnosci pozauczelnianej
        - elastycznosc ( ja np wyladowalem w roli office managera a jestem po finansach)
        - wytrwalosc :)))

Wiem rowniez ze bardzo latwo wyjechac do niemiec na studia/praktyke z DAADem
        albo innym dziadem, ale oczywiscie trzeba znac jeniecki ;(

powodzenia

kron
        • yak-ona Re: DO KRONA! 15.03.02, 20:03
          hej kron
          strsznie miales fajnie, ze udalo ci sie zalatwic praktyki w tak supre kraju
          rozmumiem ,ze jestes po finansach ( AE wroclaw)???
          ja koncze zarzadznie (ae wr.), mam dobry papier ze znajomosci niemieckiego
          (najwyzszy w Goethe Ins.) teraz chodze rok do collegu w stanach ale praktyki
          chcialabym zalatwic wlasnie w jakims takim fajnym kraju,
          czy wyjechales juz po skonczeniu studiow czy jeszcze w czasie?
          miales zalatwione mieszkanie? placili ci za te praktyki?
          jak wogole rozpoczac zalatwianie takiego czegos ???
          dzieki
          • Gość: Kron Re: DO KRONA! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 16:29
            yak-ona napisał(a):

> hej kron
            > strsznie miales fajnie, ze udalo ci sie zalatwic praktyki w tak supre kraju
            > rozmumiem ,ze jestes po finansach ( AE wroclaw)???

Tak wlasnie.

> ja koncze zarzadznie (ae wr.), mam dobry papier ze znajomosci niemieckiego
            > (najwyzszy w Goethe Ins.) teraz chodze rok do collegu w stanach ale praktyki
            > chcialabym zalatwic wlasnie w jakims takim fajnym kraju,

Mysle, ze jesli chodzi o jezyki nie bedziesz miala problemu.

> czy wyjechales juz po skonczeniu studiow czy jeszcze w czasie?

Bylem przygotowany na wyjazd w ciagu ostatniego (5.) roku, ale sprawa tak sie
            przeciagnela ze wyjechalem juz po majowej obronie.

> miales zalatwione mieszkanie? placili ci za te praktyki?

Nie mialem zalatwionego mieszkania, co jest razej wyjakiem od normy. Pomogl mi
            szef, moj wspolpracownik a na koniec inny Komitet Lokalny w Taipei niz ten ktory
            mnie sciagnal. Moj KL sie nie spisal ;(

Odplatnosc wynosila 1000 USD z czego jakies 80 procent schodzila na biezaco. Z
            reguly praktykanci dostaja troche mniej (moze 850-900 USD) ale da sie przezyc za
            to rowniez, no i mozna dorobic troche. Ja uczylem angielskiego, choc jakms tam
            naitivem to nie jestem.

> jak wogole rozpoczac zalatwianie takiego czegos ???

Isc do AIESECu i przejsc wszystkie etapy (nie ukrywam, jest to najtrudniejsza
            czesc), po czym zapoznac sie blizej - z pomoca odpowiedniej osoby - z programem
            Insight II.

kron

> dzieki

spoko
        • Gość: kron Re: praktyki studenckie za granica IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 15:41
          Moge podrzucic na priva link do strony z relacja z mojej praktyki. Sa ta
          zamieszczone na stronie www 3 listy z czasu praktyki plus troche zdjec.
          piszcie pod:
          kozirek@poczta.gazeta.pl

• Gość: aneta Re: praktyki studenckie za granica IP: *.tele2.pl 19.03.02, 18:08
        Czy wiecie cos moze na temat praktyk we Wloszech? Chyba niezbyt popularne,
        wszedzie kroluja Niemcy....
        • Gość: knockout Re: praktyki studenckie za granica IP: 192.168.10.* 19.03.02, 22:06
          czesc,

heh ale sie dyskusja rozwinela:) Wiec powiem, ze pojechalem na praktyke do
          Niemiec z AIESECu, juz wrocilem i jestem maksymalnie zadowolony. Zarowno z
          firmy, z ludzi w firmie jak i z tamtejszego AIESECu. Zajebista przygoda, masa
          poznanych ludzi, sporo sie nauczylem i podszkolilem jezyki. I jeszcze jedno:
          czarny, bialy, zolty, pomaranczowy, nie ma znaczenia, smiejemy sie z tych
          samych dowcipow (prawie), pijemy tego samego browca i tak samo sie bawimy.
          Cool.
          • Gość: tony Jak wyjechac do UK? IP: *.rug.ac.be 10.04.02, 19:45
            Witam,
            mam pytanie do ludzi ktorzy wyjechali do pracy w Wlk Brytani (nie sezonowej),
            czy trudno jest dostac pozwolenie na prace ew. jak dlugo trwa zalatwienie
            takowego i czy jest ktos kto moglby pomoc w tej kwestii?
            • ^rafik^ Re: Jak wyjechac do UK? 11.04.02, 10:55
              Juz o tym pisalem

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=23&wid=1264524&aid=1264524

Rafik
            • Gość: Alison Re: Jak wyjechac do UK? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.02, 11:58
              Jakiekolwiek pytania szczegółowe proszę kierować na adres alice14@wp.pl.
              Postaram się odpowiedzieć na wszelkie wątpliwości. Jedno jest pewne: wyjechać
              warto!
            • Gość: qetuo A jak wyjechac do Hiszpani? IP: *.visp.energis.pl 26.04.03, 22:40
              Wlasnie koncze studia i chcialabym gdzies wyjechac na praktyki.
              Interesuje mnie Hiszpania.
              Tylko nie wiem jak sie do tego zabrac.
            • Gość: Robert Re: Jak wyjechac do UK? IP: *.elartnet.pl 01.05.03, 22:28
              od 7 miesiecy pracuje w City w Londynie w finansowce.skorzystalem z biura
              polska-anglia.co.uk z Anglii. przedstawiaja cala swoja oferte na stronie
              www.polska-anglia.co.uk. polecam
        • Gość: agata Re: praktyki studenckie za granica IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.08.02, 22:11
          byłabym ogromnie wdzięczna osobom, które mogą się ze mną podzielić
          doświadczeniem w poszukiwaniu stażu bądź pracy we Włoszech,
          pozdrawiam agata
          abazyl@poczta.onet.pl
      • Gość: Magdalen Re:Czy ktoś był w Kanadzie? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 07:28
        Wszyscy wyjeżdzaja do USA a ja chciałabym się dowiedzieć czegoś o wyjeździe do
        Kanady. Czy ktoś wie cokolwiek na ten temat?
        Pozdrawiam
        • Gość: Paulina Re:Czy ktoś był w Kanadzie? IP: *.uwindsor.ca 25.04.02, 18:40
          W kanadzie jest troche kaszana, jak masz pytania to z checia odpowiem
          paulina_w2000@yahoo.com, na serio Stany sa duzo fajniejsze
          • Gość: Joanna Re:Czy ktoś był w Kanadzie? IP: *.proxy.aol.com 05.01.03, 05:22
            Wybieram sie na praktyki do USA i w jaki sposob mam znalezc pracodawce ???
            Wszyscy pisza o Europie, a nikt nie pisze o USA. Czy moge znalezc osobiscie
            (obecnie przebywam w USA). Czy ktos zna odpowiedzi na te pytania. Z gory
            dziekuje. Moj email to joannajarecka@yahoo.com
      • Gość: mike Praktika in Deutschland IP: 62.138.163.* 08.05.02, 14:07
        Czesc! Ja wlasnie odbywam praktyki w banku inwestycyjnym we Frankfurcie nad
        Menem. Dostaje niezla kapuche, od czasu do czasu jezdze firmowa CL -ka ,i
        wyceniam sobie firemki-zadnego xero, w niemczech podchodza do Ciebie
        profesjonalnie. Nie ma najmniejszego porownania z Polska, tu ci nikt nie robi
        jakichs pojebanych testow analitycznych w rekrutacji, kiepsko przetlumaczonych
        z angielskiego. Najlepiej jest miec status studenta w Niemczech i zaswiadczenie
        po niemiecku o obowiazkowych praktykach z macierzystej uczelni. Niemcy bardzo
        zwracaja uwage na stopnie, poza tym liczy sie co studiujesz i czy cos jeszcze
        studiujesz, stypendia za granica , etc. Oprocz tego "makellose Bewerbung", to
        znaczy dobry papier, dobre zdjecie, Bewerbungsmappe, dobre Zeugi(uwaga
        na "Geheimcode"- nie radze samemu tlumaczyc referencji pracodawcow!).
        Oczywiscie wysylasz poczta(koniecznei zwykly list), e-mail to nie to samo. Jak
        szukasz w banku to na www.banken.de z pewnoscia cos znajdziesz. Powodzonka!
        • Gość: Anka Re: Praktika in Deutschland IP: 213.155.168.* 18.02.03, 12:53
          czesc wszystkim,
          ja jestem tuz przed wyjazdem na praktyke do niemiec, i musze przyznac ze
          pozalatwianie wszystkich sparaw nuie jeste wcale tekie proste jak to sie na
          poczatku wydaje.
          mialam nieco ulatwiona sprawe, bo studiuje na niemieckojezycznym potoku
          studiow, i odbywalam juz nauke w ramach stypedium w dortmundzie, i z uwagi na
          to ze musze obowiazkowio odbyc praktyke w niemieckim przedsiebiorstwie bylo
          moim atutem.
          potem szukanie firmy, bylo nieco uciazliwe , ale udalao sie.juz za tydzien
          wyjezdzam do frankfurtu nad menem do francuskiej firmy publicis dialog i bede
          pracowac tam w dziale reklamy, robienie reklam dla renault, l`oreal,
          garnier...bardzo ciekawe doswiadczenie.
          robienie reklam w internecie, kontakt bezposredni z klientem jest super...majac
          takie doswiadczenie nie trudno bedzie potem zaistniec na rynku.
          jesli chodzi o stone formalna,niezbedny jest dobra CV-ka,bewerbung, oceny nie
          mialy wiekszego znaczenia w moim przypadku, ale nalezy dobrze przygotowac sie
          do rozmowy kwalifikacyjnej, mysle ze caly sukces polega na pomyslosci tego
          ostatniego czynnika.
          potem juz tylko pozwolenie na prace konieczne dla nas obcokrajowcow, wiza
          jesli ma to byc praktyka dluzsza niz 3 miechy i adios
          powodzenia i jesli macie jakies pytakna, to pomoge,piszcie:
          ania_bogacz@hotmail.com
      • Gość: Adas Praktyki dla farmacetow za granica IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.06.02, 20:41
        Moze ktos sie orientuje, czy jest mozliwosc wyjazdu na praktyki w branzy
        famraceutycznej za granica(angielski, niemiecki) ? Osobiscie odpowiem na
        pytania co do programu Camp USA, ktory wbrew powszechnej opinii, jets zajebisty-
        bylem, najlepsze doswiadczenie !
        piszcie na aplich@yahoo.com
      • Gość: Krysia Re: praktyki studenckie za granica IP: *.irishcement.ie 09.07.02, 12:55
        Wlasnie jestem na praktyce w Irlandii zorganizowanej przez IAESTE, dzialajace
        na wiekszosci politechnik. Bardzo polecam.
        • Gość: Dionizos Re: praktyki studenckie za granica IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.03, 22:25
          Witam.
          Wkoncu kraj ktory mnie interesi.
          Czy moglabys przedstawic warunki ktore trzeba spelnic aby sie tam zahaczyc?
          Interesuje mnie branza IT(programowanie)jako praktyka lub staz.
          Jakies powazne organizacje pomagajace studentom z Polski?
          Prosze odpisz na Dionizos@idea.net.pl.
          Dzieka, i pozdowionka.
          Dionizos.
      • __misiek__ Re: praktyki studenckie za granica 22.07.02, 11:17
        Wlasnie jestem na praktyce w Niemczech w ramach programu Leonardo da Vinci,
        zorganizowanego z udzialem AEGEE Warszawa. Beznadzieja. Zdecydowanie odradzam.
      • Gość: Monika Re: praktyki studenckie za granica IP: *.airproducts.com 23.07.02, 11:42
        jestem obecnie na parktykach w bardzo duzej firmie w Paryzu. Znalazlam sama w
        inernecie i wyslalam cv. Praktyka mi sie podoba. jesli wybierasz sie na
        praktyki do Francji to dostaniesz min 2000frf na miesiac plus 50% za bilet
        miesieczny - to jest ich obowiazek prawny i musza ci dac. W niemczech nie ma
        takiego prawa i nic sie za praktyki nie dostaje. o innych krajach nic nie wiem.
        ja uwazam ze warto
        jesli masz pytania mozesz napisac na adres cockie@nomade.fr z tytulem praktyki
        powodzenia
        • Gość: eska Re: praktyki studenckie za granica IP: *.dialo.tiscali.de 23.07.02, 22:24
          Nigdy nie robilam praktyki we Francji, ale to co piszesz o Niemczech to
          kompletna bzdura. Sama zrobilem praktyke w Niemczech i calkiem niezle bylo. I
          nie bylo za darmo, bowiem dostawalam 1200 DM za miesiac.
          Nie wiem kto ci takich bzdur naopowiadal. Osobiscie nie znam nikogo, kto
          robilby w Niemczech praktyke za darmo.
          • Gość: B. Re: praktyki studenckie za granica IP: *.daimler-benz.com 27.08.02, 10:59
            Gość portalu: eska napisał(a):

> Nigdy nie robilam praktyki we Francji, ale to co piszesz o Niemczech to
            > kompletna bzdura. Sama zrobilem praktyke w Niemczech i calkiem niezle bylo. I
            > nie bylo za darmo, bowiem dostawalam 1200 DM za miesiac.
            > Nie wiem kto ci takich bzdur naopowiadal. Osobiscie nie znam nikogo, kto
            > robilby w Niemczech praktyke za darmo.

Dokladnie. Ja wlasnie jestem w Niemczech na praktyce, zorganizowanej przez
            IAESTE (dziala na wiekszosci Politechnik w kraju). Oprocz mnie jest, tylko w
            moim departamencie, ok. 30 innych praktykantow (z roznych krajow) - wszyscy
            dostajemy 650 EUR. Takie jest w Niemczech prawo, ze pracodawca MUSI ci zaplacic
            co najmniej 614 EUR. A czasem masz jeszcze dodatkowe udogodnienia (mieszkanie,
            zwrot za bilet, etc.)
            Co do wyjazdu - formalnosci nie ma zbyt wiele. Jedynie odrobina staran o
            dobrych checi. Potem wyslanie dokumentow i czekanie na odpowiedz od ew.
            pracodawcy (w zdecydowanej wiekszosci przypadkow pozytywna)
            Pozdrawiam,
            B.
      • Gość: CYBERBOY Re: praktyki studenckie za granica IP: 2.4.STABLE* / *.teleton.pl 23.07.02, 19:54
        WITAM SERDECZNIE!!!
        CO PRAWDA NIE MAIŁEM KONTAKTU Z ZAGRANICZNYMI FIRMAMI, ALE CHĘTNIE BYM
        SPRÓBOWAŁ. JEŻELI MACIE JAKIEŚ KONTAKTY LUB OGŁOSZENIA DOTYCZĄCE WYJAZDU DO
        NIEMIEC DAJCIE ZNAĆ!!! ACH JEŻELI KTOŚ ZNA JAKIEŚ SZKOŁY W NIEMCZECH KTÓRE
        ORGANIZUJA KURSU NAUKI NIEMICKIEGO TO TEŻ PROSZĘ O KONTAKT NA MOJEGO MAILA:
        pergo.diesel@wp.pl
        Z GÓRY DZIĘKUJE I POZDRAWIAM !!!!!!
      • Gość: wnerwiony Re: praktyki studenckie za granica IP: *.client.attbi.com 24.07.02, 11:34
        Czy chcesz byc cale zycie bucem czy tez chcesz zobaczyc jak swiat wyglada?
        Praktyki to nic innego jak uczenie sie zycia. Cielaku jeden, widze ze chcesz
        robic wybitna kariere w polsce. Rusz dupa dopuki nie jest za pozno. Uwazasz ze
        mozesz wpasc w "bagno" za granica? A w jakim bagnie poruszasz sie teraz?
        Polskich studentow nie ucza w ogole myslenia. To widac w kazdym poscie.
        Tragedia. Nic tylko walnac z otwartej reki na przebudzenie.
        • Gość: knockout Re: praktyki studenckie za granica IP: *.gate.ptc.pl 24.07.02, 16:00
          ale z Ciebie osiol.. taki madry chlopak sie znalazl, swiatowiec, a nie wie jak
          sie pisze "dopoki".. Tak sie milo sklada, ze bylem na dwoch praktykach za
          granica, w zajebistych firmach i teraz w Polsce nie grzebie sie w bagnie. Wrecz
          przeciwnie, jest mi lepiej niz ok. A z otwartej to sobie mozesz mamusie walnac.

nie pozdrawiam Cie ty bufonie
          • Gość: ja Re: praktyki studenckie za granica IP: 217.25.1.* 24.07.02, 17:43
            widze, zes taki sam - zamiast obrazac bogu ducha winna mamusie (nawet mysla o
            biciu jej) moze poradzilby zagubionym, jak zalatwic takie 'zajebiste' praktyki?
            nie chce cie wnerwiac, ale ja sie sama wnerwiam jak ktos (polak) krytykuje
            innych ale do pomocy to mu sie nie spieszy...
            i nie chodzi mi o prowadzenie za raczke, ale konstruktywne porady, opis twoich
            niwatpliwie wielkich osiagniec.

a ja pozdrawiam, wszystkich ktorzy kombinuja, a nie siedza na mamy lub
            podatnika garnuszku. i wszystkich, ktorzy rzetelna porada sluza!

ja
            • Gość: knockout Re: praktyki studenckie za granica IP: *.slo.pl 25.07.02, 11:13
              czesc Ja,

zatem konstruktywne porady:
              1. na jesieni AIESEC bedzie zapewne organizowal kolejna rekrutacje na praktyki,
              wiec tu widze dla Ciebie spora szanse. Bylem na takich praktykach za granica, w
              fajnych firmach i powiem, ze bylo swietnie. Sam proces rekrutacji nie jest
              jakis strasznie skomplikowany, trzeba znac ze dwa jezyki i miec cos do
              powiedzenia na kwalifikacyjnej.
              2. IAESTE - pojawilo sie kilka opinii na forum, ze od nich tez sporo osob
              wyjezdza, nie wiem jak to dziala, nie probowalem,
              3. www.jobpilot.pl - sekcja praktyki zagraniczne - mnostwo ofert, glownie z
              Niemiec, ale za to w przewaznie dobrych firmach,
              4. organizujesz sobie sama taki wyjazd - spotkalem w Niemczech sporo Polek i
              Polakow, ktorzy sami wyszukiwali firmy, wysylali CV itp i maja dziwne wrazenie,
              ze dostac sie na staz do Niemiec jest latwiej niz do Polski. Oczywiscie wtedy
              wymagany jest co najmniej dobry niemiecki. Staze sa platne, nie sa to
              oszalamiajace pieniadze, ale utrzymasz sie za to spokojnie.
              5. organizacje branzowe - nie wiem w "czym siedzisz" ale mam znajoma ktora
              wlasnie w taki sposob wyjechala na dobry staz do Francji.
              6. organizacje miedzynarodowe typu Rotary - wiem, ze organizuja swoje wlasne
              programy wmymianowe, nie do konca czaje na jakich zasadach, ale zawsze mozesz
              sie wykazac inwencja i sama sie dowiedziec :))

zycze powodzenia!

knockout
        • Gość: Caroline Work&Travel IP: *.library.unr.edu 15.10.02, 04:19
          Wlasnie jestem w Stanach po tym jak wykiwala mnie moja agencja.Trafilam do
          Bulgara dla ktorego zapierdalam za 5 dolcow.W tym roku do Stanow przyjechala
          rekordowa liczba studentow i dlatego nie mogli znalezc pracy.Przejdzmy do
          konretow, spalone na pewno sa : "Migacz Travel"Szczecin,"Agencja turystyczna
          podroze"Krakow,"Guliwer "Poznan,"Sui"Warszawa,"Continental"Radom, i wszystkie
          przedstawicielstwa Intraxu i Alliances abroad.Wierzcie mi w ciagu 4 miesiecy
          bylam na Florydzie, w Georgii, Nevadzie, Californii,Idaho a teraz w Illinois i
          mam te wszystkie wiadomosci wlansie od studentow.Jedyna firma, ktora na razie
          jest w porzadku to "Youth Travel" z Warszawy, siedzibe maja gdzies kolo
          uniwerku.Najlepiej jest znalezc swojego pracodawce a u nich zalatwic tylko
          papiery, wize i bilety.Jesli macie jakies pytania: caroline-20@o2.pl
        • Gość: adamus Re: praktyki studenckie za granica IP: *.p.lodz.pl 24.10.02, 13:42
          nie wiem domkogo piszesz( specjalnie nie czytam co jest powyzej
          twojejwypowiedzi) ale tak...
          masz calkowita racje..
          nie bylem za granica na paktykach a dwa razy w usa na obozach dla dzieci
          i powiem jedno ( powtarzam sie )
          zgadzam sie z toba( dokladnie mysle jak ty)
          ps. mowisz jak moj ojciec( mimo ze nie jest dla mnie partnerem to ma ogroma
          wiedze ozyciu, ktora sie teraz psrawdza)
        • Gość: Ewa Re: praktyki studenckie za granica IP: *.adsl.hansenet.de 03.11.03, 14:02
          A moze odrobine kultury?
          Ja osobiscie bardzo polecam DAAD: www.daad.de . Swietne swiadczenia!
          ewa
      • Gość: monika Re: praktyki studenckie dla inzynierow w Niemczech IP: *.abo.wanadoo.fr 20.08.02, 11:00
        Pozdrawiam

I mam konkretne pytanie - znajoma firma niemiecka szuka praktykantow, rowniez
        polskich. Wyslalam im juz adresy AIESEC i IAESTE, ale moze znacie jakies inne
        miejsca, gdzie mozna znalezc przyszlych inzynierow?

zainteresowanych prosze o kontakt:
        monika.lutz@wanadoo.fr
      • Gość: Wisnia Re: praktyki studenckie za granica IP: *.lohndirekt.de / 192.168.0.* 22.08.02, 14:35
        Okej, jestem na takiej praktyce w tym momencie, wiec napisze jak to wyglada,
        jezeli chodzi o Niemcy, to AIESEC, ma taki Probram Businsscontact, wiem z cala
        pewnoscia ze moga na niego jechac studenci UW w Warszawie i uniwersztetu
        Gdanskiego, o szczegoly pytaj w siedzibach AIESEC, w tym roku z Polski w tym
        programie uczestniczy 12 osob z Polski, na 32 uczestnikow, generalnie Polacy
        maja najwieksze szanse, testy jezykowe, rozmowa telefoniczna z ludzmi z
        Niemieckiego AIESEC, pozniej oni zalatwiaja wszystko, lacznie z pozwoleniem na
        prace, wynagrodzenie 310 euro miesiecznie, ale wszystko jest oplacone, lacznie
        z noclegiem, poza wyzywieniem, do tego jeszcze 150 euro pomocy od rzadu
        niemieckiego, praca ciekawa, co kto lubi, ja mam praktyki w niemieckim biurze
        ksiegowym co mi akurat w 100% pasuje, jakies inne pytania w tej sprawie
        peter_wisniewski_pl@yahoo.de, praktyka trwa 9 tygodni, 8 tygodni praktyki +
        jeden tydzien zapoznawczy w Bremie
        Piotr

> witam,
        >
        > zastanawiam sie nad praktyka za granica. na mojej uczelni mam kilka
        organizacji
        >
        > studenckich, ktore sie tym zajmuja. Moze ktos z Was ma jakies opinie na ich
        > temat, bo nie chce sie ladowac w ciemno w jakies bajoro. Moze ktos z Was byl
        na
        >
        > takiej praktyce i ma jakies tipsy?
        >
        > pozdro
        • Gość: Lejwoda Re: praktyki studenckie za granica IP: 195.252.210.* 25.09.02, 12:14
          Od pierdolenia bzdur na forum, jeszcze nikt praktyki nie dostal. Kazdy musi sam
          wiedziec czego chce, gdzie chce. Organizacje posredniczace w zalatwianiu
          praktyk bardzo zadko znajda Wam cos skrojonego dla WAs. Polecam zalatwiac
          samemu. Jak ktos nie ma sily
          Latwiej zagranica znalezs praktyke niz w Polsce to prawda!!! W Polsce nawet Ci
          na aplikacje nie odpisza, zebys sie ugryzl w dupe, tylko echo...- zero oddzewu
          ( i mowie o firmach duzych, ktore maja swoja renome).
          • Gość: instytut mylna Re: praktyki studenckie za granica IP: *.echostar.pl / 212.126.30.* 21.10.02, 18:01
            chuj ci w dupe bucu jak nie wiesz gdzie iść na praktykę. Mogę ci polecic
            dobrze prosperujący PGR na Mazurach. Organizacją, która zna sie na praktykach
            zagranicznych jest Samoobrona. Można wyjechać jako obserwator referendum do
            Iraku.
            • Gość: Lepper:-) Re: praktyki studenckie za granica IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.03, 22:41
              Tepaku na Mazurach nie bylo PGR'ow!
      • Gość: bombel irlandia, uk IP: *.acn.waw.pl 23.10.02, 00:01
        czy ktos cos wie na temat praktyk w irlandii, uk. bardzo proszę o kontakt
        ziomas25@wp.pl
      • Gość: asia Re: praktyki studenckie za granica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 14:24
        Moi kochani
        ja już od roku chodzę i pytam się o praktyki.Marzy mi się
        Irlandia,Niemcy,Anglia.Chciałabym spróbować w firmie szkoleniowej,albo w jakimś
        urzędzie.Proszę podpowiedzcie mi co mam zrobić dziś ,tzn.przed świętami ,aby
        wyjechać na wakacje?
        JAkie są sprawdzone adresy do firm(bez pośredników).Jakie kroki podjąć?
        Dzięki z góry
        Mój mali:joaraj@wp.pl
        • Gość: Dudek Re: praktyki studenckie za granica IP: 156.17.17.* 03.11.03, 18:52
          Czesc, jeżli jestesw z PW to polecam organizacje IAESTE, w te wakacje bylem na
          praktyce i to jest naprawde realne. www.iaeste.pwr.wroc.pl
      • Gość: madzia AIESEC IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 20:19
        polecam AIESEC. dzieki nim za 3 tygodnie wyjezdzam na rok do malezji
        • Gość: Maksym Re: AIESEC IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 07.01.03, 11:42
          Gość portalu: madzia napisał(a):

> polecam AIESEC. dzieki nim za 3 tygodnie wyjezdzam na rok do malezji

Bardzo prosze napisz do mnie na rafieba@wp.pl
          Tez sie wybieram z AIESEC'iem na roczna praktyke i to do konca lutego. Pozdr. cieplo
          • Gość: mitek Re: AIESEC IP: *.terra.net.mx 18.09.03, 01:48
            Ja wyjechalam z AIESEC na praktyke do Meksyku. Miala to byc 6 miesieczna
            praktyka i mieszkam tu juz ponad 4 lata, oczywiscie pracujac juz na wlasna reke
            dla firmy z USA.

Pozdrawiam,

Mitek
        • Gość: Maksym Re: AIESEC- IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 07.01.03, 11:43
          Gość portalu: madzia napisał(a):

> polecam AIESEC. dzieki nim za 3 tygodnie wyjezdzam na rok do malezji

Bardzo prosze napisz do mnie na rafieba@wp.pl
          Tez sie wybieram z AIESEC'iem na roczna praktyke i to do konca lutego. Pozdr. cieplo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka