Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z Urzedem Pracy a umowa zlecenie

IP: 82.160.17.* 27.12.05, 16:58
    Od sierpnia przebywalam na bezrobociu z prawem do zasilku. Od wrzesnia
    przerwalam to (dostalam dodatek aktywizacyjny za znalezienie nowej pracy) i
    pracowalam na umowe zlecenie az do 22 grudnia br.Wg przepisow przysluguje mi
    nadal dodatek dla bezrobotnych jednak pani z urzedu pracy wymaga bym stawil
    sie u niej ze swiadectwem pracy do dnia 05.01. inaczej nie da mi zasilku :-
    (Jednak moj pracodawca powiedzial, ze wypisze owszem jakies zaswiadczenie ale
    nie swiadectwo pracy (bo chyba na umowe zlecenie nie jest konieczne
    swiadectwo pracy?) i to 06.01. dopiero. Wiec przekrocze o 1 dzien termin i
    nie dostane zasilku:-(? Jak to rozwiazac? kto ma jakis pomysl? bo wydaje mi
    sie ze pani z UP przesadza i ze powinny wystarczyuc jej rachunki. Ale czy to
    jest gdzies napisane? Pozdrawiam i prosze o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: jeasie Re: Problem z Urzedem Pracy a umowa zlecenie IP: 82.160.17.* 27.12.05, 20:32
        hmm.... nikt nie wie jak jest z umowa zleceniem?;-(
      • Gość: ann Re: Problem z Urzedem Pracy a umowa zlecenie IP: 82.160.102.* 27.12.05, 20:46
        Udaj się od razu do kierownika PUP, bo trafiłaś na głupią pracownicę. W
        przypadku umowy zlecenia nie wystawis się świadectwa pracy, a pani powinno
        wystarczyć zaświadczenie od zleceniodawcy, ewentualnie okazanie tej umowy-
        zlecenia.
        Co do terminów to nie rozumiem tego. Idź z umową w wyznaczonym terminie, a
        zaświadczenie donieś później.
        • Gość: Marta Re: Problem z Urzedem Pracy a umowa zlecenie IP: 84.40.254.* 28.12.05, 09:07
          Niestety nie potrafię Ci pomóc ale nurtuje mnie jedno....co to jest ten zasiłek
          aktywizacyjny i na jakich zasadach jest przyznawany? (tzn jakie wymogi trzeba
          spełnić aby go dostać itp) jeśli znajdziesz chwilkę to skrobnij tu parę słów -
          będe wdzięczna. Pozdrawiam cieplusio

Marta
          • jeasie Re: Problem z Urzedem Pracy a umowa zlecenie 28.12.05, 11:18
            Zasilek aktywizacyjny polega na tym, ze jesli jestes zarejestrowana w UP z
            prawem do zasilku i znajdziesz sobie sama prace- to ta kaska ktora otzrymujesz
            tak jakby sie "zawiesza", ale nie znika zupelnie - i w tym czasie dostarczasz
            do UP comiesieczne zaswiadczenie z pracy ile zarobilas i ze przepracowalas
            miesiac , a oni wyplacaja Ci dodatek aktywizacyjny w wysokosci ok. 30% zwyklego
            bezrobocia tj. 130-150 zl ;) Pomoglam Ci?
            • Gość: ekspercik Re: Problem z Urzedem Pracy a umowa zlecenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:16
              ale pamietajcie żeaby uzyskać dodatek aktywizacyjny nie można zarobić więcej
              niż bodajże minimalne wynagrodzenie lub jakaś inna kwota....
              a jesli chodzi o umowę zlecenie to nie wydaje się swiadectwa pracy a jedynie
              zaswiadczenie!
            • Gość: Marta Wielkie dzięki :) IP: 84.40.254.* 28.12.05, 17:50
              Pomogłaś ale się wkurzyłam deko, bo dlaczego odpycha się na bok osoby bez prawa
              do zasiłku? :( One już nie mają szans na zasiłek aktywizacyjny wg tego co
              piszesz...ciekawe dlaczego :-/ a przecież tym osobom jest trudniej znaleźć
              pracę, bo osoba która prawo do zasiłku nabyła, siłą rzeczy miała już jakąś
              pracę za minimalne wynagrodzenie!!! echhh ta Polska, zawsze wciska się kasę tym
              co już ją "mają" :( Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Marta
              • Gość: Jeasie Re: Wielkie dzięki :) IP: 82.160.17.* 28.12.05, 19:58
                no, nie martw sie ja teraz bede walczyla o 1 dzien z UP :-) Pozdrawiam! No nie
                ma w Polsce madrego prawa.
                • meliana coś mi tu nie gra 29.12.05, 11:02
                  pierwsze primo - termin
                  to dal Ciebie jest korzystne zgłosić się jak najwcześniej do PUP (bodajże do 7
                  dni od ustania pracy) - ponieważ wtedy po prostu odwieszą Ci zasiłek. Jeśli się
                  spóźnisz - będą od nowa sprawdzać, czy Ci się należy (czyli przepracowane 365
                  dni w ciągu 18 miesięcy przy płacy min. minimalnej).

drugie primo - dodatek
                  jego wysokość w Twoim przypadku nie zależy od uzyskiwanych dochodów - po prostu:
                  przez połowę okresu, za jaki przysługuje Ci zasiłek masz wypłacane do 30%
                  zasiłku (procenty zależne od decyzji PUP)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka