Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pomoc księgowej

IP: *.zax.pl / *.zax.pl 02.02.06, 19:29
    Witam

W firmie w której pracuję do tej pory byłam sekretarką. Ze względów
    finansowych nastąpiła redukcja etatów, zwolnienie pomocy księgowej i odtąd
    będę pełniła rolę pomocy księgowej i sekretarki. Nie wiem co robić. Potwornie
    się boję. Zupełnie nie znam sie na księgowości. Nigdy w życiu nie wystawiałam
    faktury. Boję się, że sobie nie poradzę w nowej roli.
    Jak myślicie czy osoba, która nigdy czegoś takiego nie robiła poradzi sobie,
    tym bardziej, ze właściwie sama będę musiała do wszystkiego dojść. I jeszcze
    jedno. Nie mamy w firmie swojej księgowej, te sprawy załatwia nam biuro
    rachunkowe.
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam, Wandzia
    Obserwuj wątek
      • Gość: Solaria Re: Pomoc księgowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 19:37
        Ja też z sekretarki "rozwinęłam się" jako pomoc księgowej. U mnie odbyło się to
        naturalnie i nie miałam żadnych problemów. Wystawienie faktury jest smiesznie
        proste, sprawdzanie dokumentów czy nawet ich dekretowanie też. Wszystko zależy
        od osoby która cię wprowadza. Zajmuje sie też kadrami i różnymi sprawami
        pracowniczymi. Do wielu rzeczy dochodziłam sama, gdzieś przeczytałam lub
        wzorowałam się na dokumentach poprzedniczki. Na początku może wydawac się to
        dla laika jakimiś bardzo zawiłymi sprawami, ale tak nie jest. Głowa do góry,
        napewno będzie dobrze, a może i jakaś podwyżka...
      • Gość: Kasia Re: Pomoc księgowej IP: *.aster.pl 02.02.06, 22:33
        Witam, na pewno dasz sobie radę, pozdrawiam i trzymam kciuki. :)
      • Gość: jacek Re: Pomoc księgowej IP: *.compi.net.pl 03.02.06, 12:15
        spoko ! czeka Cię tylko sporo przejazdów lub spacerów - zależy jak daleko jest to biuro :)
      • landrynka8 Re: Pomoc księgowej 03.02.06, 14:18
        Spokojnie pomoc ksiegowej to nie to samo co samodzielna ksiegowa.
        W firmie jest prowadzona pełna ksiegowość?
        (dekretowanie dokumentów księgowych to odpowiedzialna praca i robi to z
        pewnością wasze BR).
        Na czym Twoje nowe obowiazki mają polegać?
        • Gość: Zmartwona Wandzia Re: Pomoc księgowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:33
          O rany!

Sama dokładnie nie wiem co mam robić.
          Na pewno do moich obowiązków będzie należało roziczenie pracowinków z pieniedzy,
          które dostaja na rózne zakupy, wystawianie faktur, jakies bilanse miesięczne i
          do tego wszystko to co robiłam do tej pory czyli kawka dla prezesów i gości,
          zamówienia, poczta itd, itd. I do tego dochodzą kadry na których też się nie
          znam (pełne kadry prowadzi biuro rachunkowe)
      • iwonaje Re: Pomoc księgowej 05.02.06, 12:23
        Porozmawiaj z osobą z biura rachunkowego, która was obsługuje. Tej osobie
        najbardziej będzie zależeć, żebyś Ty wszystko dobrze przygotowała, bo wtedy ona
        będzie mieć mniej problemów. Z pewnością będzie Ci wolała dwa razy coś wyjaśnić
        niż wszystko potem poprawiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka