Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kasa od urzedu pracy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:23
    Witam
    Obilo mi sie ostatnio o uszy ze urzad pracy wyplaca przez pol roku po 180 zl
    osobom ktore bez ingerencji urzedu znalazly sobie prace. Jezeli ktos posiada
    informacja na ten temat to prosze o udzielenie mi szerszych informacji.
    Pozdrawiam Lukasz
    Obserwuj wątek
      • konopielka80 Re: kasa od urzedu pracy 31.05.06, 21:44
        Chodzi Ci pewnie o tzw. dodatek motywacyjny.
        Na pewno nie jest to 180złotych! I nie przez pół roku.
        Mój kolega to dostaje, gdyż znalazł sobie pracę, wypłacają mu ok.70-80zł na miesiąc i to jakoś tak krótko...
        • konopielka80 Re: kasa od urzedu pracy 31.05.06, 21:48
          Drobna korekta-dodatek aktywizacyjny to sie dokładnei nazywa.
          Szczegóły: pup.garwolin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=64
          • Gość: kwi Re: kasa od urzedu pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 21:44
            Jest taki dodatek, ale mialem okazje juz nie raz sprawdzic ich programy - "jest
            program, ale nie mamy juz na to funduszy".
            • Gość: meg Re: kasa od urzedu pracy IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.06.06, 12:20
              dodatek aktywizacyjny nie ma nic wspólnego z programami z EFS. Jest z ustawy.
              • Gość: m Re: kasa od urzedu pracy IP: 82.160.135.* 02.06.06, 12:44
                a od kiedy to obowiazuje ? ja sobie sam znalazlem prace w lutym i mi nic nie
                wyplacaja :/
            • Gość: eva Re: kasa od urzedu pracy nie dla każdego!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 17:57
              Znalazłam coś takiego na stronie jedego z Urzędów Pracy!!!!

Dodatek aktywizacyjny to świadczenie należne każdej osobie bezrobotnej z
              prawem do zasiłku, która z własnej inicjatywy podejmie pracę w okresie
              pobierania zasiłku dla bezrobotnych. W Golubiu - Dobrzyniu i w Powiecie
              Golubsko - Dobrzyńskim okres pobierania zasiłku wynosi 12 miesięcy.

Przykład: Podjęcie pracy w drugim miesiącu pobierania zasiłku. Pozostało do
              pobrania jeszcze 10 zasiłków.

Niezwłocznie po podjęciu pracy, najlepiej jeszcze tego samego dnia należy
              złożyć w urzędzie pracy wniosek o dodatek aktywizacyjny, do którego (do wglądu)
              należy dołączyć oryginał umowy o pracę, umowy o dzieło, umowy zlecenia.

Dodatek aktywizacyjny będzie należny od dnia złożenia wniosku –
              przez połowę okresu, za który osoba bezrobotna otrzymywałaby zasiłek dla
              bezrobotnych.

Na omawianym przykładzie pozostało do pobrania 10 zasiłków a to
              oznacza, że przez połowę okresu zasiłkowego, czyli na okres 5 miesięcy należny
              będzie dodatek aktywizacyjny, chyba, że wcześniej osoba uprawniona utraci pracę
              lub złoży wniosek z opóźnieniem.

Dodatek aktywizacyjny z tytułu podjęcia z własnej inicjatywy jakiejkolwiek
              legalnej pracy zarobkowej dotyczy wszystkich osób bezrobotnych z prawem do
              zasiłku.

Dodatek przyznawany jest na wniosek i należny jest od dnia złożenia wniosku.
              Druki wniosków do pobrania: w siedzibie PUP na parterze w pokoju nr 1 oraz na
              stronie internetowej: www.golub.wup.torun.pl . Do wniosku załącza się umowę o
              pracę, umowę zlecenie lub umowę o dzieło. W przypadku wniosku złożonego
              osobiście lub za pośrednictwem osoby trzeciej, urząd pracy sporządza kopię, a
              oryginał zwraca.

Nie jest konieczne osobiste złożenie wniosku. Można posiłkować się pocztą. W
              tym przypadku zgodność z oryginałem kopii umowy o pracę, umowy zlecenia, umowy
              o dzieło z oryginałem potwierdza pracodawca lub zleceniodawca.

Wysokość dodatku aktywizacyjnego wynosi 30% zasiłku dla bezrobotnych.

Dodatek aktywizacyjny jest przyznawany decyzją administracyjną i wypłacany na
              konto wskazane przez osobę uprawnioną lub odbierany w urzędzie – zgodnie ze
              wskazaniem osoby uprawnionej.

Dodatek aktywizacyjny jest należny na okres równy połowie okresu nie pobranego
              zasiłku, pomniejszony o okres, jaki upłynie od dnia podjęcia pracy do dnia
              złożenia wniosku w PUP.

Prawo do dodatku aktywizacyjnego wygasa z dniem zaprzestania wykonywania pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka