Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

URLOP, czy mam prawo??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 19:01
    Mam pytanie odnośnie urlopu. Pracuje (jeszcze) od połowy listopada w firmie
    na czas okreslony, jest to juz druga umowa, pierwsza skonczyła sie w połowie
    lutego, następna mam do połowy maja,ale zamierzam zrezygnowac z pracy
    ostatniego marca. I tu moje pytanie, czy przysługuje mi urlop? Z tego co się
    orietuje to przysługuje mi 1,66 dnia z każdy m-c pracy, czyli 6,64 dni (w
    zaokrągleniu 7) Czy pracodawca ma obowiazek wypłacić i ten urlop, czy
    istnieje jakaś inna możliwosc? I czy wogóle mam racje z ten co obliczyłam??
    Z góry dziekuje za pomoc:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: monikaz Re: URLOP, czy mam prawo?? IP: 83.238.147.* 05.03.06, 23:27
        Czy to jest twoja pierwsza praca?
        Jesli tak to dobrze liczysz (1,66 x 4 m-ce), jesli nie to zalezy jaki masz
        staz.Pracodawca moze ci udzielic urlopu lub wyplacic ekwiwalent pieniezny po
        ustaniu stosunku pracy.Domyslam sie ze Twoja pierwsza umowa byla na 3 m-ce na
        okres probny a druga umowa jest podpisana na czas okreslony na okres 3 m-cy?
        Jesli tak to musisz wiedziec ze umowa zawarta na czas okreslony krotszy niz
        6 m-cy jest chroniona i nie moze zostac rozwiazana za wypowiedzeniem - z tym ze
        na pewno nie moze byc rozwiazana przez pracodawce, a czy przez pracownika to
        niestety nie jestem pewna, my w z-dzie nie zawieramy takich umow. Jednak na
        wszelki wypadek proponuje zasiegnac takiej informacji np. w inspekcji
        pracy.Jesli okaze sie ze nie mozesz jej wypowiedziec to jest jeszcze taka
        forma - rozwiazanie umowy na mocy porozumienia stron - ale na to musza wyrazic
        zgode obie strony, jak sama nazwa mowi.
        • Gość: van der camm Re: URLOP, czy mam prawo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 08:41
          ta,to pierwsza praca:) Bardzo dziekuje za wyczerupujacą odpowiedź:) Rozumiem,ze
          to pracodawca decyduje,czy wypłaci mi ekwiwalent za ten urlop,czy np. nie pójde
          do pracy ostatnie 3 dni??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka