Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"Polacy to nieroby" TVN

IP: *.pl / *.233.169.70.devs.futuro.pl 23.03.06, 20:44
    Dzisiejsze wydanie faktów mnie dosłownie poraziło. Otóż poruszony
    został "problem bezrobocia". Według dziennikarzy jednak praktycznie nie ma
    takiego problemu. Natomiast bezrobotni w Polsce to nieroby. W faktach
    przedstawili sielski obraz zawalonych ofertami i szkoleniami Urzędów Pracy
    oraz bezczelnych polskich nierobów, którzy nie chcą pracować. Kto stoi za
    ową fałszywą propagandą ?
    Tak się składa, iż dobrze znam UP. Dla człowieka po studiach - 3,85 brutto/h
    ochrona. Ja już sie natraciłem zdrowia w hipermarketach i tzw.ochronie. Jak
    człowiek nie ma pleców - to jeszcze zostaje roznoszenie ulotek.
    A owi dziennikarze dostją na konta co miesiąc fortuny. Niech idą popracować
    za 600/700 zł - zobaczą jaka to przyjemność życia. Niech tak pocharują latami
    na umowy zlecenie bez urlopów na lazurowym wybrzeżu.
    Fakty są takie, że ludzie z tego kraju masowo uciekają. I bezrobocie to
    największy problem tego kraju. Ale politycy i część dziennikarzy zamiast
    jakże potrzebnej publicznej debaty, wolą chować głowę w piasek i twierdzić,
    że Polska to kraj mlekiem i miodem płynący.
    Obserwuj wątek
      • Gość: shark Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 21:08
        Ludzie, którzy są dobrzy w tym, co robią, nie idą po studiach do hipermarketu
        czy ochrony...
        • Gość: Barbarossa Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.pl / *.233.169.70.devs.futuro.pl 23.03.06, 21:33
          Ludzi, którzy nie maja kasiastych, ustawionych starych spotyka w III RP
          właśnie taki los.. Ale przecież mają wybór bo mogą wykładać chemię w Tesco na
          wyspach (i tam ich nikt przynajmniej nie nazywa nierobami)
          • capitalissimus Re: "Polacy to nieroby" TVN 24.03.06, 12:51
            ależ bzdury
          • Gość: redaktor Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.chello.pl 24.03.06, 17:41
            to sporo jest tych z ustawionymi starymi... więc widocznie jesteśmy krajem
            mlekiem i miodem płynącym...
            widzę tych bezrobotnych, co raz w miesiącu przyjeżdżają z Niemiec po zasiłek
            i widzę tych absolwentów, co przez całe studia nie poszli nawet na żadne
            praktyki, bo za darmo pracować nie będą... i teraz taki absolwent nawet nie umie
            obsługiwać faksu!
            ale wiadomo "układ"!
            • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 24.03.06, 18:01
              > to sporo jest tych z ustawionymi starymi
              Sporo??? Kilkaset tysięcy osób na ponad 38.500.000 obywateli to sporo? Znaj
              proporcje, mocium panie.
            • Gość: Bara badoss,Pl Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 25.03.06, 17:18
              Szokuje mnie to co czytam i co pisza ci synowie i córki prominentów z dawnej
              ery komunistycznej,teraz tylko ten ma prace co ma plecy a ten co tych pleców
              nie ma to poprostu musi pracowac w ochronie albo bo nigdzie nie ma szans na
              lepsza pracę bo tej pracy poprostu nie ma w tym kraju,,zyje tylko w Polsce ten
              kto łapówki bierze i dziewczyna spod latarni albo złodzieja w tym kraju
              złodzieji jest najwiecej co zreszta słyszy sie czesto co dzień w telewizji czy
              tez w Sejmie-oraz jakie fortuny mają prawnicy sedziowie posłowie i cała ta
              chora elita w tym kraju -wystrzelić to całą chołote na dziesiaty wymiar zeby to
              nigdy nie powrócilo --???
            • kwaggi Re: "Polacy to nieroby" TVN 26.03.06, 15:17
              Redaktor, coś ty za zdolniacha? Znam takich, może mniej zdolnych, na praktyki
              chodzili a teraz i tak nie mogą dostać pracy bez znajomości.Wszyscy chcą super
              zdolnych, doświadczonych, napakowanych teorią a co z tymi mniej zdolnymi?. Nie
              każdy rodzi się "ajnsztajnem" a chce pracować i zdobywać doświadczenie zawodowe
              nawet zaczynając od roznoszenia dokumentów. Znam taką osobę po studiach,
              pracowała w jednej instytucji skierowana przez UP, roznosiła korespondencję po
              mieście aby instytucja zaoszczędziła na poczcie po tygodniu przeniesiono ją do
              pracy biurowej gdzie osiągała dobre opinie za swoją pracę, w opini przełożonych
              wszystko było o.k..Przez pół roku państwo płaciło ale kiedy doszło do zawarcia
              umowy o pracę do dostała ją osoba - krewna znajomej pani prezes tej instytucji,
              czyli przez znajomości. I co ty na to?
              • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 27.03.06, 10:00
                To trzeba szukac pracy nie w urzedach, tylko w prywatnych firmach gdzie
                nadrzednym celem jest jak najkorzystniejsze wydawanie pieniedzy, czyli w cenie
                jest pracownik dobry (moze byc z polecenia), a nie _tylko_ polecony. Nie od dzis
                wiadomo ze marnotrawienie cudzych pieniedzy (pieniedzy podatnikow) przychodzi
                latwiej niz wlasnych. Ubiegacie sie o prace w urzedzie, za jakies smieszne
                pieniadze i jeszcze zalujecie ze Was urzedy nie biora. Cale szczescie i na
                zdrowie, sa ciekawsze i lepiej platne zajecia.

WL
                • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 27.03.06, 11:50
                  > To trzeba szukac pracy nie w urzedach, tylko w prywatnych firmach gdzie
                  > nadrzednym celem jest jak najkorzystniejsze wydawanie pieniedzy, czyli w cenie
                  > jest pracownik dobry
                  Tak, z tego forum wynika nawet w jak super cenie są ci dobrzy pracownicy: 899.10
                  PLN brutto.
                  • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 27.03.06, 15:08
                    > Tak, z tego forum wynika nawet w jak super cenie są ci dobrzy pracownicy: 899.10
                    > PLN brutto.

Z tego forum nic nie wynika. Wartosc pracownika wynika z tego jakie zyski
                    przynosi firmie. Jesli uwaza, ze jest niedoplacany, na pewno znajdzie kogos kto
                    doceni generowane przez niego miliony i zaplaci wiecej. Jesli wszyscy pracodawcy
                    sa frajerami i nie potrafia go docenic - to nic tylko otwierac swoj wlasny
                    biznes i zgarniac te kokosy im sprzed nosa. Czy moze jednak jego praca jest
                    warta tylko 899.10 i jedyne co tutaj robi - to sie zali?

WL
                    • Gość: poziomka Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 27.03.06, 15:15
                      Chyba nie wiesz co piszesz, jezeli uwazasz ze pracodawcea zaplaci wiecej to
                      jestes naiwny lub naiwna, bo ludzie w marketach pracuja godzinami i nie wazne
                      czy sa to godziny nocne dzienne czy jakiekolwiek ine chociazby nadgodziny za
                      kazda godzine maja ta sama stawke.... A jesli uwazasz ze zalozenie firmy jest
                      prosta sprawa to ci sie tylko wydaje, za sam ZUS zaplacisz polowe swoich
                      dorobkow a jeszcze oplac pracownikow na ktorych juz raczej malo kogo stac zeby
                      ich zatrudnil, a jesli juz ktos utrzymuje firme to zazwyczaj jest czlowiekikem
                      znerwicowanym i zapracowanym na maxa, a po co komu pieniadze jak nie ma czasu
                      zeby je wydawac, jakos w innych krajach ludzie pracuja mniej niz w Polsce a
                      maja wiecej i sa lepiej ustawieni w zyciu, wiec niech nikt mi nie mowi ze placy
                      to nieroby, owszem tacy tez sie zdarzaja, ale wiekszosc sie zalamuje jak ma
                      pracowac za najnizsza stawke neeto jaka moze dostac w pracy i nie stac go przez
                      ostatni tydzien miesiaca nawet na chleb.wrrr... nienawidze polski i wszystkich
                      ktorzy nia rzadza.
                      • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 27.03.06, 16:51
                        > Chyba nie wiesz co piszesz, jezeli uwazasz ze pracodawcea zaplaci wiecej to
                        > jestes naiwny lub naiwna, bo ludzie w marketach pracuja godzinami i nie wazne
                        > czy sa to godziny nocne dzienne czy jakiekolwiek ine chociazby nadgodziny za
                        > kazda godzine maja ta sama stawke
                        Dlatego nie ubiegalem sie nigdy o prace w marketach. W ramach prywatnej wojenki
                        nie kupuje w tych, o ktorych slyszalem, ze wyzyskuja pracownikow. A raczej, w
                        ktorych pracownicy daja sie wyzyskiwac.

To czy pracodawca zaplaci wiecej, zalezy od obydwoch stron. jeste ciekaw, ilu z
                        uzalajacych sie probowalo jakos zmienic swoj los. np. zmienic prace, negocjowac
                        z obecnym pracodawca, doksztalcac sie, zaczac na wlasna reke. Z moich obserwacji
                        wynika, ze uzalaja sie z reguly Ci, ktorzy o swoj los najmniej walcza. A kto ma
                        za nich to zrobic?

> A jesli uwazasz ze zalozenie firmy jest
                        > prosta sprawa to ci sie tylko wydaje, za sam ZUS zaplacisz polowe swoich
                        > dorobkow a jeszcze oplac pracownikow na ktorych juz raczej malo kogo stac zeby
                        > ich zatrudnil, a jesli juz ktos utrzymuje firme to zazwyczaj jest czlowiekikem
                        > znerwicowanym i zapracowanym na maxa
                        Mamy Cie!
                        To juz wiesz, dlaczego pracodawcy bez potrzeby nie chca przeplacac za
                        pracownikow? Bo placa ZUS, maja wydatki (firmowe i prywatne) i sa znerwicowani i
                        zapracowani na maxa.

> owszem tacy tez sie zdarzaja, ale wiekszosc sie zalamuje jak ma
                        > pracowac za najnizsza stawke neeto jaka moze dostac w pracy i nie stac go
                        > przez ostatni tydzien miesiaca nawet na chleb.
                        Pokaz nam zyciorysy tych ucisnionych i opowiedz co zrobili, zeby nie pracowac za
                        najnizsza krajowa.

> wrrr... nienawidze polski i
                        > wszystkich ktorzy nia rzadza.
                        A tu czesciowo sie zgodze ;) ale nijak sie to nie przeklada na prcodawcow. Oni
                        tylko dzialaja w takich realiach prawnych i gospodarczych, jakie (p)osly nam
                        zapewniaja.

WL
                        • Gość: jajcarz Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 29.03.06, 14:57
                          w_l napisał:
                          To czy pracodawca zaplaci wiecej, zalezy od obydwoch stron. jeste ciekaw, ilu z
                          > uzalajacych sie probowalo jakos zmienic swoj los. np. zmienic prace,
                          negocjowac
                          > z obecnym pracodawca, doksztalcac sie, zaczac na wlasna reke. Z moich
                          obserwacj
                          > i
                          > wynika, ze uzalaja sie z reguly Ci, ktorzy o swoj los najmniej walcza. A kto
                          ma
                          > za nich to zrobic?

taaaaaaaaaa dwie strony,hahaha, tam gdzie pracowałem była gadka "jak sie nie
                          podoba prosze do działu kadr" zwalniali się pracownicy to zatrudniali nowych a
                          podwyżki nul ,zero, jeszcze "nie macie tak źle inni zarbiają mniej"
                    • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 27.03.06, 15:30
                      > Z tego forum nic nie wynika. Wartosc pracownika wynika z tego jakie zyski
                      > przynosi firmie.
                      Jednak wynika, nawet dużo. Większość kiedykolwiek pracujących osób potraktuje
                      twój komentarz jak dobry żart :)
                • Gość: Warszawianka Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 15:17
                  Czytam i oczom nie wierzę!!
                  "To trzeba szukac pracy nie w urzedach, tylko w prywatnych firmach gdzie
                  nadrzednym celem jest jak najkorzystniejsze wydawanie pieniedzy, czyli w cenie
                  jest pracownik dobry (moze byc z polecenia), a nie _tylko_ polecony"
                  A skąd przekonanie, że w prywatnych firmach "nadrzędnym celem" jest korzystne
                  wydawanie pieniędzy????? Może w małej, rodzinnej firmie tak jest - w konkretnej
                  firmie, z której właśnie uciekłam na wcześniejszą emeryturę, zatrudniającej
                  ok.900 osób w 20 oddziałach w kraju, "celem nadrzędnym" jest to, żeby prezes
                  zarobił na swoje wakacje i na czas "po prezesurze", a nie korzystne wydawanie
                  pieniędzy!!!
                  Mieliśmy włąsnymi siłami (polskimi!!!) zrobiony program biznesowy, cały czas
                  dostosowywany do naszych potrzeb; jak nas kupili austryjacy i nastał nowy
                  prezes, to zgadnij, co się stało?
                  Nasz program poszedł do kosza, a niemiecka firma sprzedała nam swój program
                  (przez rok nie zadziałał jak trzeba i nadal nie działa) za - drobnostka! -
                  7(siedem) milionów złotych!
                  Nie ma pieniędzy dla ludzi, oszczędza się NA KLIENTACH (!!!) ale są pieniądze na
                  drogie limuzyny, przeloty Wiedeń-Warszawa, wynajem pięknego mieszkania w
                  Warszawie + kilku nieco mniej pięknych (w zarządzie jest kilku austryjaków)!!
                  Widać, że - sorry - nie wiesz, o czym piszesz!!
                • Gość: jajcarz Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 29.03.06, 14:49
                  w urzędach tak mało nie zrabiają i jeszcze podwyżki co roku, praca spokojna
            • Gość: bozena Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:19
              jestem studentką ostatniego roku administracji.Studia licencjackie-dziennie,
              magister -zaocznie. Mam na swoim koncie 3 praktyki, 5 miesięczny staż i przez
              rok pracowałam na stanoisku sekretarki. Niestety firma została sprzedana i
              straciłam prace.Od trzech miesiecy szukam pracy, wysyłam podania -conajmniej 5
              dziennie...Niestety pracy nie moge znależć ... więc prawda jest pośrodku oprócz
              wykształcenia i doświadczenia trzeba mieć albo plecy albo szczęście...jak widać
              mi brak i jednego i drugiego
          • Gość: leming Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.aster.pl 24.03.06, 18:11
            > Ludzi, którzy nie maja kasiastych, ustawionych starych spotyka w III RP
            > właśnie taki los..

Pieprzenie.
            Przestancie (dobra: przestanMY) w koncu zwalac wszystko na uklady (a moze
            UKLAD?), bo sie w tym Kaczolandzie kompletnie pogubimy.
        • Gość: AR Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.03.06, 12:26
          Jak byś był dobry po Studiach Życia, to byś wiedział, że nie dla wszystkich
          wystarczy korytka.
      • Gość: agnes Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:43
        na to wyglada, ze UP sa wrecz zawalone ofertami kursow i szkolen dla
        bezrobotnych, ale przeciez tym NIEROBOM nawet sie nie chce z nich korzystac!
        ciekawa jestem, gdzie to i w jakich urzedach oferuja tak duzo pracy i
        mozliwosci do szkolenia? pamietam, gdy sama szukalam pracy przed trzema laty i
        w UP byl nabor na kurs fryzjerski. chcialam zapisac sie na ten kurs, ale nici z
        tego. pani w UP powiedziala, ze nie mieszkam za miastem, wiec nie mam szans!
        ten kurs jest tylko dla bezrobotnych, ktorzy mieszkaja w okolicach miasta. moja
        kolezanka, tez wtedy bezrobotna rowniez chciala sie zapisac, ale nie mogla, bo
        odbyla kurs ( JUZ NIE PAMIETAM JAKI), i musi poczekac conajmniej piec lat, zeby
        mogla zapisac sie na nastepny! zostaly jej dwa lata! czyli minely dopiero trzy.
        nie mowie juzo ofertach pracy. moja kolezanka nie moze dostac pracy, chociaz
        codziennie szuka! wczesniej przeszkoda bylo to, ze ma wyksztalcenie zawodowe.
        teraz , gdy sie uczy ( w maju matura), to tez niedobrze. gdy w urzedzie wisi
        jakas oferta pracy i ona o nia pyta, slyszy A PO CO PANI BEDZIE TAM SZLA?
        PRZECIEZ PANI SIE UCZY!
      • Gość: agnes Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:55
        na to wyglada, ze UP sa wrecz zawalone ofertami kursow i szkolen dla
        bezrobotnych, ale przeciez tym NIEROBOM nawet sie nie chce z nich korzystac!
        ciekawa jestem, gdzie to i w jakich urzedach oferuja tak duzo pracy i
        mozliwosci do szkolenia? gdy sama szukalam pracy przed trzema laty, to
        pamietam, ze w UP byl nabor na kurs fryzjerski. chcialam zapisac sie na ten
        kurs, ale nici z tego. pani w UP powiedziala, ze nie mieszkam za miastem, wiec
        nie mam szans! ten kurs jest tylko dla bezrobotnych, ktorzy mieszkaja w
        okolicach miasta. moja kolezanka, tez wtedy bezrobotna rowniez chciala sie
        zapisac, ale nie mogla, bo wczesniej odbyla kurs ( JUZ NIE PAMIETAM JAKI), i
        musi poczekac conajmniej piec lat, zeby mogla zapisac sie na nastepny! nie
        mowie juz o ofertach pracy. moja kolezanka nie moze dostac pracy, chociaz
        codziennie szuka! wczesniej przeszkoda bylo to, ze ma wyksztalcenie zawodowe.
        teraz , gdy sie uczy ( w maju matura), to tez niedobrze. gdy w urzedzie wisi
        jakas oferta pracy i ona o nia pyta, slyszy A PO CO PANI BEDZIE TAM SZLA?
        PRZECIEZ PANI SIE UCZY! dzis byla na kolejnym spotkaniu w sprawie pracy. jest
        to praca w piekarni, na sprzedawce. pracodawca poszukuje trzech osob a na
        spotkanie przyszlo czterdziesci. pytano min o; stan cywilny, o dzieci badz
        planowanie ich w przyszlosci ( kiedy i ile), no i padlo pytanie JAK BY SIE PANI
        ZAREKLAMOWALA DO PRACY U NAS? a jak sie mozna zareklamowac do pracy w piekarni,
        na stanowisko sprzedawcy??? albo masz doswiadczenie, albo nie!!! kolezanka ma,
        bo w handlu pracowala. stracila na tye glupoty trzy godziny.
        • konopielka80 Re: "Polacy to nieroby" TVN 23.03.06, 22:40
          Beznadziejmy , tendencyjny ten materiał!!!
          Niech państwo z TVN pójda do urzedu i zapytaja sie:
          1. jakie to oferty wiszą w gablocie, za jakie pensje....wiekszośc to 899,10 brutto, poza tym ochrona, sporo dla studentów i niepelnosprawnych i innych na których pracodawca moze oszczedzić i nie płacic ZUS
          2. Jaki sa warunki konieczne do spełnienia aby dostac sie na szkolenie? Niestety ale szkolenia z EFS sa w wiekszosci do 25 roku zycia i powyzej 50-tki..A co z resztą ludzi????
          • Gość: Hahaha Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:02
            Ja zwykle TVN zabłysnął.Oby tak dalej>TVN schodzi na dziady,powinien
            zaprzeastać reklam i wystąpić o status telewizji społecznej.
      • Gość: arek Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 00:25
        Gość portalu: Barbarossa napisał(a):

> A owi dziennikarze dostją na konta co miesiąc fortuny. Niech idą popracować
        > za 600/700 zł - zobaczą jaka to przyjemność życia. Niech tak pocharują latami
        > na umowy zlecenie bez urlopów na lazurowym wybrzeżu.

To TY idź pracować do prasy czy TV za 10000 skoro jesteś taki sprytny. Aaaa już
        wiem co mi odpowiesz: "Wszedzie rządzi UKŁAD i żeby dostać dobrą pracę to trzeba
        być w środku, a ja jestem uczciwy".
        • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 24.03.06, 17:41
          > To TY idź pracować do prasy czy TV za 10000 skoro jesteś taki sprytny.
          > Aaaa już wiem co mi odpowiesz: "Wszedzie rządzi UKŁAD i żeby dostać dobrą
          > pracę to trzeba a być w środku, a ja jestem uczciwy".
          Dobrze. Poniżej wymienię kilka nazwisk, a ty podaj linka do konkursu, w którym
          ci ludzie zostali wybrani na swoje stanowiska?
          - Tomasz Lis
          Brak przygotowania do programów np. z udziłem J.Kurskiego próbuje nadrobić mało
          inteligentnymi złośliwościami i publisią. To ma być dobre dziennikarstwo? Prymityw.
          - Monika Olejnik
          W audycjach radiowych i telewizyjnych przebija z tej kobiety taka nienawiść, tak
          próbuje zdyskredytować rozmówców, którzy nie podzielają jej politycznych
          poglądów, że jest to aż żenujące. To ma być dobre dziennikarstwo? Prymityw.
          - Barbara ... - kobieta prowadząca program "Linia specjalna"
          Prymityw maksymalny. Steruje dyskusją w jedynie słusznym kierunku. Cytowane
          wycinki tekstów dobiera tak, by pasowały do jedynie słusznego sposobu myślenia.
          Prymityw.
          - Kazimiera Szczuka i Kuba Wojewódzki
          Obrażają ludzi, których zaprosili do programu. Super prymityw.

Tyle na razie wystarczy. Teraz odpowiedz na moje pytanie, tzn. zdanie powyżej
          zakończone pytajnikiem.
          • Gość: redaktor Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.chello.pl 24.03.06, 17:44
            to redaktor Lis ma ustawionych starych, czy jest w układzie? bo się gubię w tym
            jedynym słusznym objaśnianiu rzeczyPIStości...?
          • Gość: kreeda Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.chello.pl 24.03.06, 17:51
            Lis - Olejnik/Wojewódzki to inna kategoria/?
            ta alternatywa to pewnie J. Kurski?
            • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 24.03.06, 17:58
              Opisałem zachowania tych pożal się Boże dziennikarzy. Można sprawdzić taśmy.
              Zadałem 1 (słownie jedno) pytanie. Brak odpowiedzi. Rozumiem, że jawnych
              konkursów na ich stanowiska nie było.
          • Gość: leming Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.aster.pl 24.03.06, 18:14
            Pogielo cie? Dlaczego prywatne stacje maja robic jakies konkursy na stanowiska?
            Idz, udowodnij, ze jestes lepszy od Lisa, to cie zatrudnia. Chociaz moze lepiej
            sprobuj z Wojewodzkim - tu bezczelnosc powinna wystarczyc.
            • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 24.03.06, 18:24
              > Pogielo cie? Dlaczego prywatne stacje maja robic jakies konkursy na stanowiska?
              > Idz, udowodnij, ze jestes lepszy od Lisa, to cie zatrudnia.
              Przeczytaj ze zrozumieniem to, co napisałeś powyżej, to razem się pośmiejemy :).
          • onyx_70 Re: "Polacy to nieroby" TVN 24.03.06, 18:18
            Ty oczywiście wiesz lepiej od np. Lisa, bo jesteś od niego lepiej wykształcony.
            Sapiesz z zazdrości, bo zarabiasz mniej od nich. Chcesz udowodnić, że jesteś
            lepszy od nich, to się weź do roboty i pokaż na co Cię stać i nie wsłuchuj się
            jedynie w ulubione radyjko M. Od tego manna z nieba Ci nie spadnie!!

Gość portalu: jacobs napisał(a):

> > To TY idź pracować do prasy czy TV za 10000 skoro jesteś taki sprytny.
            > > Aaaa już wiem co mi odpowiesz: "Wszedzie rządzi UKŁAD i żeby dostać dobrą
            > > pracę to trzeba a być w środku, a ja jestem uczciwy".
            > Dobrze. Poniżej wymienię kilka nazwisk, a ty podaj linka do konkursu, w którym
            > ci ludzie zostali wybrani na swoje stanowiska?
            > - Tomasz Lis
            > Brak przygotowania do programów np. z udziłem J.Kurskiego próbuje nadrobić mało
            > inteligentnymi złośliwościami i publisią. To ma być dobre dziennikarstwo? Prymi
            > tyw.
            > - Monika Olejnik
            > W audycjach radiowych i telewizyjnych przebija z tej kobiety taka nienawiść, ta
            > k
            > próbuje zdyskredytować rozmówców, którzy nie podzielają jej politycznych
            > poglądów, że jest to aż żenujące. To ma być dobre dziennikarstwo? Prymityw.
            > - Barbara ... - kobieta prowadząca program "Linia specjalna"
            > Prymityw maksymalny. Steruje dyskusją w jedynie słusznym kierunku. Cytowane
            > wycinki tekstów dobiera tak, by pasowały do jedynie słusznego sposobu myślenia.
            > Prymityw.
            > - Kazimiera Szczuka i Kuba Wojewódzki
            > Obrażają ludzi, których zaprosili do programu. Super prymityw.
            >
            > Tyle na razie wystarczy. Teraz odpowiedz na moje pytanie, tzn. zdanie powyżej
            > zakończone pytajnikiem.

Copyright © Agora SA˙•˙O nas˙•˙Reklama˙•˙Ochrona prywatności˙•˙Mapa serwisuPoleć
            stronę znajomym | Zgłoś problem lub błąd
            • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 24.03.06, 18:29
              > Ty oczywiście wiesz lepiej od np. Lisa, bo jesteś od niego lepiej wykształcony.
              Nie chodzi o mnie. Chodzi o fakt, że nie można porównać umiejętności w neutralny
              sposób, np. kodowane, jednakowe zadania dla kandydatów. Jako osoba, która
              czasami ogląda telewizję, wolałbym nie widzieć w niej lobbystów, lecz dziennikarzy.
              > Sapiesz z zazdrości, bo zarabiasz mniej od nich.
              Nie oceniaj zachowań innych osób, według własnych zachowań. Mi chodzi o jakość i
              o nic innego.
              • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 27.03.06, 10:10
                > Nie chodzi o mnie. Chodzi o fakt, że nie można porównać umiejętności w
                > neutralny
                > sposób, np. kodowane, jednakowe zadania dla kandydatów. Jako osoba, która
                > czasami ogląda telewizję, wolałbym nie widzieć w niej lobbystów, lecz
                > dziennikarzy.
                Dlaczego chcialbys, aby prywatna spolka miala zatrudniac kadry wg. Twojej
                metody? Ich celem jest zarobic. Wydaja na to swoje pieniadze. Wlasnymi metodami.

> Nie oceniaj zachowań innych osób, według własnych zachowań. Mi chodzi o jakość
                > i o nic innego.
                Jezeli pojdziesz do nich, i przekonasz ich, ze Twoja praca przyniesie im 20%
                wiecej dochodu niz przynosi praca p. Lisa, a wezmiesz za to tyle co p. Lis, to
                na pewno Cie zatrudnia. Czysty biznes. Tylko nie wierze, ze probowales. W
                zwiazku z tym, nie wiem o co sie pieniaczysz.

WL
                • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 27.03.06, 12:05
                  > Dlaczego chcialbys, aby prywatna spolka miala zatrudniac kadry wg. Twojej
                  > metody?
                  Ta metoda nie jest moja. Stosowana jest od dawna wszędzie tam, gdzie chce się
                  obiektywnie uzyskać prawdziwe wyniki i wyłonić możliwie najlepiej przygotowanych
                  kandydatów, np.
                  - egzaminy na studia
                  - egzaminy do pracy w instytucjach UE
                  - egzaminy na prawo jazdy

> Jezeli pojdziesz do nich, i przekonasz ich,
                  Jeśli nie ma wyznaczonych kryteriów oraz terminu zgłaszania się, to jaka miałaby
                  być podstawa do zabierania czasu kierownictwu jakiejkolwiek firmy, a tym
                  bardziej telewizji? Za bramki z ochroną nawet Alfred Nobel by nie przeszedł,
                  chyba że panowie ochroniarze by go rozpoznali i wiedzieli kim był. Następnym
                  razem najpierw myśl, a potem pisz.
                  • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 27.03.06, 15:06
                    > Ta metoda nie jest moja. Stosowana jest od dawna wszędzie tam, gdzie chce się
                    > obiektywnie uzyskać prawdziwe wyniki i wyłonić możliwie najlepiej
                    > przygotowanych kandydatów, np.
                    > - egzaminy na studia
                    > - egzaminy do pracy w instytucjach UE
                    > - egzaminy na prawo jazdy
                    Ty jednak lubujesz sie w instytucjach. Uczelnie, urzedy, pieniadze podatnikow.

> Jeśli nie ma wyznaczonych kryteriów oraz terminu zgłaszania się, to jaka
                    > miałaby
                    > być podstawa do zabierania czasu kierownictwu jakiejkolwiek firmy, a tym
                    > bardziej telewizji? Za bramki z ochroną nawet Alfred Nobel by nie przeszedł,
                    > chyba że panowie ochroniarze by go rozpoznali i wiedzieli kim był. Następnym
                    > razem najpierw myśl, a potem pisz.
                    Zacznij tutaj:
                    www.iti.pl/_fl/career.htm
                    Po drugie - twierdzisz, ze bylbys lepszy od p. Lisa. Skoro tak, na pewno masz
                    rozpoznawalna twarz, duze osiagniecia, jestes medialny i kreatywny. Na pewno
                    znajdziesz sposob, zeby zaistniec w swiadomosci ITI czy Polsatu jako zrodlo
                    milionowej widowni i milionowych zyskow. Czy jednak nie znajdziesz? To moze
                    jednak nie jestes konkurencja?

WL
                    • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 27.03.06, 15:44
                      > Ty jednak lubujesz sie w instytucjach. Uczelnie, urzedy, pieniadze podatnikow.
                      Bez instytucji rządzi ten, kto potrafi lepiej strzelać. Rozejrzyj się trochę po
                      świecie, a zrozumiesz, że wszystko opiera się na instytucjach. Już ludzie żyjący
                      przed naszą erą rozumieli ten fakt. Na szczęście nie musisz żyć kilku tysięcy
                      lat, aby nadrobić brak tej wiedzy.
                      > Po drugie - twierdzisz, ze bylbys lepszy od p. Lisa.
                      Widzę, że dyskutujesz ze sobą, a nie ze mną. Doradzam mniej konfabulowania, a
                      więcej czytania ze zrozumieniem.
                      • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 27.03.06, 16:44
                        > Bez instytucji rządzi ten, kto potrafi lepiej strzelać. Rozejrzyj się trochę po
                        > świecie, a zrozumiesz, że wszystko opiera się na instytucjach
                        Na szczescie to nie znaczy ze instytucje musza byc jedyna i do tego najlepsza
                        kategoria wsrod pracodawcow. Jesli praca na urzedniczym stanowisku jest dla
                        kogokolwiek wymarzona posada to niech uprawia nawet wolontariat, bedac wybranym
                        w drodze konkursu.

> Widzę, że dyskutujesz ze sobą, a nie ze mną. Doradzam mniej konfabulowania, a
                        > więcej czytania ze zrozumieniem.
                        Widze, ze jednak Twoim celem jest bicie piany a nie dyskusja.
                        Okay, przepraszam i poprawiam sie.
                        Jezeli _jakis kandydat_ rozzalony ze nie ma konkursu do wymarzonej TV jest
                        _swietnym, lepszym niz p.Lis_ kandydatem - to na pewno sobie poradzi.

A zreszta jak Ty sobie wyobrazasz taki konkurs?

Wyrecytowac wierszyk i zrobic szpagat?

Tu decyduje osobowosc, tego sie nie da linijka zmierzyc.
                        Owszem, jak wiekszosc polecanych do nasladowania przez Ciebie instytucji, mozna
                        zrobic przetarg z jednym kryterium - cena. Wtedy bedzie iles tysiecy
                        rownoprawnych kandydatow za 899,10 chetnych do tej pracy. Zostanie wybrany jeden
                        - nie wiem na podstawie jakiego kryterium, moze kolejnosci zgloszen. I bedzie
                        zarabial 899,10 - bo sam tyle chcial stajac do konkursu. I jestem pewien, ze
                        widzowie pojda ogladac p. Lisa do konkurencji, a nie nowego wizjonera prosto
                        spod UP.

WL
                        • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 28.03.06, 14:46
                          > Tu decyduje osobowosc, tego sie nie da linijka zmierzyc.
                          Mi właśnie o to chodzi. Powinna decydować wiedza i umiejętności, a decyduje ...
                          osobowość, cokolwiek to jest. Dopóki tak będzie, nadal często do tego typu
                          stanowisk będą dopuszczani prymitywni lobbyści, a nie porządni dziennikarze.
                          • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 28.03.06, 16:38
                            To otworz telewizje i doupszczaj dziennikarzy zamiast "lobbystow".
                            Dlaczego Ty bys chcial zeby kryteria doboru kadr byly w jakikolwiek sposob
                            ustalane przez kogokolwiek innego niz wlasciciel firmy (stacji TV)?
                            Moze w takim razie wlasciciele straganow z pietruszka tez powinni zostac przez
                            Ciebie oswieceni, kto moze sprzedawac pietruszke, a kto nie powinien.
                            Mysle ze dokument pt "Zlote i jedynie sluszne zasady zasady naboru sprzedawcow
                            pietruszki" Twojego autorstwa moglby zrobic kariere. Bo przeciez to nie do
                            pomyslenia, zeby jakas firma zatrudniala wg swojego widzimisie, prawda?

WL

PS. Po sukcesie tomu I, proponuje tom II "JAK nalezy prawidlowo sprzedawac
                            pietruszke. Historia o lobbingu na straganach".
                            • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 28.03.06, 18:23
                              > Dlaczego Ty bys chcial zeby kryteria doboru kadr byly w jakikolwiek sposob
                              > ustalane przez kogokolwiek innego niz wlasciciel firmy (stacji TV)?
                              Chciałbym tego jako osoba, która od czasu do czasu ogląda telewizję. To
                              normalne, że im większa konkurencja, tym wyższy poziom, a im wyższy poziom tym
                              lepiej dla widza. Niestety właściciele stacji boją się osób niezależnych i
                              dlatego nie ma takich konkursów, o jakich pisałem. Po prostu mogłyby je wygrywać
                              osoby niezależne. Dlatego też niezależne dziennikarstwo jest fikcją,
                              przynajmniej w Polsce. Bardzo wielu dziennikarzy zostało sprowadzonych do roli
                              lobbystów.
                              • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 29.03.06, 01:20
                                Nie odpowiedziales na pytanie.
                                Dlaczego ktos inny niz wlasciciel firmy (stacji TV) ma narzucac mu metode doboru
                                kadr?

WL
                                • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 29.03.06, 09:16
                                  Po pierwsze nikt nie ma mu narzucać metody doboru kadr i wcale tak nie
                                  twierdziłem. Skoro woli dziennikarzy lobbystów, którzy prezentują jego poglądy i
                                  interesy, to niech sobie zatrudnia lobbystów, ale ja jako telewidz tracę przez
                                  to na jakości oglądanego programu i wolno mi tych ludzi za to krytykować.
                                  Oczywiście wolno mi też nie oglądać, zresztą korzystam z tego prawa dość często :).
                          • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 28.03.06, 16:43
                            I jeszcze poprosze o wskazanie jedynie slusznej dla wszystkich mediow w kraju
                            definicji porzadnego dziennikarza.
                            Takiej, ktora pozwoli dobrac dziennikarza rownie dobrego do pracy w "NIE" jak i
                            "Waszym dzienniku".
                            Osobie tej, majacej niepowtarzalna szanse napic sie wodki po godzinach pracy
                            zarowno z Urbanem jak i Rydzykiem - zloze gleboki poklon.

WL
                            • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 28.03.06, 18:14
                              > I jeszcze poprosze o wskazanie jedynie slusznej dla wszystkich mediow w kraju
                              > definicji porzadnego dziennikarza.
                              Dziennikarz: osoba, która moderuje dyskusję, zawsze zaprasza przynajmniej dwie
                              strony dyskusji i nigdy nie argumentuje za żadną z nich. Niedopuszczalne jest,
                              aby dziennikarz próbował manipulować dyskusją za pomocą cytatów wyrwanych z
                              kontekstu lub pytań sugerujących odpowiedź. Niedopuszczalne jest, aby
                              dziennikarz błędnie cytował swoich rozmówców. Niedopuszczalne jest, aby
                              dziennikarz informował o czymś, co się nie zdarzyło.
                              Każde udowodnione odstępstwo od powyższych zasad powinno być karane zgodnie z
                              duchem kapitalizmu, a więc wysokimi opłatami na rzecz np. instytucji
                              charytatywnych, natomiast w przypadkach kilkakrotnego naruszenia w/w reguł
                              odebraniem uprawnień dziennikarskich.
                              Kto nie potrafi spełnić wspomnianych zasad, widocznie nie ma powołania do tego
                              by być dziennikarzem i zamiast tego powinien oficjalnie zostać lobbystą.
                              Przykład prawidłowego dziennikarstwa: BBC.
                              • w_l Re: "Polacy to nieroby" TVN 29.03.06, 01:19
                                No to mozesz zamknac wszystkie media w Polsce. Skoro uwazasz, ze wlasciciel
                                stacji, albo sam dziennikarz, nie moze miec wlasnego zdania. Na szczescie, w
                                duchu kapitalizmu, wszystkie media reprezentuja swoj wlasny punkt widzenia, a
                                nie centralnie narzucony twoj.

WL
                                • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 29.03.06, 09:12
                                  > No to mozesz zamknac wszystkie media w Polsce. Skoro uwazasz, ze wlasciciel
                                  > stacji, albo sam dziennikarz, nie moze miec wlasnego zdania
                                  Każdy w Polsce może mieć własne zdanie: lekarz, nauczyciel, policjant, sędzia,
                                  dziennikarz itd.
                                  Albo nie rozumiesz tego, co napisałem, albo celowo wypaczasz sens mojej
                                  wypowiedzi, bo tak ci wygodnie.
        • Gość: LOG Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.pl / *.pronets.pl 28.03.06, 17:03
          Ja mam 28 lat, wykształcenie Logistyk ( zaoczne studia bo wolałem pracować i
          zarabiać kasę a nie imprezować i "kacować" na dziennych) 6 lat pracy w zawodzie
          w tym ostatnie 2 lata jako analityk procesu zaopatrzenia i cyklu produkcyjnego
          ( branża automatyka przemysłowa, elektronika, IT), mam udokumentowane sukcesy (
          dzięki moim działaniom, poprzednim firmom przynosiłem niewąski zysk),
          Angielski, Niemiecki, Rosyjski perfekt, dużo chęci i pomysłów i od prawie pół
          roku nie mogę znależć pracy i co na to powiesz misiaczku drogi??? Oczywiście
          średnio co tydzień jeżdżę 2 razy na rozmowy kwalifikacyjne... Kumpel brata w
          wieku 26 lat mgr Historii bez doswiadczenia żadnego, dostał robotę w firmie
          budowlanej jako specjalista od spraw zakupów i dostaje podstawę ponad 6000 zł
          brutto/ miesiąc, pewnie dla tego, że był dobry i przebojowy co misiu drogi????
          Pozdrawiam i życzę realnego spojrzenia na świat, bo to pomaga przeżyc!!
      • Gość: KijImwZupe Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 00:38
        Nie po to konczylem 2 fakultety zeby teraz przekwalifikowac sie na spawacza!
        • dleifrag Re: "Polacy to nieroby" TVN 24.03.06, 18:12
          A jakie fakultety? Marketing? Może zarządzanie?
      • ksiazemaly Re: "Polacy to nieroby" TVN 24.03.06, 00:47
        Normalna sytuacja w wówczas, gdy bezrobocie oscyluje wokół 5-6% Wówczas można powiedzieć, że nie pracują tylko nieroby (bo podobno ok 4% społeczeństwa nie pracuje z założenia:)). W naszej sytacji takie stwierdzenia to zwykła demagogia. A nie zapominajmy, że wielu naszych rodaków wyjechało do pracy za granicę, gdyby nie ten fakt, to sytuacja byłaby katastrofalna...
      • Gość: krk Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.devs.futuro.pl 24.03.06, 08:57
        Niestety, zgadzam sie z tym, co pokazal TVN. Mam sasiadow matka- bezrobocie,
        ojcie- bezrobocie, corka (z zawodu fryzjerka)- sama widzialam wiele ogloszen z
        praca dla fryzjerow - bezrobocie, teraz ich syn (budowlaniec) wyszedl z wojska -
        bezrobocie. Jak to argumentuje sasiad- na moje pytanie, ze pewnie Grzesiek
        bedzie teraz szukal pracy, sasiad odpowiedzial- "Skoro od panstwa mu sie nalezy,
        to co bedzie do roboty chodzil, niech chlopak odpocznie po wojsku". Jasne,
        nameczyl sie biedaczek.
        • skorpionica11 Re: "Polacy to nieroby" TVN 24.03.06, 09:36
          Jak bylam kilka lat temu zaintersowana kursem komputerowym [aby miec papierek]
          to powiedzieli ze niewiadomo czy odbedzie taki kurs bo nie wiedza czy dostana
          dotacje od panstwa na to.
          Ale to prawda ze za marne grosze ludzie niechca pracowac po przecierz
          nieutrzymaja sie od 1 do 1 za 700zł.
          Jestem ciekawa czy te urzedniczki chcialy by pracowac za te 700zł.
          Te grosze to dobre dla emerytów,ludzi ktorzy potrzebuja miec jeszcze 2-3lata do
          przepracowania 30lat aby dostac emeryture,a po zaty 700zł to jest praca na pol
          etatu, a nie na caly etat.
          • Gość: gfdg Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 09:44
            "Jestem ciekawa czy te urzedniczki chcialy by pracowac za te 700zł." Często te
            urzędniczki za tyle netto pracują!
          • Gość: magik1 Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 09:59
            popieram,JA NAJCHETNIEJ BYM ZLIKWIDOWAL TE WSZYSKIE PARANOICZNE URZEDY
            PRACY,CIKAWE ILE OSOB JEST ZATRUDNIONYCH W URZEDACH PRACY W WARSZAWIE I JAKIE
            ZARABIAJA PIENIADZE ,O TYM GLOSNO SIE NIE MOWI -TEMAT TABU
        • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 24.03.06, 11:55
          Na rozwiązanie problemu ilości bezrobotnych jest sposób. Wystarczy proponować
          pracę ludziom zarejestrowanym w UP. Odmowa podjęcia pracy zgodnie z prawem
          oznacza wyrejstrowanie osoby bezrobotnej z ewidencji UP.
          Jak widać z niektórych komentarzy pracy jest dużo, a z obowiązującego prawa
          wynika prosty sposób na zmniejszenie bezrobocia. Gdy tylko UP zaczną masowo
          proponować ludziom pracę, to uzyskamy 0% bezrobocie. Ciekawe, dlaczego mimo
          zalewu ofert pracy i bezwzględnemu prawu, nadal tak dużo osób pozostaje w
          ewidencji UP?
          • Gość: aa Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.chello.pl 24.03.06, 17:36
            Gdy w Urzędzie pracy zapytałąm pośredniczkę czy m ajakąś pracę dla mnie, ta odpowiedziała: Pani
            chyba żartuje, a na pytanie kiedy coś będzie zareagowała: niech pani mnie nie rozśmiesza.

Oto tak działaj ą UP. Może i praca jest ale nie dla ludzi po studiach i z dwoma językami, a i dodoam
            jeszce parę kursów i 8 lat stażu pracy. To smutna prawda a nie żart.
            • Gość: LOG Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.pl / *.pronets.pl 28.03.06, 17:15
              Oj zapewniam cię , że dla tych ludzi nie ma też pracy!1 PZDR!!
          • Gość: LOG Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.pl / *.pronets.pl 28.03.06, 17:14
            Ok tylko mówmy o pracy a nie pańszczyznie. Bo pańszczyzną jest praca za mniej
            niż 1000 zł netto/ miesiąc, za 1000 zł netto mógl bym zamiatać chodniki, czemu
            nie "pieniądz nie śmierdzi" no ale chciał byś aby bezrobotny pracował za darmo
            bo jak nie to go wyrejestrujesz co?? NIe tędy droga niestety!! PZDR!!
        • kwaggi Re: "Polacy to nieroby" TVN 26.03.06, 15:30
          krk. Wszędzie się znajdzie jakaś " czarna owca".
      • Gość: sara Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.atol.com.pl 24.03.06, 12:22
        własnei mi cisnienie podskoczyło jak przeczytałam te wypowiedzi. jak zawsze
        prawda leży po srodku, jestem osobą bezrobotną od paru m-cy. szukam pracy ale z
        miesiąca na miesiąc jest coraz to gorzej - brak ofert. po zanjomosci nie mam
        szan sie dostać -niechodzi mi oto zeby ktoś mnie wkręcił na stanowisko , chodzi
        mi o to aby ktoś mi dał cynk o wakacie w firmie o przerowadzonym naporze abym i
        ja mogła wystartowac w konkursie a pracodawca wybierze sobie sam. właśnie to
        brak równych szans na znalezienie ofert. co do UP to faktycznie sa te same
        ogłoszenia , pomijam fakt że nie które oferty są już nieaktualne (a wisz
        amiesiacami)a pracodawca nie informuje UP że znalzał juz praconika . nie
        dostałam żadnej ofert pracy (mimo ze dowiaduję sie co najmniej raz na
        tydzień).wymagania pracodawców sa na wyrost (litania wymagań) i dlatego pani z
        UP nie składa mi propozycji bo nie spełniam wszystkich wymagań pracodawcy. co
        do szkoleń złożyłam stosowne papiery na kurs "fundowany" przez UP i co i nic od
        2 m-cy cisza.urzednicy tłumacza się głupio im nie zalezy aby sprawnie
        przeprowadzić rekrutacje na kurs i pomyślnie załatwić formalnosci aby kurs
        ruszyła - oni mają pracę świetnie sie bawią- a mi w między czasie przelatuja
        kolo nosa kolejne oferty pracy do których mogłabym startować gdybym miała
        papier po kursie. I UP ma czelność mówić że organizuje kursy moze sobie
        zafunfuje kurs organizacji ,zarządzania i komunikacji interpersonalnej może by
        wtedy mieli inne podejście do ludzi po tej drugiej stronie biurka. już
        kończę .przepraszam za błedy które sie wkradły.
      • Gość: sara Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.atol.com.pl 24.03.06, 12:31
        aha jeszcze jedno co do szkoleń z UP to faktycznie dużo ok. 200 osób
        przeszkoliń w ciagu roku w skali takiego bezrobocia.
      • Gość: St TV KŁAMIE Re:"Polacy to nieroby" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 12:37
        Za komuny kazde dziecko wiedzialo ze TELEWIZJA KLAMIE.

Dzisiaj tej starej prawdy uczymy sie na nowo
        • Gość: jacobs TV KŁAMIE Re:"Polacy to nieroby" IP: *.brda.net 24.03.06, 17:21
          Przede wszystkim dziennikarze TVN to zwyczajni lobbyści. Oczywiście są w
          układzie i dzięki temu nikt nie każe im oddać legitymacji dziennikarskich z tego
          powodu. Jednak ich komentarze wyraźnie pokazują, że ich przeznaczeniem jest
          lobbing, a nie dziennikarstwo. Prymitywy i tyle.
          Prymitywni polscy pracodawcy! Wasz prymitywizm jest zaraźliwy. Przestańcie
          opłacać swoich lobbystów z redakcji telewizyjnych i radiowych. Przeznaczcie
          swoje pieniądze na rozwój firm i sprostanie konkurencji w postaci waszych
          odpowiedników z 23 krajów UE, od których jesteście gorsi. Uwierzcie, że także
          wasze mądre myślenie ma przyszłość. Nie rezygnujcie z niego, lecz zrezygnujcie z
          usług dziennikarzy.
          • Gość: redaktor TV KŁAMIE Re:"Polacy to nieroby" IP: *.chello.pl 24.03.06, 17:48
            chyba zapiszę się do tego układu
            • Gość: jacobs TV KŁAMIE Re:"Polacy to nieroby" IP: *.brda.net 24.03.06, 18:04
              Zrobisz błąd, jeśli się z tego towarzystwa wzajemnej adoracji wypiszesz.
          • w_l TV KŁAMIE Re:"Polacy to nieroby" 28.03.06, 13:23
            Tak jest, pan Heniu, firma "Heniu budowniczy i syn" i pania Kazia, firma
            "Pietruszka i inne swiezynki" i tysiace im podobnych przedsiebiorcow zrzucilo
            sie na lobbing w TVNie. Ci nadziani pracodawcy nie chca inwestowac, tylko wola
            podplacac ITI, zeby dziennikarze mowili rzeczy ktore... No wlasnie, co?
            Moze czesc spoleczenstwa, ograniczona umyslowo, nie umie formulowac wlasnych
            opinii i przejmuje cudze, ale to swiadczy zle o nich a nie telewizji.
            Nie ma jednej jedynej prawdy. Co innego pisze Wasz Dziennik, co innego GW, co
            innego Najwyzszy Czas.

Ale ja rozumiem, ze psychoza blizniakow sie udziela mniej odpornym jednostkom.
            Uklady, my, wy, oni. Zawsze sa jacys zli ONI. A biale myszki tez czasem
            widujesz? A moze biale myszki jako czesc UKLADU?

WL
      • Gość: qwrty Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.stansat.pl 24.03.06, 16:03
        Od dłuższego czasu zauważam wśród dziennikarzy i polityków tendencję do
        objawiania Polakom, iż problem bezrobcia w Polsce ma raczej charakter
        statystyczny a nie rzeczywisty. Myślę, że jest to preludium do akcji
        przygotowywanej w Ministerstwie Pracy mającej na celu walkę z niekorzystnymi
        wskaźnikami bezrobocia ośmieszającymi Polskę na arenie międzynarodowej. Mówiąc
        najprościej chodzi o maksymalne zmniejszenie statystyk bezrobocia, a nie samego
        zjawiska bezrobocia. Zanim rozwinę swój wątek, chciałbym podpowiedzieć naszym
        decydentom kilka skutecznych metod:
        - obniżyć pensję minimalną do 30 zł netto (1zł/dobę) - kto nie przyjmie oferty
        pracy - WYREJESTROWAĆ!,
        - wszystkim absolwentom wyższych uczelni, którzy są od kilku dni
        zarejestrowani jako bezrobotni - zaproponować ofertę pracy znacznie poniżej ich
        kwalifikacji i niezgodną z ich profilem wykształcenia - np. inżynierowi - etat
        sprzątacza lub kasjera w supermarkecie - jeżeli odmówi - WYREJESTROWAĆ! - i nie
        ma tłumaczenia, że chciałbym jeszcze przez kilka miesięcy spróbować jednak
        znaleźć pracę w zawodzie.
        - stworzyć fikcyjne oferty pracy na bardzo niekorzystnych warunkach - np.
        pensja minimalna 899 zł brutto, 3 godziny dojazdu do pracy w jedną stronę,
        minimalny koszt dojazdu ok. 250zł/miesięcznie, praca zmianowa itd. Jeżeli
        bezrobotny odmówi - WYREJESTROWAĆ! Jeżeli się zgodzi, to powiedzieć, iż
        pracodawca się rozmyślił. W tym miejscu chciałbym przytoczyć przykład:
        Przedsiębiorstwo w dużych tarapatach finansowych od kilku miesięcy nie płaciło
        pracownikom pensji. Pracownicy składali wypowiedzenia z tzw. przyczyn stojących
        po stronie pracodawcy. Pracodawca potwierdzał i wypowiedzenia podpisywał.
        Pracownicy trafiali do urzędu pracy i otrzymywali status bezrobotnego. Wkrótce
        otrzymywali od urzędników oferty pracy ... od byłego pracodawcy (ten szukał
        oczywiście chętnych na wolne wakaty). W efekcie były podstawy do odebrania im
        statusu bezrobotnego i chyba takie decyzje zapadały, ale zrobił się raban...
        - w drodze ustawy uchwalić, iż Polska jest krajem wolnym od zjawiska
        bezrobocia. Mało kompetentni dziennikarze przekarzą dobrą nowinę masom.
        - zlikwidować urzędy pracy - bo jeśli bezrobocie jest tak niskie to po cholerę
        te instytucje jeszcze istnieją. Mało rozgarnięci szefowie urzędów pracy klepiąc
        głupoty o lenistwie bezrobotnych nie widzą, iż dają świetny argument do
        likwidacji swoich miejsc pracy.
        Teraz trochę uwag:
        - jeżeli w Polsce bezrobocie jest rzeczywiście niskie, to dlaczego mamy do
        czynienia z popularnością partii populistycznych i uprawiających demagogię
        socjalną?
        - jeżeli w Polsce mamy niskie bezrobocie, to znaczy że gospodarka ma się
        wyśmienicie. I to wszystko udało nam się w kilkanaście lat. Koszty pracy są
        więc optymalne, podatki też, korupcja w sumie nie przeszkadza gospodarce, zła
        infrastruktura (np. drogowa) może poczekać, inwestorzy wymyślają jakieś dziwne
        problemy, sądownictwo gospodrcze kuleje, ale jak widać gospodarce też to nie
        przeszkadza. O co więc cały ten raban?
        - skąd w Europie wzięło się NA RAZIE 1,2 mln pracujących Polaków. Dlaczego
        ludzie ci zostawili w kraju rodziny i pojechali do innych krajów wykonywać
        często pracę poniżej swoich kwalifikacji? Otóż nie tylko dlatego, że otrzymują
        tam wyższe wynagrodzenie. Często mówią, iż są zaskoczeni tym, że pracodawcy
        traktują ich jak ludzi a nie jak niewolników. Podkreślają, iż przejrzeli na
        oczy, że w kraju kapitalistycznym pracownik może być szanowany przez
        pracodawcę. Tam fachowca murarza czy spawacza nikt nie odsyła do piachu tylko
        dlatego, że ma 50 lat. Również nikt nie obraża się, gdy pracownik na rozmowie
        kwalifikacyjnej pyta o przyszłe zarobki, bowiem w liberalnych gospodarkach,
        praca jest towarem i jak każdy towar ma cenę. Te 1,2 mln ludzi to również
        argument przeciw licznym wypowiedziom tzw. specjalistów od rynku pracy i
        pryszczatych (trądzik młodzieńczy) głw. ekonomistów instytucji finansowych
        opowiadających brednie o słabej mobilności Polaków. Raporty UE wskazują, iż
        jesteśmy jedną z najbardziej mobilnych nacji w Europie, to "stare" państwa UE
        mają problem z mobilnością swoich mieszkańców. W Polsce są już gminy, gdzie
        większość mieszkańców stanowią emeryci, bo reszta opuściła kraj cudu
        gospodarczego. Ich ojczyzna natomiast domaga się podatków od wynagrodzeń
        zarobionych w the United Kingdom, bo w Polsce "wpadli" w III próg podatkowy.
        Ciekawe za co, skoro w sprawie zatrudnienia, rząd Jej Królewskiej Mości uczynił
        więcej dla nich niż Polska (i nie ma się co obrażać na znaną wypowiedź
        brytyjskiego dyplomaty). Nawet Bismarck chyba nie miał tak chorych pomysłów
        wobec Polaków. W dzisiejszej Polsce wóz Drzymały zostałby zlicytowany.
        - jesteśmy jedynym krajem w UE, gdzie w ogłoszeniach o pracę zamieszcza się
        barierę wieku - często 35 lat.
        - Bezrobotnym podobno nie chce się pracować bo dostają zasiłkek. Chciałbym
        tylko zwrócić uwagę, iż zasiłek wynosi mniej niż 500zł/miesiąc, a więc tyle za
        ile nie byli w stanie przeżyć 2 posłowie uczestniczący w programie TVN-u i
        Super Express'u. Zasiłek z reguły przyznawany jest na 6 miesięcy. 80%
        bezrobotnych nie ma do niego prawa, bo: pracowali wcześniej na umowę-
        zlecenie, "pracowali na czarno", pracowali nieregularnie - tzn. pomiędzy
        kolejnymi dorywczymi pracami mieli zbyt długie przerwy w zatrudnieniu, zasiłek
        wygasł itd.
        - Odnośnie statystyk: wśród zarejestrowanych bezrobotnych, jest
        grupa, która nie jest zaintersowana podjęciem pracy - z różnych przyczyn np.
        bumelanci, niebieskie ptaki, osoby, które szukają pracy na miarę swoich ambicji
        i nie wezmą szybko jakiejkolwiek itd. Dla potrzeb badania zjawiska
        bezrobocia należy tę grupę odjąc od tych niespełna 18%. Ale dodajmy w takim
        razie do tego rachunku:
        + "lewych" rencistów (podobno ok. 1 mln osób) po odebraniu (i słusznie, tylko
        woli politycznej brak) prawa do renty z pewnością znaczna grupa
        nie mogłaby znaleźć pracy,
        + osoby po 50-tce, które "przerzucono" w system świadczeń przedemerytalnych,
        emerytur pomostowych i innych "wynalazków" (min. kilkadziesiąt tysięcy, realnie
        pewnie kilkaset tys.) itd. Przecież nie jest tajemnicą, iż
        system ten stworzoono po to, żeby osoby te nie wylądowały na bezrobociu bez
        środków do życia (reformy owe miały w I połowie lat 90-tych ciche wsparcie
        nawet liberałów). Ot zwykły zabieg statystyczny,
        + osoby, które nie zarejestrowały się w Urzędach Pracy jako bezrobotne, zdając
        sobie sprawę, iż urzędy te nie spełniają swojej roli, chociażby dlatego, że za
        pensje jakie tam otrzymują urzędnicy nie podejmą się pracy specjaliści od rynku
        pracy, a jedynie znajomi. Osoby te korzystają z ubezpieczenia
        zdrowotnego tzw. rodzinnego, więc nie muszą się rejestrować dla składki
        zdrowotnej.
        - osoby, które "łapią" tymczasowe zajęcia np. 10 dni w miesiącu na umowę-
        zlecenie i za każdym razem musiałyby przechodzić biurokratyczną procedurę
        ponownego zarejestrowywania się.
        Nigdy nie pojmę dlaczego od oficjalnych statystyk bezrobocia tak chętnie
        próbuje się odejmować osoby pracujące w szarej strefie. Przecież to zjawisko
        jest dla gospodarki tak samo szkodliwe jak korupcja. Nie chodzi tu tylko o
        łamanie prawa pracy, ale przede wszystkim o nieuczciwą konkurencję - i to z
        tego powodu jest to zjawisko zwalczane w rozwiniętych gospodarkach.
        - media powtarzają za specami, iż bezrobotni preferują pracę w szarej strefie.
        Posłuże się przykładem: bezrobotny X ma do wyboru zarobić legalnie ok. 600 zł
        netto (pensja minimalna)lub np. 800 zł na czarno (pracodawca i tak ma korzyść,
        gdyż legalnie koszt pracy wyniósłby ponad 1000 zł). Co wybierze bezrobotny?
        Oczywiście wariant pracy na czarno. I nie zrobi tego dlatego, że będzie mu się
        żyło z tym bardzo dobrze. Dokona wyboru:
        - prawo do przyszłej emerytury, ewentualnej renty w przypadku wypadku przy
        pracy, świadczenia chorobowego, urlopu i generalnie gwarancji otrzymania
        wynagrodzenia (umowa o pracę),
        • Gość: qwrty Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.stansat.pl 24.03.06, 16:11
          czy jednak możliwość otrzymania 200 zł więcej tracąc powyższe korzyści, ale
          mogąc biologicznie przetrwać do następnego miesiąca i dożyć wieku emerytalnego
          (w to miejsce można wpisać m.in. wykarmić 1 dziecko więcej lub zapłacić czynsz
          lub ...).
          Trzeba być ślepym, żeby nie zauważyć, iż dokonanie "wyboru" praca legalna czy
          na czarno zależy przede wszystkim od wysokości wynagrodzenia. Przy niskich
          wynagrodzeniach wybór pracy na czarno, ale za większą kwotę, wiążę się z
          możliwością zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjiologicznych kosztem
          utraconych przyszłych korzyści.
          Teraz inny przykład: bezrobotny Y ma do wyboru np. 2000 na czarno lub 1500
          legalnie (pracodawcę legalnie kosztowałoby to ponad 2.618). Myślę, że w tym
          przypadku, całkiem spora grupa wybrałaby już pracę legalną, choć pokusa jest
          duża. Oczywiście zdaję sobie sprawę, iż rozlegną się głosy, że te kwoty w
          Polsce to science-fiction. I dlatego polscy pracodawcy nie mogą znaleźć ponoć
          pracowników - np. firmy budowlane - kto za 800 zł na czarno będzie pracował na
          wysokości na rusztowanich ryzykując, iż w razie wypadku przy pracy nie otrzyma
          renty.
          Pęka mit o konkurencyjności polskich firm. Niestety potwierdza się fakt, iż owa
          konkurencyjność była budowana przez długie lata, w wielu przypadkach, na
          niskich kosztach pracy. Teraz, gdy wiele osób wyjeżdża pracować w UE,
          polscy pracodawcy podnoszą larum, iż w kraju brakuje pracowników i trzeba
          zalegalizować zatrudnienie np. murarzy z Ukrainy. Dowodzi to tego, iż być może
          nie mogą zapropnować wyższych wynagrodzeń Polakom... Przy okazji chciałbym
          zaznaczyć, iż Anglik czy Irlandczyk jest w stanie przeżyć za wynagrodzenie
          jakie proponuje się Polakom w Anglii czy Irlandii, ale Polak nie jest w stanie
          przeżyć za wynagrodzenie jakie się proponuje w Polsce np. Ukraińcom. Mówię, to
          celowo, gdyż wielu spin doctor'ów twierdzi, iż skoro Polacy pracują na
          zachodzie i "zabierają" miejsca pracy tubylcom, to niestety taka sama sytuacja
          powinna być na polskim rynku pracy. Zresztą strona ukraińska już wybiła z głowy
          polskim organizacjom pracodawców pomysł legalnego zatrudniania Ukraińców na
          budowach. Otóż zarobki w Polsce są NIEKONKURENCYJNE w stosunku do tych na
          budowach ukraińskich, rosyjskich czy łotewskich.
          C.D.N...
      • Gość: fredi Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:32
        Ten kraj jest chory bo ma chorych obywateli dających się manipulować przez
        media, polityków, sąsiadów i babcie klozetowe. W poniedziałek syn wyjechał na
        wyspy bez znajomości jezyka i pierwsze co stwierdził to to ze już nigdy do
        polski nie wróci nawet gdyby miał być bezrobotnym tam.
      • old.european Re: "Polacy to nieroby" TVN 24.03.06, 18:03
        > Tak się składa, iż dobrze znam UP. Dla człowieka po studiach - 3,85 brutto/h
        > ochrona. Ja już sie natraciłem zdrowia w hipermarketach i tzw.ochronie. Jak
        > człowiek nie ma pleców - to jeszcze zostaje roznoszenie ulotek.

Praca jak praca. Dziwne, gdy ktos, kto studiowal na koszt spoleczenstwa ma
        jeszcze pretensje o dobra prace. Wydawaloby sie, ze ci, ktorzy studiowali,
        powinni miejsca pracy tworzyc, no ale to wciaz jeszcze komunistyczne myslenie w
        narodzie....
        • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 24.03.06, 18:09
          > Wydawaloby sie, ze ci, ktorzy studiowali,
          > powinni miejsca pracy tworzyc, no ale to wciaz jeszcze komunistyczne myslenie
          > w narodzie....
          Oczywiście nie wszyscy po studiach powinni towrzyć miejsca pracy, bo ktoś mądry
          musi jeszcze pracować, aby utrzymać tego, który stworzył miejsca pracy, a także
          na jego rodzinę, psy, koty i samochody.
          • Gość: wawiak Bo Polacy to SĄ nieroby,a wymagania mają że hej.. IP: *.aster.pl 24.03.06, 18:21
            Typowy polaczek chciałby na start pracę za 3000 na rękę(czy się siedzi czy się
            leży..),oczywiscie biurową,full socjal,służbowy samochód,komórkę,nie za wiele
            obowiązków..
            Praca gdzie trzeba troche pozasuwać żeby zarobić- to juz nie nie...
            teraz do naszej firmy(doradztwo finansowe) szukamy młodych osób.Jest jedno
            ale.Nie ma podstawy,za to są gigantyczne jak na Polskie warunki prowizje.
            zarobek 2-3 tys w miesiąc to nie problem..to jest nawet dośc mało jak na nasze
            warunki..Wszyscy napaleni,a jak słyszą że prowizja,od razu mina rzednie..No i
            dobrze.Na "placu boju" pozostają odważni,przedsiębiorczy ludzie i to oni
            odniosą sukces,a pozostali niech sobie szukają "etaciku" za 1500..i gniją w tym
            gó..e do końca życia..
            • Gość: jacobs Re: Bo Polacy to SĄ nieroby,a wymagania mają że h IP: *.brda.net 24.03.06, 18:37
              > Typowy polaczek chciałby na start pracę za 3000 na rękę
              Jeśli typowy polaczek jest lepszy od typowego niemiaszka, amerykaninka, czy
              francuzika, to te 3.000 _PLN_ są bardzo skromną sumą w porównaniu z zarobkami w/w.
              > Praca gdzie trzeba troche pozasuwać żeby zarobić- to juz nie nie...
              Za to typowe francuziki, niemiaszki, czy amerykaninki lubią zasuwać, aż się
              kurzy. Może tak, ale ci z Marsa, bo nie ci na planecie Ziemia.
            • lowcadup Re: Bo Polacy to SĄ nieroby,a wymagania mają że h 25.03.06, 01:02
              HAHAHA!! W każdej lipnej robocie- akwizycji, roztacza się piękne wizje co do zarobków. Jeśli nie dajecie podstawy, tylko samą prowizję to się niedziwcie... Mój koleś na rozmowie, w pewnej firmie zadeklarował, że chce zarabiać 2000zł netto (praca na samej prowizji). A "szef" mu wyjechał z rekstem "jak to?? tak mało??". No i teraz tam "robi"- nikt w całym tym burdelu 2000zł netto nigdy nie widział... Ale teoretycznie to wszystko można wykalkulować i roztoczyć piękną wicję...;)
            • Gość: LOG Re: Bo Polacy to SĄ nieroby,a wymagania mają że h IP: *.pl / *.pronets.pl 28.03.06, 17:31
              Jak byłem "mały" to też chciano mnie wciągnąć w akwizycję i obiecywano mi góry
              złota i za rok pensję 10 tys/ miesiąc z racji bycia managerem he he!! Przestań
              ściemniać i pierdzielić głupoty i poszukaj frajerów gdzie indziej c"F"aniaku!!!
      • Gość: jorge.martinez Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: 83.238.225.* 24.03.06, 18:13
        Wielu bezrobotnych w istocie unika jak ognia pracy oferowanej w PUP. Powodów
        jest wiele, ale najpoważniejsze to: bo pracują na czarno (i więcej zarobią, niż
        na robotach publicznych np.), bo odzwyczaili się od wstawania o 6 rano, bo
        zarobki nie są wiele wyższe od zasiłku, bo mają alergię na pracę (istnieją tacy
        ludzie).
        Jednakże także po stronie PUP'ów sytuacja nie jest idealna. Trochę wynika to z
        ograniczenia umysłowego kadr, trochę z braku pieniędzy albo z niewłaściwego ich
        pożytkowania (bowiem tylko 5% pieniędzy wydawanych przez PUP idzie na aktywną
        walkę z bezrobociem, reszta idzie na zasiłki), trochę z ograniczonych
        kompetencji urzędów (wszak PUP nie jest zobowiązany do szukania pracy i
        szukania pracowników, lecz tylko do pośredniczenia na rynku pracy).
        • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 24.03.06, 18:20
          > Wielu bezrobotnych w istocie unika jak ognia pracy oferowanej w PUP.
          Jeśli nie jesteś Polakiem, to wytłumaczę ci polskie przepisy jeszcze raz.
          Osoba bezrobotna odmawiając podjęcia pracy oferowanej przez PUP traci status
          osoby bezrobotnej. W myśl prawa przestaje być taką osobą. Rozumiesz? UP może
          zażądać stawiennictwa listownie albo telefonicznie i zaoferować pracę. Jeśli
          osoba bezrobotna nie stawi się w żądanym terminie, to traci status osoby
          bezrobotnej. Nawet zwolnienia lekarskie na niewiele się tu zdadzą.
          Konkluzja. Prawo nie daje możliwości unikania podejmowania pracy oferowanej
          przez UP. Dlatego twoje twierdzenie jest fałszywe.
          • Gość: jorge.martinez Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: 83.238.225.* 24.03.06, 18:25
            Prawo nie daje, ale urzędnicy PUP to też ludzie i gdy bezrobotny przyjdzie do
            takich i błagalnym tonem poprosi, by go nie skreślali, to ci mogą tego nie
            uczynić.

Poza tym, czyż nie można sobie załatwić zaświadczenia lekarza o tym, iż na
            danym stanowisku nie można pracować?
            • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 24.03.06, 18:32
              To wszystko się zgadza, ale to byłby argument, gdybyśmy mieli ok. 5% bezrobocia,
              a nie ok. 20%. Niech urzędnicy UP oferują pracę i zejdą do ok. 5%, wtedy
              powyższa argumentacja będzie wiarygodna.
              • Gość: www Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.chello.pl 24.03.06, 20:05
                Największym nieszcześciem tego poPISowego mherowego kraiku są
                różne roszceniowe "jacobsy" ,leppery, czy Cymany (ten gość w okuklarach o
                twarzy nałogowego onanisty).
                Ci "ludzie" zieją nienawiscią do każdego kto doszedł do czegos własną pracą i
                osmiela się buntować przeciwko utrzymywaniu rzesz ludzi "niskiej jakosci"
                (niekompetentnych . leniwych, roszczeniowych , beszczelnych itp)
                I to dlatego ludzie intelgentni stą wieją jak mogą.
                Dlatego należy przywrócić karę śmwirci dla "jacobsów" i Cymanów
          • lowcadup Re: "Polacy to nieroby" TVN 25.03.06, 00:41
            Podoba mi się Twoja wypowiedź, ale jest w niej jedno małe przeoczenie. Bezrobotny musi i tak przejść rekrutację u pracodawcy. A jeśli przyjdzie i oświadczy, że oficjalnie to może tu pracować, ale nieoficjalnie to go ta praca nie interesuje, wówczas pracodawca poinformuje Urząd Pracy, że człek się stawił, ale się nie nadaje, i tyle:) Choć ja osobiście nie wierze w ten nadmiar ofert...
            • lowcadup Re: "Polacy to nieroby" TVN 25.03.06, 00:46
              PS
              W Szczecinie na przykład, permanentnie poszukują spawaczy do pracy w stoczni. Pojawia się więc pytanie, czy mozna kogoś wysłać na kurs (po którym ma się zadeklarować, że przez 2 lata się nie zwolni- w przeciwnym razie 10tyś złotych zwraca) i ukarać jeśli się nie zgodzi na pracę, która jest m.in. b szkodliwa (jak to mówią stoczniowcy: "spawacz żyje dobrze ale krótko":))?
      • Gość: majka Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.wfd86a.dsl.pol.co.uk 25.03.06, 00:21
        nieroby??? to przyjezdzcie i zobaczcie jak zap....my w Anglii, za uczciwe
        pieniadze warto i chce sie ciezko pracowac, a w Polsce dziekuje bardzo, po co?
        aby za ciezko zarobione a marne grosze zasponsorowac PiSdusie, mohery i inne
        Lepery???
        wole ciezko pracowac w Anglii bo jest sens.
        • Gość: kaczka dziwaczka Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.chello.pl 25.03.06, 10:04
          To pracuj cwoku !
          A tu Kaczynski będzie drugim Piłsudskim i poprowadzi nas do zwycięstwa nad
          mordercam naienarodzonych !
          Obyś zdechł !

MOHERY RULEZ !!
          CYMAŃSKI NA PREZYDENTA !!!

(św. Cyman patronem onanistów)
        • Gość: kropki praca w anglii IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 26.03.06, 20:23
          rzeczywiscie w anglii az chce sie pracowac, bo kasa jest powazna chociaz trzeba
          zasuwac. Z kolega pojechalismy na dwa miesiace do magazynu, robota ciezka, bo
          trzeba bylo umywalki, klopy, wanny i inne sprawy przewalac, 10 godzin dziennie,
          poniedzialek piatek od 7.00 do 17.00. Ale bylo swietnie. zarobilismy po 2500
          funtów w dwa miechy. i nauczylismy sie dobrze prowadzić wózki widlowe.
          rewelacja. a i anglicy cieszyli sie z naszej roboty, bo naprawde czulismy sie
          zobowiazani, ze tak dobrze placa. rewelacja. jak sie gdzies w zyciu potkne, to
          wracam tam.
      • kulka_szczescia w W-wie bezrobocia nie ma. 27.03.06, 12:07
        NIe wiem jak gdzie indziej w Polsce. ALe tu na pewno nie. O nie ! spróbuj
        znaleźć kogoś kto nie chce być od razu prezesem i zarabiać 40.000. Jak
        proponują 100 pln brutto/6 godz.dziennie to się z łóżka nie chce wstać. Tu na
        pewno bezrobocia nie ma. Mój pracodawca dał dziś ogłoszenie. Wiecie ile
        zgłoszeń ? Zero. Robić się nie chce. A może to za mała pensja dla kogos kto ma
        umieć czytać i pisać i podnieść telefon ?
        • Gość: bezrobotny Re: w W-wie bezrobocia nie ma. IP: *.atol.com.pl 27.03.06, 12:10
          kulka_szczescia daj więcej informacji moze ja skorzystam z ogłoszenia
          • Gość: jampa Re: w W-wie bezrobocia nie ma. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 12:16
            i ja jestem zainteresowny. Proszę o więcej szczegołów
            • kulka_szczescia Re: w W-wie bezrobocia nie ma. 27.03.06, 12:41
              jest w dzisiejszej GW - żadna tajemnica...:):)
      • Gość: lunatula Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.mmj.pl 27.03.06, 12:17
        bylam niedawno na szkoleniu finansowanym przez UE, trwalo dwa dni, w dniu
        pierwszym zamiast wykladac nam rzeczy zgodne z programem pan przez ok 6 godzin
        prawil nam jak to wazne sa znajmosci, tylko znajomosci, i tak w
        kolko : "pamietajcie znajomosci", odechcialo mi sie...
        • Gość: tena Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.chello.pl 27.03.06, 15:01
          Prawda jest taka, że zamiast jakiejkolwiek aktywności wolimy uprawiać
          narzekanie. Nie uczymy się języków obcych a rościmy sobie prawa do posad za
          granicą. A zamiast cennej umiejętności oddzielania życia własnego od polityki
          wolimy poddać się grupowej głupocie. A zazdrość? Jakże paskudna cecha narodowa -
          to ciągłe zaglądanie sąsiadowi "zza płota" i porównywanie czy ma lepiej czy
          gorzej. Każdy jest kowalem własnego losu. A ten, któremu się nie chce zawsze
          znajdzie jakieś absurdalne argumenty.
          • Gość: jacobs Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.brda.net 27.03.06, 15:53
            > Prawda jest taka, że zamiast jakiejkolwiek aktywności wolimy uprawiać
            > narzekanie.
            Prawda?; ,,wolimy" - ,,my" to znaczy, kto woli narzekać?
            > Nie uczymy się języków obcych
            ,,Nie uczymy się" - ,,my" to znaczy, kto się nie uczy?
            > A zazdrość? Jakże paskudna cecha narodowa
            Zgadza się, żę zazdrość to cecha, ale narodowa??? Co to za głupoty?
            > Każdy jest kowalem własnego losu
            Ta teza była, jest i będzie fałszywa nawet na księżycu.
          • lew808 Re: "Polacy to nieroby" TVN 27.03.06, 17:32
            Witam wszystkich, Cholera mnie bierze jak widze takie napisy że polacy to
            nieroby. Kiedyś jak miałam pracę to też tak myślałam że jakąś to zawsze się
            znajdzie, Ale niestety nie miło się rozczarowałam. Od stycznia zeszłego roku
            jestem zarejestrowana w Urzedzie Pracy i przez ten czas dostałam tylko jedną
            oferte pracy i to we wsi do której żadne autobusy nie kursują. A dlaczego
            języków się nie uczymy? proste jak bym miała na to pieniądze to bym się uczyła.
            Urząd Pracy w Warszawie nie dawno organizował szkolenia języka angielskiego dla
            PRACUJąCYCH CHCąCYCH ZMIENIć PRACę, czy to nie PARANOJA. Prezkwalifikowałam się;
            miałam wykształcenie średnie-pracownik admin-biurowy, więc ukończyłam Studium
            (na studia brak kasy) tech. ochrony środowiska(miałam nadzieje że po wejsciu do
            Unii coś się z tym temacie ruszy) Więc jesli ktoś mi mówi że siedze i narzekam a
            nic nie robię, to niech mi powie co mam zrobić żeby znaleść prace. Nie szukam
            tylko przez UP, ale w internecie, w gazetach ( które też niestety kosztują)Swoje
            aplikacje zgłaszałam też do Supermaketów i na produkcję i NIC, NIC, NIC od ponad
            roku. Pracować mogę i za najniższe wynagrodzenie na początku. Ale widocznie
            jestem za stara już do pracy , mam 37 lat
            • Gość: Monika Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.ino.tvknet.pl / *.nat.ino.tvknet.pl 27.03.06, 17:56
              również miałam przyjemność oglądać ten odcinek.myślałam,że coś mi się
              przesłyszało kiedy Pani z UP stweirdziła,że mają mnóstwo ofert ale ludzie nie
              chcą pracować o wypowiedziach innych mądrali nie wspomnę.
              być może ten urząd pracy to jakiś wyjątek ale ja miałam w moim inne
              doświadczenia.kilkakrotnie pytałam panią w UP czy nie mam sznasy na wyjazd do
              Niemiec do pracy sezonowej w hotelarstwie.zaznaczyłam,że bardzo dobrze znam
              język lecz pani tylko spytała o moje wykształcenie,a ponieważ nie mam wykszt.
              hotelarskiego nie mam szans.spytalam czy moglabym przyjsc na spotkanie z
              pracodawca i porozmawiac osobiscie:NIE.nadal trudno znalezc mi jakas porzadna
              prace,a jesli juz cos dostane to za tak marne pieniadze,ze...ach szkoda
              gadac.czyli co uczcie sie jezykow obcych i wyjezdzajcie za granice bo tu jakos
              nie potrafia tego docenic.
              a podobno nalezy uczyc sie
              • forgotten_realms Re: "Polacy to nieroby" TVN 28.03.06, 13:49
                Te same "nieroby" pracują, aż miło patrzeć, w Wielkiej Brytanii. Pracują dużo i
                są często chwaleni za.... pracowitość. Może u nas jest coś niedobrego w
                powietrzu?
      • wonalim Re: "Polacy to nieroby" TVN 28.03.06, 22:07
        Problem w tym , ze u nas chcą ludzi z doświadczeniem za marne grosze. Zero
        szkoleń. Mało płaca i nic a nic człowiek się nie rozwija, do tego mieszją Cię z
        błotem. To co człowiek dostaje na życie jest sumą niewolniczą. No ale u nas
        jest takie bezrobocie, że ludzi biorą co jest.
        • Gość: zdesperowana Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.06, 09:12
          Polacy to nieroby tak???? to czyste oszczerstwa, wogóle szkoda gadać. Ja od 6
          lat szukam pracy i co dostaję w odpowiedzi: "Niech pani szuka bogatego męża" To
          jest podejście pracowników urzędów, które maja nam pomagać w znalezieniu
          pracy!!!!!!!!!!!!!Czysta paranoja i obłęd. A do tego te wszystkie ogłoeszenia o
          prace to lipa. Pisane są tylko po to żeby zamydlić oczy bo miejsca dawno są już
          zajęte przez znajomych,czlonków rodziny itp. Dziś wygląda to tak - jeśli ktoś
          nie ma pleców bedzie wegetował nie żył jak człowiek.
          • forgotten_realms Re: "Polacy to nieroby" TVN 29.03.06, 09:39
            heh, jak się ogląda taki program to człowiekowi przychodzi do głowy, że być
            może Kaczyński ma rację mowić o "łże-elitach".
          • Gość: marek Re: "Polacy to nieroby" TVN IP: *.chello.pl 29.03.06, 21:28
            Jak widzę Polska pełna desperatów! I przyzwyczajonych do tego, że praca sama
            przyjdzie. Za dużo roszczeń, za mało krytycyzmu wobec siebie. Ja zmieniam
            miejsce zamieszkania średnio raz na półtora roku i nigdy nie szukałem pracy
            dłużej niż miesiąc. W trakcie studiów i jeszcze rok później pracowałem bez
            wynagrodzenia, co bardzo później procentowało.Mam 26 lat i po to się cały czas
            się uczę, żeby nie pracować na zasadach, które ktoś dyktuje. A jeżeli wokół
            pełno ludzi, którzy wolą się pogrążać w sobie zamiast działać, to aż szkoda
            myśleć, do czego to doprowadzi. Tłumaczenie, że nie ma się pieniędzy na kursy
            językowe czy komputerowe nie jest żadnym tłumaczeniem. Książki i płyty można
            wypożyczyć, poprosić kogoś znajomego o korepetycje itp.

Ograniczenia są tylko w naszych umysłach! Nie wszyscy, którym się udaje mają
            bogatych rodziców, plecy czy urodzeni byli w czepkach. Wielu znich, całkiem
            liczni, zawdzięczają to własnej pracy. I nie tłumaczmy się beznadziejnością
            Urzędów Pracy czy sytuacją w Państwie. To tylko kompromituje.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka