Gość: kac IP: *.*.*.* 16.07.01, 08:29 czy ktoś się orientuje jakie są podatki w Niemczech i jakie są tam stawki informatyków??? Mogą być jakieś linki. Chcę się zorientować czy opłaca się tam jechać. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wika Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: *.RZPool.TU-Cottbus.De 17.07.01, 16:47 Jako informatyk nie ma sie problemu z praca w Niemczech. Generalnie! Jak jeszcze 2 czy rok temu brali kazdego tak teraz szuka sie troche specjalistow: programowanie w jakims jezyku, bazy danych, itp. Zarabia sie sporo od 5000 DM w Wschodnich N. do i 10 000 w Zachodnich, ale podatek tez ci wezmo spory, wszystkiego nawet do 50%. No chyba ze masz zone i duuuzo dzieci to troche mniej... ale na pewno sie oplaca! powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba_Wr Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: *.unitech.wroclaw.top.pl 17.07.01, 17:07 Jak załatwic pracę jako informatyk w Niemczech. Na jakim poziomie trzeba znać języki angielski i niemiecki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: *.*.*.* 17.07.01, 17:48 Gość portalu: Kuba_Wr napisał(a): > Jak załatwic pracę jako informatyk w Niemczech. Na jakim poziomie trzeba znać > języki angielski i niemiecki? Bdb specjalista moze nie mowic po niemiecku. Wystarcza angielski. Jednak jesli mowisz po niemiecku w stopniu srednim i dobrze po angielsku to wlasciwie masz juz robote. Zarobki ksztaltuja sie od ok. 75.000 dm rocznie w gore. W najgorszej klasie podatkowej skosza ci ok. 40 % na podatki i ubezpieczenia. Jak masz zone to mniej, jak dziecko to duzo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 192.168.18.* / 212.103.104.* 08.08.01, 09:51 Jesli ktos chcialby sobie sprawdzic podatki i obciazenia socjalne w Niemczech polecam strone: http://finanzen.focus.de/D/DA/DA80/da80.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NJ Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 194.202.164.* 08.08.01, 10:26 Gość portalu: sylt napisał(a): > W najgorszej klasie podatkowej skosza ci ok. 40 % na podatki i ubezpieczenia. J > ak > masz zone to mniej, jak dziecko to duzo mniej. Kurde znow mnie w jajo robia, bo pracuje tu od przeszlo roku i podatki + ubezbieczenie zdrowotne 49 - 50% mojej wyplaty. Inna sprawa ze na koniec roku mozna troche rzeczy odliczyc i dostac troche waluty z powrotem poz NJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: *.iton.pl 08.08.01, 11:00 Gość portalu: NJ napisał(a): > Gość portalu: sylt napisał(a): > > > W najgorszej klasie podatkowej skosza ci ok. 40 % na podatki i ubezpieczen > ia. J > > ak > > masz zone to mniej, jak dziecko to duzo mniej. > > Kurde znow mnie w jajo robia, bo pracuje tu od przeszlo roku i podatki + > ubezbieczenie zdrowotne 49 - 50% mojej wyplaty. Inna sprawa ze na koniec roku > mozna troche rzeczy odliczyc i dostac troche waluty z powrotem > > poz > > NJ > A masz prywatne Krankenversischerung? Ja mam i wszystkiego nie place wiecej niz 38%. Jestem w Steuer 1.0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NJ Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 194.202.164.* 08.08.01, 11:34 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: NJ napisał(a): > > > Gość portalu: sylt napisał(a): > > > > > W najgorszej klasie podatkowej skosza ci ok. 40 % na podatki i ubezpi > eczen > > ia. J > > > ak > > > masz zone to mniej, jak dziecko to duzo mniej. > > > > Kurde znow mnie w jajo robia, bo pracuje tu od przeszlo roku i podatki + > > ubezbieczenie zdrowotne 49 - 50% mojej wyplaty. Inna sprawa ze na koniec > roku > > mozna troche rzeczy odliczyc i dostac troche waluty z powrotem > > > > poz > > > > NJ > > > A masz prywatne Krankenversischerung? Ja mam i wszystkiego nie place wiecej niz > > 38%. Jestem w Steuer 1.0. Mam..... place okolo 450 DM na miesiac. W woli wyjasnienia ja mowie o calosci tz w momencie kiedy dostaje moj "check" % wyplaty rowna sie 47-48 zarobku (i do tego Krankenversischerung...) poz NJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: *.iton.pl 08.08.01, 15:16 Gość portalu: NJ napisał(a): > Gość portalu: sylt napisał(a): > > > Gość portalu: NJ napisał(a): > > > > > Gość portalu: sylt napisał(a): > > > > > > > W najgorszej klasie podatkowej skosza ci ok. 40 % na podatki i u > bezpi > > eczen > > > ia. J > > > > ak > > > > masz zone to mniej, jak dziecko to duzo mniej. > > > > > > Kurde znow mnie w jajo robia, bo pracuje tu od przeszlo roku i podatk > i + > > > ubezbieczenie zdrowotne 49 - 50% mojej wyplaty. Inna sprawa ze na ko > niec > > roku > > > mozna troche rzeczy odliczyc i dostac troche waluty z powrotem > > > > > > poz > > > > > > NJ > > > > > A masz prywatne Krankenversischerung? Ja mam i wszystkiego nie place wiece > j niz > > > > 38%. Jestem w Steuer 1.0. > > Mam..... place okolo 450 DM na miesiac. W woli wyjasnienia ja mowie o calosci > tz > w momencie kiedy dostaje moj "check" % wyplaty rowna sie 47-48 zarobku (i do te > go > Krankenversischerung...) > poz > NJ Ja mam tansze - Inter. W takim razie cholernie dobrze zarabiasz - chyba grubo ponad 100 tys. DM rocznie brutto bo w okolicach tego pulapu placi sie max 40% - stosunek tego co do reki w porownaniu do brutto. Odejmuje KV, PV, RV, AV i Steuery (nie place koscielnego). Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NJ Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 194.202.164.* 08.08.01, 15:33 Gość portalu: sylt napisał(a): > Gość portalu: NJ napisał(a): > > > Gość portalu: sylt napisał(a): > > > > > Gość portalu: NJ napisał(a): > > > > > > > Gość portalu: sylt napisał(a): > > > > > > > > > W najgorszej klasie podatkowej skosza ci ok. 40 % na podatk > i i u > > bezpi > > > eczen > > > > ia. J > > > > > ak > > > > > masz zone to mniej, jak dziecko to duzo mniej. > > > > > > > > Kurde znow mnie w jajo robia, bo pracuje tu od przeszlo roku i p > odatk > > i + > > > > ubezbieczenie zdrowotne 49 - 50% mojej wyplaty. Inna sprawa ze > na ko > > niec > > > roku > > > > mozna troche rzeczy odliczyc i dostac troche waluty z powrotem > > > > > > > > poz > > > > > > > > NJ > > > > > > > A masz prywatne Krankenversischerung? Ja mam i wszystkiego nie place > wiece > > j niz > > > > > > 38%. Jestem w Steuer 1.0. > > > > Mam..... place okolo 450 DM na miesiac. W woli wyjasnienia ja mowie o cal > osci > > tz > > w momencie kiedy dostaje moj "check" % wyplaty rowna sie 47-48 zarobku (i > do te > > go > > Krankenversischerung...) > > poz > > NJ > > Ja mam tansze - Inter. > W takim razie cholernie dobrze zarabiasz - chyba grubo ponad 100 tys. DM roczni > e > brutto bo w okolicach tego pulapu placi sie max 40% - stosunek tego co do reki > w > porownaniu do brutto. Odejmuje KV, PV, RV, AV i Steuery (nie place koscielnego) > . > Pozdro. Ja nie bardzo mialem wybor jezeli chodzi o prywatne bo nie chcieli mnie w ogole przyjac poniewaz nie bylem 5 lat w niemczech (przynajmniej tak to tlumaczyli). Nie wiem gdzie pracujesz w Niemczech ale pensje powyzej 100 sa we Frankfurcie raczej czesto spotykane zwlaszcza w finansach i firmach amerykanskich. Ja tez nie place koscielnego ale coz nadal duzo... chyba czas sie ozenic:-))))) poz NJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: *.iton.pl 08.08.01, 15:46 > > Ja mam tansze - Inter. > > W takim razie cholernie dobrze zarabiasz - chyba grubo ponad 100 tys. DM r > oczni > > e > > brutto bo w okolicach tego pulapu placi sie max 40% - stosunek tego co do > reki > > w > > porownaniu do brutto. Odejmuje KV, PV, RV, AV i Steuery (nie place kosciel > nego) > > . > > Pozdro. > > Ja nie bardzo mialem wybor jezeli chodzi o prywatne bo nie chcieli mnie w ogole > przyjac poniewaz nie bylem 5 lat w niemczech (przynajmniej tak to tlumaczyli). > Nie wiem gdzie pracujesz w Niemczech ale pensje powyzej 100 sa we Frankfurcie > raczej czesto spotykane zwlaszcza w finansach i firmach amerykanskich. Ja tez > nie place koscielnego ale coz nadal duzo... chyba czas sie ozenic:-))))) > poz > NJ Tez Frankfurt/Main. Z tym ubezpieczeniem to jakas lipa. Tak czy siak zawsze buli sie duzo za duzo! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NJ Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 194.202.164.* 08.08.01, 15:54 to fajnie... daj jakies namiary to moze pogadamy przy piwku poz Nj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 192.168.18.* / 212.103.104.* 09.08.01, 11:58 Gość portalu: sylt napisał(a): > > > Ja mam tansze - Inter. > > > W takim razie cholernie dobrze zarabiasz - chyba grubo ponad 100 tys. > DM r > > oczni > > > e > > > brutto bo w okolicach tego pulapu placi sie max 40% - stosunek tego c > o do > > reki > > > w > > > porownaniu do brutto. Odejmuje KV, PV, RV, AV i Steuery (nie place ko > sciel > > nego) > > > . > > > Pozdro. > > > > Ja nie bardzo mialem wybor jezeli chodzi o prywatne bo nie chcieli mnie w > ogole > > przyjac poniewaz nie bylem 5 lat w niemczech (przynajmniej tak to tlumaczy > li). > > Nie wiem gdzie pracujesz w Niemczech ale pensje powyzej 100 sa we Frankfur > cie > > raczej czesto spotykane zwlaszcza w finansach i firmach amerykanskich. Ja > tez > > nie place koscielnego ale coz nadal duzo... chyba czas sie ozenic:-))))) > > poz > > NJ > > Tez Frankfurt/Main. Z tym ubezpieczeniem to jakas lipa. > Tak czy siak zawsze buli sie duzo za duzo! ;-) Ja tez FFM. Coraz bardziej mnie ten watek interesuje. Pewnie uwzgledniam cos, czego nie musialbym placic, bo nijak nie moge wyjsc na te Twoje max. 40%. Piszesz o okolicach 100 000 DM. Zeby bylo okraglo zalozmy 8300 DM miesiecznie brutto (99600 rocznie, zebyscie nie musieli liczyc). Korzystajac z Focusowej strony (jak wprowadzilem tam swoja aktualna pensje, to wyliczenia mi sie zgadzaly!) masz: 2197,00 Einkommensteuer 120,83 Solzuschlag 792,65 Rentenversicherung 269,75 Arbeitslosenvers. Razem: 3380,23 To juz daje 40,7%. Do tego jeszcze KV i PV (nie wiem ile Ci tam prywatnie wychodzi, ale powiedzmy, ze 200 DM) Suma obciazen 3580 DM (lekko ponad 43%). Im wyzsza pensja, tym gorzej. Nie rosnie Ci co prawda RV, KV i PV ale Steuer nadrabia to z naddatkiem. Czego nie placisz? Podziel sie informacjami z kolegami z Polski ;-) Moze masz na Lohnsteuerkarcie jakis ciekawy Freibetrag? MW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NJ Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 194.202.164.* 09.08.01, 12:09 Tak apropo podatkow jeszcze... Co mnie najbardzie wkur...ia to to ze place tyle podatkow ale w wypadku gdybym stracil prace (czego sobie i innym nie zycze) to nie moge dostac zadnej pomocy rzadowej bo nie jestem na stale w niemczech tylko na tymczasowym pozwoleniu na prace... po cholore ja to place w takim razie dla ludzi ktozy pija piwko na Zail o 11am... maja po 30 lat i zdrowe rece do pracy???? sorry ale to mnie bardzo "denerwuje" poz NJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 192.168.18.* / 212.103.104.* 09.08.01, 12:32 Gość portalu: NJ napisał(a): > Tak apropo podatkow jeszcze... > > Co mnie najbardzie wkur...ia to to ze place tyle podatkow ale w wypadku gdybym > stracil prace (czego sobie i innym nie zycze) to nie moge dostac zadnej pomocy > rzadowej bo nie jestem na stale w niemczech tylko na tymczasowym pozwoleniu na > prace... po cholore ja to place w takim razie dla ludzi ktozy pija piwko na > Zail o 11am... maja po 30 lat i zdrowe rece do pracy???? > > sorry ale to mnie bardzo "denerwuje" > > poz > > NJ Wkurzalem sie juz na to, ale coz zrobic. Nie da sie inaczej. A nie wkurza Cie to, ze placisz na odbudowe NRD? Juz kiedys (jeszcze za ZSRR) na NRD placilismy, zeby nie uciekali, a teraz znowu. Wniosek troche kabaretowy: na NRD placic trzeba zawsze. Grrrrr... Wk... mnie to strasznie. I dlatego chetnie sie dowiem jak czegos nie placic. MW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliver Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 13:56 Jesli cudzoziemiec pracuje w Polsce bez karty stalego pobytu, tez nie dostanie zasilku dla bezrobotnych itp. W ogolu jest duzo obowiazkow, a malo praw. To sie nazywa chyba zasada wzajemnosci ... :-))) Pozdrawiam Oliver Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NJ Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 194.202.164.* 09.08.01, 14:11 Gość portalu: Oliver napisał(a): > Jesli cudzoziemiec pracuje w Polsce bez karty stalego pobytu, tez nie dostanie > zasilku dla bezrobotnych itp. W ogolu jest duzo obowiazkow, a malo praw. To sie > > nazywa chyba zasada wzajemnosci ... :-))) > > Pozdrawiam > > Oliver > > Wiem, wiem .... co nie zmienia faktu ze nadal mnie to wk....wia:-)))) poz NJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munio Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: *.desy.de 09.08.01, 22:37 Mnie to tez mocno zniecheca, moim zdaniem za jakis czas ten ich caly system socjalny sie po prostu rozleci, co jest mi w sumie obojetne. bede pracowac w Hambugru - czy tutaj dostane mniej kasy niz w Frankfurcie? Bedzie 84000? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NJ Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 148.106.128.* 10.08.01, 08:58 Gość portalu: munio napisał(a): > Mnie to tez mocno zniecheca, moim zdaniem > za jakis czas ten ich caly system socjalny > sie po prostu rozleci, co jest mi w sumie > obojetne. > > bede pracowac w Hambugru - czy tutaj dostane > mniej kasy niz w Frankfurcie? Bedzie 84000? nie mam pojecia... a co bedziesz robic? jezeli finanse to mozemy porozmawiac o IT nie mam najmniejszego pojecia. poz Nj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylt Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: *.iton.pl 09.08.01, 19:13 Gość portalu: mw napisał(a): > Coraz bardziej mnie ten watek interesuje. Pewnie uwzgledniam cos, czego nie > musialbym placic, bo nijak nie moge wyjsc na te Twoje max. 40%. Piszesz o > okolicach 100 000 DM. Zeby bylo okraglo zalozmy 8300 DM miesiecznie brutto (996 > 00 rocznie, zebyscie nie musieli liczyc). Korzystajac z Focusowej strony (jak > wprowadzilem tam swoja aktualna pensje, to wyliczenia mi sie zgadzaly!) masz: > 2197,00 Einkommensteuer > 120,83 Solzuschlag > 792,65 Rentenversicherung > 269,75 Arbeitslosenvers. > > Razem: 3380,23 > To juz daje 40,7%. > Do tego jeszcze KV i PV (nie wiem ile Ci tam prywatnie wychodzi, ale powiedzmy, > ze 200 DM) > Suma obciazen 3580 DM (lekko ponad 43%). > Im wyzsza pensja, tym gorzej. Nie rosnie Ci co prawda RV, KV i PV ale Steuer > nadrabia to z naddatkiem. > Czego nie placisz? Podziel sie informacjami z kolegami z Polski ;-) > Moze masz na Lohnsteuerkarcie jakis ciekawy Freibetrag? > MW OK. Sprawa wyglada tak: nie place koscielnego, KV+PV=ok.200DM (moja czesc). Pensja roczna dzieli sie na 13 a nie 12 wyplat - to daje ok.7500 DM mies. 13. jest wyplacana w 2 ratach (czerwiec i listopad) i opodatkowana wg innych przepisow (tak jak nadgodziny). Mala czesc pensji jest wyplacana na fundusz inwestycyjny i ta nie jest objeta RV i AV. Ot i cala zagadka. Ale jesli pracujecie w RFN to musicie miec b. podobne warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Re: opłacalność pracy w Niemczech IP: 192.168.18.* / 212.103.104.* 13.08.01, 07:59 Gość portalu: sylt napisał(a): > OK. Sprawa wyglada tak: nie place koscielnego, KV+PV=ok.200DM (moja czesc). > Pensja roczna dzieli sie na 13 a nie 12 wyplat - to daje ok.7500 DM mies. > 13. jest wyplacana w 2 ratach (czerwiec i listopad) i opodatkowana wg innych > przepisow (tak jak nadgodziny). > Mala czesc pensji jest wyplacana na fundusz inwestycyjny i ta nie jest objeta R > V > i AV. Ot i cala zagadka. > Ale jesli pracujecie w RFN to musicie miec b. podobne warunki. Nie musimy ;-) 13 pensji zamiast 12 wcale nie jest bardziej oplacalne. Ja dostaje roczna pensje podzielona normalnie na 12. Co prawda przy podziale na 13 masz nizsza pensje miesieczna i co za tym idzie zaliczka na podatek stanowi nizszy procent pensji, ale zaliczka pobierana z Urlaubsgeld i Weihnachtsgeld jest ok. 2 razy wyzsza od normalnej (tak jak przy nadgodzinach). Direktversicherung nie wliczam do zarobkow, bo skorzystam z niego jak dobrze pojdzie za jakies 30 lat (Todesfall mnie nie interesuje ;-)), a jak nastepny pracodawca nie bedzie chcial tego za mnie placic, to odpadaja mi zalety ryczaltowego opodatkowania i braku RV. U mnie zreszta jest to dodatkowe swiadczenie pracodawcy, ktore nie ma nic wspolnego z pensja (mam po prostu do wyboru Direktversicherung, zwrot kosztow dojazdu do pracy albo parking w centrum Frankfurtu w biurowcu, w ktorym pracuje). Moim zdaniem przy poziomie zarobkow 100 000 DM rocznie, jesli nie odliczasz niczego od dochodu przed opodatkowaniem (tu polecam Doppeltehaushaltsführung (2 lata), podroze do rodziny do Polski (raz w miesiacu), telefony do rodziny (raz w tygodniu), diety na pierwsze 3 miesiace pobytu, ewentualne kursy jezykowe itp) to obciazenia (bez placenia podatku koscielnego i przy prywatnym KV) wynosza ok. 45%. Przy prywatnym KV trzeba zwrocic uwage, ze nie mozna ot tak sobie wrocic do gesetzlich (podobno tylko jesli sie jest przez jakis czas bezrobotnym, ktoremu przysluguje zasilek), a dodatkowa skladke placi sie za kazdego czlonka rodziny, ktory nie placi sam za siebie (dzieci, niepracujaca zona). W przypadku malzenstwa, gdzie jeden z malzonkow ubezpieczony jest gesetzlich a drugi privat, dzieci moga byc gesetzlich tylko jesli ten malzonek, ktory jest gesetzlich zarabia wiecej niz ten, ktory jest privat. Przy privat musisz tez sam placic skladke za czas kazdego urlopu bezplatnego (takze wychowawczego), skladka dla kobiet jest wyzsza, a w ogole rosnie z wiekiem. Ale za to sluzba zdrowia traktuje cie zupelnie inaczej. Zalety i wady kazdy musi skalkulowac sam dla siebie. MW Odpowiedz Link Zgłoś