Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rekrutacja - referencje

IP: 213.76.152.* 12.10.01, 10:58
    Przyznam iż z ciekawością czytam wszystkie artykuły dotyczące sposobów oceny i
    rekrutacji przyszłych "kandydatów na pracowników". Jestem osobą ze stazem pracy
    ponad 30 letnim i nie ukrywam iż zmieniłam kilka zakładów pracy głównie z
    powodów finansowych, ale miałam takie dni kiedy popadałam we frustrację i
    ogromne niezadowoleni. Powodem było uświadomienie sobie faktu iż moja wiedza
    nie jest w sposób należyty wykorzystana i niedoceniana przez moich
    przełożonych. A ponadto preferuje się takie zalety /wady/ u pracowników jak
    donoszenie, przynależnośc partyjną bądź związkową lub koligacje rodzinne. Na
    codzień obserwuję upatrywanie przez menadżerów /może nie przez wszystkich/osób
    z których można zrobić przysłowiowego "kozła ofiarnego" i często z powodu np.
    błyskotliwości podwładnego czy wyższej i szerszej wiedzy którą się legitymują.
    Tacy ludzie a w większości są to ludzie młodzi, bardzo prężni odchodzą z firm i
    szukają innej pracy. Jeśli Państwo zasięgać będziecie opini o tych pracownikach
    to założę się iż otrzymacie o nich referencje często wypaczone. Sama byłam
    świadkiem wydawania opinii o byłym pracowniku, właśnie droga telefoniczną który
    był bezkonfliktowy, radził sobie z każdym problemem bardzo szybko, służył
    pomocą innym ale nie akceptował go "przełożony". Było mnie i kolegom przykro z
    tego powodu ale nic nie moglismy zrobić. Tak więc Państwa oceny niezależnie od
    waszego przygotowania zawodowego często będą błedne. Założę się iż taki młody
    człowiek który będzie u Was na rozmowie kwalifikacyjnej nie powie Wam iż był
    szykanowany bo tak można to nazwać. Często wrodzona kultura i inteligencja
    młodych ludzi nie pozwala im na przyznanie się do tego faktu, ich głośnym
    motywem zmiany pracy to brak możliwości rozwoju i zły stan finansów.
    Życzę powodzenia w rekrutacji.
    Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka