Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zegnaj Polsko

IP: *.teleton.pl 26.06.02, 16:28
    Poczytajcie artykul na stronach tygodnia PRZEGLĄD. Link do artykulu jest u gory
    po lewej. Potem skomentujcie na tutejszym forum. Ja dodam od siebie ze juz
    wyjechalem, rok temu, i teraz na wakacjach jestem w starym kraju.
    www.przeglad-tygodnik.pl/
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ania Re: Zegnaj Polsko IP: 195.136.95.* 26.06.02, 17:04
        dojrzewam, zeby zrobic to samo, bo ile mozna czekac, ze bedzie lepiej. chyba
        niedlugo sie stad zwine.
      • Gość: Kasia Re: Zegnaj Polsko IP: *.widzew.net / 10.20.4.* 26.06.02, 17:23
        Gość portalu: abc napisał(a):
        A gdzie jesteś? i co robisz? o ile nie jest to tajemnica.....
        pozdrawiam
        Kasia

Poczytajcie artykul na stronach tygodnia PRZEGLĄD. Link do artykulu jest u gory
        >
        > po lewej. Potem skomentujcie na tutejszym forum. Ja dodam od siebie ze juz
        > wyjechalem, rok temu, i teraz na wakacjach jestem w starym kraju.
        > <a href="http://www.przeglad-tygodnik.pl/"target="_blank">www.przeglad-tygodnik
        > .pl/</a>

• Gość: Ciekawy Re: Zegnaj Polsko IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 00:08
        A kto zgasi swiatlo?
        • Gość: abc Re: Zegnaj Polsko IP: *.teleton.pl 27.06.02, 01:11
          Gość portalu: Ciekawy napisał(a):

> A kto zgasi swiatlo?

Nalezy zamontowac czujnik na ruch - taki jak w instalacjach alarmowych. Jak juz
          wszyscy stąd wyjadą, to wtedy czujnik taki rozłączy styki i światło zgaśnie :-)))

PS: wyjechałem na wysepkę, poza kontynent.
          • Gość: zzz Re: Zegnaj Polsko IP: 217.8.190.* 27.06.02, 08:10
            Chcą wyjechać przede wszystkim ludzie bez doświadczenia , znajomości języka itp
            ludzie z wykształceniem doświadczeniem zawodowym i znajomością języka za dużo
            mają do stracenia . mam koleżankęskończyła AWF miała prace w szkole , dodatkowe
            zajęcia z aerobiku i pojechała do angli sprzątać - dla mnie to porażka i co do
            śmierci będzie sprzątać???
            ja myślę że jak wyjechać to tylko na wschód jako przedstawiciel zachodniego
            koncernu - to jest ucieczka do przodu a nie do tyłu do sprzątania
            • Gość: Ania Re: Zegnaj Polsko IP: 195.136.95.* 27.06.02, 10:30
              nie masz racji. popierwsze wyjazd na wschod nie jest atrakcyjny i to jest dla
              mnie cofanie sie. po drugie na zachod uciekaja wlasnie ludzie z wyksztalceniem,
              bo tu nic im po dyplomach. sama mam wyksztalcenie wyzsze, dwa fakultety, znam
              angielski, pracowalam w amerykanskich firmach i licze kazdy grosz, nie wiem czy
              kolejna firma nie padnie i nie bede bezrobotna, albo bede musiala pracowac
              gdzies za grosze, bo trzeba sie utrzymac. to wlasnie tutaj nic mi po moich
              dyplomach, wiec co za roznica, co bede robic. nie stac mnie nawet na weekend
              nad polskim morzem, a moja kolezanka jako kelnerka w NY, zyje jak pani, wakacje
              spedza gdzie chce, niczym sie nie martwi. rzecz w tym, ze w USA sprzataczy,
              smieciarzy, kelnerow, itp. bardziej sie szanuje w spoleczenstwie niz np.
              nauczycieli w Polsce. i dlatego wiele osob woli zmywac gary na zachodzie niz
              zyc w Polsce.
              pozdrawiam
              • Gość: zzz Re: Zegnaj Polsko IP: 217.8.190.* 27.06.02, 11:44
                dlaczego wyjazd na wschód to krok do tyłu???????????
                a niemcy przyjeżdżający do polski do pracy cofająsię wprost przeciwnie to deska
                do odbicia się wyżej ,
                choć jak patrzę co sięwyprawia to ????
                pewnie jak lepper dojdzie do władzy to i ja zacznę przeglądać zagraniczne
                serwisy o pracy
                • Gość: praska1 Re: Zegnaj Polsko IP: *.acn.pl / 212.76.37.* 27.06.02, 20:34
                  Gość portalu: zzz napisał(a):

> dlaczego wyjazd na wschód to krok do tyłu???????????
                  > a niemcy przyjeżdżający do polski do pracy cofająsię wprost przeciwnie to deska
                  >
                  > do odbicia się wyżej ,
                  > choć jak patrzę co sięwyprawia to ????
                  > pewnie jak lepper dojdzie do władzy to i ja zacznę przeglądać zagraniczne
                  > serwisy o pracy

Najczęściej jest to cofanie się, bo do Polski jechało się na zsyłkę, jak ktoś
                  niewiele umiał, a tu traktowali go Polacy jak boga....
                  Tymczasem najbardziej kiepscy zachodni menadżerowie spadali tu albo do Rosji za
                  karę, ponieważ ich zadaniem i tak było wykonywanie poleceń centrali i nawet gdyby
                  chcieli to nie potrafiliby prowadzić własnej polityki gospodarczej na tym rynku,
                  a oczywiście nie mogli. Zatem ci spece z zachodu, co jechali do Polski czy do
                  Rosji to tacy zwykli zarządcy, albo ekonomi.
                  Tymczasem najlepsi pracują gdzie indziej i tam mają szansę konkurować z innymi
                  najlepszymi - Anglia, Japonia, Singapur, USA, Niemcy, powoli Chiny itp.
                  Tak więc jechanie na Białoruś albo do Rosji to cofanie się w rozwoju, zwykła
                  przechowalnia dla pseudospecjalistów, którzy boją się zdrowej konkurencji opartej
                  na fachowości, rzetelności i uczciwości.
                  Zatem powodzenia na wschodzie :-)
                  • paw_dady ucziwosc zachodnia 28.06.02, 00:46
                    > Tak więc jechanie na Białoruś albo do Rosji to cofanie
                    się w rozwoju, zwykła przechowalnia dla
                    pseudospecjalistów, którzy boją się zdrowej konkurencji
                    opartej
                    > na fachowości, rzetelności i uczciwości.
                    > Zatem powodzenia na wschodzie :-)

aaa rozumiem enron i worldcom sa na wsochodzie! a to
                    sukinkoty z aa im policzyli. a feee to ze wschodu. tj.
                    wschodniego wybrzeza.
          • Gość: Kasia Re: Zegnaj Polsko IP: *.widzew.net / 10.20.4.* 27.06.02, 08:40
            Gość portalu: abc napisał(a):

> Gość portalu: Ciekawy napisał(a):
            >
            > > A kto zgasi swiatlo?
            >
            > Nalezy zamontowac czujnik na ruch - taki jak w instalacjach alarmowych. Jak juz
            >
            > wszyscy stąd wyjadą, to wtedy czujnik taki rozłączy styki i światło zgaśnie :-)
            > ))
            >
            > PS: wyjechałem na wysepkę, poza kontynent.

fajnie ale co porabiasz?pozdrawiam
            • Gość: abc Re: Zegnaj Polsko IP: *.teleton.pl 27.06.02, 10:10
              Gość portalu: Kasia napisał(a):

> fajnie ale co porabiasz?pozdrawiam

Pracuję w amerykanskiej firmie, producent sprzetu komputerowego. Ot, pracownik
              biurowy, i duzo jezdze samochodem. Chwale sobie to. A to ze ludzie bez
              wyksztalcenia czy doswiadczenia wyjezdzaja nie jest prawda - sam jestem po
              filologii angielskiej, i bylem w Polsce niepotrzebny. Podobnie kilku Polakow
              pracujacych ze mna. Co z tego ze maja dyplomy, papiery. To nie jest nic warte,
              chyba ze ktos zechce pracowac w Polsce bez jakichkolwiek perspektyw na dorobienie
              sie mieszkania czy innych rzeczy..
              • Gość: Adia Re: Zegnaj Polsko IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 00:45
                Ot weszłam na chybił trafił do tego wątku, zaraz gdy odpowiedziałam na maila
                zrozpaczonej siostrze co pojechała do Nowego Yorku "za chlebem" i ani pracy, ani
                prawie gdzie spać nie ma. - Przyczynek do dyskusji o tym lepszym świecie... Ale
                ja bym była bardziej zainteresowana konkretnymi pomysłami czy radami, jakie
                siostra (studentka IV R. biotechnologii w Polsce, rzetelna do prac prostych ale i
                np. zdolna fotografka) mogłaby tam na miejscu wykorzystać!!!

Do Abc: Czytam, że pracujesz w amerykańskiej firmie, może umiałbyś coś
                podpowiedzieć...?
        • Gość: Ciekawy Re: Zegnaj Polsko IP: *.wprost.pl / *.zabrze.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 20:51
          Światło zgasło samo.
      • Gość: Mariusz Re: Zegnaj Polsko IP: 217.153.10.* 27.06.02, 11:33
        No coz, ja jestem za 5 min 30 lat i tez zlozylem podanie o vise.
        Jestem w swoim zawodzie fachowcem, znam jezyk, pracuje po
        12 godzin i katem oka widze ze niewiele osiagam. Ludzie w
        pracy wioza sie na mnie, ale to znajomi. Nic im nie grozi. Odejsc
        nie moge bo nie ma perspektyw. Czytam jakies bajki w gazetach
        o ludziach sukcesu, a tymczasem mimo licznych znajomych w
        tego typu firmach nikt o tym nie slyszal. Moj szef to cwaniak i
        kombinator - dzien uplywa mu na surfowaniu po stronach xxx.
        Poprzedni byl czlowiekiem honoru - uczciwy, kolezenski i poza
        ukladami. Ale firma padla, bo nie dawal w lape na przetargach i
        zlecenia go omijaly. Dla takich nie ma tu chyba miejsca.
        Utwierdzam sie, ze niestety tu tak bedzie albo jeszcze gorzej.
        Bo tacy sa wolni Polacy - zawistni, nieuczciwi, leniwi. Pozdr.
        • paw_dady Re: Zegnaj Polsko 28.06.02, 00:50
          >Ale firma padla, bo nie dawal w lape na przetargach i
          > zlecenia go omijaly. Dla takich nie ma tu chyba miejsca.
          > Utwierdzam sie, ze niestety tu tak bedzie albo jeszcze
          gorzej.

czlowieku jestes z ksiezyca zobacz jaky uczciwcy sa w AA,
          Enronie czy Worldcomie a juz sie pare nastepnych firm
          przyznalo (o bylej Sabenie przez przyzwoitosc nei wspomne)

A tma nie uswiadczysz Polakow. Taki jest KAPITALIZM. Albo
          lepiej polec na Zachod i zobacz jakie tu sa kliki. Te
          nasze to piwko.

• Gość: Mariusz Re: Zegnaj Polsko IP: 217.153.10.* 28.06.02, 10:42
            Ale co tak naprawde porownales? Ludzie z takich korporacji jak
            Worldcom czy Price wyjda po upadku i jako fachowcy znajda
            prace w innych korporacjach. Czesc z nich juz dostala oferty na
            skrzynke. Natomiast na mojej planecie pada wszystko wokol, a
            to co jeszcze sie trzyma obcina etaty, koszty i wszystko co sie
            da. Ja mowie o ogolnej tendencji. O wykorzystaniu sytuacji,
            ktora dla obu stron - pracownika i pracodawcy - jest trudna,
            jezeli nie beznadziejna.
      • Gość: Realista Re: Zegnaj Polsko IP: *.muma.stlu.chcgil24.dsl.att.net 27.06.02, 21:03
        Wielu z Was chce wyjechac...
        A kto bedzie ta Polske odbudowywal z ruiny ekonomicznej?
        • Gość: :) Re: Zegnaj Polsko IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.06.02, 21:58
          Gość portalu: Realista napisał(a):

> Wielu z Was chce wyjechac...
          > A kto bedzie ta Polske odbudowywal z ruiny ekonomicznej?

ci ktorzy ja do tego doprowadzili...
          • Gość: Marta Re: Zegnaj Polsko IP: *.igo.wroc.pl 28.06.02, 15:55
            Ci co doprowadzili kraj do ruiny, tyle się nahapali, że sami teraz będą kicać
            na zachód, bo tam spokojne życie i zaden Leper ich nie dopadnie i nie będzie
            wyzywał od złodziei.
      • Gość: Aga Re: Zegnaj Polsko IP: *.igo.wroc.pl 01.07.02, 14:21
        Chcę jechać do Londynu. Mam wprawdzie zaproszenie ale to Angoli może nie
        przekonać i nie wpuszczą mnie. Czy nie wiecie co robią ludzie którzy zostali
        wysadzeni z autokaru już za kanałem La Manche. Raczej nie mam ochoty na
        przekraczanie granicy w tirze za jakimiś workami. Ale chodzi o możliwośc
        powrotu do kraju i jakiś nocleg. Czy trudno się wydostać stamtąd?
        • no_nick Re: Zegnaj Polsko 02.07.02, 09:13
          Przeczytałem wszystkie posty i naturalnie popieram wszystkich , którzy piszą o
          wyjeździe z kochanej ojczyzny.Posty paw_dedy'ego są fajnie prowokacyjne , ale
          gdy je pominiemy rysuje się obrazek dość smutny , chociaż w pełni dla mnie
          zrozumiały i uzasadniony tym co się dzieje wokół.Ja już jestem dość starym
          zgredem (34) więc staram się kombinować jak umożliwić możliwie szybki wyjazd
          dzieciom , bo samemu to już raczej za późno.Zachęcam wszystkich wahających się
          do podjęcia decyzji.Spędziłem dwa lata studiując w Irlandii i wracając po tych
          studiach do Polski popełniłem największy błąd życia.Tamten świat jest inny ,
          cokolwiek nie piszą o worldcom , xerox czy enron.Tam jest lepiej - tu nigdy tak
          nie będzie.Może sam jeszcze raz to przemyślę ? pzdr
          PS : a jak zostanę to chętnie zgaszę światło.Do Niemiec trafię i po ciemku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka