Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kwestia urlopu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 20:44
    W 1998 r. pracowałam od 1.06, do końca sierpnia, potem prawie do końca
    wrzesnia byłam na zwolnieniu. Urodziłam dziecko i byłam na macierzyńskim. I
    tak umowa wygasła. Była zawarta na czas okreslony. W sierpniu 2005 podjęłam
    znów pracę- umowa na 3 lata. W ub. r. w listopadzie miałam 10 dni urlopu. A w
    tym roku przysługuje mi tylko 10 dni- tak poinformowali mnie w kadrach. Ma to
    związek własnie z tym, że pracowałam w 1998 r. Nie rozumiem tego. Dlaczego
    nie mam prawa do 20 dni? Dodam, że we wrześniu ub. r. czyli miesiąc po mnie
    przyjęto dziewczynę, i ona miała tak jak ja w ub. r. 10 dni a w tym roku ma
    całe 20 dni. To jej pierwsza praca. Podobno gdybym nie przyznała się do tego
    że pracowałam, to miałabym 20 dni. Czy ktoś zna sie na przepisach i
    wytłumaczy mi to?
    Obserwuj wątek
      • Gość: K. Re: kwestia urlopu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 22:03
        Up up. Nikt mi nie wyjaśni? Nikt sie nie zna na takich przepisach?
      • waczekaj Re: kwestia urlopu 05.06.06, 00:57
        Osoby podejmujące swoją pierwszą pracę w 2003 r. i wcześniej prawo do
        pierwszego urlopu wypoczynkowego nabywały po przepracowaniu pełnego roku
        kalendarzowego, przy czym po przepracowaniu 6 miesięcy można było zaliczkowo
        wykorzystać połowę tego urlopu (na poczet urlopu po przepracowaniu pełnego
        roku).
        Przykład: osoba po technikum 5-letnim, rozpoczęcie pracy 15 stycznia 2000 r.,
        prawo do 20 dni urlopu wypoczynkowego nabywała 15 stycznia 2001 r. (zaliczkowo
        mogła wykorzystać 10 dni od 15 lipca 2000 r.), prawo do następnego urlopu 20
        dni dopiero od 1 stycznia 2002 r.
        Dopiero osoby podejmujące pierwszą pracę w 2004 r. i następnych w pierwszym
        roku pracy nabywają prawo do urlopu wypoczynkowego po 1/12 rocznego wymiaru po
        przepracowaniu każdego miesiąca, a w następnym roku kalendarzowym mają prawo do
        pełnego rocznego wymiaru.
        Jeżeli dopiero w 2006 r. Twój całkowity staż pracy osiągnął 1 pełny rok, to
        obliczenie urlopu wypoczynkowego przez aktualnego pracodawcę jest prawidłowe.
        Gdybyś dopiero w 2005 r. podejmowała swoją pierwszą pracę, to nabyłabyś prawo
        do urlopu wypoczynkowego w 2005 r. po 1/12 za każdy przepracowany miesiąc, a od
        1 stycznia 2006 r. prawo do pełnego rocznego wymiaru urlopu wypoczynkowego,
        czyli 20 dni.
        Pozdrawiam
        • Gość: K. Re: kwestia urlopu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 08:25
          dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka