Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kilka pytań o staż

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:55
    czy jest określona liczba godzin dziennie jakie bede musiała spedzic na
    stażu?i czy zawsze jest jedna okreslona stawka?bo doszły do mnie
    wiedomości(znajomy znajomego:) )zarabiał ok.tys. na stażu,ktos inny znowu
    ok.800zł,no i że nie zawsze to urząd pracy płaci tylko pracodawca,może ktos mi
    przybliży jak to z tym stażem w instytucjach państwowych wygląda:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: misiek Re: Kilka pytań o staż IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:32
        możesz być zatrudniona przez pracodawcę na okres próbny, być stażystką i
        zarabiać tyle, ile oferuje ci dany pracodawca na okresie próbnym (zatrudnia cię
        pracodawca na jakąś umowę). i możesz też być na stażu absolwenckim z urzędu
        pracy i zarabiać około 460 na rękę (masz status bezrobotnej, a umowa jest
        podpisywana między urzędem pracy a pracodawcą). przepracowujesz wtedy 40 godzin
        tygodniowo czyli około 8 dziennie.
        • Gość: renia Re: Kilka pytań o staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:43
          aha czyli jak instytucja panstwowa sama zaproponowała mi staż i kazała zgłosic
          sie do urzedu pracy to znaczy że to bedzie staż z up i dostałabym te 460?
          • Gość: misiek Re: Kilka pytań o staż IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:49
            no jeżeli ta firma kazała ci się zgłosić do urzędu to prawdopodobnie chodzi o
            staż absolwencki (żeby zrobić ten staż musisz być zarejestrowana w urzędzie
            jako bezrobotna i musisz być absolwentką)
            • Gość: renia Re: Kilka pytań o staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:56
              dokładnie tak,dzieki
            • Gość: renia Re: Kilka pytań o staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:25
              jeszcze jedno:),na skierowaniu z urzędu jest napisane że moim pracowadcą nie
              jest up tylko to miejsce gdzie ma być staż,czy to znaczy że jednak nie jest to
              staż absolwencki no i skierowanie jest 'do odbycia stażu przez bezrobotnych' tak
              sie dopytuje bo ciekawi mnie kwota wynagrodzenia stażowego:)
              • Gość: Etre Re: Kilka pytań o staż IP: *.pl 31.03.06, 23:59
                Bo up nie jest Twoim pracodawca, oni tylko płacą pracodawcy, który Cie na staż
                przyjmie. Stawka to 461 zl z groszami na reke co miesic. Za 30 dni przysługuje
                prawo do 2 dni urlopu. Jak na skierowaniu jest staz dla bezrobotnych to napewno
                absolwencki, pozdr
                • Gość: urz. Re: Kilka pytań o staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 10:38
                  No dobra może bardziej konkretnie:). Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak staż
                  absolwencki. Jest po prostu staż (zmiana taka nastąpiła od obowiazywania obecnej
                  ustawy). I warunki kto moze zostać skierowny na staż określa ustawa o promocji
                  zatrudnienia... Po drugie UP nie płaci pracodawcy. Płaci stypendium stażowe
                  bezrobotnemu bezpośrednio. Po trzecie wydaje mi się, ze wszelki nieporozumienia
                  wynikają z tego, ze sporo firm organizuje właśnie własne staże, które często
                  nazywają absolwenckimi.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka