Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w ś...

• Gość: Magda Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 10.11.05, 13:42
        Jestem lekarzem a mój brat kierowcą autobusu i też chcemy świętować, w sobotę i
        niedzielę i proszę niech nikt mi nie mówi, że wiedziałam, że będę miała dyżury,
        pracownicy supermarketów też wiedzieli, więc mogę nie iść w niedzielę do pracy?
        mogę domagać się wolnego w święto?
      • eljena Koniec wyzyskowi! 10.11.05, 13:59
        Mieszkam w Szwajcarii, gdzie w kazda niedziele WSZYSTKIE sklepy sa pozamykane,
        w sobote sa otwarte TYLKO do 16 - i taki swietnie funkcjonuje. Ludzie sa
        bardziej szczesliwsi, bo maja czas dla swoich rodzin i przyjaciol. To co robia
        zagraniczne koncerny z pracownikami supermarketow to czysty wyzyk i
        eksploatacja jak w XIX wieku. I dlatego tez miedzyinnymi bojkotuje tego typu
        sklepy. Hough!
        • zbig72 Re: Koniec głupocie 10.11.05, 14:07
          no to bojkotuj - a ja bojkotuję sytuację w której w sobotę o 21 zabraknie mi
          herbaty, albo najdzie mnie ochota na jakiś francuski serek plesniowy, a w
          niedziele na ciepłe bułeczki albo jakąś egzotyczna rybkę i muszę czekać do
          poniedziałku- BO KTOŚ KTO ZNOWU LEPIEJ WIE ODE MNE CZEGO MI POTRZEBA ZNOWU
          PRÓBUJE COFNĄĆ MOJE PRAWA JAKO KONSUMENTA DO GŁEBOKIEJ KOMUNY! To już
          przerabialiśmy
          • rafvonthorn Re: Koniec głupocie 10.11.05, 14:09
            A najśmieszniejsze jest to, że tak naprawdę na zamknięciu HM w niedziele stracą
            tylko polscy najemcy, bo ten wrdeny zagraniczny kułak i kapitalista pobiera
            czynsz miesięczny i jemu to wsio rawno.
          • eljena Re: Koniec głupocie 10.11.05, 14:10
            Taki z Ciebie rozpieszczony, francuski piesek? Moze sobie sam popracujesz w
            weekendy i po nocy to Ci przejda takie fanaberie?

> no to bojkotuj - a ja bojkotuję sytuację w której w sobotę o 21 zabraknie mi
            > herbaty, albo najdzie mnie ochota na jakiś francuski serek plesniowy, a w
            > niedziele na ciepłe bułeczki albo jakąś egzotyczna rybkę i muszę czekać do
            > poniedziałku- BO KTOŚ KTO ZNOWU LEPIEJ WIE ODE MNE CZEGO MI POTRZEBA ZNOWU
            > PRÓBUJE COFNĄĆ MOJE PRAWA JAKO KONSUMENTA DO GŁEBOKIEJ KOMUNY! To już
            > przerabialiśmy
            • zbig72 Re: Koniec głupocie 10.11.05, 15:40
              ja nie muszę - ale jak ktos nie ma wykształcenia to jego problem że musi w
              marketach pracować

zreszta praca jest, wystarczy chcieć i zamiast w markecie na kasie za 800 PLN
              pracowac można to samo zarobić mając wolne soboty, niedziele i świetam - trzeba
              tylko chcieć no i miec coś do zaoferowania pracodawcy, a to już jest dla nie
              których poważny problem, bo nie nadają sie do niczego innego poza skanowaniem
              cen...

zresztą jest zasadnicza róznica między pracownikami marketów a pracownikami
              sklepów w centrach handlowych przy marketach (ci drudzy są często na prowizji i
              jakoś nie słyszę żeby protestowali)

• Gość: kasik Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.server.ntli.net 10.11.05, 14:09
        najlepiej zrobic tak jak w anglii, wszystkie swieta wypadaja zawsze w
        poniedzialek,sklepy sa tylko czesciowo otwarte,od 11 do 5 lub 10-4.
      • superkulfon Wolne swieta to 10% mniejsze zatrudnienie w hiper 10.11.05, 14:19
        Ciekawe czy rzeczywiscie walcza i ciekawe czy zdaja sobie sprawe ze jesli
        wywalcza to sklepy beda krocej o jakies 10% otwarte a wiec beda potrzebowaly o
        10% mniej pracownikow. Oznacza to rowniez mniejszy zysk czyli wyzsze ceny dla
        klientow.
      • Gość: 2kible Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.ca-sanfranc0.sa.earthlink.net 10.11.05, 14:27
        i znowu polska glupota
      • Gość: e. Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.grupalotos.pl 10.11.05, 14:50
        To niech idą na bezrobocie, będą mieli święto codziennie.
        • Gość: Czytelnik Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 14:54
          Rozumowanie polskiego domoroslego ekonomisty z firmy, ktorej dobrze sie
          powodzi, mimo, ze wszystkie weekendy urzednicy maja wolne. Wolny 11 listopada
          to tylko 1 z 365 dni w roku. W jaki sposob ma to spowodowac wzrost bezrobocia?
          • zbig72 Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w 10.11.05, 15:48
            nie 1 a ponad 10 dni, bo skoro 11 listopada to i 1 maja, 3 maja, 25 grudnia,
            itp.
            a spowodować wzrot bezrobocia to może w bardzo prosty sposób - przyjmijmy że
            markety w Polsce zatrudniają 120 tys osób, pracują 365 dni w roku. Jeśli będą
            pracować 355 dni w roku będą (rachunek jest prosty) do obsłużenia tej samej
            klientów potrzebowały 116 tys. osób, a więc 4 tys. osób straci pracę - proste..
      • Gość: Bartosz Laszczko Gdzie to bezrobocie? IP: 83.167.246.* 10.11.05, 15:06
        siedze sobie w Irlandii i widze, ze predko nie wroce :( tutaj nikt nie zakazuje
        mi pracy w nocy, ciesza sie gdy biore nadgodziny w niedziele... od jakiegos
        czasu Tesco i inne supermarkety pracuja calodobowo. i zaden "kochajacy
        pracownikow" zwiazek zawodowy /SIPTU/ nawet nie pisnie, bo zostalby z miejsca
        pozwany do sadu przez pracownikow - za uniemozliwianie pracy.
      • Gość: palacz z parteru Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: 212.160.156.* 10.11.05, 15:38
        Wlasciwie wszystko co bylo do powiedzenia, zostalo juz powiedziane.
        Przypomne tylko rownanie (ktore kazdy powinien znac):
        mniej pracy = mniejsze zapotrzebowanie na prace
        - i niech to da zwiazkowcom do myslenia- bo ukochane prze nich panstwo nie
        zapewni im zajecia jak wyleca na bruk. pozdrawiam
      • Gość: wiekszosc [...] IP: 212.113.49.* 10.11.05, 16:10
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • big-lebowski Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w 10.11.05, 16:16
          po co ta dyskusja o świeżych bułeczkach.
          Polacy po prostu kochają spędzać wolny czas w supermarketach i dlatego cały ten
          krzyk.
          Każdy normalny człowiek jest w stanie zapewnić sobie zaopatrzenie na kilka dni.
          Ale w domu nudno bez zwiedzania galerii handlowych.
          Z dzieckiem na spacer do parku? Po co? NUDA! Za to zwiedzanie galerii to jest
          naprawdę FASCYNUJĄCE
      • Gość: pocalujta_wujta A co ma handel do swiat? IP: *.gs.com 10.11.05, 16:29
        Ludzie nie rozumieja ze jedno nie ma nic wspolnego z drugim. Przewaznie pewnie
        wyniesli to z PRL bo identyfikuja swieto z dniem wolnym od pracy. To nie to
        samo.

Owszem pewne swieta powinny byc dniem wolnym od pracy, ale nie musza dla
        wszystkich. Jesli pracodawca widzi sens pracy w firmie w dzien swiateczny to
        czmu nie. Jesli pracownikowi sie to nie podoba to prosze poszukac innego
        miejsca. Natomiast menedzerow takowych firm taka decyzja takze zobowiazuje do
        przyjsca lub wziecia urlopu - tu nie ma wyjatkow... albo menedzerowie w Polsce
        dalej nie rozumieja pojecia "demoralizacja".

Kwoli wyjasnienia nie jestem teoretykiem ale praktykiem przez ostatnie 17 lat
        pracowalem dla wielu firm w Polsce i za granica. Byly takie miejsca gdzie
        musialem nawet pracowac w Wigilie i swieta Bozego Narodzenia. Nie narzekalem bo
        mio sie oplacalo choc lekko i przyjemnie nie bylo. Nikt tez mnie nigdy nie
        zmuszal by pozostac w firmie, a zmiany miejsca pracy powiem sxzczrze w
        dzisiejszym swiecie daja lepsze rezultaty niz przesiadywanie do emerytury w
        jednym miejscu jak za PRL (krysztal, gozdzik i uscisk dloni dyrektora na 30-
        lecie to nie dla mnie). Natomiast rozumiem tych ktorzy maja trudnosci ze
        znalezieniem pracy i maja wielkiego wyboru. Jednak na ich miescu (jesli nie sa
        wielce obciazeni obowiazkami rodzinnymi) rozgladalbym sie za wznowieniem nauki
        i przeniesieniem sie w inne miejsce gdzie wybor jest wiekszy (nie koniecznie w
        Polsce).

Z USA pozdrawia,
        pocalujta_wujta
      • Gość: dorotka Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.pm.com.pl 10.11.05, 16:40
        przeciez nie tlyko pracownicy hipermarketow w swieta pracuja. Sa tez inne
        zawody, w ktorych ludzie nie maja swiat. Moze niech zaczna strajkowac kierowcy
        PKS, kolejarze itd...
        • Gość: Ania Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.pl / *.smsnet.pl 10.11.05, 17:11
          Ja jestem pracownikiem hipermarketu w Szczecinie i nie mam zamiaru strajkowac,
          ale wiesz co.....chcialabym miec wolne w swieta naprawde.Wszyscy siedza w
          domach a ja musze siedziec i uzerac sie z klientem ktory chce kupic jedna pare
          skarpetek akurat w swieto.To jest straszne przygnebiajace!!Jezeli ktos nie
          pracuje w swieta niech sie nie wypowiada na forum bo nie wie co to znaczy!!
        • Gość: kapitalizm Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.oc.oc.cox.net 10.11.05, 17:14
          ...a ja mam zupelnie rewolucyjne rozwiazanie,

1. niech ci pracownicy co nie chca pracowac w swieta nie pracuja, a ci co chca
          pracowac niech pracuja - wybor bedzie nalezal do pracownika!

2. niech pracodawca wybiera kogo chce zatrudnic!

tak bedzie sprawiedliwie dla wszystkich, czyz nie?
          • Gość: Ania Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.pl / *.smsnet.pl 10.11.05, 17:16
            No wiesz jak by to bylo takie proste, to nie bylo by tych strajkow.
            • Gość: aga Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.dcu.ie / *.dcu.ie 10.11.05, 17:38
              a mi szkoda tych ludzi w hipermarketach ktorzy za nijakie pensje siedza tam
              przy sztucznym swietle w hali i nawet nie wiedza jaka jest pogoda,.. Jesli chca
              wolne powinni je dostac.

• Gość: kapitalizm Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.oc.oc.cox.net 16.11.05, 16:51

Gość portalu: Ania napisał(a):

No wiesz jak by to bylo takie proste, to nie bylo by tych strajkow

...tak, ale w tym caly problem, ze nie ma strajkow o wprowadzenie wolnosci
              wyboru - a tylko o to powinno sie strajkowac,

kazdy inny strajk jest tylko o to kto komu wyrwie wiecej pieniedzy z pomoca
              urzednikow panstwowych.
      • Gość: monte Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.acn.waw.pl 10.11.05, 17:41
        a co z ,,markpolem,, i ,,mokpolem,, oni tez pracuja wkółko na okragło. a pip
        nie robi nic
      • Gość: ja Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.aster.pl 10.11.05, 17:42
        dorzucam moj głos. Sklepy powinny być zamknięte, a ta Anna Smolak klientka nie
        ch się tak nie oburza, święta krowa,. Też mam rodzinę i pracuję a z głodu ani
        ona ani ja nie pozdychamy jak raz na jakiś czas ludzie pracujący w slkepach będą
        mieli wolne, bo są też w końcu ludźmi i mają prawo do odpoczynku. Niech se ta
        Anna Smolak przyjedzie do całodobowego Tesco i robi zakupy po pracy. K...wa skąd
        się takie krowy biora, gdzie aborcja!
        • Gość: AJ WAJ w ŚWIETA JEST SZABAS I WARA MARKIETOM IP: *.torun.mm.pl 10.11.05, 18:32
      • mariotrs WYWALIC ICH Z PRACY! 10.11.05, 19:04
        jak im sie nie podoba praca, to zawsze moga sie zwolnic, prawda?
        • Gość: Myslacy Re: WYWALIC ICH Z PRACY! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 19:48
          Dogi gosciu! Niewiele z zycia rozumiesz i pewnie nawet nie wiesz, dlaczego 11
          listopada nalezy swietowac. Takich niestety obywateli w tym kraju nie brakuje.
      • Gość: hermoso Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 19:48
        Jak praca przeszkadza, należy ją rzucić. Tak jak kochankę. Jaki z tym problem?.
      • Gość: star Re: Pracownicy hipermarketów przeciwko handlowi w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:11
        Uważam ,że zmuszanie ludzi do pracy w handlu w niedziele i świeta jest wielką
        nigodziwością .Kto chce niech pracuje, ale każdy powinien mieć prawo wyboru.My
        też mamy rodziny ,a niedziela jest czesto jedynym dniem kiedy możemy spotkać
        się razem i spędzić wspólnie cały dzień.Jestem osobą wierzącą ,a praca w
        niedziele uniemożliwia mi pójście do kościoła ( z reguły pracuję też w
        soboty).Nie rozumiem osób które twierdzą ,że nie mają czasu na zakupy w
        tygodniu, to tania wymówka. W innych krajach Unii Europejskiej w niedziele
        hipermarkety są zamkneite i nikt nie robi z tego problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka