Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy należy się odprawa?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 09:30
    firma w której pracuje wręczyła wypowiedzenia warunków pracy gdyż zmienił się
    układ zbiorowy a wraz z nim zasady wynagradzania :-( Oczywiscie pracodawca
    przedstawił swoje propozycje, ale nie sa one satysfakcjonujace. Czy w związku
    z tym należy mi się dwumiesieczna odprawa (umowa na czas nieokreslony, 5 lat
    stażu?)
    Obserwuj wątek
      • Gość: lilithh Re: czy należy się odprawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:44
        Tylko w przypadku, jeśli nie przyjmiesz nowych warunków. Masz na to czas do
        upłynięcia połowy okresu wypowiedzenia. Składasz na piśmie informacje o
        nieprzyjęciu nowych warunków i - z mocy prawa - wypowiedzenie warunków pracy
        zmienia sie w wypowiedzenie całej umowy. Z prawem do odprawy.

Jeśli warunki przyjmiesz - odprawa sie nie należy.
        • Gość: pytajacy Re: czy należy się odprawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 11:19
          dziekuję za odpowiedź, oczywiście chodziło mi o przypadek braku zgody i
          podpisania sie pod nowymi warunkami.Właśnie przegladam kodeks pracy, ale nie
          znalazłam jeszcze paragrafu dotyczacego tego przypadku.Który to paragraf?
          • Gość: lilithh Re: czy należy się odprawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:34
            O tym że wypowiedzenie warunków pracy i płacy przy braku zgody pracownika
            zmienia sie w wypowiedzenie umowy, ze wszystkimi tego skutkami mówi art. 42
            par. 1-3 kp.

O tym że należy sie odprawa kp wprost nie mówi - to regulują tzw. ustawy
            okołokodeksowe, w tym przypadku ustawa z dnia 13 marca 2003r. " o szczególnych
            zasadach rozwiazywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczacych
            pracowników" art. 8.1 oraz 10.1.

Oczywiście musza tutaj istnieć następujace warunki:
            1/ pracodawca zatrudnia wiecej niż 20 pracowników (ze wzmianki o układzie
            zbiorowym wywnioskowałam ze tak jest)
            2/ WYŁĄCZNĄ przyczyną wypowiedzenia warunków są zmiany organizacyjne /
            regulaminowe / przekształceniowe pracodawcy, a nie np. niezadawalajaca ocena
            pracy pracownika i zwiazana z tym zmiana stanowiska lub pensji.
            pozdrawiam
            • Gość: pytający Re: czy należy się odprawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 13:59
              jeszcze raz dziękuję
              • Gość: kurski Re: czy należy się odprawa? IP: *.chello.pl 30.12.05, 08:50
                kop w tyłek Ci się należy co najwyżej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka