Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PODATKI - PRZEDAWNIENIE

IP: 81.210.22.* 30.05.05, 10:51
    Witam,
    prowadziłem kilka lat temu działalność gospodarczą. Rockefelerem to ja nie
    byłem, z różnych przyczyn szło raczej słabo, nawet bardzo. No i przyszło mi
    do głowy, żeby nie płacić podatków i ZUS-u. W związku z tym mam pytanie: czy
    podatki i składki ZUS mają jakiś termin przedawnienia? Gdzie mogę znaleźć
    jakieś informacje na ten temat? Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Uzo Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.dint.wroc.pl 30.05.05, 15:06
        obawiam się, że nie przedawniają się w ogóle... możesz ogłosić upadłośc, a i tak
        trzeba będzie je zpłacić...
        • Gość: ina Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.kanzas.net / *.lodz.pdi.net 30.05.05, 15:15
          zgodnie z ordynacja podatkową "zobowiązanie podatkowe przedawnia sie z upływem
          5 lat licząc od końca roku kalendarzowego w którym upłunął termin płatnosci
          podatku" art.70 OP
          • Gość: Uzo Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.dint.wroc.pl 30.05.05, 15:36
            moja skarbówka kłamie?!!
            • Gość: ina Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.kanzas.net / *.lodz.pdi.net 30.05.05, 15:44
              chyba że została wszczęta egzekucja lub dokonano zabezpieczeń....
              • Gość: Uzo Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.dint.wroc.pl 30.05.05, 15:49
                teraz juz nic nie rozumiem...

podatki z automatu wędrują do komornika...
                jaką ma więc moc tamten zapis?
            • poszukiwacz271 Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE 30.05.05, 15:49
              no to koleś masz pozamiatane, dolicz sobie do tego odsetki (w naszym państwie
              rosną szybciej niż w mafii, no i przypadku mafii co najwyżej straciłbys
              paluszki, a nasze kochanieńkie państwo cierpliwie czeka, licznik intensywnie
              pracuje i jak tylko podejmiesz jakąkolwiek pracę, dopadną Cię!!!!! Jednym
              słowem sp....aj stąd. Powodzenia życzę
              • Gość: Uzo Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.dint.wroc.pl 30.05.05, 15:59
                a jeszcze w kwestii ZUSu..

jeśli nie płaciłeś swojego ZUSu, to jeszcze nie jest tak źle, najczęściej
                doliczają odsetki, masz okres nieskładkowy i już, ale jeśli nie płaciłeś składek
                za pracowników, to masz zdrowo przechlapane...
                • Gość: Jesse James Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: 81.210.22.* 30.05.05, 16:38
                  W tej mojej "firmie" byłem tylko ja. Więc nie płaciłem ZUSu tylko za siebie.
                  Gorzej z tymi podatkami. Kiedyś mnie już ścigał za to komornik (z US),
                  spłacałem co miesiąc jakieś minimalne raty, aż kiedyś nie miałem kasy nawet na
                  mikroratę i przestałem. I od tamtego czasu cisza, komornik się nie odzywa,
                  chociaż wcześniej dzwonili po kilka razy w tygodniu do mnie i moich rodziców.
                  I tak ostatnio się zastanawiałem co z tym wszystkim się dzieje, stąd
                  podejrzenie przedawnienia. Niestety to sprawa z 2002 roku. Muszę się jeszcze
                  kilka lat nie przyznawać, hehe.
                  • Gość: Uzo Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.dint.wroc.pl 30.05.05, 16:44
                    Jeżeli rzeczywiście istnieje przedawnienie na podatki, to pamietaj, że każda
                    czynność komornika przerywa ten 5-letni oktes i powduje, że nalicza się on od
                    początku, cyli jeśli komornikowi wpłaciłeś ostatnią ratę w 2005 to od tej daty
                    liczy się 5 lat...

niech mnie ktoś kopnie, jeśli znów się mylę ;)
                    • Gość: Jesse James Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: 81.210.22.* 30.05.05, 16:49
                      Taaa, właśnie tego się obawiam, ostatnia wpłata była pod koniec 2003.
                    • irek.gorczok Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE 30.05.05, 22:44
                      Przedawnienie przerywa pierwszy środek egzekucyjny o którym podatnik został
                      powiadomiony. Takie przerwanie terminu przedawnienia może mieć miejsce tylko
                      raz. A 5-cio letni termin zaczyna biec po dniu w którym zakończono postępowanie
                      egzekucyjne. Warto też zwrócić uwagę, że nie ulegają przedawnieniu zaległości
                      zabezpieczone hipoteką lub zastawem skarbowym, ale takowych pewnie u kolegi nie
                      było (bo już by o tym wiedział:)
                      • Gość: Burek Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 02:22
                        zakończono, czy wstrzymano?
                        czy wstrzymanie egzekucji jest jej zakończniem?!
                        • studzm Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE 31.05.05, 08:27
                          wstrzymanie czynności egzekucyjnych nie jest końcem egzekucji, może nim być
                          tylko umorzenie badź po prostu zakończenie (wyegzekwowanie całego obowiązku), a
                          składki ZUS przedawniają się z upływem 10 lat, z tym że tutaj bieg
                          przedawnienia przerywa praktycznie każde pismo z ZUSu skierowane do dłużnika....
                          • Gość: Uzo Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.dint.wroc.pl 31.05.05, 13:46
                            Robi się coraz ciekawiej...

a co z tym okresem niezapłaconym w ZUS?! nieskładkowy? czy uregulowany, bo
                            przecież przedawniony, więc nienależny?
                            • alaska31 Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE 31.05.05, 17:54
                              ZUS nie jest przedawniony jak jest z 2002r. Składki odprowadzane za
                              prowadzącego działalność gospodarczą nie stają się okresami nieskładkowymi z
                              powodu nieodprowadznia ich do ZUS. Są należne wraz z odsetkami. Bieg
                              przedawnienia tak jak już napisał ktoś wyżej, przerywa każde wezwanie do zapłaty
                              • Gość: Uzo Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:43
                                chodziło mi o hipotetyczne rozważenie... jak już się przedawni...

to co z tym okresem niezapłaconym? jak się go traktuje?
                                • irek.gorczok Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE 31.05.05, 20:00
                                  A jak można traktować okres za który nie odprowadzono składek?
                                  • Gość: Jesse James Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: 81.210.22.* 01.06.05, 17:15
                                    Bardzo dziękuję za te wszystkie cenne informacje. Z ZUS wiem, że jest sprawa o
                                    tyle prosta, że oni mają tam taki burdel, że jak ostatnio przysłali mi jakiś
                                    wykaz moich składek, nie było tam połowy tych wpłacanych przez moich
                                    pracodawców. Najgorzej z tym US. Po pierwsze boję się ich, a po drugie jak
                                    sobie myślę, że płacę podatki na ten kraj to mnie trzęsie:)). A czy ktoś myśli,
                                    że prośba o umorzenie zadłużenia w US ma jakieś szanse powodzenia? Oczywiście
                                    taka porządnie i rozsądnie umotywowana.
                                    • Gość: Uzo Re: PODATKI - PRZEDAWNIENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 17:39
                                      chcesz się im przypomnieć? :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka