Gość: iryss Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.btsnet.pl 16.07.06, 19:03 4% to niedużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx czy lekarze placa Polsce za studia? IP: *.aster.pl 16.07.06, 22:45 Trzeba od nich sciagac, jesli emigruja. Koszt wyksztalcenia lekarza w USA wynosi ok. 200 000 $ i tyle oni powinni Polsce placic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www "nie zesraj sie" = okaz rynsztokowqej kultury IP: *.aster.pl 16.07.06, 23:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martaX Re: czy lekarze placa Polsce za studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 23:48 idąc Twoim tokiem myślenia - wynagrodzenie lekarza w USA wynosi nieco więcej niż 1000 czy 2000 PLN, i tyle właśnie powinno się lekarzowi w Polsce płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
coztojestprawda To nie wina PiS !!!! 16.07.06, 22:51 To wina wejscia do Unii Europejskiej i otwarcia rynkow pracy pomimo ogromnych nierownosci w zarobkach i poziomie poszczegolnych spoleczenstw. Przyjmijmy do Unii Ukraine i inne kraje ze wschodu i problem braku fachowcow skonczy sie u nas, a zacznie na wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: 82.146.247.* 16.07.06, 23:00 kaczoland!!, wyjadą wszystcy którz coś soba reprezentują, zostaną zapełnione bezdomnymi dworce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex C_z_e_m_u__c_z_e_p_i_a_c_i_e__s_i _e__P_I_S_u_? IP: 82.139.44.* 16.07.06, 23:02 Czemu czepiacie sie PISu, skoro problem w sluzbie zdrowia trwa kilkanascie lat i ZADNA z poprzednich ekip nie zrobila nic w tej sprawie radykalnego i madrego, tylko dorazne srodki w rodzaju "Aby do wiosny". A rzadzili juz z (pod innym szyldem, ale geby te same): SLD, SDPL, PO, PIS, PSL. Ale za wszystko i tak oberwie PIS, podobnie jak za gradobicie i koklusz. A najmadrzejszym programem polskiej ynteligencji jest gadanie o jakichs kaczkach i beretach. Zenada rodacy, zenada !!! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: bo to jelopy :) 17.07.06, 13:09 to ciekawe jak nazwiesz tych, ktorzy pracuja za tysiac pln? durniami? bo tylko nierozgarnieta jednostka moze bez pretensji pracowac. oczywiscie mam na mysli jednostke chora na umysle na ale wykwalifikowana wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupi jak inni Re: C_z_e_m_u__c_z_e_p_i_a_c_i_e__s_i _e__P_I_S_u IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.06, 05:15 > Czemu czepiacie sie PISu, skoro problem w sluzbie zdrowia trwa kilkanascie > lat i ZADNA z poprzednich ekip nie zrobila nic w tej sprawie radykalnego i > madrego, tylko dorazne srodki w rodzaju "Aby do wiosny". Sam sobie "alex" odpowiedziales. Czepiaja sie, bo wlasnie sa PiS-uary tyle samo warte co bandy Mazowieckiego, Olszewskiego czy Buzka - wziawszy do kupy wszystko co najpodlejsze z kazdego okresu. A lud uwierzyl, ze mialo byc tak wspaniale. Niektorym oczy sie otwieraja ale za pozno. Zenada alex, zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: C_z_e_m_u__c_z_e_p_i_a_c_i_e__s_i _e__P_I_S_u 17.07.06, 10:14 oto odezwal sie autentyczny zwolennik pisu. nie sadze zebys byl ciemny, podejrzewam raczej, ze myslisz, ze to internauci sa glupi i nie wiedza, ze opis to nowy szyld, bo twarze stare, znane z innych ugrupowan politycznych: kaminski, kaczynsscy itd...oni juz byli moj drogi. pokazali co potrafia: niszczyc. krolowie destrukcji i wojen. dziekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Jak PO proponowało zmiany 17.07.06, 14:55 współpłacenie za niektóre usługi i ustanowienie OGRANICZONEGO koszyka świadczen finansowanych to zaraz było wielkie larum! Nie wiem czy by to zrealizowali czy nie - fakt ze był to pomysł na krok w DOBRĄ stronę. Natomiast z PiSem mamy gwarancję że g_ó_w_n_o bedzie a nie jakakolwiek sensowna reforma. Co najwyżej wymyślą genialne rozwiązanie w postaci podniesienia składki na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dlaczego? Bo Polska jest chora - chora na hemoroidy IP: 82.177.183.* 16.07.06, 23:13 Dwa Odpowiedz Link Zgłoś
malwe IV RB nie lekarzy lecz grabarza potrzeba. 16.07.06, 23:37 Jedynacy łączcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: IV RB nie lekarzy lecz grabarza potrzeba. IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 17.07.06, 00:22 pytanie:jak lekarze mają od razu po studiach wyjechać skoro żeby wyjechać trzeba z Izb Lekarskich dostac papier że 3 lata sie przepracowął9o w zawodzie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty stachanowiec Re: IV RB nie lekarzy lecz grabarza potrzeba. IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 17.07.06, 01:01 Poszerze Ci horyzonty nieco: Lekarze w Polsce bezposrednio po studiach moga sie ubiegac np w Anglii o staz podyplomowy przeznaczony dla miejscowych absolwentow oraz studentow z EEA Capisci ? Nie wiem jak wyglada szczegolowo sytaucja w Niemczech. Jezeli komus naprawde zalezy to kazdy rok spedzony w Polsce to z zawodowego punktu widzenia (w chwili obecnej) to strata czasu. Granice sie otwarly, na ile dotknie to pacjentow w Polsce, trudno powiedziec. Czesc z nich rowniez wyjezdza w podobnych kierunakch co lekarze, co do pozostalych nie wiadomo. Politycy w typie Pawla Trzcinskiego z MZ na tzw "zachodzie" dawno straciliby posade za publiczne wygadywanie bredni. Problem polega na tym, ze polski poliytyk czy urzednik nie odroznia tego co moze powiedziec sam do siebie siedzac np nad poranna kupa w ubikacji, od tego co musi powiedziec godzine pozniej "wolnym" mediom-ot taki "profesjonalizm" po polsku. Lekarze w Polsce zostana: a. wybitni i wyksztalceni specjalisci, ktorym jest wszystko jedno czy dostana 30% podwyzki czy nie -ci z powodzeniem utrzymaja sie z prywatnych gabinetow lub nieopodatkowanych honorariow lub lapowek :-0) (niepotrzebne skreslic w zaleznosci od orientacji) b.oraz zupelnie przecietny a nawet nizej niz przecietny tzw "plankton" lekarski, ktorego jakosc zacznie ulegac stopniowej erozji c.emeryci W zaleznosci od zasobnosci portfela i gietkosci moralnego kregoslupa bedziesz mogl sobie pozwolic na odpowiednia grupe :0) Bajki o fachowych lekarzach z Ukrainy , ktorzy zastapia nedznych i pazernych na pieniadze polskich konowalow wloz sobie razem z Kopciuszkiem i bajkami o Zelaznym Wilku na polke dla dzieci pozniej 5 roku zycia.W szczegoly rejetsracji lekarza z poza granic Uni nie bede wchodzil, link do blogu ukrainskiego lekarza znajdziesz sobie w googlach jakby kto nie zechcial uwierzyc na dobre slowo. Zostanie Ci jeszcze leczenie pamiecia wody itp. Acha ta pierwsza grupa niestety za 20 zacznie wymierac a majacych ich zastapic trzeba bedzie kusic pensjami wyzyszymi nie o 30 a circa przynajmniej 300%. Zycze zdrowia Wszystkim :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: IV RB nie lekarzy lecz grabarza potrzeba. IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 17.07.06, 01:22 ...t osie nie boje ze wyjadą...o miejsce stażowe po studiach w angli ubiega się 50 osób z całej Europy....to zatrzyma wyjazdy mlodych lekarzy...specjalisci co innego Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Lekarze wyjeżdżają z Polski.bóg to uczynił!! 17.07.06, 01:07 Przecierz wszyscy posłowie prosili boga. I tak mi dopomóż bóg. Dlaczego olał ich. nie wiem. Amrn. Ludu Polan powstań z kolan. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zei Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.hsd1.nj.comcast.net 17.07.06, 02:05 I bardzo dobrze. O to przecież chodziło politycznym pomazańcom by rozpieprzyć służbę zdrowia w Polsce. Zaden szanujący się lekarz, a zwłaszcza specjaliści nie będą pracować za wynagrodzenia podobne jak niewykwalifikowani robotnicy. Żadnemu przecież doi łba nie przyszło, że priorytetową sprawą jest życie i zdrowie ludzkie. Wynagrodzenie lekarza w Polsce jest kpiną. Zatem pracując za 1000 zł miesiecznego wynagrodzenia trudno jest oczekiwać od lekarzy rzetelnego wykonywania swojego zawodu.Gdzie tu jakakolwiek logika. Myślę, że to dopiero poczatek emigracji lekarzy za chlebem. ę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam, md chetnie wroce , ale... IP: *.wi.res.rr.com 17.07.06, 02:11 Pracuje od prawie 10 lat w USA, chetnie bym wrocil do Polski, ale nikt mi nic by nie zaproponowal, a w szpitalach by sie stukali po glowach. Nie chodzi o pieniadze, bo takie juz legalnie zarobilem na reszte zycia i zagwarantowalem sobie pewien standart. Na razie spokojnie czekam..... MD z USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 niech wyjeżdżają, mamy egzorcystów IP: 195.150.112.* 17.07.06, 07:07 modlitwa i woda świecona najlepszym lekarstwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.am.wroc.pl 17.07.06, 07:26 Emigracja zarobkowa to tragedia pojedyńczych ludzi i społeczeństwa oraz wstyd dla władzy. Wyjeżdżają nie tylko lekarze, ale ludzie z inncyh zawodów również, często specjaliści, ludzie uzdolnieni, z liczącym się i pozycją zawodową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mass niech oddaja kase! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:12 skoro panstwo placi ogromne pieniadze za wyksztalcenie ich to moze zanim wyjade sobie zadowoleni za granice niech zwróca co do grosza kase podatnikow, w tym i moja. nikt ich nie zmuszal do wybrania takiego zawodu, to po pierwsze a po drygie-mimo ze ciagle słyszy sie jakcy to lekarze głodujacy i ubodze, to przysiegam, jak zyje, nigdy nei spotkałam biednego lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: niech oddaja kase! IP: 80.50.167.* 17.07.06, 09:06 To musisz mnie poznac- zapraszam grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:40 Polska bez WYKSZTAŁCONYCH Polakow... Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Ale za to z o Rydzykiem, ks Jankowskim 17.07.06, 09:22 ks Czajkowskim, o Hejmo we wspolnej moditwie o przebaczenie i lepsza przyszlosc. Czyz nie tego wlasnie chca polscy wyborcy po 15 latach doswiadczen z demokratyczna wybrana cholota, ktora dzisiaj dumna ze swych "osiagniec" zali sie gdzie popadnie na nowa rzeczywistosc ! Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert 5 proc. personelu medycznego to jest exodus? 17.07.06, 09:31 a niech wyjezdzaja, przynajmniej bedzie miejsce dla absolwentow Akademii Medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dori Trzeba sprowadzic z innych panstw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:50 Np z ukrainy, bialorusi, rosji,nawet z afryki czy azji. Panstwa zachodnia juz od dawna zabieraja specjalistow z afryki i azji i jakos zle na tym nie wychodza a i spoleczenstwo stanie sie wielokulturowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: Trzeba sprowadzic z innych panstw. IP: *.chello.pl 17.07.06, 10:13 > jakos zle na tym nie wychodza Ale kto źle na tym nie wychodzi? Państwa afrykańskie czy europejskie? Bo o ile kojarzę to afrykanskie fatalnie na tym wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dori Re: Trzeba sprowadzic z innych panstw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:32 Oczywiscie chodzilo mi o europejskie. Jakos nie przejmuja sie sytuacja w afryce itp. dbaja wylacznie o swoj interes. moze jest to zle, samolubne itd ale kto powiedzial,ze swiat jest sprawiedliwy, sadze,ze aby w polosce mial nas kto leczyc musimy zaczac postepowac tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Trzeba sprowadzic z innych panstw. 17.07.06, 13:19 Gość portalu: dori napisał(a): > Np z ukrainy, bialorusi, rosji,nawet z afryki czy azji. Panstwa zachodnia juz > od dawna zabieraja specjalistow z afryki i azji i jakos zle na tym nie wychodza > > a i spoleczenstwo stanie sie wielokulturowe. na 1346416846948947946549874694687469769% twoim autoryetem w kazdej dziedzinie zycia jest endrju lepper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.elpos.net 17.07.06, 09:49 Niestety rzadzacy i spoleczenstwo musza zrozumiec, ze sluzba zdrowia musi byc platna!!! nie mam wyjscai. Bezplatna sluzba zdrowia to fikcja i nic wiecej. ja place zawsze kiedy musze a nawet gdy nie musze. Nie popieram feudalizmu i wykorzystywania ludzi. NIKT NIE MOZE PRACOWAC ZA DARMO. I spoleczenstwo musi to zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:00 Chinczyków jest dużo, na pewno chętnie tu przyjadą, a także znani i jakże cenieni w naszym społeczeństwie "specjaliści" z Filipin usuwający guzy ręką w bezkrwawych operacjach - oni nie korzystają z pomocy anestezjologów, więc będzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarka Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:24 Z nasdzego oddziału wewnętrznego wyjechało czterech najlepszych specjalistów diabetolog, onkolog, gastroenterolog ,pulmonolog, nikt nie chce przyjść pracować został sam ordynator z asystentką , która zapowiedziała odejście .Nie ma kto dyżurować. Oddział ma ponad 30 łóżek z chorymi ludźmi...proponowana pensja dla ewentualnego nowego asystenta to ok.1300 zł....prosze o komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pax Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: 194.168.231.* 17.07.06, 13:45 Trudno sie dziwic ze wyjechali z takimi specjalizacjami - na pewno byli to dobrzy fachowcy, bo nie latwo zdobyc takie specjalizacje. Az strach pomyslec co bedzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drkoby Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.res.nb.dhcp.sigecom.net 17.07.06, 16:27 Tyle to zarabiam na Zachodzie w 5 godzin. Policzcie sobie sami. Frajerzy, ktorzy wciaz pracujecie w panstwowej sluzbie zdrowia, zmykajcie poki nie wprowadza nowych administracyjnych utrudnien, jak np koniecznosc przepracowania nie trzech a 30-tu lat w uspolecznionej sluzbie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ere Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.06, 10:22 Lekarze którzy rozpoczęli studia po 1993 nie potrzebują żadnych zaświadczeń z Izby i statystyka może być zaniżona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaco Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.asta-net.com.pl 17.07.06, 10:53 Ja jestem licealista i sie nie dziwie !! Po skonczeniu Lo chce isc na medycyne i zaraz jak zrobie 3lata starzu to odrazu wyjezdzam za granice!!bo płace dla polskich lekarzy sa odrażające za takie ryzyko za takie doświadczenie !!za taka odpowiedzialność to nawet w Czechach gdzie są podobne warunki życia lekarze zarabiaja 4 razy tyle co u nas bo okolo 7,5tys zł!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 17.07.06, 11:27 staz to rok czasu a nie trzy lata.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek niech dzadzą lekarzom zamiast górnikom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:56 ale tak byłoby w normalnym kraju a nie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych1 Pies ich trącał !! IP: *.sidnet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:13 Może wreszcie młodzi lekarze ,którzy w ogromnych ilościach co roku kończą studia dostaną tak przez nich poszukiwaną szczególnie w szpitalach pracę. Myślę , że nie ma obawy , że braknie lekarzy w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I ja też Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: 212.14.0.* 17.07.06, 11:49 Już za tygodni parę.......... Już najwyższy czas opuścić ciemnoty las.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewierny Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:27 Rozmawiałem niedawno z absolwentami studiów medycznych (ŚlAM) - twierdzą , że mają problem ze znalezieniem pracy. Więc coś tu nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 17.07.06, 13:19 Gość portalu: niewierny napisał(a): > Rozmawiałem niedawno z absolwentami studiów medycznych (ŚlAM) - twierdzą , że > mają problem ze znalezieniem pracy. Więc coś tu nie gra. wyjasnienie: szpitale nie maja kasy na zatrudnianie tych absolwentow, po drugie absolwent ma taka szanse na otwarcie specjalizacji jak ja na wycieczke do chin. na zachodzie zarobia wiecej i beda mieli taka specjalnosc o jakiej marza i do jakiej maja talent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzx szkoda, że socjaliści zostają! IP: *.net-serwis.pl 17.07.06, 12:28 :-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZIAD Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.sanetja.pl 17.07.06, 13:05 Pracując, zarabiałem tyle co ordynator oddziału w małym powiatowym mieście.Ale porównując jego stan majątkowy ze swoim okazało się ,że ja jestem "dziadem" w porównaniu z nim. Więc jak to jest z tymi zarobkami. Dlaczego urząd skarbowy tym się nie zajmie? Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Bo US to nomenklatura i jej koledzy. Byle komuchy 17.07.06, 13:32 i ich rodziny i koledzy. W ich interesie jest grabic pozostala czesc polakow. Przeciez tam wiekszosc ludzi pracuje z epoki z przed 89 a nowi co doszli to ich rodziny i znajomi. A dodatkowo dostaja awansy za zgnebienie podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś