Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

aplikowanie do agencji

05.07.06, 08:37
    Przeglądając strony www agencji, widzę, że jest tam b. mało ofert. Rozumiem,
    że są to te, na które agencje nie mają akurat odpowiednich osób, a w
    rzeczywistości dostają dziesiątki zleceń???... Zmierzam do tego, czy warto
    aplikować w ciemno? Czy to w ogóle ma sens? Czy agencje mają na tyle dużo
    ofert, by zaproponować coś innego niż w ogłoszenia pojawiające się w gazetach?
    Jakie są wasze doświadczenia?
    Obserwuj wątek
      • sirtalent Re: aplikowanie do agencji 05.07.06, 11:13
        byłoby łatwiej, gdybyś sprecyzował o jakie chodzi agencje ?
        ogólnie można powiedzieć, że zawsze lepiej jest uderzyć osobiście do
        upatrzonych pracodawców niż wysyłać w ciemno cefałki.
        zdobyć numer, zadzwonić, zapytać albo po prostu pójść i przekazać aplikację w
        sekretariacie, recepcji.
      • patrycja.zasieczna Re: aplikowanie do agencji 05.07.06, 12:32
        W przypadku ogłoszeń umieszczanych w gazetach czy też portalach internetowych
        najczęstszym powodem ich umieszczenia jest brak odpowiednich kandydatów w bazie
        danych. Czesto zdaża się również tak, że ze wzgledu na konieczność szybkiej
        realizacji procesu rekrutacji agencja korzysta tylko ze swojej bazy i w tym
        przypadku rejestrowanie się w bazie kandydatów ma sens. Oczywiście istotne jest
        wówczas szczegółowe określenie jakimi ofertami dana osoba jest zainteresowana,
        co w umożliwi konsultantowi szybkie dotarcie do kandydata.
        • ewik67 Re: aplikowanie do agencji 05.07.06, 12:45
          Hm, "zdaŻa"?! Od od zdążyć? Bo od zdarzenia chyba nie bardzo.
      • bolec11 Re: aplikowanie do agencji 05.07.06, 16:48
        nigdy nie aplikuj w ciemno i nigdy przez żadne agencje polegaj lepiej na
        urżedach pracy. ja urażam że najbardziej wiarygodne to są urzędy pracy a
        agencje to jeden wielki przekręt.
      • sirtalent Re: aplikowanie do agencji 05.07.06, 17:44
        ufff te upały, agencje doradztwa ?, bazy kandydatów ? ja bym sobie odpuścił bo
        to jest droga desperatów, którzy szukają czegokolwiek, gdziekolwiek. chyba, że
        jest to agencja specjalizująca się w rekrutacjach dla Twojej upatrzonej branży.
        dużo lepiej jest uderzyć bezpośrednio do pracodawców.
        zarejestrowanie sie w bazie danych jest teoretycznie szansą na znalezienie
        pracy, ponieważ jeśli będzie zlecenie a w bazie znajdą się osoby spełniające
        kryteria to owszem, zostaną zapewne wzięte pod uwagę. tyle że, i o tym już nikt
        nie mówi, w ten sposób można być na rozmowach dziesiątki razy. agencja
        oszczędza na ogłoszeniach kiedy jest w stanie z bazy dostarczyć odpowiednią
        ilość kandydtów. łatwo zostać figurantem, bo jak nie ma lepszych kandydatów to
        dobierają kilku z tych, którzy w mniejszym stopniu spełniają oczekiwania - pula
        kandydatów musi się zgadzać ;) owszem, zarejestrowanie się w bazie nie
        zaszkodzi, bo nawet jeśli pracy w ten sposób nie dostaniesz, to przynajmniej
        jest szansa, że odbędziesz kilka rozmów a to już coś (kolejne doświadczenie).
        no i jak się nie zarejestrujesz, to 100% pozytku żadnego, a tak zawsze jest
        jakaś szansa ;)
      • sirtalent Re: aplikowanie do agencji 05.07.06, 17:48
        dziś sobie odpuszczę, bo wychodzi jakiś bełkot. podsumowując poprzedni post:
        nie zaszkodzi sie zarejestrować ale nie wiązałbym z tym większych nadziei.
      • rp4 Re: aplikowanie do agencji 05.07.06, 18:13
        Dzięki.
        • krasny_chlop aplikacje a ich jezyk 06.07.06, 14:27
          czy w przypadku checi wyslanie aplikacji do jednej z firm rekrutujacych w Polsce
          musze tlumaczyc ja na jezyk polski? obecnie mieszkam poza Polska i dokumenty mam
          jedynie w obcym jezyku. Podobnie docelowo interesowaliby mnie pracodawcy
          zagraniczni otwierajacy swoje filie w PL.
          • sirtalent Re: aplikacje a ich jezyk 06.07.06, 23:44
            krasny_chlop napisał:

> czy w przypadku checi wyslanie aplikacji do jednej z firm rekrutujacych w
            Polsc
            > e
            > musze tlumaczyc ja na jezyk polski? obecnie mieszkam poza Polska i dokumenty
            ma
            > m
            > jedynie w obcym jezyku. Podobnie docelowo interesowaliby mnie pracodawcy
            > zagraniczni otwierajacy swoje filie w PL.

rozumiem, że chciałbyś pracować w Polsce. Jeżeli aplikację wysyłasz do
            Polskiego oddziału doradcy, to obowiązkowo powinieneś się pochwalić znajomością
            polskiego. W przypadku, gdy aplikujesz zagranicą, myślę że wystarczy wymienić
            znajomość polskiego i określić jej stopień. Z pewnością zostanie ona później
            zweryfikowana.
            pozdrawiam,
            Paweł :)
      • ewelina2311 Re: aplikowanie do agencji 21.08.06, 12:45
        Aplikowanie do agencji ma jak najbardziej sens. W dzisiejszych czasach to
        naturalny sposób poszukiwania pracy. Sama zgłosiłam sie do takiej firmy
        (European Job Centre w Warszawie) a Panie niemalże od razu znalazły dla mnie
        satysfakcjonującą posadę. Wzięły pod uwagę fakt, że jestem studentką i
        potrzebuję elastycznych godzin pracy i znalazły mi pracodawcę, który to
        szanuje. Naprawdę polecam tę agencje rekrutacyjną. Pierwsza rozmowa przebiegła
        w bardzo miłej atmosferze i nie czułam sie jak po wypraniu mózgu ( takie miałam
        inne doświadczenia w wielkich korporacjach).
        P.S Moja agencja mieści się w przyjemnej dzielnicy, co równiez ma wpływ na tok
        takiej rozmowy, bo rozładowuje napięcie i nie przytłacza jak gmach wielkiego
        biurowca.
        • polski100 Re: aplikowanie do agencji 22.08.06, 13:51
          Jakoś dziwnie to brzmi://, a może :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka