Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w 2 firmach a zwolnienie lekarskie

IP: 213.25.170.* 07.11.05, 11:05
    Jeśli pracuję w 2 firmach (etat i działalność) to co w przypadku zwolnienia
    lekarskiego: dostaję zasiłek z obu firm czy z jednej? I co w przypadku gdy
    wezme zwolnienie na etat a w międzyczasie nie przedłużą mi umowy (jest na
    czas określony).Wtedy zasiek chorobowy z działalności czy dalej po
    wygaśnięciu umowy wg stawki z umowy o pracę? Poradźcie, proszę.
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: praca w 2 firmach a zwolnienie lekarskie 07.11.05, 11:32
        Jeżeli prowadzi Pani własną działalność gospodarczą i opłaca Pani składki
        chorobowe, to pani Pani prawo do zasiłku z tytułu prowadzenia działalności
        gospodarczej.Jednak proszę pamiętać że składka chorobowa dla prowadzącego
        działalność gospodarczą nie jest obowiązkowa.Zatem proszę sprawdzić w
        dokumentacji, czy opłaca Pani składki chorobowe, jeżeli tak - ma Pani prawo do
        zasiłku.Nie należy mylić oczywiście składki zdrowotnej i składki chorobowej,
        ponieważ to dwie różne sprawy.

Pracodawca zatrudniając na umowe o prace ma obowiązek opłacić składke chorobową
        dla ZUSu.Zatem w przypadku umowy o prace - dostanie pani zasiłek.W przypadku
        prowadzonej działalności też pani dostanie ( jeżeli składki chorobowe są
        opłacane).Z tego wszystkiego wynika, że może Pani mieć dwa zasiłki.

" co w przypadku gdy wezme zwolnienie na etat a w międzyczasie nie przedłużą mi
        umowy"

Gdzieś już o tym pisałem na forum.

Prawo do zasiłku chorobowego przysługuje nie tylko ubezpieczonemu, który stał
        się niezdolny do pracy w czasie trwania ubezpieczenia, ale także po spełnieniu
        określonych warunków po ustaniu tytułu ubezpieczenia, czyli np. po rozwiązaniu
        umowy o pracę - od 1 lipca pojawiły się nowe przepisy.

Zasiłek chorobowy przysługuje także po ustaniu tytułu ubezpieczenia (np.po
        rozwiązaniu umowy o pracę), w przypadku gdy:

a) niezdolność do pracy powstała w czasie trwania ubezpieczenia i trwa
        nieprzerwanie również po ustaniu tytułu ubezpieczenia,

b) niezdolność do pracy powstała nie później niż w ciągu 14 dni od ustania
        tytułu ubezpieczenia chorobowego i trwa bez przerwy co najmniej 30 dni,

c) niezdolność do pracy powstała nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania
        tytułu ubezpieczenia chorobowego, trwa nieprzerwanie przez co najmniej 30 dni,

Po rozwiązaniu umowy też Pani może mieć zasiłek, jeżeli spełni Pani warunki
        zawarte w pkt.a,b,c.
        • Gość: mirka do: andrejww IP: 213.25.170.* 07.11.05, 11:55
          Wielkie dzięki andrejwww. Problem w tym,że ostatnio jak byłam chora to ZUS
          stwierdził,że zasiłek przysługuje tylko z jednego miejsca pracy (bez względu na
          ilość opłacanych składek. A za 2 tyg idę do szpitala (mam nadzieję,że skończy
          się tylko na 2 tygodniach) ale za 1 mc kończy mi się umowa.Jeśli nadal
          pozostanę na zwolnieniu (co teoretycznie jest możliwe) prawdopodobnie nie
          przedłużą mi umowy o pracę. I wtedy rodzi się pytanie: czy zasiłek będę
          otrzymywać wg stawki umowy o pracę (wyższa) czy z działalności gospodarczej. I
          co na takie dictum?

n
          • andrejwww Re: do: andrejww 07.11.05, 12:06
            "ZUS stwierdził,że zasiłek przysługuje tylko z jednego miejsca pracy (bez
            względu na ilość opłacanych składek"

Jest tak jaki Pani napisałem, proszę jeszcze raz przeczytać moją poprzednią
            wypowiedż, pozatym zawsze może Pani zadzwonić do ZUSu i się upewnić.

"Jeśli nadal
            > pozostanę na zwolnieniu (co teoretycznie jest możliwe) prawdopodobnie nie
            > przedłużą mi umowy o pracę. I wtedy rodzi się pytanie: czy zasiłek będę
            > otrzymywać wg stawki umowy o pracę (wyższa) czy z działalności gospodarczej."

Prawdopodobnie nie przedłużą Pani umowy o prace na czas określony.Jeżeli tak
            się stanie będzie Pani otrzymywała Zasiłek po rozwiązaniu umowy o prace,
            jeżeli :

Jeżeli z racji prowadzenia działalności opłaca Pani składke chorobową, również
            będzie Pani otrzymywała zasiłek.

Z tego wynika że będzie Pani otrzymywała dwa zasiłki z ZUSu.Z racji prowadzenia
            działalności i z tytułu zatrudnienia na umowe o prace.

Co do stawek to 80%, jeżeli choruje Pani w szpitalu to 70%, a jeżeli choroba
            lub wypadek nastąpił w czasie pracy, w drodze do pracy lub w drodze do domu z
            pracy, to może Pani otrzymać nawet 100% i z jednego i z drugiego zasiłku.
        • Gość: do:andrewww Re: praca w 2 firmach a zwolnienie lekarskie IP: 213.25.170.* 07.11.05, 12:21
          Dziękuje bardzo.Uspokoił mnie Pan. Pozdrawiam.
      • Gość: eric Re: praca w 2 firmach a zwolnienie lekarskie IP: 213.25.170.* 07.11.05, 12:58
        Obawiam się,addrejwww nie ma racji.Na stronie zus
        www.zus.pl/swiadcze/zas008.htm możesz przeczytać,że: Jeżeli zasiłek
        wypłacany jest przez ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika
        składek wystawione na druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników oraz ZUS Z-3a - w
        przypadku pozostałych ubezpieczonych. Dodatkowo do wypłaty przez ZUS zasiłku za
        okres po ustaniu ubezpieczenia osoba występująca o zasiłek składa oświadczenie
        o zaprzestaniu i niepodjęciu działalności zarobkowej, o nieustaleniu prawa do
        emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, zasiłku dla bezrobotnych,
        zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, o niepodleganiu
        obowiązkowo ubezpieczeniu społecznemu rolników
        Wynika z tego,że po ustaniu ubezpieczenia nadal ma Pani działalność zarobkową -
        nie jestem ekspertem ale najprawdopodobniej po tym okresie zostanie naliczony
        zasiłem wg stawek ZUS z działalności gospodarczej.
        • andrejwww Re: praca w 2 firmach a zwolnienie lekarskie 07.11.05, 13:03
          "Wynika z tego,że po ustaniu ubezpieczenia nadal ma Pani działalność zarobkową".

Jednak nie świadczy pracy, osoba nie zdolna do wykonywania pracy nie może jej
          świadczyć, a samo posiadanie działalności nie jest świadczeniem pracy, tylko
          jej posiadaniem, nic więcej.Mało tego, w wyniku nie świadczenia pracy,
          działalność może nie przynosić dochodów, a w przypadku zatrudnienia pracownika,
          dodatkowe koszty.
        • andrejwww Re: praca w 2 firmach a zwolnienie lekarskie 07.11.05, 13:13
          Dodatkowo podejrzewam, że Pani Mirka nie opłaca składki chorobowej ( nie jest
          ona obowiązkowa ), tylko składke zdrowotną, zatem w tym wypadku nie będzie
          przysługiwało prawo do zasiłku chorobowego z tytułu prowadzenia działalności
          gospodarczej.Jeżeli nie będzie opłacona składka z tytułu prowadzenia
          dzialalności i z umowy o prace, skoro jest działalność, to co? - na lodzie:)?.

Jeżeli zasiłek chorobowy jest opłacany z dwóch tytułów, to będą dwa zasiłki,
          jeżeli jeden - będzie jeden.

Pozdrawiam
          • Gość: eric Re: praca w 2 firmach a zwolnienie lekarskie IP: 213.25.170.* 07.11.05, 13:42
            Jeśli nie odproadza składki chorobowej za działalność to rzeczywiście nie
            przysługuje jej prawo do zasiłku z tego tytułu. W takim przypadku podlega
            ubezpieczeniu z umowy o pracę (również po wygaśnięciu umowy).
            • andrejwww Re: praca w 2 firmach a zwolnienie lekarskie 07.11.05, 13:57
              "Jeśli nie odproadza składki chorobowej za działalność to rzeczywiście nie
              > przysługuje jej prawo do zasiłku z tego tytułu. W takim przypadku podlega
              > ubezpieczeniu z umowy o pracę (również po wygaśnięciu umowy)."

Podlega, jeżeli spełni warunki :

Jeżeli po rozwiązaniu umowy o prace i jeżeli po fakcie rozwiązania umowy Pani
              Mirka zachorowała, to również nie przysługuje jej zasiłek po ustaniu tytułu
              ubezpieczenia.

Jeśli nie odproadza składki chorobowej za działalność to rzeczywiście nie
              > przysługuje jej prawo do zasiłku z tego tytułu."

Podejrzewam że z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej nie opłaca pani
              składki chorobowej ( zależy od wynagrodzenia ) i jeżeli rzeczywiście składki
              Pani nie odprowadza, nie przysługuje Pani zasiłek z tytułu prowadzenia
              działalności gospodarczej, a jeżeli nie będzie Pani przysługiwał również
              zasiłek z tytułu zatrudnienia na umowe o prace ( dot.po ustaniu ubezpieczenia i
              nie spełnieniu określonych warunków, wyżej, pkt.a,b,c )to nic pani z ZUSu nie
              otrzyma.

Jeżeli składka chorobowa jest i z tytułu działalności gospodarczej i z tytułu
              zatrudnienia o umowe o prace, to otrzymuje Pani dwa dwa zasiłki.
              • Gość: mirka Re: praca w 2 firmach a zwolnienie lekarskie IP: 213.25.170.* 07.11.05, 14:07
                Posprawdzałam i:
                Nie płacę składki chorobowej za działalność - tylko zdrowotną.Ale tak czy siak
                będę na zwolnieniu jescze przed ustaniem ubezpieczenia (jeśli oczywiście nie
                dostanę nowej umowy) więc na lodzie nie zostanę.Przynajmniej przez początkowy
                czas.Dzięki. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka