Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Powrot do Polski?

27.08.02, 06:43
    Witam,

Wiem, ze ten watek byl poruszany na forum polonijny
    i na tym chyba tez wiele razy, wiec przepraszam tych co sa juz znudzeni
    powyzszym tematem.

Moja znajoma odwiedzila niedawno Polske i przyjechala
    troszke zalamana. Powiedziala: 'Dziewczyno, marnujemy
    sie tutaj. W Polsce wszystkie moje kolezanki zarabiaja
    rownowartosc $4000-5000/miesiac, maja wspaniale mieszkania, samochody,
    jezdza po Europie, itd." Wiem tylko tyle, ze jej
    kolezanki pracuja podobno w marketingu i dziennikarstwie.

Nie wiem wlasciwie co myslec, poniewaz wiekszosc moich
    znajomych narzeka na zycie i kariere w Polsce, a sa to
    wyksztalceni mlodzi ludzie.

Moja 'rozczarowana' znajoma jest poczatkujacym
    programista, zarabia chyba $4 000/miesiac. Ja natomiast
    jestem grafikiem. Osobiscie nie narzekam na zarobki
    ($50 000/rocznie). Mieszkam od 10 lat w Kanadzie
    (Vancouver, BC) przyjechalam zaraz po maturze, studia skonczylam tez w
    Kanadzie.
    Mam wlasne mieszkanie w centrum miasta.
    Wyjezdzam na wakacje do 2 razy w roku. Chyba nie jest
    tak zle; zycie jest spokojne, praca fajna, itd. Wiec, co jest z ta Polska;
    moja znajoma uwaza,
    ze w kraju czekaly by na nas wspaniale stanowiska,
    kariera, lekkie i przyjemne zycie, itd, ale ja mam watpliwosci biorac pod
    uwage statystki.
    Prawde mowiac, brakuje mi troche tej
    europejskiej atomosfery i stylu zycia, ale wcale nie
    narzekam na Kanade.

Ciekawa jestem jakie sa wasze opinie, komentarze? Czy
    bedac na moim miejscy wrocilibyscie do Polski?

Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
      • Gość: XX Re: Powrot do Polski? IP: *.proxy.aol.com 27.08.02, 07:56
        Jadac na 2 mc. wakacji do Polski z pewna iloscia pieniedzy do wydania na
        przyjemnosci, trudno wlasciwie ocenic realia. Ludziom wydaje sie ze wszystko
        moga. Mysle ze dopiero po kilku miesiacach pracy tam mozna cos na ten temat
        konktetnego powiedziec.

Rowniez mieszkam w Canadzie w Ontario. Mam dom w Polsce i zawsze chcialem
        wrocic - tyle ze z powodow sentymentalnych i rodzinnych. Nie dla pieniedzy
        (ktorych tam z reszta nie ma)
        • zuzialalkanieduzia Re: Powrot do Polski? ----do XX 27.08.02, 15:51
          ...zgadzam sie z toba; milo byloby wrocic z powodow sentymentalnych i
          rodzinnych; przeciez nie ma to jak we wlasnej ojczyznie...

Wlasciwie to przypuszczalam, ze moja kolezanka troche przesadzila z tymi
          zarobkami i z ta idylla zycia..

pozdrawiam
      • Gość: telesfor Re: Powrot do Polski? IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.08.02, 10:52
        Wiesz, to nawet dosc "zabawne", bo ja akurat robie wszystko żeby stąd wyjechać.
        Dlaczego myślisz o powrocie? Tylko ze względów, które przedstawiła koleżanka?
        Jeśli tak, to radzę nie wracać. Prędzej czy później (a raczej prędzej) będziesz
        tego żałować...... POlska w obecnej chwili nie jest krajem, godnym polecenia do
        zamieszkania, zeby życ na poziomie w jakiejś dłuższej perspektywie. Dali Bog
        sie to zmieni......pewnie za 20 lat! Mnie nie intetesuje wegetacja w tym kraju
        do konca zycia, podczas gdy "kolesie" z gory okradaja panstwo nie ponoszac
        zadnej odpowiedzialnosci za to. Nie chce przytruwac - lepiej rozważ jeszcze raz
        to o czym myslisz - ja na twoim miejscu w obecnej chwili nie wracalbym za zadne
        skarby!
        • zuzialalkanieduzia Re: Powrot do Polski? ---do Telesfora 27.08.02, 15:58
          ...wlasciwie to pieniadz nie jest jedynym powodem; jest jeszcze sentyment,
          wspomnienia rodzinne i wszystko to co polskie a czego nie ma na obczyznie, no
          ale nie bede tu wywodzic sentymentow, bo przeciez sa realia zycia.

Przykro jest mi czytac o tych 'realiach'. Wlasciwie watpilam w to co moja
          znajoma opowiadala bo przedstawila to w zbyt rozowych kolorach - tak na
          pierwsza rekacje to po prostu pomyslalam, no tak, to dlaczego ja mam siedziec
          na obczyzne skoro we wlasnej ojczyznie moze byc tez dobrze i jest se po prostu
          we wlasnym kraju... Nie, nie mysle o wracaniu - po prostu za duzo tutaj rzeczy
          zaczelam zeby znow zaczynac cos po latach od poczatku.

A jesli ty chcesz wyjezdzac z Polski to szczerze zycze cie powodzenia i mam
          nadzieje ze spelnisz swoje marzenia. Bo warto.

pozdrawiam.
      • Gość: Zbigniew Re: Powrot do Polski? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 12:48
        zuzialalkanieduzia napisała:

>
        > Moja znajoma odwiedzila niedawno Polske i przyjechala
        > troszke zalamana. Powiedziala: 'Dziewczyno, marnujemy
        > sie tutaj. W Polsce wszystkie moje kolezanki zarabiaja
        > rownowartosc $4000-5000/miesiac, maja wspaniale mieszkania, samochody,
        > jezdza po Europie, itd." Wiem tylko tyle, ze jej
        > kolezanki pracuja podobno w marketingu i dziennikarstwie.

Kompletne bzdury!!!!
        Pensja 4000 - 5000 ZŁOTYCH to bym jeszcze mógł uwierzyć. No chyba że koleżanka
        nazywa się Olejnik albo jest dyrektorem marketingu w TPS.A. czy jakieś agencji
        reklamowej to może:))

> Ciekawa jestem jakie sa wasze opinie, komentarze? Czy
        > bedac na moim miejscy wrocilibyscie do Polski?

Jakbyś miała zarabiać w Polsce 20 000 złotych to pewnie że wracaj.

Pozdrawiam
        • pupla Kanadyjczyk 27.08.02, 15:40
          To juz i tu dotarles, ty stary podpuszczelski zbuku kanadyjski?
          Boczek, Bruno czy jak ci tam, kandyjska lamago na emeryturze?

PS
          Dp czytajacych forum "Praca":
          Ten gosc ma chora wyobraznie, rozszczepienie jazni i inne przypadlosci
          umyslowe. Zyje z zasilku rzadowego w Kanadzie i permanentnie zamieszcza na
          forum "Polonia" posty podobnego typu :Jacy to przegrani sa emigranci i jak w
          Polsce dobrze.
          Potem wsiada na innego konika i nawija, jak to wspaniale jest np. w Grecji a
          jak ch...owo w Polsce.
          Jesli wam odpowiada branie udzialu w tej grze, to powodzenia....
          • Gość: Psycho Re: Kanadyjczyk IP: *.proxy.aol.com 27.08.02, 16:46
            pupla napisała:

> To juz i tu dotarles, ty stary podpuszczelski zbuku kanadyjski?
            > Boczek, Bruno czy jak ci tam, kandyjska lamago na emeryturze?
            >
            > PS
            > Dp czytajacych forum "Praca":
            > Ten gosc ma chora wyobraznie, rozszczepienie jazni i inne przypadlosci
            > umyslowe. Zyje z zasilku rzadowego w Kanadzie i permanentnie zamieszcza na
            > forum "Polonia" posty podobnego typu :Jacy to przegrani sa emigranci i jak w
            > Polsce dobrze.
            > Potem wsiada na innego konika i nawija, jak to wspaniale jest np. w Grecji a
            > jak ch...owo w Polsce.
            > Jesli wam odpowiada branie udzialu w tej grze, to powodzenia....
            ========================

Sledzisz mnie. Nie jestem na zasilku ! i nie jestem na emeryturze, nie mam
            tez rozdwojenia jazni - po prostu prowokuje ludzi do nawijania. To bardzo
            zabawne kiedy tworze nowy watek, zmieniam nicka i podpuszczam lub doprowadzam
            do wscieklosci innych. Sprubuj sama cipko !

Frank, Bonzo, Emil,Kuba Alex, Aska, Ania, Zuzia, i setki innych
            Pa skarbie :)
            • pupla Re: Kanadyjczyk 27.08.02, 17:33
              Tak, to rzeczywiscie fantastycznie ambitne, glebokie i filozoficzne.
              Pod warunkiem, ze jestes zdrowo pierdolniety w srodek glowy.
        • zuzialalkanieduzia Re: Powrot do Polski? -- do Zbigniewa 27.08.02, 16:00
          ...dzieki za komentarz. Tez wydawalo mi sie ze moja znajoma troche przesadza,
          no ale coz...
          Osobiscie, nie planuje powrotu.

pozdrawiam.
      • Gość: Gildo Re: Powrot do Polski? IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.02, 18:29
        A ja planuje wrocic do Polski,ale jako obcokrajowiec.
        W Niemczech posiadam przewozny imbiss i podobna firme
        otworze w Polsce.Jako oddzial niemieckiej firmy.Potem kupie 2, 3, 4 samochody i bede milionerem.A jak sie nie powiedzie,wracam z calym sprzetem z powrotem do Niemiec.
      • Gość: ulster Re: Powrot do Polski? IP: *.as1.clm.clonmel.eircom.net 31.08.02, 16:27
        Pozwolilem sobie ten poprzedni post wyslac paru znajomym w warszawce, pracuja w
        wymienionych zawodach. Wiekszosc z nich nawet nie ma tylu zlotowek na miesiac,
        a poza warszawa to mozna tylko pomarzyc o tej forsie.Wyjechalem z Polski 2 lata
        temu i nawet nie mysle o powrocie w to bagno na dluzej niz wakacje.

ulster
        • Gość: Dr.Malec Uwaga, podpucha !!! IP: *.proxy.aol.com 31.08.02, 16:34
          Po co mu odpisujecie? Nie szkoda wam cennego czasu ?
          Oto motto autora watku :

"Sledzisz mnie. Nie jestem na zasilku ! i nie jestem na emeryturze, nie mam
          tez rozdwojenia jazni - po prostu prowokuje ludzi do nawijania. To bardzo
          zabawne kiedy tworze nowy watek, zmieniam nicka i podpuszczam lub doprowadzam
          do wscieklosci innych. Sprubuj sama cipko !

Frank, Bonzo, Emil,Kuba Alex, Aska, Ania, Zuzia, i setki innych
          Pa skarbie :)"

• Gość: As Re: Powrot do Polski? IP: *.ziel.gazeta.pl 01.09.02, 20:23
        Czy grafik komputerowy może tam pojechać na legalny kontrakt?
        Czy Ty jesteś grafikiem komputerowym? Co umiesz, żeby mieć taką pracę?
        Jak Ty dostałaś taką pracę? A do Polski nie wracaj. Zarobisz dużo mniej o ile w
        ogóle dostaniesz taką pracę.
        Bardzo proszę o odpowiedź
      • Gość: henryk51@hoga.pl Re: Powrot do Polski? IP: *.dial.teleton.pl 01.09.02, 23:49
        Nie wracaj do tego kraju, to jest kraj całkowicie nawiedzonych
        parlamentarzystow - roztrzasajacych tylko nienawisc do Rosji, meczenstwo tych z
        solidarnosci i dziekujacych panu JP2 z watykanu za wydojenie z tego kraju gdzie
        jest bezrobocie faktyczne ok 30% i dotykajace glownie ludzi mlodych. Nie mowi
        sie oficjalnie o tych bezrobotnych ktorzy utracili prawo do zasilku. Oni w
        statystykach nie istnieja. Szanuj Kanade i ciesz sie ze zyjesz w panstwie
        ustabilizowanym. Polska obecna to kraj bezprawia dla wielkich aferantow, ale
        nie dla tych ktorzy z biedy cos ukradna. Liczba ludzi grzebiacych po
        smietnikach rosnie im dalej polska zaglebia sie w demokracje. Jesli chcesz znac
        prawde to cztaj gazete jedyna ktora jest nizalezna od glownych inwestorow-
        wlascicieli - " NIE ".
        • basia510 he he he....... 02.09.02, 10:09
          aleś przypalił!!! "NIE" jako źródło sensownej informacji? Ten SZMATŁAWIEC? he
          he he he .....dobre ROTFL... !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka