Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pierwsza praca???

26.05.05, 11:40
    W tym roku skonczylam liceum , czekam teraz na wyniki matur, do studiow mam 4
    miesiace wiec chcialabym podjac prace...ale nie wiem na jakiej zasadzie mam
    to zrobic...Moj tata ma firme, w ktorej moglabym pracowac przez 4
    misiace...ale czy wczesniej musze sie rejestrowac w urzedzie pracy??, czy ma
    to byc praca na umowne zlecenie , na czas okreslony ?? czy ktos moglby mi to
    wszystko wytlumaczyc??, albo zapodac linka do jakiejs strony na ktorej
    moglabym znalesc te informacje ??
    Obserwuj wątek
      • Gość: Luki Re: pierwsza praca??? IP: *.icpnet.pl 26.05.05, 13:07
        najlepeij pracuj za umowe-zlecenie, to odpada zus i inne swinstwa, placisz
        tylko (a odprowadza to pracodawca) podatek doch od os fizycznych pomniejszony o
        koszty uzyskania przychodu (lacznie ok 16%), natomist i dak dostaniesz zwrot
        duzej czesci, bowiem istnieje kwota wolna od podatku i jakbys zarobila kilka
        tysiecy przez ten czas to i tak zwrot dostaniesz. umowa-zlecenie jest chyba
        najlepsza forma z punktu widzenia finansowego (szczegolnie jak pracujesz w
        firmie rodzinnej i nikt cie nie oszuka)

pozdr
        • moniqaa86 Re: pierwsza praca??? 26.05.05, 18:40
          hmmmm a czy w ten sposob nie moglabym zrobic stazu albo jakichs praktyk, zeby w
          przyszlosci miec to juz z glowy ????
          • Gość: maturzystka Re: pierwsza praca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 23:36
            wszystko znajdziecie na www.pierwszapraca.pl lub w najbliższym urzędzie pracy
            jeśli chodzi o staże to trzeba sie zarejestrować w UP ale staże są na więcej
            niż 4 miesiące ...pozdrawiam maturzystka
      • Gość: maturzyska www.1praca.gov.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 23:39

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka