Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CRO, home based itd.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 16:07
    Cześć. Czy możliwa jest praca jako CRA na mniejszym terenie z wieksza ilością
    projektów (regionalizacja) albo z małą liczba projektów na terenie Polski.
    Podajcie proszę przykłady firm (swojej czy innej znanej ze słyszenia)i jednych
    i drugich.Interesują mnie sytuacje w CRO i firmach farmaceutycznych
    U mnie w firmie pracuje sie np z kilkoma projektami (>4)na terenie całej
    Polski co jest bardzo wyczerpujące.
    Co myslicie o pracy home-based? Czy opłaca się przechodzić z biura do domku?
    Czy zyskuje się na sprawy prywatne czy sie traci?
    Jakie zarobki są możliwe jako CRA po pół roku pracy, po 1 roku?
    Znajduje się w dość waznym momencie w moim zyciu i muszę podjąć ważne decyzje
    dlatego wszelkie informacje bardzo by mi pomogły, dziękuję z góry!

Prosze piszcie jakie macie opinie odnosnie pracy jako CRA w firmach
    farmaceutycznych lub CRO.
    Obserwuj wątek
      • agulha Re: CRO, home based itd. 25.09.05, 00:08
        O regionalizacji nie słyszałam, chociaż nieraz sobie cicho myślałam, że to
        byłoby pożyteczne. Znane mi firmy CRO przydzielają ludzi do projektów, na całą
        Polskę. Większość osób startuje z Warszawy, więc po prostu eliminuje się w fazie
        wyboru ośrodków te, które znajdują się zbyt daleko albo jedzie się tam zbyt
        długo. (Wyjątek: rzadkie specjalności i/lub uderzająco dobra jakość danych i
        znakomita współpraca. Wiem, bo jeździłam do Słupska i było warto :-)).
        Home-based: wiele osób sobie bardzo to ceni, szczególne osoby spoza Warszawy
        albo takie, które mieszkają w domu (mają cały dom własny) pod W-wą, np. 50 km.
        Niektórzy wolą nawet i w Wwie być home-based. Czasami wiąże się to z pracą
        zadaniową, czyli możesz pisać raport w nocy, a w dzień spać albo lecieć na
        zakupy. Praca w biurze ma plusy: kontakt z ludźmi (w sensie towarzyskim i
        lepszej współpracy), wyraźne oddzielenie pracy od życia prywatnego, jasne
        granice kiedy pracujesz, a kiedy nie, używanie urządzeń pracodawcy, a nie swoich
        (wydajna kopiarka, faks z dużą pamięcią, a jak coś się zepsuje, to są ludzie od
        tego, żeby się tym zająć. Papier KTOŚ przywozi, kawę KTOŚ zamawia itd), zwykle
        lepiej chodzą łącza. Ma i minusy, choćby czas dojazdu, czy np. jeśli praca na
        open space, to wiele osób nie jest w stanie się skupić. Praca w domu: plusy -
        wiadomo, można dostosować rytm dnia, pozycję przy pracy, zamówić hydraulika do
        domu czy wyskoczyć po świeże warzywa do budki. Minusy: poza jw., musisz mieć w
        domu miejsce na dokumenty, czyli robisz sobie z kawałka mieszkania biuro,
        archiwum (jeśli to duży dom, no problem, ale przeciętne mieszkanie?), no i
        jesteś wizytowana, czy spełniasz warunki.
        Zarobki są bardzo różne, zależy, czy to duża firma, czy mała firma "krzak"
        [zaliczyłam oba typy], czy firma CRO, czy farmaceutyczna (te zwykle płacą
        mniejsze pieniądze, ale dodają przywileje, typu kupony obiadowe, benzyna,
        dofinansowanie rekreacji itp., poza tym w firmach farm. istnieją premie i to
        wcale wysokie). W firmach farm. generalnie jest mniejsza możliwość awansu,
        często dział medyczny to kilka osób plus szef i koniec. Za to w firmach CRO
        proces decyzyjny, nawet kiedy chodzi o byle co (zakup faksu do ośrodka), jest
        wielostopniowy i długo trwa. Można się zirytować.
        Zarobki są utajnione. Ile zarabia początkujący, szczerze mówiąc nie wiem, bo
        dawno już ten etap przeszłam :-)). Pozdrawiam i życze powodzenia.
        • Gość: Róża Re: CRO, home based itd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 17:56
          Może ktos ma jeszcze jakies przemyslenia co do pracy jako home based i CRO. Co
          wiecie ze swojego doświadczenia lub ze słyszenia? No własnie jak jest z tymi
          zarobkami? Może ktos rzuci jakąś wartość?
          • Gość: moniaweg Re: CRO, home based itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 19:38
            up
          • moniaweg Re: CRO, home based itd. 23.10.05, 19:38
            up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka