Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca agenta ubezp. - Amplico

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 19:50
    Witam !

Idę na rozmowę kwalifikacyjną w sprawie pracy do Amplico AIG Life. Aplikuję na
    stanowisko agenta ubezpieczeniowego. Czy ktoś wie, na czym polega ta praca i w
    ogóle, moglibyście mi udzielić jakichś informacji, o co mogę być spytany na
    rozmowie i jak się do tej rozmowy dobrze przygotować ?

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • szary.eminent Re: Praca agenta ubezp. - Amplico 14.09.05, 20:01
        A wykupiles juz u nich polise?-jesli nie to bedziesz musial;)
        Bawilem sie w to na studiach!
        To byl moj blad!
        • Gość: sceptyk Re: Praca agenta ubezp. - Amplico IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:18
          Ja dopiero idę na pierwszą rozmowę, nie wiem w ogóle, czego mogą wymagać, na
          czym ma polegać ta praca. Dlatego ciekawi mnie to - jeśli pracowałeś jako agent
          ubezp. to może powiedz coś więcej, oprócz tego, że trzeba wykupić u nich polisę
          (swoją drogą, z jakiej racji ? :/). Chcę coś wiedzieć, nim w ogóle zacznę
          rozmawiać z tymi ludźmi. Najgorzej, że właśnie nic nie napisali w gazecie o tym
          stanowisku (ogłoszenie było w gazecie, bez żadnych szczegółów). Dlatego pytam
          osób, które mają jakieś doświadczenie w tej pracy.

Pozdrawiam

S.
      • szary.eminent Re: Praca agenta ubezp. - Amplico 14.09.05, 20:48

• Gość: sceptyk Re: Praca agenta ubezp. - Amplico IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:57
          Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chcę iść na tę rozmowę głównie z ciekawości, co
          tez to w ogóle jest i co mi zaoferują. Ale - jestem sceptykiem i wiem, że należy
          zachować ostrożność. Być może po spotkaniu podzielę się na forum moimi
          spostrzeżeniami. Póki co nie wyrażam zbytniego optymizmu, zobaczę co będę czuć
          po tej rozmowie kwalifikacyjnej.

Pozdrawiam

S.
          • Gość: Adam Re: Praca agenta ubezp. - Amplico IP: *.pro-internet.pl 31.01.06, 16:05
            >Być może po spotkaniu podzielę się na forum moimi
            >spostrzeżeniami.
            Właśnie niech ktoś opisze jak wygląda interview w tej konkretnej firmie.
            Jakie mieliście pytania?
            Jest tu sporo postów o Amplico, ale dotyczą one samej pracy, a nie rozmów
            kwalifikacyjnych...
            Sorki za odgrzanie tematu.
            • Gość: arfer Re: Praca agenta ubezp. - Amplico IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 31.01.06, 19:23
              Rekrutacja jest bardzo prosta (sorki, że być może rozwieję nadzieje co do
              fajnej, miłej pracy) - jeśli spełniasz prawne wymagania - niekaralność, średnie
              wykształcenie, informujesz, że jesteś dyspozycyjny i chcesz pracować - pracę
              dostaniesz.

Dleczego ? Bardzo proste - firmy ubezpieczeniowe, a zwłaszcza te, które
              wymagają od swoich pracowników absolutnej wyłączności - CU, Amplico, coraz
              częściej ING NN - rekrutują niemal kogo popadnie, ponieważ owca (osoba
              wykonująca czynności agencyjne) lub agent nie ma de facto w "starciu" w TU
              żadnych praw, ma za to sporo obowiązków. A wszystkie koszty po swojej stronie,
              i to niemałe. TU liczy, że na pierwszej fali entuzjazmu, aby dobrze zacząć,
              taka świeżynka przyprowadzi kilku klientów - kogoś z rodziny, znajomych itd.

Później się okazuje, że tak naprawdę to produkty TU mają sporo wad, wcale
              najlepsze na rynku nie są, jak to mówiono na szkoleniach i nie są lekiem na
              całe zło (zwłaszcza Superkapitał). Agent odchodzi, często z długami, a klient
              zostaje w firmie. Jeśli rozwiąże przed czasem polisę - TU zarabia, jeśli
              kontynuuje - zarabia również.

Life is brutal. Jeśli naprawdę chcecie pracować w branży ubezpieczeniowej,
              wybierzcie dobrą multiagencję, nie firmę wyłączną.
              • Gość: Nikodyn hyhy Miałem przyjemność w to się bawić IP: *.acn.waw.pl 31.01.06, 19:43
                Stary to bedzie jazda:)))) Wierze że masz poczucie humoru, opowiem ci historyjkę:

Znajoma ze studiów kiedyś poprosiła mnie o pomoc. - " Słuchaj ubierz się w garnitur muszisz mi pomóc" "ok rzekałem leniwie". Pojechaliśmy pod supermarket wyciągneła ankietę i powiedziała, jestem na szkoleniu w Amplico L i dostałąm pracę domową. Musze sprawdzic moje umiejętnosci interpersonalne, czyli wypytać 30 osób o pare rzeczy + nr telefonu. Pomogłem, ale ludzie uciekali żwawo.

2 tygodnie potym, znajoma dzwoni, słuchaj znam gościa który przyjmuje do tej firmy, masz tel i "go". Pierwsza rozmowa, CV super wyglada - tylk słysze że super ( teraz mam super CV i niesłyszę na rozmowach super, wtedy było naprawde ubogie). Dostałem zaproszenie na 2 etap i informację - mam wymysleć ze sprzedażą się zajmowałem w wakacje - ok.

2 etap - sala paru gości wszyscy czekamy. Przychodzi trener i zaczyna:

4 umowy podpisane na miesiąc gwarantują przetrwanie + coś co nazywali projekt 404 a znajoma iia już 2 lata potym miała projekt 707 - polegało to na obowiązku wyciągania danych osobowych od : rodziny, przyjacół i całego otoczenia.

Jeśli masz w rodzinie i paru znajomych już "gotowe osoby które podpisza z toba umowę" to spoko za 12 -15 umów możesz kwartał pojechać na tym.

Ale: dane które zbierasz, oznaczają potem telefony do tych osób.
                Po tej pracy patrzysz na każdego jak na nr tel a może podpisanej umowy.

Jeśli miałbym być szczery - to nie praca ale akwizycja czytaj marketing bezpośredni czytaj sprzedaż samego siebie.

Idź na ta impreze ale uwazaj co podpisujesz.
                have a nice day
              • Gość: Adam Re: Praca agenta ubezp. - Amplico IP: *.pro-internet.pl 31.01.06, 20:49
                Ale w Amplico trzeba zakładać własną działalność, czy to jest etat u nich?
                Jeśli u nich - to jest praca w biurze w konkretnych godzinach (taka obsługa
                klienta), czy typowy agent (jak np. w PZU), tzn. klient sam się umawia z
                agentem (przez biuro, stronę WWW)? A może typowa akwizycja na zasadzie "idź i
                szukaj klientów sobie gdzie chcesz"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka