Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

agencja pracy tymczasowej

21.06.06, 08:57
    Firma zaproponowala mi zatrudnienie, jednak nie chca podpisac umowy
    bezposrednio ze mna ale przez agencje pracy tymczasowej. Jakie to ma dla mnie
    konsekwencje i czy sa jakies roznice?
    Obserwuj wątek
      • joanna_rutkowska Re: agencja pracy tymczasowej 21.06.06, 15:37
        Firmy czasem przyjmują takie rozwiązanie, gdyż nie mają u siebie etatu (są
        czasem ściśle wydzielane przez Centralę gdzieś daleko). Ale ponieważ pracy jest
        sporo i konieczni do jej wykonania są dodatkowi pracownicy firmy korzystają z
        usług Agencji.
        To co dla pani najważniejsze w tej sytuacji to:
        - jaka to jest agencja, jaką ma opinię (poszukać w internecie) wśród innych jej
        pracowników, czy się rzetelnie rozlicza, czy pieniądze wypłaca na czas, czy
        odprowadza składki na ZUS, czy nie ma kłopotów z zaświadczeniami, drukami i in.
        - jaki rodzaj umowy jest pani proponowany, tzn. umowa o prace na czas
        określony, nieokreślony, umowa zlecenie itd. ( ta ostatnia w świetle dziś
        obowiązującego prawa i ustawy o pracy tymczasowej w zasadzie nie powinna być
        stosowana).
        - czy będzie pani miała zapewnione takie same warunki bytowo - socjalne jak
        pracownicy zatrudnieni bezpośrednio w firmie, tzn, czy jeżeli firma oferuje
        pracownikom basen, to czy pani tez będzie mogła z niego korzystać, czy jeżeli
        inny dostają bony na święta, to czy pani też, z opieką medyczną podobnie itd.

Jeżeli agencja jest rzetelna, ma dobrą opinie, warunki umowy satysfakcjonują
        panią, ma pani (na piśmie!) zagwarantowane równe traktowanie to taka agencja
        jest takim samym pracodawcą jak każda inna firma i nie ma się czego obawiać. My
        też świadczymy takie usługi dla klientów, zatrudniamy w ten sposób wiele ludzi
        i z tego, co wiem, mamy wśród zatrudnianych u nas osób bardzo dobrą opinię.

Szkoda tylko, że rozpoczynając rozmowy z ta firmą nie została pani od razu
        poinformowana, że tylko taka forma zatrudnienia jest możliwa. Nie znaczy ze z
        założenia ta forma jest gorsza, ale takie działanie na koniec z zaskoczenia nie
        wydaje sie być fair.
        • m_ruszel Re: agencja pracy tymczasowej 22.06.06, 11:40
          Dziekuje badzo za informacje
          intryguje mnie jeszcze jedna sprawa, w momencie rozwiazania rozmowy od kogo
          dostane swiadectwo pracy? I co na nim bedzie napisane?
          • dagmara.matysiak Re: agencja pracy tymczasowej 22.06.06, 18:29
            Jesli zatrudni Panią agencja, to ona jest formalnym pracodawcą i ma obowiązek
            dopełnić wszelkich formalności związanych z zatrudnieniem.
            Ona też wystawi Pani świadectwo pracy, które będzie zawierało te same elementy,
            co świadectwo wystawiane przez firmę nie będąco pośrednikiem.
            Może też być napisane, dla której firmy świadczona była praca, choć to nie jest
            regułą.
            • leetka Re: agencja pracy tymczasowej 22.06.06, 20:04
              Pani Dagmaro, nigdy się nie czepiałam, ale "nie będąco pośrednikiem" to już
              chyba przesada:):):)
              • aska90 Re: agencja pracy tymczasowej 22.06.06, 20:10
                Nie czepiaj się, bo drobiazg urośnie Ci do rangi problemu;)))
      • bolec11 UWAGA Oszuści z Wrocławia "Trenkwalder&Partner"{K 05.07.06, 16:38
        Ostrzegam wszystkich którzy chcą wyjechać do pracy w Czechach przez tą firmę.
        Co innego
        oferują, a co innego jest na miejscu, wiem bo byłem z kolegami z innych miast
        i uciekliśmy.umowę nie podpisuje się z żeczywistym pracodawcą ale z firmą Kappa.
        W tym momencie nie masz żadnych praw,i pracujesz u innego pracodawcy niż na
        umowie
        twoje zarobki firma gdzie pracujesz dostaje firma Kappa która wypłaca tobie
        zaliczki a
        wypłaty całej nie dostaniesz nigdy, i jesteś zdany na łaskie tej firmy, pracuje
        się w skandalicznych warunkach po 10 godzin dziennie. W języku polskim jest
        inna umowa
        i czeskim tez inna,dlatego ostrzegam przed tą firmą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka