Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

aktywne szukanie pracy

14.07.02, 12:27
    Witam,

mam okolo 30 latek

jestem urodzonym logistykiem, patrze szeroko, majac 20 latek stwierdzilem, ze
    bede czesto zmienial prace i bede za kazdym razem pracowal z innym
    narzedziem, w innej branzy, w innym srodowisku tak aby jak najwiecej sie
    nauczyc - tak zwane dzialanie z premedytacja

mieszkam w duzym miescie ale dojrzewa we mnie decyzja powrotu do czesci kraju
    gdzie mam znajomych i wolniej sie zyje

jelsi chodzi o ta kombinacje logistyki to jest to dobra kombinacja, kazdy
    szczegol, kazda decyzja podejmowana w zyciu miala w tle dzialanie zwiazane z
    logistyka

mam nick cv writer u znajomych - wiem jak pisac, na co zwracac uwage, jak sie
    przygotowywac i w zaleznosci od rozmowcy jak sie sprzedawac

ale...

zastanawiam sie nad innym podejsciem:

- czy spotkal sie Pan z takim podejsciem, ze osoba, ktora chce znalezc prace
    (potencjalnie ja) widzi luke w danej firmie (duza firma), ktora potrafi
    zalatac i pomimo tego, ze nie szukaja nikogo w 'kosmiczny sposob' wprasza sie
    do Prezesa czy innego wazniaka prezentujac cos na wzor ' plan usprawnien w
    obszarze logistyki/komunikacji/obslugi klienta/wykorzystania systemu do
    zarzadzania przedsiebiorstwem jelsi mnie zatrudniecie wraz z moja koncepcja'
    i przedstawia koncepcje przez 2-3 h

wiem, ze to brzmi dziwnie ale jestem gotow zaryzykowac swoj czas itd aby
    wejsc w taki temat

co Pan na to? licze, ze ci goscie to lebscy goscie (krotko na miejscu w
    Polsce wiec bez lokalnych ukladow w Polsce)

mam kilka takich potencjalnych pracodawcow - tak na powaznie nie zaczalem
    jeszcze szukac pracy ale dojrzewa we mnie deczyja

dzieki za cos konkretnego

Obserwuj wątek
      • sheryl Re: aktywne szukanie pracy-do logostyka7 16.07.02, 08:37
        witam,
        jestem z wykształcenia ekonomistką, jednak pierwszą pracą była praca w
        logistyce.
        I wiem juz na pewno, że tym chciałabym zajmować sie w życiu. MAm prośbę o radę
        do logistyka - w jaki sposób mogę się rozwijac w tym kierunku. Co powinnam
        robic żeby podnosić swoje kwalifikacje w tym zakresie.
        Z góry dziękuję
        • logistyk7 Re: aktywne szukanie pracy-do logostyka7 17.07.02, 10:02
          trzeba sie rozwijac w kilku wymiarach:

- logistyka systemowa - poznawac czym sie rozna brabnze i jakie i jak systemy
          wspieraja procesy w roznych branzach - tego w szkole nie naucza - to trzeba
          przecwiczyc w firmach

warto aby trafic na rozne systemy - ale zawsze warto aby jednym z nich byl SAP

- logistyka handlu zagranicznego (potrzebna szczegolnie osobom zwiazanym z
          importem i exportem, gdzie wykorzystuje sie jezyki, kwestie transportu, kwestie
          finansowe (akredytywy, inkasa i 50 innych)

...

podnosic kwalifikacje - studia podyplomowe sa srednie w Polsce - zeby nie
          powiedziec gorzej niz srednie wiec nie polecam - a warszawskei typowo
          marketingowe o logistryce u Rutkowskiego zdecydowanie odradzam.

To co teraz mozesz/powinnas robic zalezy od tego co robilas wczesniej. jest
          troche kursow na rynku ale tak naprawde najwiecej zalezy od Ciebie, firmy w
          ktorej pracujesz oraz od twojego szefa - czy ma wiedze i sie nia podzieli

powodzenia

sorry za nic konkretnego ale nie wiem co robilas, co chcesz robic = logistyka
          jest strasznie szeroka

sheryl napisał(a):

> witam,
          > jestem z wykształcenia ekonomistką, jednak pierwszą pracą była praca w
          > logistyce.
          > I wiem juz na pewno, że tym chciałabym zajmować sie w życiu. MAm prośbę o
          radę
          > do logistyka - w jaki sposób mogę się rozwijac w tym kierunku. Co powinnam
          > robic żeby podnosić swoje kwalifikacje w tym zakresie.
          > Z góry dziękuję
      • berzerk aktywne szukanie pracy 16.07.02, 10:28
        Witam,

Tez jestem logistykiem i tez mysle nad wlasnie takim podejsciem. Wydaje mi sie
        ono naprawde swietne, ale czy mozesz zdradzic jak dowiadujesz sie o
        funkcjonowaniu logistyki/obslugi klienta etc w firmie nie majac nikogo
        znajomego w tych firmach?
      • adam_brzozowski Re: aktywne szukanie pracy 24.07.02, 14:12
        logistyk7 napisał:
        (...)
        >
        > - czy spotkal sie Pan z takim podejsciem, ze osoba, ktora chce znalezc prace
        > (potencjalnie ja) widzi luke w danej firmie (duza firma), ktora potrafi
        > zalatac i pomimo tego, ze nie szukaja nikogo w 'kosmiczny sposob' wprasza sie
        > do Prezesa czy innego wazniaka prezentujac cos na wzor ' plan usprawnien w
        > obszarze logistyki/komunikacji/obslugi klienta/wykorzystania systemu do
        > zarzadzania przedsiebiorstwem jelsi mnie zatrudniecie wraz z moja koncepcja'
        > i przedstawia koncepcje przez 2-3 h
        >
        > wiem, ze to brzmi dziwnie ale jestem gotow zaryzykowac swoj czas itd aby
        > wejsc w taki temat
        >
        > co Pan na to? licze, ze ci goscie to lebscy goscie (krotko na miejscu w
        > Polsce wiec bez lokalnych ukladow w Polsce)
        >
        > mam kilka takich potencjalnych pracodawcow - tak na powaznie nie zaczalem
        > jeszcze szukac pracy ale dojrzewa we mnie deczyja
        >
        > dzieki za cos konkretnego
        >

Hmm, przyznam szczerze, że z takim podejściem osobiście się nie spotkałem, a
        zawodowo tym bardziej nie mam możliwości - ponieważ to ja sam prezentuję
        pracowników dla firmy i o sytuacjach podobnych do opisywanej przez Pana siłą
        rzeczy nic nie wiem. Choć słyszałem o nieco innej sytuacji, gdy np zespoły
        kilku handlowców lub menedżerów przechodzą w całości do firm by np. poprawić
        wyniki; ponieważ może to występować w ramach tej samej branży, więc kwestia
        wydaje się być nieco dyskusyjna pod względem etycznym;
        pomysł przedstawiony przez Pana jest na pewno bardzo rzutki i odważny, ale nie
        mam pojęcia jak to się sprawdzi w rzeczywistości, a nawet mam pewne wątpliwości
        co do tego (choć z drugiej strony zależy to może od bliskości kontaktu z tą
        nową firmą - może jakieś znajomośći?), mnie osobiście trąci to lekko
        amerykańskim kinem ;-); bo jak udałoby się Panu zdobywać bardzo przecież
        szczegółowe informacje na temat firmy potrzebne do określenia luki i
        opracowania sposobu jej załatania? no i jakby Pan wytłumaczył się z tej wiedzy?
        a może lepiej, przy takiej znajomości branży i wiedzy merytorycznej, skierować
        się w strone konsulingu dla firm logistycznych?

Adam Brzozowski
        • logistyk7 Re: aktywne szukanie pracy 12.08.02, 14:49
          moje uwagi ponizej:

1. sposobow jest wiele - tzreba miec wyobraznie, duza wiedze biznesowa,
          kojarzyc fakty, czytac prase ... itd itd

2. problem polega na tym, ze te lepsze maja logistyka prawdziwego a w tych
          innych nie ma ludzi, ktorzy czuja potrzebe albo sa uklady wiec szkoda czasu na
          rozmowe z takimi ludzmi

3. konsulting dla firm logistycznych ????

istnieje konsulting biznesowy ( z nazwy bo malo projektow biznesowych
          zwiazanych z logistyyka)
          takie projekty dziela sie na scisle biznesowe (np strategia dystrybucji) albo
          biznesowe zwiazane z technologia (np system transportu wewnetrznego w mleczarni)

malo ludzi dobrych i jeszcze mniej projektow...

moze to sie zmeinia/zmeini ale nie mam ogolnych info bo takie info nie ejst
          analizowane

jest jeszcze wdrazanie systemow, ale konczy sie to na wdrozneiu systemu pod
          dana sytuacje - bez zmiany konc3epcji logistycznej itd itd
          ustawianie konfiguracji nie ejst ciekawe - moze mi pan wierzyc

a konsulting dla firm logistycznych - ma pan na mysli poewnie firmy -
          operatorow logistycznych

wiedza i specjalizacja w tych firmach jest dosc duza - trzeba byc naprawde
          specem aby moc doradzac
          pewnie takich ludzi znajacych biznes/.../systemy wspierajace zarzadzanie u
          operatorow logistycznych (mowie o zintegrowanych jak i2 bo SAP nie jest
          najlepszym rozwiazaniem) jest 10-20 w Polsce
          reszta to tacy, ktorzy cos slyszeli albo wysylali ciezarowki i etraz cos udaja

to tak celem wyjasnienia

a aktywne szukanie pracy sie oplaca
          naprawde

> Hmm, przyznam szczerze, że z takim podejściem osobiście się nie spotkałem, a
          > zawodowo tym bardziej nie mam możliwości - ponieważ to ja sam prezentuję
          > pracowników dla firmy i o sytuacjach podobnych do opisywanej przez Pana siłą
          > rzeczy nic nie wiem. Choć słyszałem o nieco innej sytuacji, gdy np zespoły
          > kilku handlowców lub menedżerów przechodzą w całości do firm by np. poprawić
          > wyniki; ponieważ może to występować w ramach tej samej branży, więc kwestia
          > wydaje się być nieco dyskusyjna pod względem etycznym;
          > pomysł przedstawiony przez Pana jest na pewno bardzo rzutki i odważny, ale
          nie
          > mam pojęcia jak to się sprawdzi w rzeczywistości, a nawet mam pewne
          wątpliwości
          >
          > co do tego (choć z drugiej strony zależy to może od bliskości kontaktu z tą
          > nową firmą - może jakieś znajomośći?), mnie osobiście trąci to lekko
          > amerykańskim kinem ;-); bo jak udałoby się Panu zdobywać bardzo przecież
          > szczegółowe informacje na temat firmy potrzebne do określenia luki i
          > opracowania sposobu jej załatania? no i jakby Pan wytłumaczył się z tej
          wiedzy?
          > a może lepiej, przy takiej znajomości branży i wiedzy merytorycznej,
          skierować
          > się w strone konsulingu dla firm logistycznych?
          >
          > Adam Brzozowski
          • margoblue Jak to naprawde jest? 28.08.02, 22:19
            Mam znajomego pracujacego w branzy logistyka/transport na Wegrzech. Rozpatrywal
            przeprowadzke do Polski (tak, niektorzy chca przyjechac do naszego pieknego
            kraju:-)) i pytal sie na jakie zarobki moze liczyc. Sprawdzialm internetowa
            liste plac i zaskoczyla mnie wysokosc podanych srednich pensji (brutto?)-
            logistyk- 3042, kierownik ds. transportu-3588. Jak to naprawde jest? Ile u nas
            moze zarobic specjalista w tej branzy pracujacy 3 lata w miedzynarodowej firmie?
            Z gory dzieki za info.
            • logistyk7 Re: Jak to naprawde jest? 02.09.02, 08:33
              Kaska w logistyuce waha sie znaczaco - zalezy to glownie od kilku lelementow:

- branzy
              - to czy logistyka to osobny pion w firmie czy tylko ludzie produkcji czy
              handlowego
              - polska vs zachodnie firmy

i tak dyrektor logistyki zarabiac moze od 5 do 40 i wiecej - taki rozstrzal

zalezy co gosc potrafi, ale jesli potrafi duzo (to gdzie i jak dlugo pracowal
              nie jest podstawowym wyznacznikiem) to moze dostac okolo 10

margoblue napisała:

> Mam znajomego pracujacego w branzy logistyka/transport na Wegrzech.
              Rozpatrywal
              >
              > przeprowadzke do Polski (tak, niektorzy chca przyjechac do naszego pieknego
              > kraju:-)) i pytal sie na jakie zarobki moze liczyc. Sprawdzialm internetowa
              > liste plac i zaskoczyla mnie wysokosc podanych srednich pensji (brutto?)-
              > logistyk- 3042, kierownik ds. transportu-3588. Jak to naprawde jest? Ile u
              nas
              > moze zarobic specjalista w tej branzy pracujacy 3 lata w miedzynarodowej
              firmie
              > ?
              > Z gory dzieki za info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka