miyamoto Jest na to sposób 27.02.06, 13:01 Założyłem w Polsce działąność gospodarczą i wybrałem podatek liniowy 19%. Z angielską firmą rozliczam się jako firma (wystawiam fakturę) a dochód opodatkowuję w Polsce (po odliceniu kosztów efektywnie 15%). W Anglii przebywam nie wiecej niz 183 dni w ciagu roku (mona odliczyc dni w ktorych wjeżdzasz/wyjeżdzasz z Anglii), więc nie płące tam podatku. Ponieważ na weekendy wracam do Polski daje to efektywie możliwość pracy 3/4 roku w Anglli i pozostałe 1/4 bądź w innym krau bądź długie wakacje :) Wiadomo że nie wszyscy pracodawcy w Anglii zechcą rozliczac się pracownikiem jak z firmą, ale na rynku IT w którym dzialam jest to powszechne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 13:06 a ja wrocilam do Polski po roku pobytu w Anglii, troszke zarobilam ale postanowilam tutaj szukac pracy...i co ...wielkie nic siedze w domu i szukam pracy, wprawdzie mialam kilka rozmow ale czulam sie, jak na jakims castingu i nigdy pozniej nie zadzwonili. I co, za moją mała depresje z tytuły nie posiadania pracy mam jeszcze zaplaci fiskusowi???....dajcie mi prace, stwórzcie warunki godnego życia tutaj..dopiero potem domagajcie sie podatku. A moze panowie politykowi powinni jakis procent swoich pensji przeznaczy na walkę z bezrobociem???. Co za beznadzieja w tym kraju....nic tylko wyjechać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 87.207.173.* 27.02.06, 17:12 załamana proponuje powrót do UK. Tutaj nic się nie zmieniło jest jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 27.02.06, 13:07 a ja szczerze mowiac p***le polskiego fiskusa i nie zaplace, a jak sie przyczepia, to powiem ze jestem tylko sezonowo w Polsce i jak tylko skoncze studia wyjezdzam do Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatu Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: S1PS,1.* / *.ing.nl 27.02.06, 13:11 Gazeta Wyborcza zamiast w imieniu Ministerstwa Finsnow infromowac podatknikow o zobowiazaniach mogla by miec nieco wiecej ambicji i pokusic sie o komentarz ze te 13tys funtow w angli wystarcza na bardzo 'kiepskie' zycie (wyobrazmy sobie teraz dorosla osobe cofajaca sie do czsow koloni szkolnych i dzielaca pokoj z dwoma innymi bo na wiecej za 13tys na pewno ja nie stac. Do tego musi ona zaoszczedzic 100funtow miesiecznie tylko na pokrycie podatku!!! Proponuje przenikliwym dziennikarzom gazety pofatygowac sie i zastanowic nad takimi juz skrajnymi nieprawidlowosciami w polskim prawie podatkowym jak nop zakaz odliczania od podstawy opodatkowania skladek za ubezpieczenie zdrowotne i spoleczne placonych np w anglii ktore beda ostatecznie jedyna podstawo dostepu do np sluzby zdrowia w Polsce a co kazdy obywatel polski zarabiajacy w Polsce zrobic moze rozliczajac sie z fiskusem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek z polnocy Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.80-203-169.nextgentel.com 27.02.06, 13:13 jezus maria, wszyscy swieci, polak to marudzi i marudzi, nic mu nie pasuje, siedzi w "Ladku" 3-4 miesiace i juz mu nie odpowiada ze musi zaplacic jakis podatek w panstwie w ktorym spedzil reszte roku. Ja placa prawie 50% podatek i nie narzekam wiec przestancie sie tak obnosic z tym "ja zarabiam tyle, ja zarabiam tyle, ale panstwu ktore mnie wyksztalcilo i dzieki ktoremu zbieram spory bonus za pochodzenie to kuzwa nic nie zaplace". jedz sobie kurka do tesco i kup sobie cos zupelnie niepotzrebnego, najlepiej kalorycznego cobys szybko w naturze stwierdzil sprawnosc angielskiej publicznej sluzby zdrowia. tyle czp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjeżdżający Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 20:27 a płać sobie nawet 100%, nikogo to nie obchodzi, a wykształciłem si sam i jeszcze zapłaciłem za to naszemu kochanemu krajowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek z poludni Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 13:53 Na taka kierowaną zawiścią opinię pozbawioną logicznych argumentów szkoda nawet odpisywać. Ten Pan nie zauważa różnicy w kosztach utrzymania, tego że Polacy PŁACĄ podatek w Wielkiej Brytanii a w Polsce DOPŁĄCAJĄ bo ktoś interpretuje przepisy tak jakby podatnik dojeżdżał do Wielkiej Brytanii codziennie i żył w Polsce wg kosztów polskich. Skoro ten człowiek płaci w Polsce prawie 50 % podatek / choć takiej skali nie ma / to widać siedzi sobie na ciepłej posadce, nie rozumie sedna sprawy o której jest forum a stać go tylko na obrażliwy uczestników forum tekst. Zastanów sie człowieku z północy - pseudokatoliku i nie przywołuj imienia boskiego bo to profanacja w Twoich ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
maakay Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 27.02.06, 13:30 z tą zaliczką wpłacaną w Polsce i czynnym żalem to już przesada. ja płacę 20 % zaliczki w uk, a potem jeszcze prawie tyle samo mam zapłacić w kraju. to co mi zostanie na życie, ja zarabiam dla siebie, a nie żeby obdzielać fiskusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.swgfl.org.uk / *.swgfl.ifl.net 27.02.06, 13:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela a jesli?? IP: *.swgfl.org.uk / *.swgfl.ifl.net 27.02.06, 13:58 a jesli pracuje w W. Brytanii i nie zarobilam, jak 'p. Jan' 13 tys. tylko znacznie mniej; a wyjechalam dlatego, ze panstwo polskie mimo ukonczenia studiow nie dalo mi zadnych szans na prace i na mozliwosc placenia podatkow tam; i oczywiscie kiedys chce wrocic, bo co to za zycie tutaj...ale nie moge tego powiedziec na 100%, To czy moge sobie odpuscic rozliczenie sie z UP?? czy ktos sie orientuje, czy istnieje jakas lacznosc miedzy biurem podatkowym w W. Bryt. i w Polsce?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Jestem marynarzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:40 Tak jak napisalem jestem marynarzem Gdy pracowalem na statku placilem podatki na Cyprze bo tam byl zarejstrowany armator. W ostatnim roku oprocz dochodow uzyskanych z tego tytulu pracowalem na ladzie - w Polsce. Pytanie jest takie jak sie teraz rozliczyc wiem ze musze. Jesli ktos zna jakas fimre podatkowa ktora zajmuje sie takimi sprawami prosze o inforemacje Odpowiedz Link Zgłoś
ksiazemaly Re: Jestem marynarzem 11.04.06, 17:30 Takie rozliczenie to nie jest wielki problem. Rozliczasz się w oparciu o tzw stope procentową. Napisz na mojego maila ksiazemaly@gazeta.pl to Ci pomoge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.server.ntli.net 27.02.06, 14:44 sprawa jasna - nie wracac! czytam artykuly na ten temat, z coraz wiekszym niedowierzaniem, te darmozjady szukaja nowej dojnej krowy, mlodzi opuszczaja masowo ten kraj bez perspektyw, wiekszosc "chce wracac", ale po co? zlodziejstwo i wyzysk w Polsce, bezczelnosc i arogancja... z jakiej niby racji mialbym placic podatki w kraju, ktory nic mi nie daje, a co do wyksztalcenia - bo ten argument sie pojawia - to po pierwsze musialbym dziekowac swoim rodzicom, ktorzy tez placa podatki, a nie panstwu, ktore nic mi nie dalo, po drugie co mi po wyksztalceniu w kraju, w ktorym bezrobocie rosnie mimo, ze ludzi ubywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and ja nie place bo nie musze IP: 83.104.26.* 27.02.06, 15:37 Mysle, ze wlasciwie to nie trzeba placic podwojnego podatku (po zaplaceniu juz jednego w uk), gdy mieszkasz tam na stale a masz polski paszport. wystarczy, ze zarejestrujesz sie w inland revenue i wypelnisz formularz, ze chcesz zostac na stale. o obywatelstwo i tak mozesz ubiegac sie po kilku latach (chyba 7u), a przeciez wcale po tych latach ciezkiej pracy wcale nie musisz ubiegac sie o obywatelstwo. tak ja to rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and i jeszcze jedno IP: 83.104.26.* 27.02.06, 15:42 ja wroce na 100% do kraju... a nie pracuje w uk jako sprzatacz czy plastrarz. I nie jestem jedynym takim tutaj. Zycze wszytkim powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
grabekh Znajda nawet u diabla w dupie 27.02.06, 15:48 czolem towarzysze Niezla heca to poto wszyscy wyjezdzaja placac tam na utrzymanie tamtego panstwa zeby troche przywiezc ze soba i zaplacic za zalegle oplaty na utrzymanie polszy k=a niezle...,,powiadam wam porzuccie nadzieje przyszywani londynczycy zwyjezdzajacy z zupkami chinskimi na miesiac z wynajetym pokojem na kilku . nieoplaconym haraczem hom ofisu , robiacym dalej zakupy w lidlu itd Moga mnie kurde zlapac odsiedze swoj podatek polski z duma w dziale * dorobkiewicze co swego kraju nie kochaja i placic na administracje nie chca * ps to ile tych ludzi wyjechalo no kto sie teraz pochwali k-a k-a k-a POLSZA SIE BRONI TO NIE JEST PODWOJNE OPODATKOWQANIE TYLKO WPLATA ROZNICY, POPIS OBNIZY NAM PODATKI BECIKOWE DLA WYJEZDZAJACYCH I WYPRAWKE BEDZIE JEDNEGO BEZROBOTNEGO MNIEJ PANIE KWACZYNKI !!!! grabekh@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.SERVER / *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 15:59 Najpierw w Polsce rosnąca z roku na rok armia różnych urzędników robi wszystko aby utrudnić powstawanie miejsc pracy,inni traktują pracobiorców jak bydło.To jest przyczyną wyjazdów wielu ludzi za chlebem do obcych krajów.Wtedy pazern urzędnicy fiskusa wyciągają nieubrudzone pracą rączki po te cięzko zarobione pieniądze nie przyjmując do wiadomości,że zarobki Polaków tam do wysokich nie należą.Jeżeli zacznie wyjeżdżać coraz więcej ludzi to kto żłoży się nasz budżet.Czyżby zgodnie z filozofią Urbana budżet wyżywi się sam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Spac spokojnie . IP: *.res.east.verizon.net 27.02.06, 16:40 Publikacja nie odpowiada na wiele pytan. Jest plytka. Np. Polska nie posiada z USA zadnego porozumienia o zaliczaniu przepracowanych lat do emerytury a Unia takie posiada. Pracujac w USA zaliczaja tutaj przepracowane kwartaly do emerytury. W Polsce one nie sa uznane podobnie polskie w USA. Zatem placenie podatku mija sie z celem. Mieszkam juz tutaj kiklanascie lat i nic nie zaplacilem. Rowniez nikt z moich znajomych tego nie robi. Spie spokojnie i place tylko jeden podatek. Mam paszport polski ktory sobie lezy. Podatek trzeba placic i polacy go placa ale tylko wg.zasady 183 dni. Placa dwa podatki. Reszta placi tylko jeden. Nie dosyc tego z uwagi na niemozliwosc przyjazdu i nieposiadanie numerow wielu polakow rozlicza sie jako osoba samotna placac znacznie wiekszy podatek bez znizek. Jak widac jest to niedopracowane i pozostaje to tylko zyczeniem aby ludzie placili. Prosze spac spokojnie i przestrzegac 183 dni. Wlasnosc posiadana w innych krajach rowniez podlega opodatkowaniu i nie stanowi podstawy do miejsca centrum. To oczywiscie jest wytwor urzednikow. Jezeli posiadasz cos w Polsce to placisz za to podatek w Polsce a albo i tam gdzie mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
jurekk1948 Achtung !!! 28.02.06, 01:10 >> Pracujac w USA zaliczaja tutaj przepracowane kwartaly do > emerytury. >> UWAGA !!!! Nie mieszkam w USA (tylko w Kanadzie) ale cos mi sie obilo o uszy, ze aby dostac jakakolwiek emeryture z USA, to trzeba pracowac i placic podatki w USA przynajmniej 10 lat !! Nie jestem tego pewien w 100% wiec moze ktos DOBRZE poinformowany i mieszkajacy w USA od wielu lat napisze cos wiecej na ten temat Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100dent Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.ae.poznan.pl 27.02.06, 16:45 wyjechalem do UK na 4 miechy (wakacje, po zdanej sesji) co pozwolilo mi zarobic prawie 25tys po odzyskaniu podatku, wychodzi na to ze przez pozostale 8 mies. bytowania w PL mam ok 3tys miesiecznie na zycie nie pracujac w ogole!... pytanie - czy mozna sie przestawic na poziom wynagrodzen tutaj panujacy czyli ok 1500 na reke z wyzszym wyksztalceniem-na starcie-w wiekszym miescie-pracujac jak murzyn po 10h dziennie??? nie czuje sie zmotywowany. a podatku oczywiscie polskiemu fiskusowi nie zaplace. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40% Czyzby IP: 80.48.211.* 27.02.06, 17:19 Nie rozumiem czemu te emocje na forum. Przeciez to logiczne. Jezeli przebywacie wiekszosc czasu za granica to zalatwcie sobie rezydencje tamtejsza i plaćcie podatki tam. Jezeli jezdzicie tylko na saksy to placicie w Pl. Tak czy owak podatki trzeba placic wszedzie ( poza nielicznymi rajami ), tak samo maja pracujacy w Anglii Czesi czy Litwini, czy Hiszpanie. Dlaczego państwo polskie mialo byb byc tak wspanialomyslne i odpuscic jakiejs grupie placenie podatkow? Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Zaplac wiec i Ty 27.02.06, 18:06 > Dlaczego państwo polskie > mialo byb byc tak wspanialomyslne i odpuscic jakiejs grupie placenie podatkow? Bo panstwo polskie nie daje tej grupie podatnikow zupelnie nic (doslownie) wiec wypadaloby zeby rowniez nie zabieralo od tych podatnikow nic. A jakbys sie czul,gdyby sie nagle okazalo ze musisz placic rowniez podatek w np Gruzji, gdyby wyszlo , ze jestes Gruzinem,bo w szpitalu Cie ktos podmienil ? Tylko nie mow,ze to sie nie liczy, bo praktycznie ciagle jestes w Polsce,gdyz nie ma powodu z tego co piszesz,dla ktorego mialbys byc traktowany inaczej niz reszta podatnikow Gruzinskich. Plac rocznie kilka tysiecy zlotych Gruzji za....no wlasnie: za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Zaplac wiec i Ty IP: *.res.east.verizon.net 27.02.06, 18:21 Kiedy komuna uchwalala to prawo nie bylo zadnej pracy na zachodzie.A obecnie sie wszystko zmienilo i jest zbyt duza roznica w zarobkach. Poziom jest zbyt duzy.Dla anglika pracujacego w USA to zaden problem bo place wyrownane i wszystko do emerytury zaliczaja. A Polska nie i dodatkowo chce pieniadze nie zaliczajac nawet lat pracy. Amerykanin gdy pojedzie do pracy w innym kraju jest zwolniony z podatku o ile pamietam od pierwszych 70 tysiecy $. Zatem placic musza tylko ci ktorzy zyja tu i tam. Trzeba zatem zawsze i wszedzie zostac od samego poczatku rezydentem. Jezeli wystapisz o emeryture w Anglii to placic bedzie ...Polska Anglii za ciebie bo w Anglii uznaja twoje lata przepracowane w Polsce. W USA nie i nie plac bo nic z tego nie ma i tak naprawde to jest niewymagane.A sam podatek tez jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek kimono Re: Czyzby IP: 81.144.199.* 27.02.06, 18:49 > Nie rozumiem czemu te emocje na forum. Przeciez to logiczne. Ale co ty pie..sz, wsadz sobie w dupe ta logike! Czemu ci w Irlandii nie musza placic? Mozesz to 'logicznie' wyjasnic? Mieszkam w UK 2 lata i chce wrocic, ale zaraz sie do mnie ci od 'logiki' przypieprza i nie pomoze zadne zaswiadczenie - juz ja znam ten urzad darmozjadow. ZK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kflsfs pieprzyc Urzad skarbowy IP: *.pk.edu.pl 25.03.06, 16:28 sa 2 rozwiazania tej sprawy: jesli chcesz byc NAIWNY to plac Urzedowi podatek jesli chcesz byc zlodziejem to miej ich w d.... kwestia sumienia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.telia.com 27.02.06, 18:30 Nie tylko panstwo polskie stosuje takie metody. Dowiedz sie najpierw zanim zaczniesz bluzgac na Polske. Odpowiedz Link Zgłoś
anta10 Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 27.02.06, 18:45 Niedlugo wyjezdzam na min. 6 m-cy, w tym roku podatkowym nie mialam zadnych dochodow w Polsce, zatem czy musze tutaj tez placic podatek? Juz sama nie wiem - co z ta liczba 183 dni? Kurcze, przerabane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gromax Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 00:26 > co z ta liczba 183 dni? Kurcze, przerabane. pomnóż razy dwa i pomyśl z czym ci się to skojarzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 27.02.06, 19:25 Calkowicie zgadzam sie z tym ze podatnik placi podatek w miejscu zamieszkania, niezaleznie od miejsca wykonywanej pracy, ale nie wiem skad autor artykulu posiada informacje na temat definicji miejsca zamieszkania. Wedlug prawa podatkowego a dokladnie umowy miedzynarodowej zawartej miedzy Polska a Wielka Brytania w 1978 ( a moze nawet 1976 ) roku na ustanowienie miejsca zamieszkania dla celow podatkowych skladaja sie 3 punkty 1. Miejsce interesow zyciowych, gdzie znajduje sie rodzina, dom, konta w banku itd.. 2 Miejsce gdzie podatnik zwykle przebywa 3 Obywatelstwo Wiec jezeli nie mozna ustalic na podstawie pkt 1 bierze sie pod uwage pkt 2 a jezeli nie mozna ustalic na posdst pkt 2, bierze sie pod uwage pkt 3. Jezeli w dalszym ciagu nie mozna ustalic miejsca zamieszkania wtedy umawiajace sie strony musza sie porozumiec. Wiekszosc pracownikow urzedow podatkowych nie zna tresci ani jednej linijki ustawy, co jest smieszne i w pewnym sensie zalosne. Widocznie bedac na panstwowej posadzie doksztalcac sie nie trzeba. Wystarczy przeczytac dokladnie ustawe o unikaniu podwojnego opodatkowania ( ktora jest nadrzedna ustawa ) oraz ustawe o podatkach w RP zebu jasno sprecyzowac kto ma sie rozliczac a kto nie. Chyba nie bedzie trudno udowodnic, ze obywatel Polski przebywajacy w UK 2 lata, posiadajacy UK prawo jazdy, konta w banku, samochod, umowy wynajmu mieszkania, rachunki za tel, gaz, prad, nie majac jednoczesnie w Polsce nic, nie jest zobowiazany rozmawiac z polskim urzedem podatkowym. Pozdrawiam i odsylam do ustawy Odpowiedz Link Zgłoś
sonia25 Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 28.02.06, 14:54 no wlasnie ale jaka jest sytuacja osob ktore mieszkaja w uk od powiedzmy 5 lat, maja tam konta w banku, rachunki za elektr, itp, umowy wynajmu itd ale jednoczesnie buduja dom w polsce za pieniadze zarobione w uk - gdzie jest wtedy osreodek zycia ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrw Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 01.03.06, 04:46 sonia25 napisała: > no wlasnie ale jaka jest sytuacja osob ktore mieszkaja w uk od powiedzmy 5 lat, maja tam konta w banku, rachunki za elektr, itp, umowy wynajmu itd ale > jednoczesnie buduja dom w polsce za pieniadze zarobione w uk - gdzie jest wtedy> osreodek zycia ??? masz jakies watpliwosci? Odpowiedz Link Zgłoś
simpson0107 Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 27.02.06, 19:44 A czy nasze kochane panstwo zdaje sobie sprawe, ze pan Kowalski pracujacy teraz w Wielkiej Brytanii oszczedza GRUBE pieniadze, ktore potem PRZYWIEZIE DO POLSKI i tam je WYDA? Gdyby siedzial teraz w POLSCE to zarobil by - hm... jezeli skonczyl wyzsze studia to ile moglby zarobic? Bylby chyba niezmiernym szczesciarzem, jesli przez rok zarobilby 15000 zlotych. A tak pracujac w Wlk. Brytanii zarobi 60000 zlotych, z czego najprawdopodobniej 30000 WYDA w Polsce kupujac dzialke, materialy budowlane, samochod, inwestujac...... No chyba ze juz nigdy do Polski nie wroci, zeby uniknac zlodziejskich podatkow. I to chyba bedzie najmatrzejsze rozwiazanie, Panie Kowalski. Swoja droga, Polska zawsze za przedsiebiorczosc i odwage karze, a nagradza cwaniactwo i nierobstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snim Jaka jest skala czasowa pojecia przeniesienia IP: *.adsl.supanet.net.uk 27.02.06, 19:51 centrum interesow zyciowych? To jest bardzo istotne pytanie. Wezmy taki przyklad wyjechalem do UK, przez kilka lat nie placilem podatku bo przenioslem "centrum interesow zyciowych". Po 5 latach stwierdzam ze mi sie w UK juz nie podoba. Czy mam zaplacic podatek za zalegle lata? (wiecej niz 5 lat zakladam ze nie ze wzgledu na przedawienie.... Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Dokladnie. Te sformulowania i interpretacje sluza 07.03.06, 00:42 wylacznie temu zeby urzednik mogl tobie tlumaczyc jak mu sie chce to co tam jest napisane. Z tego co wiem to urzedach skarbowych siedza typy z czasow prl. I awansy dostaje sie z wyjatkowe gnebienie ludzi ze wskazaniem na szczegoolne okrocienstwa ( zawlaszczenie majatkow, areszt, blokowanie kąt bankowych itd...) wiec patrz na zycie realnie i mysl o sobie swojej rodzinie przyjaciolacy a potem gdzies o tej ziemi a kraj jako wspolnota ludzi o nazwie Polska niestety wiesz jak ciebie traktujesz. Nie Polska jest dla ciebie a ty dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pimpek Re: Jaka jest skala czasowa pojecia przeniesienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:09 Wydaje mi się, że gdyby czytać przepisy tak jak są napisane a nie tworzyć karkołomne nadinterpretacje to jasno z nich wynikałoby że: 1. Majważniejszym jest "miejsce zamieszkania" / w sensie fizycznego przebywania / a nie jak to powiadają niektórzy w artykułach twierdząc że nawet kilkuletnie przebywanie za granicą nie powoduje zmiany miejsca zamieszkania / o czym mówi wyraźnie art. 4 Umowy z Wielką Brytania o unikaniu podwójnego opodatkowania -p-kt 2 ust. b "zwykle przebywa" /. Umowa ta jest nadrzędna i tam zawartą definicję "miejsca zamieszkania" należy stosować w kwestii opodatkowania dochodów uzyskanych w Wielkiej Brytanii. 2. Zgodnie z ordynacją podatkową art 10 / Dz.U. 2002 nr 240 poz. 2069 / Rozdział 3 Właściwość miejscowa organów podatkowych w przypadku zaistnienia zdarzenia powodujàcego zmianę właściwości miejscowej w trakcie roku podatkowego lub okresu rozliczeniowego § 10. 1. Organem podatkowym właściwym miejscowo w sprawach należnego za dany rok podatkowy podatku dochodowego: od osób fizycznych dla podatników, którzy zmienili miejsce zamieszkania lub pobytu, wskutek czego właściwy stał się organ podatkowy inny niż dotychczasowy — jest organ podatkowy właściwy według miejsca zamieszkania lub pobytu w ostatnim dniu roku podatkowego, a gdy zamieszkanie lub pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ustał przed tym dniem — według ostatniego miejsca zamieszkania lub pobytu na jej terytorium; " To dotyczy wg. mnie sytuacji kiedy podatnik zmienia miejsce zamieszkania np z Polski na Anglię i np miał dochody w Polsce i w Anglii. Jezeli w ostatnim dniu roku podatkowego polskiego miał już miejsce zamieszkania w Anglii to podlega w Polsce "ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu" i w Polsce w ostatnim dla niego właściwym urzędzie skarbowym / kiedy miał jeszcze miejsce zamieszkania w Polsce / powinien rozliczyć ale tylko dochody uzyskane w Polsce. / ograniczony obowiązek podatkowy /. 3. Centrum interesów życiowych jest pojęciem nie zdefiniowanym i nigdzie nie jest napisane że nie można go zmienić. Wszelkie interpretacje są dowolnymi interpretacjami i moga opierać się póki co tylko na zdrowym rozsądku. Warto jednak zaznaczyć że powinno to być "centrum interesów życiowych" PODATNIKA a nie jego rodziny jak to sie robi w różnych interpretacjach / masz rodzinę w Polsce to masz "centrum interesów życiowych" w Polsce - to jawna nadinterpretacja /. Tak więc skoro ojciec rodziny mieszka i pracuje w Anglii, tam żyje, zarabia na rodzinę i siebie to uważam, że JEGO CENTRUM INTERESÓW ŻYCIOWYCH a także MIEJSCE ZAMIESZKANIA / w myśl umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania / jest w Anglii a nie w Polsce. JEGO życiowym interesem jest zapewnienie egzystencji RODZINY mieszkającej w Polsce. Polska korzysta w postaci podatków pośrednich ponieważ ojciec i mąż przysyła do Polski pieniądze na utrzymanie swojej rodziny a żeby rodzina korzystała z jakichkolwiek świadczeń w Polsce to musi opłacać odpowiednie składki / to dla tych którzy podnoszą larum że rodzina niby z czegoś tu korzysta i siedzi na przysłowiowej ławce w parku za darmo /. Tak więc uważam że mąż może mieć inne miejsce zamieszkania, żona inne. Każde z nich jest niezależną osobą fizyczna posiadającą swoje prawa. Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych też mówi o "miejscu zamieszkania podatnika" a nie jego rodziny. Ponadto jesteśmy obywatelami Unii Europejskiej a w dalszym ciągu prezentują niektórzy jakieś zaściankowe, rodem z poprzedniej epoki myślenie jakbyśmy byli przypisani niemal do ziemii. Unia zapewnia swobodny przepływ ludzi i kapitału co wiąże się z tym, że europejczycy a co za tym idzie i POLACY również będą mogli mieć konta w kilku państwach, nieruchomości w kilku państwach i mieszkać mogą po trochu to tu to tam. No i kto w takim wypadku będzie decydował gdzie jest jego "centrum interesów życiowych" - URZĘDNIK ???? Najprostszym w takiej sytuacji jest rozwiązanie umowne "wyłączenia z progresją" jak to jest w umowach z większością państw. Co do Twojego przykładu to uważam że przez te 5 lat Twoim centrum interesów zyciowych było w UK. Po przyjezdzie do Polski z zamiarem tu zamieszkiwania i będzieszz w Polsce "zwykle przebywał" /przez większą np. cześć roku / zmieniasz swoje centrum interesów życiowych na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czysta_wyborowa Re: Jaka jest skala czasowa pojecia przeniesienia IP: *.server.ntli.net 15.04.06, 19:15 czy na pewno? wg mnie w art 10 stoi tylko z którym urzędem masz się rozliczyć,czyli według miejsca zamieszkania, a co do tego czy zaliczyć przychody z zagranicy - nie ma tam żadnej informacji. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
simpson0107 Tak sobie mysle.... 27.02.06, 20:00 ... ze nasze panstwo bardzo sprytnie pozbywa sie najzdolniejszych i najsprytniejszych obywateli. Teraz wymyslilo genialny sposob na to, zeby oni juz NA PEWNO nigdy nie wrocili!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.range81-154.btcentralplus.com 27.02.06, 20:14 Panstwo Polskie to banda zlodzieji, predzej zrzekne sie polskiego obywatelstwa niz dam im zlotowke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keluz Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.bulldogdsl.com 27.02.06, 20:18 autorka zapomniała,że podatku nie muszą płacić(dotyczy Wielkiej Brytanii) również Polacy mające tam tzw. centrum interesów zyciowych (nie utożsamiać z miejscem zameldowania). Mówiąc inaczej, jeśli osiągamy dochody jedynie w UK,przebywamy tam na stałe, mamy pracę itd., a w Polsce nie osiągamy żadnych dochodów, to nie musimy sobie zawracać głowy polskim fiskusem. Autorka dołączyła do grona nierzetelnych polskich dziennikarzy, którzy straszą Polaków pracujących na obczyźnie długimi rękami polskiego fiskusa.Prawda jest taka, że angielski Inland Revenue guzik obchodzą polskie przepisy finansowe, nie ma takze automatycznego przekazywania danych do polskich urzędów skarbowych.Pomyślcie takze o stronie praktycznej - jak sobie wyobrażacie kontakt telefoniczny przeciętnego pracownika polskiej skarbówki z jego kolegą np. z Newcastle lub z Liverpoolu.Co do rezydencji podatkowej otrzymujesz ją automatycznie po 183 dniach w UK (pracy bądź prowadzenia działalności gospodarczej).Autorce zalecam przestudiowanie polsko-brytyjskiej umowy dotyczącej podwójnego opodatkowania.A swoja drogą trzeba duzej nieodpowiedzialności,żeby ciągle publikować takie niechlujne artykuły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nudi kontrakt o wykonanie dzieła- pomocy !!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.02.06, 20:26 A gdzie,kiedy i ile zapłacic podatku w przypadku kiedy firma angielska na podstawie umowy z twórcą zleca wykonanie np grafiki osobie ,która nie prowadzi działalności gospodarczej w Polsce, ani w Angli . W umowie jest zapisane , że podatek opłaca wykonujacy zlecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Jak zapłacić podatek po saksach? 27.02.06, 20:47 Troche przesadziles. Autorka dobrze o tym wie, o czym piszesz. Rownolegle pojawil sie drugi artykul rowniez jej autorstwa, a tam stoi wyraznie napisane, cytuje : "Rezydent nie płaci Na razie osobom, które nie chcą zapłacić w Polsce, pozostaje zmiana rezydencji podatkowej. Nie jest to trudne. - Jeśli ktoś pracuje w Anglii ponad 183 dni w roku, staje się automatycznie rezydentem. Wystarczy tylko złożyć odpowiednie dokumenty w brytyjskim urzędzie podatkowym. - mówi Adam Powiertowski z Centrum Usług Finansowych w Poznaniu. Z polskim fiskusem też pożegnać się nie jest trudno. Prawo nie wymaga składania żadnych dokumentów i oficjalnego "wyrejestrowywania" się ze spisu podatników. W Polsce rezydentem jest ten, kto ma tu swoje "centrum interesów życiowych". Oznacza to, że jeśli ktoś tu ma mieszkanie, żonę i dzieci, to fiskus raczej nie uwierzy, że podatnik przeprowadził się za granicę i ma zamiar zostać tam na stałe. Zgodnie z naszym prawem komuś, kto się z polskim fiskusem nie rozliczy, grozi grzywna lub nawet trzyletnie więzienie, zmiana rezydencji podatkowej nie jest jednak tak straszna, jakby się mogło wydawać. Dlaczego? Bo urząd skarbowy w Polsce, choć ma prawo wystąpienia do zagranicznego urzędu o przesłanie danych w sprawie konkretnej osoby, robi to bardzo rzadko. - Od lat współpracujemy z większością lokalnych urzędów w Wielkiej Brytanii i Irlandii i nie mamy informacji o jakimkolwiek przekazywaniu danych o podatnikach. Na kilkaset tysięcy osób skontrolowano zaledwie jednostki. I to tylko wtedy, gdy był ku temu jakiś konkretny powód, np. bezrobotny kupił sobie samochód lub dom - pociesza Adam Powiertowski." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Praca w Anglii - w Polsce więzienie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 15:01 Nie pozostaje mi nic innego jak napisać, że Polska to złodziejski kraj... :( Pracowałem 5 miesięcy w Anglii legalnie. Zarobiłem ok. 7500 Funtów brutto - czyli byłem tam prawie biedakiem, robiłem za Murzyna. 12 godzin pracy itd... Anglicy ściągneli od tego podatek w wysokości ponad 200 funtów. Ok. (4500 tysiaca to kwota zwolniona od podatku tam!). Po powrocie do Polski okazało się że tu musze zapłacić ok. 12 tysięcy zł (!) gdyż polski urząd podatkowy nie uwzględnia różnicy kosztów życia. Cała historia o unikaniu podwójnego opodatkowania to KŁAMSTWO! Nie przywiozłem z Anglii nic prócz paru groszy, z czego mam to zapłacić złodziejskiemu krajowi? Płakac się chce. Chyba wyjade i sie nie rozlicze w Polsce. Albo więzienie... Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:17 Masz całkowitą słuszność w swoim osądzie. Wszystkie artykuły, które przeczytałam na ten temat nie informują, że istnieje art 4 Umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania precyzujący pojęcie "miejsca zamieszkania" i nieprecyzyjnie przedstawiają sytuację prawną. Ich głównym motto jest tylko MUSISZ PŁACIĆ !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJ Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: 152.62.82.* 27.02.06, 20:45 Jak czytam cos takiego to mnie chlera trafia. Wszyscy, ktorzy wyjechali (rowniez zaliczam sie do tej grupy) nie zrobili tego dlatego, ze nagle wpadli na tak genijalny pomysl, albo moze Polska im sie znudzila. Powodowaly nimi okolicznosci, ktore sa efektem nieudolnego rzadzenia i wprowadzania pseudoreform. Wygnal ich z Polski brak perspektyw i przytlaczajace bezrobocie. Kdorupcja i nepotyzm, bo przeciez w naszej wspanialej ojczyznie najbardziej cenionym i luksusowym doberm jest parca. Jak zatem to panstwo ma w ogole czelnosc zglaszac podobne pretensje. To jest ponizej wszelkiej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepy Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.uni.lodz.pl 27.02.06, 22:51 Mam pytanie. Pracowałem w Anglii przez 4 miesiące wakacji i przywiozłem jakieś 13 tys zł. Jestem studentem. Czy muszę koniecznie zapłacić ten podatek? A jeśli nie zapłacę to jak mnie znajdą? Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie? Ja poprostu już tych pieniędzy nie mam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es'ka Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 10:19 W watku tym jest przewaga pracujacych w Anglii. Rozumiem oburzenie wszystkich. Ale nikt nie pisze o pracy w Holandii. Czy ktos sie rozlicza i leci z pitem36 do u.skarbowego za prace sezonowa tzn, w sumie 4 miesiące pracowania tam???? Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Jak pracowales legalnie to powinines w swietle 07.03.06, 00:32 prawa zaplacic. Ponoc urzedy skarbowe miedzy krajami UE wymieniaja sie informacjami czy moga sie wymieniac do pieciu lat wstecz. Jesli bys pracowal legalni w Norwegii czy szwajcarii czy Japoni ( nie w UE) to nikt tego nie wie ile masz w skarpecie. Ale jak bys mial zaduzo i kupil bys dom to musial bys sie z tego tlumaczyc w Urzedzie Skrabowym. Wiec jesli pracowales na czarno ( szara strefa ) to nigdzie tego nie bylo nikt nie widzial i jestes calkowicie bezpieczny. TO jest wlasnie roznica miedzy legalna praca a praca w szarej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.cable.ubr01.gate.blueyonder.co.uk 28.02.06, 18:41 Co do rezydencji podatkowej to ja sie dowiadywalem i dostalem odpowiedz iz ani rezydentura podatkowa ani rezydentutra upowazniajaca w dalszym czasie do uzyskania paszporu Wielkiej Brytanii nie zwalnia z placaniea tej roznicy podatkowej doputy az nie zostanie przeniesione "centrum aktywnosci zyciowej" do innego kraju - w tym wypadku Wielkiej Brytanii. Mowiac prosto nie mazna miec w Polsce: zony, dzieci na ktorych utrzymanie lozymy, lub uzyskiwac jakiegokolwiek dochodu w Polsce (na przyklad z wynajmu mieszkania w ktorym w tej chwili nie przebywamy gdyz jestesmy za granica, a chcielismy cos na nim zarobic zeby nie stalo puste, lub tez gdzy prowadzimi jakakolwiek dzialalnosc gospodarcza w Polsce i z niej mamy dochody). Jesli choc jedna z tych rzeczy wymienionych wczesniej mozemy odniesc do siebie - musimy sie rozliczac w Polsce. Nie wiem czy te informacje sa na milion procent pewne, ale przynajmniej ja takie informacje uzyskalem. Dlatego powiedzialem sobie wyjezdzajac tutaj gdzie jest ze na pewno nie zaplace w Polsce ani cwiartki miedzianej groszowki podatku tym darmozjadom z rzadu. Jak chca cos zarobic dla Polski to niech rusza swoje opsle tylki przyklejone do stolkow o ktore sie tak bija i WEZMA SIE DO UCZCIWEJ ROBOTY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wku..o..ny Re: Jak zapłacić podatek po saksach? IP: *.server.ntli.net 28.02.06, 22:01 po prostu zenada. jak mam zaplacic podatek drugi raz w polsce to tak jak siedzialbym ze 800zł w polsce, kur.. co ich pogielo niech wezma sie za robote w sejmie i urzedach skarbowych a nie szukaja latwych pieniedzy od ludzi ktorzy ciezko pracuja. ja nie zamierzam sponsorowac naszych politykow WY TEZ\ TEGO NIE ROBCIE ;) Odpowiedz Link Zgłoś