Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    10.09.02, 20:08
    Proszę o info:
    pracuję osiem miesięcy na umowę o pracę. Mam pytanie ile dni urlopu należy mi
    się w tej chwili? Czy fakt, że zatrudniając się byłem studentem (w zasadzie
    to nadal jestem) ma jakiś wpływ na długość przysługującego mi urlopu???
    Co mogę zrobić jeżeli pracodawca ewidentnie mówi: Urlop w tym roku nie należy
    ci się !!! Chyba nie ma prawa do takiego postępowania. Proszę o radę. Dzięki
    serdeczne i pozdrowionka.
    Obserwuj wątek
      • jagna_jagna Re: urlopy 10.09.02, 20:30
        pioterek2 napisał(a):

> Proszę o info:
        > pracuję osiem miesięcy na umowę o pracę. Mam pytanie ile dni urlopu należy mi
        > się w tej chwili? Czy fakt, że zatrudniając się byłem studentem (w zasadzie
        > to nadal jestem) ma jakiś wpływ na długość przysługującego mi urlopu???
        > Co mogę zrobić jeżeli pracodawca ewidentnie mówi: Urlop w tym roku nie należy
        > ci się !!! Chyba nie ma prawa do takiego postępowania. Proszę o radę. Dzięki
        > serdeczne i pozdrowionka.

Wg mnie jest tak:
        1. Po pół roku pracy masz prawo do połowy urlopu (czy pracodawca ci go da to
        zuupełnie inna sprawa)
        2. Jeśli nadal jesteś studentem to do okresu od którego zależy długość twojego
        urlopu trzeba by zaliczyć ogólniak (4 lata) lub szkołe policealną jeśli
        skończyłeś (6 lat). Jeśli tylko ogólniak to przysługuje ci połowa z 18 dni,
        jeśli masz policealną szkołę to połowa z 20 dni.
        • pioterek2 Re: urlopy 11.09.02, 18:33
          dzięki jagna.
          wiec urlop mi przysługuje, ale jeżeli pracodawca się nie zgodzi to w efekcie
          mogę go jednak nie dostać?? Muszę się chyba liczyć z tym, że w firmie kodeks
          pracy ustala BOSS. Żałosne
          pozdrowionka
          • jagna_jagna Re: urlopy 11.09.02, 19:50
            pioterek2 napisał:

> dzięki jagna.
            > wiec urlop mi przysługuje, ale jeżeli pracodawca się nie zgodzi to w efekcie
            > mogę go jednak nie dostać??

Takie życie. Bez zgody pracodawcy na żaden urlop nie pojedziesz bo cię zwolni
            dyscyplinarnie za ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych. A dyscyplinarka
            w papierach... Ciężka sprawa. Może jak przepracujesz pełny rok szefostwo nie
            będzie robić problemów. W razie czego kodeks pracy (najlepiej z komentarzem) w
            łapkę i walcz o swoje prawa.
            Trzymaj się i ciesz, że wogóle masz pracę. Nie wszyscy mają tyle szczęścia. :)

• beata.bukowska Re: urlopy 27.09.02, 16:59
        pioterek2 napisał(a):

> Proszę o info:
        > pracuję osiem miesięcy na umowę o pracę. Mam pytanie ile dni urlopu należy mi
        > się w tej chwili? Czy fakt, że zatrudniając się byłem studentem (w zasadzie
        > to nadal jestem) ma jakiś wpływ na długość przysługującego mi urlopu???
        > Co mogę zrobić jeżeli pracodawca ewidentnie mówi: Urlop w tym roku nie należy
        > ci się !!! Chyba nie ma prawa do takiego postępowania. Proszę o radę. Dzięki
        > serdeczne i pozdrowionka.
        Szanowny Panie,
        Na podstawie przekazanych informacji trudno jest mi okreslic, ile ma Pan urlopu.
        Moze podam zasady wyliczania urlopu, ktore moze Pan zastosowac w Pana sytuacji:

Wymiary urlopów są następujące:
        18 dni po roku pracy
        20 dni po 6 latach stażu
        26 dni po 10 latach stażu
        Do stażu pracy liczy się zarówno czas nauki jak też i okres pracy (mówimy o
        pracy na podstawie umowy o pracę, zarówno terminowej jak i bezterminowej).
        Jednakowoż w momencie gdy zachodzą obydwie sytuacje jednocześnie, prawa do
        określonego wymiaru urlopu nabywamy tylko z tytułu jednego z tych elementów,
        tzn. jeśli pracowaliśmy w czasie studiów to albo do wyliczenia stażu liczymy
        długość okresu pracy albo pomijamy go biorąc pod uwagę tylko fakt ukończenia
        studiów.
        Teraz kwestia liczb: ukończone liceum zawodowe daje nam staż pracy równy 5 lat,
        z kolei liceum ogólnokształcące to 4 lata; ukończenie studiów (bez względu na
        długość ich trwania, na profil, na uzyskiwany tytuł oraz na rodzaj wcześniej
        ukończonego liceum) to 8 lat stażu pracy (w sumie). Licząc okres pracy
        traktujemy równorzędnie okres pracy na 1/2 etatu i na cały etat. W wypadku gdy
        po ukończeniu studiów pracujemy w swoim pierwszym miejscu pracy to prawa do
        pierwszego urlopu w życiu zawodowym (w pełnym należnym wymiarze) uzyskujemy po
        roku pracy; aczkolwiek po pierwszych sześciu miesiącach można już otrzymać,
        tytułem zaliczki, połowę należnego wymiaru urlopu.

Mama ndzieje, ze te informacje bede dla Pana przydatne.
        Z powazaniem
        Bukowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka