Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jedzenie w delegacji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 17:19
    Witam
    Ostatnio podczas pobytu w delegacji nasunęło mi się takie pytanie: otóż -
    jadąc, prezes kazał wziąć mi zaliczkę na hotel i pożywienie - sam tak
    powiedział. Pojechałam tam z dwoma osobami i jedna z nich powiedziała że
    niemożliwe jest wliczanie pożywienia w koszta delegacji. Chodzi mi o posiłki
    np w drodze. W związku z tym, czy tak jest faktycznie? Zastanawia mnie to
    gdyż 21 zł diety raczej nie wystarczy na całodzienne wyżywienie jednego dnia,
    a skoro tak, to oprócz nieobecności w domu muszę dokładać do tego interesu...
    Jak więc z tym jest?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Magda

Obserwuj wątek
      • Gość: Marek Re: jedzenie w delegacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 17:26
        Na to jest 21 zł diety. Jeśli masz nocleg ze śniadaniem, ok, ale uważam, że za
        21 zł można sobie kupić jednodaniowy obiad, bułkę i coś do niej na śniadanie,
        nie przesadzajmy.
        • Gość: magda Re: jedzenie w delegacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 17:43
          No tak, tyle że po fakcie zastanowiły mnie słowa prezesa, który wyraźnie
          powiedział że zaliczka z kasy jest na hotel i jedzenie..Nie wiem jak mam to
          rozumieć.
          • Gość: Paweł Re: jedzenie w delegacji IP: *.aster.pl 21.11.05, 17:59
            Brać wszystkie rachunki na firmę a później z nimi do księgowej. Wtedy się
            wszystkiego dowiesz ;)
          • up_2_u Re: jedzenie w delegacji 21.11.05, 18:00
            wez fakture opisz ja spotkanie z kontrahentem( o to chodziło Twojemu szefowi)
      • andrejwww Re: jedzenie w delegacji 21.11.05, 20:11
        Na podstawie rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19
        grudnia 2001r.w sprawie szczegółowych zasad ustalania oraz wysokości należności
        przysługujących pracownikowi z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju.

§ 3.Z tytułu podróży odbywanej w terminie i miejscu określonym przez pracodawcę
        pracownikowi przysługują diety oraz zwrot kosztów:

1. przejazdów,
        2. noclegów,
        3. dojazdów środkami komunikacji miejscowej,
        4. innych udokumentowanych wydatków.

Dieta przeznaczona jest na pokrycie codziennych wydatków związanych z posiłkami
        i przysługuje w wysokości określonej przepisami.Jeżeli podróż służbowa trwa nie
        dłużej niż dobę i wynosi od 8 do 12 godzin, pracownikowi przysługuje połowa
        diety.Przy podróżny która trwa np.12 godzin, należy się dieta w pełnej
        wysokości.Jeśli podróż służbowa trwa dłużej niż dobe, wówczas przysługuje dieta
        w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę do 8 godzin przysługuje
        połowa diety.Za czas delegowania do miejscowości, w której pracownik zamieszkuje
        dieta nie się nie należy i nie będzie się należała jeśli pracownikowi zapewniono
        bezpłatne całodzienne wyżywienie.Stawki obowiązujące od 01.01.2003 r ;Dieta:
        20,00, Ryczałt noclegowy: 30,00, Ryczałt na dojazdy: 4,00.

"Pojechałam tam z dwoma osobami i jedna z nich powiedziała że
        niemożliwe jest wliczanie pożywienia w koszta delegacji. Chodzi mi o posiłki
        np w drodze. W związku z tym, czy tak jest faktycznie? "

Odpowiedż na Pani pytanie jest bardzo prosta - Minister Pracy i Polityki
        Społecznej określił stawki przysługujące pracownikowi w przypadku podróży
        służbowej.Dieta Dieta stanowi ekwiwalent pieniężny na pokrycie zwiększonych
        kosztów wyżywienia w czasie podróży służbowej - w rozporządzeniu określa kwote,
        jaką pracownik otrzymuje za całodzienne wyżywienie, a jeżeli w czasie odbywania
        podróży służbowej pracownik nocował, to przysługuje mu zwrot kosztów noclegu w
        hotelu.Natomiast w przypadku korzystania w podróży z własnego samochodu - zwrot
        kosztów eksploatacji samochodu określonych w rozporządzeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka