Gość: M. IP: *.autocom.pl 26.01.06, 09:55 Ciekawi mnie, jak wyglądają szanse na pracę po skończeniu tego kierunku? Studiuję matematykę na UJ. Duże szanse? Może lepsze AGH? Proszę o wypowiedź!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:02 lepszy AGH - bez watpienia - sama ukonczylam tą uczelnie :) (ale nie matematyke, chociaz mialam tam znajomych i wiem, że mieli tam niezlą szkole zycia) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Matematyka? 26.01.06, 11:57 Gość portalu: M. napisał(a): > Ciekawi mnie, jak wyglądają szanse na pracę po skończeniu tego kierunku? Studiu > ję matematykę na UJ. Duże szanse? Może lepsze AGH? Proszę o wypowiedź!!! A tak z ciekawosci. Jaka prace planowales/as idac na te studia? Czy tez preferencje sie nie zmienily (ale jakos nie pytasz o konkretne zawody stanowiska) a jedynie sprawdzasz mozliwosci w upatrzonych przed studiami rodzajach stanowisk/pracy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Matematyka? IP: *.autocom.pl 26.01.06, 12:00 Myślałem o czymś związanym z finansami i bankowością. Taką też specjalizację wybrałem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Matematyka? 26.01.06, 12:06 Gość portalu: M. napisał(a): > Myślałem o czymś związanym z finansami i bankowością. Taką też specjalizację wy > brałem. Tez tak dosyc ogolnie (jak marketing, zarzadzanie i reklama, dla humanistow). Czyli praktycznie ZAWODU nie masz i dopiero sciezka zawodowa zacznie cie ksztaltowac w jakims kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Matematyka? IP: *.autocom.pl 26.01.06, 12:08 Czyli jaką Twoim zdaniem wybrac specjalizację? Wiesz co się dzieje na tych studiach? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Matematyka? 26.01.06, 12:16 Gość portalu: M. napisał(a): > Czyli jaką Twoim zdaniem wybrac specjalizację? Wiesz co się dzieje na tych stud > iach? Nie mam pojecia. Popytaj obsbsolwentow swojej uczelni - itp.itd. Kolega konczyl bankowosc w 94 czy 5-ym i mowil, ze spoznil sie o rok - "ETATY" juz poobsadzano i zostaly tylko miejsca okienkowe. a banki sie konsoliduja i zmniejszaja zatrudnienie. Pytaj absolwentow swojego kierunku, szukaj ich, i to w realu a nie w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Matematyka? IP: 80.55.210.* 26.01.06, 12:27 Możesz zostać aktuariuszem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 13:45 Przeciez wiesz. Matematyka jest krolowa nauk i obok filozofii ksztaltuje cale nasze zycie. Oczywiscie, ze wieksze szanse na prace ma matematyk UJ niz osoba z AGH, ktora nie wie, ze po polsku w bierniku odpowiadamy na pytania: ,,kogo? co?". O ludziach po matematyce wiadomo, ze maja bardzo dobra pamiec, wyobraznie i sa konkretni. To bardzo cenne cechy, ktorych dyplom AGH nie gwarantuje. Wszelkie firmy, gdzie trzeba liczyc i analizowac bardzo chetnie przyjmuja matematykow. AGH szczycilo sie pewien czas temu, ze mozna tam dobrze opanowac jezyki obce. Ale i to najwidoczniej sie zmienilo. Ostatnio dzwonil do mnie ktos po AGH i bardzo przecietnie wladal jezykami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Matematyka? IP: *.man.poznan.pl 26.01.06, 14:06 >AGH szczycilo sie pewien czas temu, ze mozna tam dobrze opanowac jezyki obce. > Ale i to najwidoczniej sie zmienilo. Ostatnio dzwonil do mnie ktos po AGH i > bardzo przecietnie wladal jezykami. Pozdrawiam. AGH nie jest od kształcenia językowego... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Matematyka? 26.01.06, 14:08 Gość portalu: d napisał(a): > >AGH szczycilo sie pewien czas temu, ze mozna tam dobrze opanowac jezyki ob > ce. > > Ale i to najwidoczniej sie zmienilo. Ostatnio dzwonil do mnie ktos po AGH > i > > bardzo przecietnie wladal jezykami. Pozdrawiam. > > AGH nie jest od kształcenia językowego... Uhm... Dlatego uwazam, ze na wszystkich uczelniach powinien byc obowiazkowy fakultet z jezyka polskiego - z obowiazkowymi lekturami oraz ortografia i gramatyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:37 O ludziach po matematyce wiadomo, ze maja bardzo dobra pamiec, wyobraznie i sa > konkretni. To bardzo cenne cechy, ktorych dyplom AGH nie gwarantuje. Przepraszam ale chyba żaden dyplom jakiejkolwiek uczelni nie gwarantuje nabycia powyższych cech. A moim zdaniem matematyka na jakiejkolwiek uczelni technicznej jest na wyższym poziomie aniżeli na jakimkolwiek uniwerku. O ile UJ jest bardzo cenioną uczelnią o tyle sądzę, że matematyka na AGH jest na wyższym poziomie i to nie tylko na tym głównym matematycznym kierunku, wiem co piszę bo sama przez to przeszłam a i jeszcze jedno wiem na jakie pytania odpowiada biernik bo przecież mam maturę...i trochę w głowie "oleju" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 15:01 > Przepraszam ale chyba żaden dyplom jakiejkolwiek uczelni nie gwarantuje nabycia > powyższych cech. Piszac dyplom mialem na mysli proces dydaktyczny prowadzacy do otrzymania dyplomu. I w tym znaczniu dyplom, o ktorym mowa powyzej gwarantuje posiadanie w/w cech. > powyższych cech. A moim zdaniem matematyka na jakiejkolwiek uczelni technicznej > jest na wyższym poziomie aniżeli na jakimkolwiek uniwerku. Zaprzecze podajac prosty przyklad naboru na Politechnike Warszawska na studia doktoranckie. Kolejnosc po egzaminie z matematyki. Absolwenci Uniwersytetu Warszawskiego, potem dlugo, dlugo nikt, a potem absolwenci Politechniki Warszawskiej. Czy absolwenci AGH w ogole byli tam brani pod uwage, nie wiem. Listy z naborow na wspomniane studia sa zapewne gdzies dostepne i mozna sie z nimi zapoznac. > to przeszłam a i jeszcze jedno wiem na jakie pytania odpowiada biernik bo > przecież mam maturę...i trochę w głowie "oleju" Daj spokoj, tylko pograzasz AGH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:26 Niby dlaczego pogrążam AGH??? Poziom był i zapewne jest niezprzeczalnie wysoki. Każdy ma swoje doświadczenia czy to z konkretnymi uczelniami czy z absolwentami tychże uczelni. Powiem krótko jestem tegoroczną absolwentką, dwa ostatnie lata łączyłam pracę ze studiami i myślę, że mój pracodawca jest zadowolony zarówno z moich cech ale także z wiedzy jaką uzyskałam kończąc AGH, dlatego jakbym miala cofnąć czas to i drugi raz wybrałabym tą samą uczelnię... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 15:36 > Niby dlaczego pogrążam AGH??? Dlatego, ze nie znasz regul pisowni ojczystego jezyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:52 A odpowiadając na pytanie M. to sądzę, że jak będziesz dobry w swoim fachu to niezależnie jaką skończysz uczelnię to znajdziesz dobrą pracę. Powodzenia w każdym razie życzę Jeżeli chodzi o Ciebie jacobs to wyczuwam, że jakiś zdesperowany człowiek z Ciebie, LUDZIE MOGĄ MIEĆ SWOJE ZDANIE i może czasami być ono sprzeczne z Twoim!!! Musisz być tego świadomy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 16:09 > Jeżeli chodzi o Ciebie jacobs to wyczuwam, że jakiś zdesperowany człowiek > z Ciebie To nowy zarzut. Dotychczas zdarzalo sie, ze slyszalem, ze jestem za spokojny. > Ciebie, LUDZIE MOGĄ MIEĆ SWOJE ZDANIE i może czasami być ono sprzeczne z > Twoim!!! Musisz być tego świadomy ;) Na razie to, co piszesz, uswiadamia mi, ze absolwent(ka) Akademii Górniczo-Hutniczej cos twierdzi, ale nie podaje argumentacji. Acha, nie traktuj tego jako klotni, bo bardzo lubie ludzi z Malopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Matematyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 16:22 To szkoda, ja niestety nie jestem z Małopolski... A jeżeli chodzi o argumentację, to są to przede wszystkim ludzie jakich poznałam w trakcie studiów w Krakowie - studenci tych wszystkich uczelni o których jest mowa. Argumentem, dla mnie, niestety nie jest fakt, iż na warszawską uczelnie - studia doktoranckie - zgłosili sie absolwenci warszawskich uczelni (w ogromnej większości) przypuszczalnie na studia doktoranckie np na UJ przeważajć będą zdecydowanie absolwenci krakowskich uczelni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Matematyka? IP: *.brda.net 26.01.06, 16:55 > większości) przypuszczalnie na studia doktoranckie np na UJ przeważajć będą > zdecydowanie absolwenci krakowskich uczelni... Lecz i tak absolwenci matematyki po uniwersytecie beda po egzaminie z matematyki wyzej sklasyfikowani niz absolwenci innych uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś