Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rezydent podatkowy w Anglii

IP: *.bulldogdsl.com 17.04.06, 21:28
    Prosze o wytlumaczenie mi pewnych niejasnosci :-) jestem
    zainteresowany "wyrobieniem sobie " statusu rezydenta podatkowego. Sledzilem
    to forum, przegladalem stare i nowsze opinie i nie rozumiem jednej rzeczy.
    Podobno satus rezydenta mamy automatycznie po uplywie 183 dni pracy na
    wyspach natomiast gdzies indziej widzialem ze jezeli chce potwierdzenie tegoz
    statusu (EE1A1 chyba), cala papierkowa zabawe nazwijmy to moge zaczac dopiero
    po uplywie 1 roku legalnej pracy w Uk :-( Nie wiem zatem o co w tym
    wszystkim chodzi i mam mala dezorientacje.......moze cos zle zrozumialem,
    zinterpretowalem :-( nie wiem ..czy moglby mi ktos napisac o co w tym
    chodzi ? prosze tylko osoby ktore "zalatwialy" status rezydenta
    podatkowego.........z gory dzieki i pozdrawiam jeszcze swiatecznie :-)
    Obserwuj wątek
      • randybvain Re: rezydent podatkowy w Anglii 17.04.06, 22:37
        Gdzie jest to gdzie indziej? Najbardziej wiarygodne sa dokumenty wydane przez
        Inland REVENUE, choc pani z US w zywe oczy twierdzila mi, ze sa nieaktualne
        (mialem je przy sobie przy wizycie w US w Polsce). Rok czasu dotyczy przestania
        informowania Home Office'u o nowej pracy.
      • Gość: ja Re: rezydent podatkowy w Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 22:57
        Mylisz rezydenta podatkowego ze statusem rezydenta nadawanym przez Home Office.
        O ten drugi mozna sie ubiegac po przepracowaniu roku. Nalezy zlozyc druk EEA1

www.ind.homeoffice.gov.uk/ind/en/home/applying/general_caseworking/eea_eu_nationals.html
        "How do I apply for a residence permit?
        You will need to apply to us in writing. It would be helpful to us if you used
        form EEA1 which is available on this website.
        To apply for a residence permit, get form EEA1."
        • Gość: greg Re: rezydent podatkowy w Anglii IP: *.bulldogdsl.com 17.04.06, 23:24
          czyli rezydentem podatkowym jestem automatycznie po 183 dniach natomiast STATUS
          rezydenta podatkowego moge zalawiac dopiero po roku czyli pierwszy krok:druk
          EEA1 do Home Office mam rozumiec ? Jeszcze jedno jak nazywa sie "potwierdzenie"
          mojego rezydenta po owych 183 dniach ktore podobno mozna dostac z IR ? ....bo
          jak uzyje zwrotu residence permit to pewno urzednik pomysli ze chodzi mi
          wlasnie o to drugie i skieruje mnie do Home office ?
          • Gość: Dorota Re: rezydent podatkowy w Anglii IP: *.park-s46b.dslaccess.co.uk 24.04.06, 12:37
            Idziesz lub piszesz list do Inland Revenue ,w ktorym zaznaczasz,ze prosisz o
            potwierdzenie statusu rezydenta podatkowego(tax residence) po 183 dniach pobytu
            w WB.
            • Gość: JA Re: rezydent podatkowy w Anglii IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.04.06, 14:52
              Male pytanko. Ty uzyskalas w ten sposob ten certyfikat? to nie zlosliwosc tylko
              ciekawosc. Ja mieszkam W Irlandii Polnocnej w tutejszym IR odeslano mnie do
              centrum nierezydentow w Walii a tamci odeslali mnie gdzies jeszcze juz nawet
              nie pamietam. W kazdym badz razie tutaj nawet nie wiedzieli co to takiego ten
              certyfikat. W koncu dotarlam do wlasciwej osoby (tak przynajmniej mi sie
              wydawalo) a oni mi napisali ze owszem podlegam obowiazkow podatkowemu w UK ale
              aktualnego certyfikatu nie moga mi wystawic (oczywiscie bylo to po uplywie pol
              roku i nawwet napisalam im ze planuje zostac na stale)i poinformowali mnie
              zebym jezeli zostane w UK dluzej niz rok ponownie sie do nich zglosila. Tak
              wiec mnie to zastanawia bo juz gdzies spotkalam sie z opinia ze ten certyfikat
              to dostaje sie po roku a nie po uplywie 183 dni. Ktos go dostal po pol roku? Z
              gory dziekuje za odpowiedz.
              • Gość: Dorota Re: rezydent podatkowy w Anglii IP: *.dslaccess.co.uk 29.08.06, 22:43
                Ja wysłałam pismo do Inland Revenue z prośbą o potwierdzenie statusu rezydenta
                podatkowego. Sama je napisałam, po mnie zrobiły to koleżanki i wszystkie
                otrzymałyśmy pismo bez problemu.
        • joseph.conrad Re: rezydent podatkowy w Anglii 30.08.06, 12:15
          Poprawka. Aby wystąpić o resident permit nie trzeba pracować rok. Dotyczy to
          jedynie osób, które obejmuje rejestracja w ramach WRS.
      • joseph.conrad Re: rezydent podatkowy w Anglii 30.08.06, 12:19

www.brytania.co.uk/index.php?name=News&file=article&sid=58
      • Gość: bagarmosen Re: rezydent podatkowy w Anglii IP: 83.16.31.* 31.08.06, 07:24
        odroznij reydenta podatkowego od pobytowego! po 183 dniach jestes rezydentem
        podatkowym a po roku czasu udokumentowanej ciaglej pracy mozesz zlozyc
        dokumenty o rezydenta POBYTOWEGO! rezydencja pobytowa nawiazuje do tego ,że po
        5 latach możesz uzyskac obywatelstwo UK! (o ile o to wystapisz)Profity :
        jestes traktowana(ny) w urzedach jak Brtyjczyk ,latwiejszy dostęp do kredytow ,
        jestes traktowana jak obywatel Uk - to na początek ,reszte poczytaj -temat byl
        walkowany nie raz!
        • uk2005 Re: rezydent podatkowy w Anglii 14.09.06, 12:24
          witam. Prosze o odpowiedz na moje pytanie poniewaz juz sie zagubilem. Jestem w Uk od 2,5 roku. Chce starac sie o status rezydeenta. Czym wlasciwie sie rozni status rezydenta od rezydenta podatkowego? Czy dobrze zrozumialem ze po tych 183 dniach automatycznie jest mi przyznawane prawo rezydenta podatkowego i jak chce go na pismie to musze np napisac do nich list jak poprzednixczka? A o sam status rezydenta (rozumiem ze chodzi o tego pobytowego) moge skladac oddzielnie? A jak to sie ma z sytuacja mojej zony - nie pracuje a wychowuje 1 roczne dziecko - pracowala zaledwie 3 tyg.??? Prosze was o odpowiedz bo tak mi zamieszalo sie juz od tych pojec ze niewiem juz wogole o co chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka