Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w czasie studiow

IP: *.visp.energis.pl 09.12.02, 11:09
    jaka prace warto podjac w czasie studiow, czy lepiej pisanie programow i
    projektowanie serwisow www na umowe-zlecenie czy umowe o dzielo (czym sie
    roznia?) czy moze lepiej pracowac po prostu gdziekolwiek w McDonaldzie,
    markecie ? chyba najlepszym rozwiazniem to byloby jakies 0,25 etatu jako
    programista albo admin... ale chyba nie ma co marzyc? czy mozna cos takiego
    znalezc?

chodzi mi glownie o to, zeby nie bylo takiej sytuacji ze po skonczeniu
    studiow moje CV bedzie wygladalo tak, ze przez 5 lat nic nie robilem oprocz
    nauki. czy do cv wpisuje sie np.: "2002-2004 - rozne programy na umowe-
    zlecenie" czy tylko stale prace?

o forse raczej mi nie chodzi... jedzenie i mieszkanie mam u rodzicow, nie
    mam dziewczyny i zyje skromnie,jeszcze z 2,3 lata moge tak pozyc;) ale
    chcialbym cos robic zeby pasowalo do cv i chociaz maly grosz byl na piwko.
    nie to ze nie mam ambicji...

mozecie sie podzielic doswiadczeniem jakiej pracy warto szukac w czasie
    studiow? glowny nacisk to zeby mozna to bylo umiescic w cv...
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • 3telnick Re: praca w czasie studiow 12.12.02, 11:18
        żadnych McDonaldsów.
        zatrudnij się gdzieś w software housie, nawet za malusie pieniążki, a jak
        skończysz studia to po pierwsze będziesz wiedział coś o pracy (wselkie balski i
        cienie), będziesz posiadał doświadczenie i spokojnie bedziesz mógł to sobie
        umieścic w CV.
        powodzenia
        • Gość: Zdzichu Re: praca w czasie studiow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 17:58
          Mozesz mi wyjasnic pewien termin: software house - nie rozumiem.
          Tez interesuje mnie ten watek.
          Dzieki i pozdrawiam
      • Gość: Krzysiek K Re: praca w czasie studiow IP: 213.17.181.* 12.12.02, 15:48
        Z własnego doświadczenia uważam, że każda praca na studiach jest ważna, po
        prostu pracodawca widzi że dana osoba przejawiała aktywność. Oczywiście
        optymalnie byłoby, gdyby profil Twojej pracy pokrywał się z tym co chcesz robić
        później, chociaż nie uważam tego za element kluczowy.
        Generalnie wiadomo, że praca na studiach to prawie same plusy - po pierwsze
        własna kaska, po drugie, jakieby one nie było, to jednak zawsze jakieś
        doświadczenie, po trzecie referencja w CV. Ponadto możliwość weryfikacji
        wyobrażenia o przyszłej pracy z rzeczywistością. Jeżeli jesteś już po
        licencjacie, spróbuj (chociaż bez znajomości to dosyć trudne) podjąć pracę
        zgodną z Twoimi planami na przyszłość - wczesny start to w dzisiejszych czasach
        bardzo duży plus, nawet za śmieszne lub niewielkie na samym początku pieniądze.
        Odnośnie McDonalda, jeżeli nie znajdziesz nic innego to zawsze lepsze to niż
        nic, ale pisałeś o możliwości pracy przy pisaniu programów.

Powodzenia,
        Krzysiek
      • Gość: hardegen Re: praca w czasie studiow IP: *.um.poznan.pl 17.12.02, 12:18
        Gość portalu: tnt napisał(a):

> jaka prace warto podjac w czasie studiow, czy lepiej pisanie programow i
        > projektowanie serwisow www na umowe-zlecenie czy umowe o dzielo (czym sie
        > roznia?) czy moze lepiej pracowac po prostu gdziekolwiek w McDonaldzie,
        > markecie ? chyba najlepszym rozwiazniem to byloby jakies 0,25 etatu jako
        > programista albo admin... ale chyba nie ma co marzyc? czy mozna cos takiego
        > znalezc?
        >
        > chodzi mi glownie o to, zeby nie bylo takiej sytuacji ze po skonczeniu
        > studiow moje CV bedzie wygladalo tak, ze przez 5 lat nic nie robilem oprocz
        > nauki. czy do cv wpisuje sie np.: "2002-2004 - rozne programy na umowe-
        > zlecenie" czy tylko stale prace?
        >
        > o forse raczej mi nie chodzi... jedzenie i mieszkanie mam u rodzicow, nie
        > mam dziewczyny i zyje skromnie,jeszcze z 2,3 lata moge tak pozyc;) ale
        > chcialbym cos robic zeby pasowalo do cv i chociaz maly grosz byl na piwko.
        > nie to ze nie mam ambicji...
        >
        > mozecie sie podzielic doswiadczeniem jakiej pracy warto szukac w czasie
        > studiow? glowny nacisk to zeby mozna to bylo umiescic w cv...
        > pozdrawiam

Różnica pomiędzy umową zlecenia a o dzieło zasadza się przede wszystkim na charakterze świadczonej usługi:
        ogólnie mówiąc umowa zlecenia to umowa starannego działania a umowa o dzieło to umowa rezultatu. Przekładając
        to z polskiego na "nasze" chodzi o to, że w umowie o dzieło liczy się wyłącznie rezultat a nie sam tryb wykonywania
        pracy, w umowie zleceniu uzależnienie od sposobu wykonywania pracy wskazanego przez zleceniodawcę jest
        znacznie większe (patrz Kodeks cywilny). Poza tym są różnice z punktu widzenia podatku dochodowego od osób
        fizycznych i ZUSu. Bez wchodzenia w szczegóły: przy umowie o dzieło nie ma obowiązkowego ZUSu (choć przy
        zleceniu dla studentów, o ile pamięć mnie nie myli, również) oraz większe są ryczałtowe koszty uzyskania
        przychodu
        co pozwala zmniejszyć kwotę do opodatkowania PITem - i to całkiem znacznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka