Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Idealne LM?

IP: *.pro-internet.pl 15.09.05, 13:08
    Jak powinien wyglądać idealny list motywacyjny? jakie błędy popełniają aplikanci, proszę o odpowiedź HR-owców. Jakie zwroty najbardziej sie wam spodobały w czytanych lm. Jeśli spełniam kryteria podane w ogłoszeniu typu wyższe studia, język, doświadczenie i inne duperele to dlaczego firma sie ze mną nie skontaktowała? Jak spowodować, zeby akurat na moje cv i lm odpowiedzieli?
    Obserwuj wątek
      • losiu4 Re: Idealne LM? 15.09.05, 13:57
        co haerowiec czy inny spec, to zazwyczaj inne rady. Oczywista nie mówię tu o
        podstawach typu prawidłowa ortografia...

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: kranch Re: Idealne LM? IP: *.pro-internet.pl 15.09.05, 19:54
          Hm ciężka sprawa
          • losiu4 Re: Idealne LM? 16.09.05, 08:52
            ciężka i nieciezka :) grunt, by ze stworzenia CV nie robic problemu skali
            galaktycznej ;)

Pozdrawiam

Losiu
            • Gość: arkadia Re: Idealne LM? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.05, 11:18
              Ja Ci odpowiem, chociaż nie jestem HR'owcem, ale zapraszają mnie na 4 z 5
              podań, które wysyłam. W cv piszę o doświadczeniu, które wymagają. Używam tam
              słów branżowych potencjalnego pracodawcy. Pomijam doświadczenie, którego nie
              potrzebują. Bardzo często nawet nie wspominam o Wordzie, czy Excelu. Tak to
              formułuję, że jest to oczywiste. W lm opisuję doświadczenie, które będzie
              bardzo przydatne w nowej firmie. Podkreślam, co udało mi się osiągnąć, jakieś
              optymalizacje, oszczędności, ustawienia w swojej działce. Wymyślam powody, dla
              których warto mnie zatrudnić. Zarówno cv i lm mają przedstawić mnie jako
              fachowca w danej dziedzinie. Wystrzegam się, żeby odebrano mnie jako kombajn,
              specjalistę od wszystkiego. Po rozmowie pracę mam w 50% przypadków.

Raz publicznie podałem e-maile w związku z poszukiwaniem kontaktu w pewnym
              przedsięwzięciu biznesowym. Dostałem kilkadziesiąt cv i lm, chociaż o to nie
              prosiłem, od panienek, które:
              - znały język, dwa,
              - posługiwały się komputerem,
              - nie pracowały lub pisały o 1-miesięcznych stażach,
              - ukończyły studia,
              - łatwo się uczyły,
              - były dyspozycyjne,
              - były miłe,
              - były otwarte,
              - nie bały się wyzwań.
              Mi zrobiło się niedobrze, a co mają powiedzieć HR'owcy? Oni muszą takich podań
              dostawać tysiące.
              Powodzenia.
              • Gość: Meg Re: Idealne LM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 23:47
                No dobra, a co ja mam napisac, nie mam zadnego doswiadczenia i nic nie
                osiagnelam. Dopiero skonczylam studia. Jak zachecic pracodawce zeby przyjal
                wlasnie mnie?
                • Gość: Marta Re: Idealne LM? IP: 84.40.254.* 20.09.05, 09:35
                  Meg mam ten sam problem...Ty masz szczęście, ze masz studia....
                • Gość: marcin_r Re: Idealne LM? IP: 213.199.204.* 20.09.05, 10:57
                  Poczytaj sobie na różnych serwisach www o cv i lm dla absolwentów. Poza tym, sam
                  jestem po studiach, nie wydaje mi się żebyś nic nie robiła tylko zakuwała.
                  Możesz wpisać udział w jakichś organizacjach studenckich i nie tylko, o
                  projektach, pracach dorywczych, ale mających związek ze stanowiskiem. Trochę
                  wyobraźni.
                  • Gość: arkadia Re: Idealne LM? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.05, 09:31
                    Dokładnie tak. W tych kilkudziesięci cv'kach panienki nagminnie pisały, gdzie
                    terminowały, ale żadna nie napisała co robiła. Kiedyś też miałem problem
                    pierwszej pracy. Drobne prace na zaliczenia zamieniły się w moim cv na udziały
                    w projektach, zbieranie truskawek i malin na Zachodzie w poznanie zachodniej
                    organizacji pracy, zakup Amstrada w firmie PolAnglia (pamiętacie ją?), clenie i
                    sprzedaż było uczestnictwem w handlu międzynarodowym. Nawet akwizycja jest
                    ceniona. Znam gościa, który zaczął od akwizycji kawy dla pewnej hurtowni (przez
                    miesiąc jeździł po sklepach). W tym czasie miał oczy szeroko otwarte i patrzył
                    kto, co dostarcza. Dla nowego pracodawcy był już handlowcem, który ma wejścia w
                    kilkadziesiąt punktów handlowych. Trochę to było naciągane, ale dystansował
                    innych starających się o pracę. Nie robi zawrotnej kariery (na razie). Ale
                    pewnego dnia trafi odpowiedni produkt i/lub firmę, będzie poduczał innych
                    akwizycji (czy to nie można wtedy napisać w cv, że było się szefem?) i jego
                    pozycja startowa bardzo się wzmocni.
                  • Gość: haerowiec Re: Idealne LM? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.09.05, 09:56
                    Generalnie zgadzam sie z Arkadia, choc nie przesadzlabym z "naciaganiem faktow
                    pt. uczteniczenie w handlu miedzynarodowym", choc jest to pewien sposob
                    na "dostanie sie na rozmowe kwalifikacyjna". Ogolnie ludzie maja problemy z
                    autoprezentacja, a dokumenty aplikacyjne sa jej przejawem. Proponuje na
                    portalach o prace poczytac przykladowe bledy i niedociagniecia w aplikacjach.

Rodzaj LM zalezy od branzy i od stanowiska. Dla mnie najgorszymi bledami sa:
                    - ubogi list, z ktorego nic nie wynika, "maly standard, ktory nic nie wnosi",
                    oklepane frazesy i zwroty, brak konkretow;
                    - agresywna reklama siebie samego nie poparta doswiadczeniem i faktami pt."
                    jestem najlepszym pracownikiem, jestem super...";
                    - powtarzanie w LM wypisanych obowiazkow na danym stanowisku z cv.
      • Gość: jesien Re: Idealne LM? IP: *.interraw.net.pl 20.09.05, 10:27
        Hmm z punktu dobrej prezentacji swojej osobowosci trzeba dac firmie czego ona
        potrzebuje a nie czego Ty chcesz takie jest moje zdanie. Czyli dowiedziec sie
        wpierw jak najwiecej o niej i jej slabych punktach by moc wpisac ze sie te
        slabe punkty umie rozwiazac i dobrych sprawach firmy motywujac tym swoja prace
        w tak niezwykle preznej firmie :P.
        Taka madra a sama nie mam pracy, tak naprawde nie wyslalam jeszcze ani jednego
        cv,lm kurde duma i ambicja mnie przerosla, musze sie ogarnac :)
      • Gość: Andora Re: Idealne LM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 09:57
        Trzeba napisać, dlaczego mają Cię przyjąć, czym się wyróżniasz spośród
        kandydatów, jakie korzyści z zatrudnienia Ciebie będzie miała firma, jakie
        problemy pomożesz rozwiązać?

Działa w 100%

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka