Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kontrola ZUS

IP: *.chello.pl 12.08.05, 19:30
    Przekroczyłem wczoraj limit 24 dni spędzonych na urlopie zdrowotnym od
    początku roku i zostałem ostrzeżony przez znajomego z pracy, zebym nie
    wychodzil z domu, bo grozi mi kontrola ZUS-u - sprawdzenie czy jestem w domu
    i być może nawet skierowanie na badania, żeby sprawdzić, czy naprawdę jestem
    chory. Podobno w firmie już byly takie przypadki i dla kontrolowanych
    skonczyły się bardzo przykro.
    Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy taka kontrola naprawdę jest prawdopodobna,
    czy jest to raczej jakiś wirtualny straszak? Co mogłoby mi grozic, gdyby nie
    zastano mnie w domu?
    Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • Gość: Małgoś Re: Kontrola ZUS IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 12.08.05, 20:43
        Pytasz o zwolnienie lekarskie a nie urlop zdrowotny bo ten drugi to zupełnie
        inna sprawa.
        Oczywiście, że mogą Cie skontrolować. Zasady kontroli prawidłowości
        wykorzystywania zwolnień lekarskich reguluje nawet specjalne rozporządzenie
        poczytaj tutaj: www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0743.htm
        Jeśli wykorzystujesz zwolnienie niezgodnie z jego celem lub wykonujesz w czasie
        trwania zwolnienia działalność zarobkowa tracisz prawo do świadczeń chorobowych
        (art. 17 ustawy zasiłkowej).
        Wykorzystywaniem zwolnienia w sposób niezgodny z jego celem jest np. odbywanie
        spacerów gdy lekarz zalecił leżenie (zauważ, że na zwolnieniu w odpowiedniej
        pozycji lekarz zaznacza "chory powinien leżeć" albo "chory może chodzić".)
        Jeśli powinieneś leżeć to raczej zostań w domu. Oczywiście jeśli chory jest
        osobą samotną i np. nie ma kto mu kupić lekarstw lub zrobić niezbędnych zakupów
        np. artykułów spożywczych to jasne, że może wyjść np. do apteki ale to są takie
        wyjątkowe sytuacje. Przy kontroli uwzględnia się właśnie sytuację chorego i
        rodzaj choroby.
        Jeżeli "chory może chodzić", wtedy może wychodzić z domu ale nie powinien
        wykonywać czynności mogących pogorszyć stan jego zdrowia.
        Itd, itp.
      • Gość: Małgoś Re: Kontrola ZUS IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 12.08.05, 20:52
        Nie wspomniałam jeszcze o tym o co właściwie pytałeś czyli czy ZUS może
        sprawdzić czy na prawdę jesteś chory.
        ZUS od 34 dnia choroby w ciągu roku kalendarzowego finansuje "chorobowe" więc
        dał sobie możliwość sprawdzenia czy delikwent serio choruje. Wtedy takiego
        delikwenta bada lekarz orzecznik ZUS i jeśli stwierdzi, że chory jest zdrowy
        kieruje go do pracy. Od dnia następnego po takiej kontroli zaprzestaje wypłaty
        zasiłku. To tak w skrócie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka