Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prywatny samochód do celów służbowych

28.03.06, 09:37
    Mam pytanie do osób, które korzystają w celach służbowych ze swoich
    prywatnych wehikułów: w jaki sposób pracodawcy rozliczają się z Wami z ich
    eksploatacji?
    Obserwuj wątek
      • Gość: jolka Re: prywatny samochód do celów służbowych IP: *.kom / *.os1.kn.pl 28.03.06, 09:38
        Zazwyczaj na podstawie faktury, za benzyne, co do samej amortyzacji - lipa,
        cisza, zero zwrotów.
        • mobbing_dick Re: prywatny samochód do celów służbowych 28.03.06, 09:52
          jeżeli na podstawie faktur, to chyba w miarę ok, bo jako amortyzację możesz
          potraktować to co przejeździsz na zakupionym paliwie prywatnie, nie? mi właśnie
          zaproponowano rozliczanie z rozpisanych km przejechanych TYLKO służbowo, ze
          stawką za km, która na paliwo wytstarczy chyba tylko jak będę jeździł na
          długich trasach 90km/h... i pod warunkiem, że benzyna nie podrożeje... trochę
          mi się to nie podoba i jestem ciekawy jak jest w innych firmach.
          pozdrawiam
          • Gość: jolka Re: prywatny samochód do celów służbowych IP: *.kom / *.os1.kn.pl 28.03.06, 09:58
            No nie koniecznie, bo to co zalejesz, to przejezdzisz, a nietk ci nie odda kasy
            za zurzycie hamulców, olejów, silnika itp. Jak ci coś nawali, pod wpływem
            użytkowania w pracy - to napr. to za własną kase. Dlatego warto potargować sie
            i do każdego litra np. wywalczyc dodatkowo 1, 2,zł, co mogło by Ci pokryć
            amortyzację- czyli zużycie. Pozdr.
            • mobbing_dick Re: prywatny samochód do celów służbowych 28.03.06, 10:07
              chodziło mi o to, że skoro zwracają Ci za faktury, to także za to, co samochód
              spala w trakcie prywatnego jeżdżenia - nie musisz więc wydawać kasy na prywatne
              paliwo, zostaje ona w kieszeni i możesz za nią wymienić olej, klocki, albo jak
              samochód jest nie do zdarcia - nakupić spojlerów ;)
              • Gość: Jolka Re: prywatny samochód do celów służbowych IP: *.kom / *.os1.kn.pl 28.03.06, 10:10
                No raczje:)Pozdr.
      • Gość: ean Re: prywatny samochód do celów służbowych IP: *.autocom.pl 28.03.06, 13:45
        Do takich rozliczeń stosuje się urzędową stawkę za ilość przejechanych km. W
        rezultacie wychodzi dużo więcej niż za samo paliwo (przynajmniej kiedyś tak
        było). Księgowa na pewno dysponuje tymi przepisami.
      • iberia30 standardowa kilometrówka, n/t 28.03.06, 13:46

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka