Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lekarze wyjeżdżają z Polski

• Gość: iryss Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.btsnet.pl 16.07.06, 19:03
        4% to niedużo
      • Gość: xxx czy lekarze placa Polsce za studia? IP: *.aster.pl 16.07.06, 22:45
        Trzeba od nich sciagac, jesli emigruja. Koszt wyksztalcenia lekarza w USA
        wynosi ok. 200 000 $ i tyle oni powinni Polsce placic.
        • soulworm nie zesraj sie, darmozjadzie. 16.07.06, 22:59

• Gość: www "nie zesraj sie" = okaz rynsztokowqej kultury IP: *.aster.pl 16.07.06, 23:42
        • Gość: martaX Re: czy lekarze placa Polsce za studia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 23:48
          idąc Twoim tokiem myślenia - wynagrodzenie lekarza w USA wynosi nieco więcej niż
          1000 czy 2000 PLN, i tyle właśnie powinno się lekarzowi w Polsce płacić.
      • coztojestprawda To nie wina PiS !!!! 16.07.06, 22:51
        To wina wejscia do Unii Europejskiej i otwarcia rynkow pracy pomimo ogromnych
        nierownosci w zarobkach i poziomie poszczegolnych spoleczenstw. Przyjmijmy do
        Unii Ukraine i inne kraje ze wschodu i problem braku fachowcow skonczy sie u
        nas, a zacznie na wschodzie.
      • Gość: człowiek Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: 82.146.247.* 16.07.06, 23:00
        kaczoland!!, wyjadą wszystcy którz coś soba reprezentują, zostaną zapełnione
        bezdomnymi dworce..
      • Gość: alex C_z_e_m_u__c_z_e_p_i_a_c_i_e__s_i _e__P_I_S_u_? IP: 82.139.44.* 16.07.06, 23:02
        Czemu czepiacie sie PISu, skoro problem w sluzbie zdrowia trwa kilkanascie lat i
        ZADNA z poprzednich ekip nie zrobila nic w tej sprawie radykalnego i madrego,
        tylko dorazne srodki w rodzaju "Aby do wiosny".
        A rzadzili juz z (pod innym szyldem, ale geby te same): SLD, SDPL, PO, PIS, PSL.
        Ale za wszystko i tak oberwie PIS, podobnie jak za gradobicie i koklusz.

A najmadrzejszym programem polskiej ynteligencji jest gadanie o jakichs kaczkach
        i beretach.

Zenada rodacy, zenada !!!
        • soulworm bo to jelopy :) 16.07.06, 23:03

• maretina Re: bo to jelopy :) 17.07.06, 13:09
            to ciekawe jak nazwiesz tych, ktorzy pracuja za tysiac pln? durniami? bo tylko
            nierozgarnieta jednostka moze bez pretensji pracowac. oczywiscie mam na mysli
            jednostke chora na umysle na ale wykwalifikowana wysoko.
        • Gość: glupi jak inni Re: C_z_e_m_u__c_z_e_p_i_a_c_i_e__s_i _e__P_I_S_u IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.06, 05:15
          > Czemu czepiacie sie PISu, skoro problem w sluzbie zdrowia trwa kilkanascie
          > lat i ZADNA z poprzednich ekip nie zrobila nic w tej sprawie radykalnego i
          > madrego, tylko dorazne srodki w rodzaju "Aby do wiosny".

Sam sobie "alex" odpowiedziales. Czepiaja sie, bo wlasnie sa PiS-uary tyle samo
          warte co bandy Mazowieckiego, Olszewskiego czy Buzka - wziawszy do kupy
          wszystko co najpodlejsze z kazdego okresu.
          A lud uwierzyl, ze mialo byc tak wspaniale. Niektorym oczy sie otwieraja ale za
          pozno.
          Zenada alex, zenada.
        • maretina Re: C_z_e_m_u__c_z_e_p_i_a_c_i_e__s_i _e__P_I_S_u 17.07.06, 10:14
          oto odezwal sie autentyczny zwolennik pisu.
          nie sadze zebys byl ciemny, podejrzewam raczej, ze myslisz, ze to internauci sa
          glupi i nie wiedza, ze opis to nowy szyld, bo twarze stare, znane z innych
          ugrupowan politycznych: kaminski, kaczynsscy itd...oni juz byli moj drogi.
          pokazali co potrafia: niszczyc. krolowie destrukcji i wojen. dziekujemy.
        • comrade Jak PO proponowało zmiany 17.07.06, 14:55
          współpłacenie za niektóre usługi i ustanowienie OGRANICZONEGO koszyka świadczen
          finansowanych to zaraz było wielkie larum! Nie wiem czy by to zrealizowali czy
          nie - fakt ze był to pomysł na krok w DOBRĄ stronę. Natomiast z PiSem mamy
          gwarancję że g_ó_w_n_o bedzie a nie jakakolwiek sensowna reforma. Co najwyżej
          wymyślą genialne rozwiązanie w postaci podniesienia składki na zdrowie.
      • Gość: Dlaczego? Bo Polska jest chora - chora na hemoroidy IP: 82.177.183.* 16.07.06, 23:13
        Dwa
      • malwe IV RB nie lekarzy lecz grabarza potrzeba. 16.07.06, 23:37
        Jedynacy łączcie się!
        • Gość: pol Re: IV RB nie lekarzy lecz grabarza potrzeba. IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 17.07.06, 00:22
          pytanie:jak lekarze mają od razu po studiach wyjechać skoro żeby wyjechać trzeba
          z Izb Lekarskich dostac papier że 3 lata sie przepracowął9o w zawodzie????
          • Gość: anty stachanowiec Re: IV RB nie lekarzy lecz grabarza potrzeba. IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 17.07.06, 01:01
            Poszerze Ci horyzonty nieco:
            Lekarze w Polsce bezposrednio po studiach moga sie ubiegac np w Anglii o staz
            podyplomowy przeznaczony dla miejscowych absolwentow oraz studentow z EEA
            Capisci ?
            Nie wiem jak wyglada szczegolowo sytaucja w Niemczech.
            Jezeli komus naprawde zalezy to kazdy rok spedzony w Polsce to z zawodowego
            punktu widzenia (w chwili obecnej) to strata czasu.
            Granice sie otwarly, na ile dotknie to pacjentow w Polsce, trudno powiedziec.
            Czesc z nich rowniez wyjezdza w podobnych kierunakch co lekarze, co do
            pozostalych nie wiadomo. Politycy w typie Pawla Trzcinskiego z MZ na
            tzw "zachodzie" dawno straciliby posade za publiczne wygadywanie bredni.
            Problem polega na tym, ze polski poliytyk czy urzednik nie odroznia tego co
            moze powiedziec sam do siebie siedzac np nad poranna kupa w ubikacji, od tego
            co musi powiedziec godzine pozniej "wolnym" mediom-ot taki "profesjonalizm" po
            polsku.
            Lekarze w Polsce zostana:
            a. wybitni i wyksztalceni specjalisci, ktorym jest wszystko jedno czy dostana
            30% podwyzki czy nie -ci z powodzeniem utrzymaja sie z prywatnych gabinetow lub
            nieopodatkowanych honorariow lub lapowek :-0) (niepotrzebne skreslic w
            zaleznosci od orientacji)
            b.oraz zupelnie przecietny a nawet nizej niz przecietny tzw "plankton"
            lekarski, ktorego jakosc zacznie ulegac stopniowej erozji
            c.emeryci
            W zaleznosci od zasobnosci portfela i gietkosci moralnego kregoslupa bedziesz
            mogl sobie pozwolic na odpowiednia grupe :0)

Bajki o fachowych lekarzach z Ukrainy , ktorzy zastapia nedznych i pazernych na
            pieniadze polskich konowalow wloz sobie razem z Kopciuszkiem i bajkami o
            Zelaznym Wilku na polke dla dzieci pozniej 5 roku zycia.W szczegoly rejetsracji
            lekarza z poza granic Uni nie bede wchodzil, link do blogu ukrainskiego lekarza
            znajdziesz sobie w googlach jakby kto nie zechcial uwierzyc na dobre slowo.
            Zostanie Ci jeszcze leczenie pamiecia wody itp.
            Acha ta pierwsza grupa niestety za 20 zacznie wymierac a majacych ich zastapic
            trzeba bedzie kusic pensjami wyzyszymi nie o 30 a circa przynajmniej 300%.
            Zycze zdrowia
            Wszystkim
            :o)
          • Gość: pol Re: IV RB nie lekarzy lecz grabarza potrzeba. IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 17.07.06, 01:22
            ...t osie nie boje ze wyjadą...o miejsce stażowe po studiach w angli ubiega się
            50 osób z całej Europy....to zatrzyma wyjazdy mlodych lekarzy...specjalisci co
            innego
      • formozus1 Lekarze wyjeżdżają z Polski.bóg to uczynił!! 17.07.06, 01:07
        Przecierz wszyscy posłowie prosili boga.
        I tak mi dopomóż bóg.
        Dlaczego olał ich.
        nie wiem.
        Amrn.
        Ludu Polan powstań z kolan.
        Amen.
      • Gość: Zei Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.hsd1.nj.comcast.net 17.07.06, 02:05
        I bardzo dobrze. O to przecież chodziło politycznym pomazańcom by rozpieprzyć
        służbę zdrowia w Polsce. Zaden szanujący się lekarz, a zwłaszcza specjaliści
        nie będą pracować za wynagrodzenia podobne jak niewykwalifikowani robotnicy.
        Żadnemu przecież doi łba nie przyszło, że priorytetową sprawą jest życie i
        zdrowie ludzkie. Wynagrodzenie lekarza w Polsce jest kpiną. Zatem pracując za
        1000 zł miesiecznego wynagrodzenia trudno jest oczekiwać od lekarzy rzetelnego
        wykonywania swojego zawodu.Gdzie tu jakakolwiek logika. Myślę, że to dopiero
        poczatek emigracji lekarzy za chlebem.

ę
      • Gość: adam, md chetnie wroce , ale... IP: *.wi.res.rr.com 17.07.06, 02:11
        Pracuje od prawie 10 lat w USA, chetnie bym wrocil do Polski, ale nikt mi nic
        by nie zaproponowal, a w szpitalach by sie stukali po glowach.
        Nie chodzi o pieniadze, bo takie juz legalnie zarobilem na reszte zycia i
        zagwarantowalem sobie pewien standart.
        Na razie spokojnie czekam.....

MD z USA
      • Gość: H56 niech wyjeżdżają, mamy egzorcystów IP: 195.150.112.* 17.07.06, 07:07
        modlitwa i woda świecona najlepszym lekarstwem
      • Gość: rex Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.am.wroc.pl 17.07.06, 07:26
        Emigracja zarobkowa to tragedia pojedyńczych ludzi i społeczeństwa oraz wstyd
        dla władzy. Wyjeżdżają nie tylko lekarze, ale ludzie z inncyh zawodów również,
        często specjaliści, ludzie uzdolnieni, z liczącym się i pozycją zawodową.
      • Gość: mass niech oddaja kase! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:12
        skoro panstwo placi ogromne pieniadze za wyksztalcenie ich to moze zanim wyjade
        sobie zadowoleni za granice niech zwróca co do grosza kase podatnikow, w tym i
        moja. nikt ich nie zmuszal do wybrania takiego zawodu, to po pierwsze a po
        drygie-mimo ze ciagle słyszy sie jakcy to lekarze głodujacy i ubodze, to
        przysiegam, jak zyje, nigdy nei spotkałam biednego lekarza...
        • Gość: lekarz Re: niech oddaja kase! IP: 80.50.167.* 17.07.06, 09:06
          To musisz mnie poznac- zapraszam grzesiek
      • Gość: kaska Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:40
        Polska bez WYKSZTAŁCONYCH Polakow...
        • 1europejczyk Ale za to z o Rydzykiem, ks Jankowskim 17.07.06, 09:22
          ks Czajkowskim, o Hejmo we wspolnej moditwie o przebaczenie i lepsza przyszlosc.
          Czyz nie tego wlasnie chca polscy wyborcy po 15 latach doswiadczen z demokratyczna
          wybrana cholota, ktora dzisiaj dumna ze swych "osiagniec" zali sie gdzie
          popadnie na nowa rzeczywistosc !
      • princealbert 5 proc. personelu medycznego to jest exodus? 17.07.06, 09:31
        a niech wyjezdzaja, przynajmniej bedzie miejsce dla absolwentow Akademii
        Medycznych.
        • Gość: dori Trzeba sprowadzic z innych panstw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:50
          Np z ukrainy, bialorusi, rosji,nawet z afryki czy azji. Panstwa zachodnia juz
          od dawna zabieraja specjalistow z afryki i azji i jakos zle na tym nie wychodza
          a i spoleczenstwo stanie sie wielokulturowe.
          • Gość: corgan Re: Trzeba sprowadzic z innych panstw. IP: *.chello.pl 17.07.06, 10:13
            > jakos zle na tym nie wychodza

Ale kto źle na tym nie wychodzi? Państwa afrykańskie czy europejskie? Bo o ile
            kojarzę to afrykanskie fatalnie na tym wychodzą.
            • Gość: dori Re: Trzeba sprowadzic z innych panstw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:32
              Oczywiscie chodzilo mi o europejskie. Jakos nie przejmuja sie sytuacja w afryce
              itp. dbaja wylacznie o swoj interes. moze jest to zle, samolubne itd ale kto
              powiedzial,ze swiat jest sprawiedliwy, sadze,ze aby w polosce mial nas kto
              leczyc musimy zaczac postepowac tak samo.
          • maretina Re: Trzeba sprowadzic z innych panstw. 17.07.06, 13:19
            Gość portalu: dori napisał(a):

> Np z ukrainy, bialorusi, rosji,nawet z afryki czy azji. Panstwa zachodnia juz
            > od dawna zabieraja specjalistow z afryki i azji i jakos zle na tym nie
            wychodza
            >
            > a i spoleczenstwo stanie sie wielokulturowe.
            na 1346416846948947946549874694687469769% twoim autoryetem w kazdej dziedzinie
            zycia jest endrju lepper.
      • Gość: xxx Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.elpos.net 17.07.06, 09:49
        Niestety rzadzacy i spoleczenstwo musza zrozumiec, ze sluzba zdrowia musi byc
        platna!!! nie mam wyjscai. Bezplatna sluzba zdrowia to fikcja i nic wiecej. ja
        place zawsze kiedy musze a nawet gdy nie musze. Nie popieram feudalizmu i
        wykorzystywania ludzi. NIKT NIE MOZE PRACOWAC ZA DARMO. I spoleczenstwo musi to
        zrozumiec.
      • Gość: marek Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:00
        Chinczyków jest dużo, na pewno chętnie tu przyjadą,
        a także znani i jakże cenieni w naszym społeczeństwie "specjaliści" z Filipin
        usuwający guzy ręką w bezkrwawych operacjach - oni nie korzystają z pomocy
        anestezjologów, więc będzie taniej.
        • Gość: lekarka Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:24
          Z nasdzego oddziału wewnętrznego wyjechało czterech najlepszych specjalistów
          diabetolog, onkolog, gastroenterolog ,pulmonolog, nikt nie chce przyjść pracować
          został sam ordynator z asystentką , która zapowiedziała odejście .Nie ma kto
          dyżurować. Oddział ma ponad 30 łóżek z chorymi ludźmi...proponowana pensja dla
          ewentualnego nowego asystenta to ok.1300 zł....prosze o komentarze
          • Gość: pax Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: 194.168.231.* 17.07.06, 13:45
            Trudno sie dziwic ze wyjechali z takimi specjalizacjami - na pewno byli to
            dobrzy fachowcy, bo nie latwo zdobyc takie specjalizacje. Az strach pomyslec co
            bedzie dalej...
          • Gość: drkoby Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.res.nb.dhcp.sigecom.net 17.07.06, 16:27
            Tyle to zarabiam na Zachodzie w 5 godzin.
            Policzcie sobie sami.
            Frajerzy, ktorzy wciaz pracujecie w panstwowej sluzbie zdrowia, zmykajcie poki
            nie wprowadza nowych administracyjnych utrudnien, jak np koniecznosc
            przepracowania nie trzech a 30-tu lat w uspolecznionej sluzbie zdrowia.
      • Gość: ere Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.06, 10:22
        Lekarze którzy rozpoczęli studia po 1993 nie potrzebują żadnych zaświadczeń z
        Izby i statystyka może być zaniżona.
      • Gość: Jaco Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.asta-net.com.pl 17.07.06, 10:53
        Ja jestem licealista i sie nie dziwie !! Po skonczeniu Lo chce isc na medycyne i
        zaraz jak zrobie 3lata starzu to odrazu wyjezdzam za granice!!bo płace dla
        polskich lekarzy sa odrażające za takie ryzyko za takie doświadczenie !!za taka
        odpowiedzialność to nawet w Czechach gdzie są podobne warunki życia lekarze
        zarabiaja 4 razy tyle co u nas bo okolo 7,5tys zł!!!
        • maretina Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 17.07.06, 11:27
          staz to rok czasu a nie trzy lata..........
      • Gość: Bolek niech dzadzą lekarzom zamiast górnikom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:56
        ale tak byłoby w normalnym kraju a nie w Polsce
      • Gość: krzych1 Pies ich trącał !! IP: *.sidnet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:13
        Może wreszcie młodzi lekarze ,którzy w ogromnych ilościach co roku kończą
        studia dostaną tak przez nich poszukiwaną szczególnie w szpitalach pracę.
        Myślę , że nie ma obawy , że braknie lekarzy w Polsce .
      • Gość: I ja też Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: 212.14.0.* 17.07.06, 11:49
        Już za tygodni parę..........
        Już najwyższy czas opuścić ciemnoty las..........
      • Gość: niewierny Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:27
        Rozmawiałem niedawno z absolwentami studiów medycznych (ŚlAM) - twierdzą , że
        mają problem ze znalezieniem pracy. Więc coś tu nie gra.
        • maretina Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 17.07.06, 13:19
          Gość portalu: niewierny napisał(a):

> Rozmawiałem niedawno z absolwentami studiów medycznych (ŚlAM) - twierdzą , że
          > mają problem ze znalezieniem pracy. Więc coś tu nie gra.
          wyjasnienie: szpitale nie maja kasy na zatrudnianie tych absolwentow, po drugie
          absolwent ma taka szanse na otwarcie specjalizacji jak ja na wycieczke do chin.
          na zachodzie zarobia wiecej i beda mieli taka specjalnosc o jakiej marza i do
          jakiej maja talent.
      • Gość: zzx szkoda, że socjaliści zostają! IP: *.net-serwis.pl 17.07.06, 12:28
        :-0
      • Gość: DZIAD Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.sanetja.pl 17.07.06, 13:05
        Pracując, zarabiałem tyle co ordynator oddziału w małym powiatowym mieście.Ale
        porównując jego stan majątkowy ze swoim okazało się ,że ja jestem "dziadem" w
        porównaniu z nim. Więc jak to jest z tymi zarobkami. Dlaczego urząd skarbowy
        tym się nie zajmie?
        • rtd5rtd Bo US to nomenklatura i jej koledzy. Byle komuchy 17.07.06, 13:32
          i ich rodziny i koledzy. W ich interesie jest grabic pozostala czesc polakow. Przeciez tam wiekszosc ludzi pracuje z epoki z przed 89 a nowi co doszli to ich rodziny i znajomi.
          A dodatkowo dostaja awansy za zgnebienie podatnika.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka