Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Matematyka?

IP: *.autocom.pl 26.01.06, 09:55
    Ciekawi mnie, jak wyglądają szanse na pracę po skończeniu tego kierunku? Studiuję matematykę na UJ. Duże szanse? Może lepsze AGH? Proszę o wypowiedź!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:02
        lepszy AGH - bez watpienia - sama ukonczylam tą uczelnie :) (ale nie
        matematyke, chociaz mialam tam znajomych i wiem, że mieli tam niezlą szkole
        zycia)
      • krzysztofsf Re: Matematyka? 26.01.06, 11:57
        Gość portalu: M. napisał(a):

> Ciekawi mnie, jak wyglądają szanse na pracę po skończeniu tego kierunku? Studiu
        > ję matematykę na UJ. Duże szanse? Może lepsze AGH? Proszę o wypowiedź!!!

A tak z ciekawosci.

Jaka prace planowales/as idac na te studia?
        Czy tez preferencje sie nie zmienily (ale jakos nie pytasz o konkretne zawody stanowiska) a jedynie sprawdzasz mozliwosci w upatrzonych przed studiami rodzajach stanowisk/pracy ?
        • Gość: M. Re: Matematyka? IP: *.autocom.pl 26.01.06, 12:00
          Myślałem o czymś związanym z finansami i bankowością. Taką też specjalizację wybrałem.
          • krzysztofsf Re: Matematyka? 26.01.06, 12:06

> Myślałem o czymś związanym z finansami i bankowością. Taką też specjalizację wy
            > brałem.

Tez tak dosyc ogolnie (jak marketing, zarzadzanie i reklama, dla humanistow).

Czyli praktycznie ZAWODU nie masz i dopiero sciezka zawodowa zacznie cie ksztaltowac w jakims kierunku.
            • Gość: M. Re: Matematyka? IP: *.autocom.pl 26.01.06, 12:08
              Czyli jaką Twoim zdaniem wybrac specjalizację? Wiesz co się dzieje na tych studiach?
              • krzysztofsf Re: Matematyka? 26.01.06, 12:16

> Czyli jaką Twoim zdaniem wybrac specjalizację? Wiesz co się dzieje na tych stud
                > iach?

Nie mam pojecia.
                Popytaj obsbsolwentow swojej uczelni - itp.itd.
                Kolega konczyl bankowosc w 94 czy 5-ym i mowil, ze spoznil sie o rok - "ETATY" juz poobsadzano i zostaly tylko miejsca okienkowe. a banki sie konsoliduja i zmniejszaja zatrudnienie.
                Pytaj absolwentow swojego kierunku, szukaj ich, i to w realu a nie w necie.
      • Gość: ania Re: Matematyka? IP: 80.55.210.* 26.01.06, 12:27
        Możesz zostać aktuariuszem. Pozdrawiam
      • Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 13:45
        Przeciez wiesz. Matematyka jest krolowa nauk i obok filozofii ksztaltuje cale
        nasze zycie. Oczywiscie, ze wieksze szanse na prace ma matematyk UJ niz osoba z
        AGH, ktora nie wie, ze po polsku w bierniku odpowiadamy na pytania: ,,kogo? co?".
        O ludziach po matematyce wiadomo, ze maja bardzo dobra pamiec, wyobraznie i sa
        konkretni. To bardzo cenne cechy, ktorych dyplom AGH nie gwarantuje.
        Wszelkie firmy, gdzie trzeba liczyc i analizowac bardzo chetnie przyjmuja
        matematykow.
        AGH szczycilo sie pewien czas temu, ze mozna tam dobrze opanowac jezyki obce.
        Ale i to najwidoczniej sie zmienilo. Ostatnio dzwonil do mnie ktos po AGH i
        bardzo przecietnie wladal jezykami. Pozdrawiam.
        • Gość: d Re: Matematyka? IP: *.man.poznan.pl 26.01.06, 14:06
          >AGH szczycilo sie pewien czas temu, ze mozna tam dobrze opanowac jezyki obce.
          > Ale i to najwidoczniej sie zmienilo. Ostatnio dzwonil do mnie ktos po AGH i
          > bardzo przecietnie wladal jezykami. Pozdrawiam.

AGH nie jest od kształcenia językowego...
          • krzysztofsf Re: Matematyka? 26.01.06, 14:08
            Gość portalu: d napisał(a):

> >AGH szczycilo sie pewien czas temu, ze mozna tam dobrze opanowac jezyki ob
            > ce.
            > > Ale i to najwidoczniej sie zmienilo. Ostatnio dzwonil do mnie ktos po AGH
            > i
            > > bardzo przecietnie wladal jezykami. Pozdrawiam.
            >
            > AGH nie jest od kształcenia językowego...

Uhm...
            Dlatego uwazam, ze na wszystkich uczelniach powinien byc obowiazkowy fakultet z jezyka polskiego - z obowiazkowymi lekturami oraz ortografia i gramatyka.
        • Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:37
          O ludziach po matematyce wiadomo, ze maja bardzo dobra pamiec, wyobraznie i sa
          > konkretni. To bardzo cenne cechy, ktorych dyplom AGH nie gwarantuje.

Przepraszam ale chyba żaden dyplom jakiejkolwiek uczelni nie gwarantuje nabycia
          powyższych cech. A moim zdaniem matematyka na jakiejkolwiek uczelni technicznej
          jest na wyższym poziomie aniżeli na jakimkolwiek uniwerku. O ile UJ jest bardzo
          cenioną uczelnią o tyle sądzę, że matematyka na AGH jest na wyższym poziomie i
          to nie tylko na tym głównym matematycznym kierunku, wiem co piszę bo sama przez
          to przeszłam a i jeszcze jedno wiem na jakie pytania odpowiada biernik bo
          przecież mam maturę...i trochę w głowie "oleju"
          Pozdrawiam
          • Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 15:01
            > Przepraszam ale chyba żaden dyplom jakiejkolwiek uczelni nie gwarantuje nabycia
            > powyższych cech.
            Piszac dyplom mialem na mysli proces dydaktyczny prowadzacy do otrzymania
            dyplomu. I w tym znaczniu dyplom, o ktorym mowa powyzej gwarantuje posiadanie
            w/w cech.
            > powyższych cech. A moim zdaniem matematyka na jakiejkolwiek uczelni technicznej
            > jest na wyższym poziomie aniżeli na jakimkolwiek uniwerku.
            Zaprzecze podajac prosty przyklad naboru na Politechnike Warszawska na studia
            doktoranckie. Kolejnosc po egzaminie z matematyki. Absolwenci Uniwersytetu
            Warszawskiego, potem dlugo, dlugo nikt, a potem absolwenci Politechniki
            Warszawskiej. Czy absolwenci AGH w ogole byli tam brani pod uwage, nie wiem.
            Listy z naborow na wspomniane studia sa zapewne gdzies dostepne i mozna sie z
            nimi zapoznac.
            > to przeszłam a i jeszcze jedno wiem na jakie pytania odpowiada biernik bo
            > przecież mam maturę...i trochę w głowie "oleju"
            Daj spokoj, tylko pograzasz AGH.
      • Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:26
        Niby dlaczego pogrążam AGH??? Poziom był i zapewne jest niezprzeczalnie wysoki.
        Każdy ma swoje doświadczenia czy to z konkretnymi uczelniami czy z absolwentami
        tychże uczelni.
        Powiem krótko jestem tegoroczną absolwentką, dwa ostatnie lata łączyłam pracę
        ze studiami i myślę, że mój pracodawca jest zadowolony zarówno z moich cech ale
        także z wiedzy jaką uzyskałam kończąc AGH, dlatego jakbym miala cofnąć czas to
        i drugi raz wybrałabym tą samą uczelnię... :)
        • Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 15:36
          > Niby dlaczego pogrążam AGH???
          Dlatego, ze nie znasz regul pisowni ojczystego jezyka?
      • Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:52
        A odpowiadając na pytanie M. to sądzę, że jak będziesz dobry w swoim fachu to
        niezależnie jaką skończysz uczelnię to znajdziesz dobrą pracę. Powodzenia w
        każdym razie życzę

Jeżeli chodzi o Ciebie jacobs to wyczuwam, że jakiś zdesperowany człowiek z
        Ciebie, LUDZIE MOGĄ MIEĆ SWOJE ZDANIE i może czasami być ono sprzeczne z
        Twoim!!! Musisz być tego świadomy ;)
        • Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 16:09
          > Jeżeli chodzi o Ciebie jacobs to wyczuwam, że jakiś zdesperowany człowiek
          > z Ciebie
          To nowy zarzut. Dotychczas zdarzalo sie, ze slyszalem, ze jestem za spokojny.
          > Ciebie, LUDZIE MOGĄ MIEĆ SWOJE ZDANIE i może czasami być ono sprzeczne z
          > Twoim!!! Musisz być tego świadomy ;)
          Na razie to, co piszesz, uswiadamia mi, ze absolwent(ka) Akademii
          Górniczo-Hutniczej cos twierdzi, ale nie podaje argumentacji.
          Acha, nie traktuj tego jako klotni, bo bardzo lubie ludzi z Malopolski.
          • Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 16:22
            To szkoda, ja niestety nie jestem z Małopolski...
            A jeżeli chodzi o argumentację, to są to przede wszystkim ludzie jakich
            poznałam w trakcie studiów w Krakowie - studenci tych wszystkich uczelni o
            których jest mowa.
            Argumentem, dla mnie, niestety nie jest fakt, iż na warszawską uczelnie -
            studia doktoranckie - zgłosili sie absolwenci warszawskich uczelni (w ogromnej
            większości) przypuszczalnie na studia doktoranckie np na UJ przeważajć będą
            zdecydowanie absolwenci krakowskich uczelni...
            • Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 16:55
              > większości) przypuszczalnie na studia doktoranckie np na UJ przeważajć będą
              > zdecydowanie absolwenci krakowskich uczelni...
              Lecz i tak absolwenci matematyki po uniwersytecie beda po egzaminie z matematyki
              wyzej sklasyfikowani niz absolwenci innych uczelni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka